jemelik

jemelik


JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE

Milí přátelé, před vámi je 43. kolo akademie, jehož řešení zašlete nejpozději do 2. srpna 2017 na adresy: Vladimír Jemelík, Kotlanova 3a, 628 00 Brno nebo jemelik@volny.cz. Jeho zadání máte i na webových stránkách www.cshak.cz a www.jemelik.cz, odkud si můžete stáhnout některé soutěžní obrazce a najdete tam soutěžní podmínky a podrobnější informace o soutěži. V této soutěži o ceny v eurech (nyní je v bancích 4975 eur) může každý zájemce začít od kteréhokoliv kola.

Změny v použitých pramenech
Pouze pro toto 43. kolo JLA si v použitých pramenech pro rok 2017 doplňte do PO Bachmannová: Podkrkonošský slovník (Academia 1998) a do elektronických pramenů Katalóg Slovenskej národnej knižnice na http://www.snk.sk. Naopak nebudete potřebovat z PZ a PD těchto 10 pramenů: NEOLOG 1, SCS-K (2005), KNAP 1 (1978), ZKR-ED, ETK, Sokol, MEA, MELH, VLS a ZKR-EU. Kompletní seznam použitých pramenů pro aktuální kolo JLA naleznete jako obvykle v Pomůckách k JLA na webových stránkách uvedených v záhlaví.

43. KOLO

KŘÍŽOVKY

VITAJTE VE VALAŠSKÉM MUZEU - 18

… (1) jednoška z roku 1782 má v Mlýnské dolině jeden pilní list a dvě kola, jedno hnací a druhé pro zpětný chod, na která přivádějí vodu dřevěná … (2), jejichž sklon je možno podle potřeby určit táhly z … (3). Z jednošky vycházejí … (4) jako malované. A že potřebuje častou údržbu, je tu ještě … (5) sloužící na úpravu pil, broušení a nýtování listů.

Tentokrát se na … (6) vypravíme po stopách další důležité složky valašské stravy. V dnešní době by Valaši pomalu jedli … (7) sedmkrát do týdne, ale dřív v jejich výživě nemělo příliš významné místo. To už musel být … (8), aby se … (7) objevilo na stole u sedláků, chudina si na něm pochutnala jen několikrát v roce. Od zimy do léta se jedlo uzené vepřové … (7), na podzim … (9), občas … (10) a slepičí … (7). Stejně jako jinde na Moravě byla v opovržení … (11), ale i kozí … (7). Na panské tabuli nechyběla ani kůzlata, jehňata, drůbež či … (12). Obrazce křížovek tvoří sekáček na … (7).

 

 ŠIKMÝ NESOUMĚRNĚ FIGURÁLNÍ KŘÍŽOVKOVÝ CELEK:
1 nesouměrná střídavá mozaikovka a 4 nesouměrné střídavé polomozaikovky

Křížovkový celek je předložen jako polodokreslovka. Všechny typy políček jsou již předkresleny. Pro zpestření je u sedmi cizojazyčných výrazů uvedena legenda v příslušném jazyce a u sedmi osobních jmen není uvedeno, zda jde o domáckou podobu jména či ne. Skryty jsou 1. (5 4), 2. (6), 5. (4 5), 7. (4), 8. (8 3), 9. (7) a 12. tajenka (7). Skryté tajenky vypište, vyznačte v obrazci nebo uveďte systémy jejich skrytí.

ŠIKMO DOLŮ ZLEVA DOPRAVA: 1. Zařízení k přenášení vody. - 2. Ukazovací zájmeno. - 3. Postava z příběhu Když nahoře; název myslivny v pelhřimovském hejtmanství. - 4. Autor Pronásledování; kazajka; druh cihly. - 5. Startovací stopky; město na Nemanu; brzda. - 6. Vybočená; svatyně; mučitelé. - 7. Rostlina; mokřina v poli; gdoule; ropucha. - 8. Ptačí hnízdo; rod mořských dravců; planetka; dobrá naučení; pěvec. - 9. Železniční zaměstnanec; anglický maskér; spěšně (v hudbě); nominovat; francouzské sídlo. - 10. Vlastní určité rybě; splašený; ženské jméno; jedno ze jmen autora Soukolí; udání; chojka. - 11. Role Anthony Quinna; studený jed; protihnilobné prostředky; slůvko podivu; národnost žijící na několika samotách Čarodského okresu; ženská prsa; gambijské platidlo. - 12. Zakvílení; elektronky; živočich mužského pohlaví; pažení; americký herec; polena; ruská řeka. - 13. Panorámy; chlubně; pilotní prostor; jméno představitelky Camily; cultivé; nizozemský přístav; drobný hmyz. - 14. Netrhati; japonská umělá družice; pracovník provádějící pokusné vrty; poleno; pálenky; druh uzávěru na skleněné konzervy; odražení oblázku o vodní hladinu. - 15. ?10?; zadní část kalhot; kdo tahá vozík; středověký obchodní svaz německých měst; francouzský básník; vrbice. – 16. Část dřevěné židle k opírání; pít; francouzský architekt; katastrofa; osoba podílející se na výrobě filmu s Lucy Mirandovou. – 17. Plech; americký film; ženské jméno; tónový útvar. – 18. Zástavy; stepní trávy; rostlinné vlákno. – 19. Určitá znamení; stromy; ovoce. - 20. Pelech; profese v diplomatických službách; tělní trubice. - 21. Obyvatel historické země na východě Evropy; druh kryptonymu. - 22. Anněnkovovy iniciály; hmyz; horský tur. – 23. Bohuš; špatně; římské číslo. – 24. Ochranný symbol v egyptské mytologii; ?11?; Dillonova role. – 25. Nápoj; lékař + vlastní jméno Pia XI. – 26. Druh kakostu; týkající se určitého rozpouštědla. – 27. Napovídati; kotlářský nástroj. – 28. Druh operace; jednohlasé zpěvy. - 29. Bohemka; ogury. – 30. ?3?; rostlina. - 31. Alkaloid; francouzská herečka (Marquise-Thérèse). - 32. Poloostrov; herečka vystupující v Maselliho snímku; singapurský herec. – 33. Role Julie Patzwald; ?6?; francouzské sídlo. – 34. Zpívaná slabika; francouzský fotograf; bývalá vůdčí osobnost. – 35. Překladatel Ohiyesova díla. – 36. Vyhynulý pták.

ŠIKMO DOLŮ ZPRAVA DOLEVA: 13. Představitel Ralfa Grubera. - 14. Verejné domy. - 15. Polovzdělanec; motyčka. - 16. Rostliny; zvláštní; znečišťovat. – 17. Fošny; ruská řeka; pohlcování plynné látky; týkající se určitého nerostu. – 18. Přikláněti se k určité části politického spektra; dětská hračka; kdo sází v loterii; pomocná věta; účinkující ve filmu Szelam aleikum; hlásková změna na hranicích dvou slov ve větné souvislosti. – 19. Vřeteno mlýnského běhounu; jako blesk; tupý; autor Venkova; druh zbraně; tělesná podstata člověka; mládě domácího zvířete. – 20. Ženské jméno; výborná; sídlo při Jižním Bugu; části (zdrobněle); temperamentní; řasinka; pletichy. - 21. Potěšení; zvuk kýchnutí; město na řece Ganze; ploska; Ficův kolega; fosforečné hnojivo; sídlo při Rudém moři. - 22. Pulovříky; představitel Joshuy; nerost; guettarda; dvorec prsní bradavky; pobídky; moučka k barvení hedvábí. - 23. Rostliny; malé množství dešťové vody zadržené např. v úžlabí listů; dělnická profese; kulturní tráva; mnohozubý savec; konžská juta na pytlovinu; vnitřní vrstva cévní stěny. - 24. Nec; okrúhle drevené nádoby; řemeslník; hra; zvučně (v hudbě); křídelní; chovati se roztouženě. - 25. Okrajové linky; herec účinkující v americkém filmu Death Shot; chatrč; román portugalského spisovatele a diplomata; provádět; francouzská královna. – 26. Finské sídlo; rostlina; cesta; vybočení nohou do X; sdružené sázky; nádoba. - 27. Úřední rozřezávači mrtvol v Číně; Anna Polívková; mazané; paprsky; český lesník. - 28. Turkmenský kmen; monogram maďarské národní umělkyně; nenasýtené uhľovodíky; čertovo koště; Poulinův kolega. - 29. Čínská jednotka objemu; druh příze; eagle´s nest; špek; milovat. - 30. Staroegyptský bůh; vysoká; brazilosekáč; druh indické vlny; kus horniny. - 31. Ženské jméno; had; mužské jméno. - 32. Vory; spojka; předložka; šifra autora Tkalcova jitra. - 33. Trupy letadel; africký kmen. - 34. Zakladatelé nové pyramidové hry; italský politik. - 35. Ženské jméno; současná. - 36. Jednotka finské měny; jugoslávský režisér. - 37. Velmi nepatrně; ?4?. - 38. Arabský výraz pro počasí; ženské jméno. - 39. Moje dievča; výlevná hornina. – 40. Látka vyměňující anionty; díl federace Malajsie; sumec. – 41. Hra; účinkující v americkém dramatu The Fly. – 42. Škrticí klapka. – 43. Myanmarské sídlo.

 

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 71. kolo JLA probíhalo od 15. února do 15. března 2024, můžete si otevřít řešení 71. kola JLA, předběžné výsledky 71. kola JLA a ohlasy na 71. kolo JLA. Zatím došlo přes 170 řešení, děkuji za ně, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies