jemelik

jemelik


JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE

Milí přátelé, před vámi je 43. kolo akademie, jehož řešení zašlete nejpozději do 2. srpna 2017 na adresy: Vladimír Jemelík, Kotlanova 3a, 628 00 Brno nebo jemelik@volny.cz. Jeho zadání máte i na webových stránkách www.cshak.cz a www.jemelik.cz, odkud si můžete stáhnout některé soutěžní obrazce a najdete tam soutěžní podmínky a podrobnější informace o soutěži. V této soutěži o ceny v eurech (nyní je v bancích 4975 eur) může každý zájemce začít od kteréhokoliv kola.

43. KOLO

LOGICKÉ ÚLOHY

Moto: Máme maso a zas maso, k tomu kousek pečeně.

1. Maso v mrazírně

V mrazírně bylo maso uloženo v boxech na ploše 9 x 9 polí dle obrázku (box zaujímá plochu jednoho políčka). Celá plocha byla rozdělena na navzájem se nepřekrývající souvislé silně ohraničené oblasti. Každá oblast obsahuje stejný druh masa, rozlišený a označený písmeny: H(ovězí), V(epřové), T(elecí), S(kopové), K(uřecí) a R(ybí). Čísla na okrajích plochy udávají, kolik boxů v příslušném řádku či sloupci náleží oblasti, ve které se nachází první box od kraje plochy. Každá oblast je propojena s okrajem plochy.

Při výstavbě nové mrazírny došlo k rozšíření plochy na 10 x 10 polí, protože u čtyř druhů masa došlo ke zvýšení počtu boxů, zatímco u zbývajících dvou druhů se počet boxů nezměnil. Stávající zásoby byly přemístěny do nové haly a zcela se změnilo uložení, ale byla zachována původní pravidla. Nový skladník si ale, jak je vidět, uložení zapsal dost ledabyle. Platí však, že každá oblast obsahuje minimálně jedno písmeno a že obsahuje všechny výskyty téhož písmena. Chybí některá čísla na okrajích plochy haly, ale ví se, že jsou zadány všechny výskyty počtu 3. Tzn., že pokud číslo na okraji schází, určitě tam není trojka. Jako řešení vyznačte hranice všech šesti oblastí, vedoucí po mřížce jednotlivých boxů rastru plochy. Za správné řešení získáte 20 bodů.

2. Cesta pro maso

Vaším úkolem je pro řezníka naplánovat a vyznačit cestu, kterou představuje uzavřená lomená čára procházející vodorovně nebo svisle přes středy některých políček rastru 12 x 12 polí. Tato cesta musí vést silně ohraničenými oblastmi, každou právě jednou. Cesta v jedné oblasti musí vést buď přes všechna pole s kravičkami a vynechat všechna pole s prasátky, nebo naopak musí vést přes všechna pole s prasátky a vynechat všechna pole s kravičkami. Pokud cesta v jedné oblasti vede přes pole s kravičkami, musí v následující oblasti vést přes všechna pole s prasátky a naopak. Mění se tedy při přechodu z oblasti do oblasti střídavě návštěva polí s kravičkami a s prasátky (viz příklad). Za správné řešení získáte 15 bodů.

 

3. Maso tří barev

Doplňte do obrazce čísla 1 až 3 a masa tří barev (H)ovězí, (K)uřecí a (V)epřové tak, aby se v žádném řádku, sloupci, ani na hlavních diagonálách žádné dva symboly (1, 2, 3, H, K, V) neopakovaly. Písmeno vedle řádku, sloupce či hlavní diagonály je z písmen tolikáté od okraje v daném směru, jaká je hodnota prvního čísla od okraje v daném směru (např. u řádku se symboly H13K2V by bylo vlevo umístěno písmeno H a vpravo písmeno K). Za správné řešení získáte 20 bodů.

4. Kousek pečeně

Nemusí-li jíst pečeni Baloun, pak ji chce jíst Vaněk. Tvrzení „Baloun musí jíst pečeni“ a „Lukáš nemůže jíst pečeni“ neplatí nikdy společně. Chce-li Vaněk jíst pečeni, pak ji Baloun jíst musí a Lukáš ji jíst může. Je správný závěr, že Lukáš může jíst pečeni za všech okolností vyjádřených podmínkami úlohy? A co Baloun? Za správnou odpověď na každou z obou otázek získáte 5 bodů.

5. Maso pod pultem

Do přihrádek pod pultem máte umístit ke čtyřem již umístěným písmenům M, A, S a O dalších devět kusů od každého tak, aby se čtyři stejná písmena od každého z nich vyskytovala v pěti liniích (vodorovně, svisle nebo šikmo). Tedy 10 písmen M bude ležet v pěti liniích po čtyřech písmenech M, 10 písmen A bude ležet v pěti liniích po čtyřech písmenech A atd. V takových liniích může být libovolný počet dalších písmen. Do každé přihrádky (pole rastru) lze umístit nejvýše jedno písmeno. Za správné řešení získáte 15 bodů.

 

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 71. kolo JLA probíhalo od 15. února do 15. března 2024, můžete si otevřít řešení 71. kola JLA, předběžné výsledky 71. kola JLA a ohlasy na 71. kolo JLA. Zatím došlo přes 170 řešení, děkuji za ně, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies