jemelik

jemelik


Ohlasy k 45. kolu JLA:

Obecně nebo k vícero kategoriím:

Finis coronat opus, lépe snad letošní sada tvých křížovek nejde ani zhodnotit. Ještě jedno obdivné rčení znám, ale schovám si ho na příště. Řešení hádanek, žel, i tentokrát nemám kompletní, tak snad další ročník bude ke mně příznivější. (Pozn. autora: Tak snad ta Penelope na pěkném hodnocení nic nezmění.)

Tentokrát jsem měl díky marodění (hlava byla funkční) dostatek času na MLSK i JLA, takže jsem vše dobře vyseděl a hlavně vyležel. V křížovce mi k posledním dvěma tajenkám pomohla náhoda. Při ověřování spoluautora filmu se psem Timem jsem (asi jako většina řešitelů) hledal Fonda. Ten nikde nebyl, tak přišel na řadu Find a byl to on. Moje chabá angličtina zapracovala. Nějaké to slovíčko se v počítači používá dost často: třeba FIND = hledat a 15. tajenka byla na světě. Pak už byla hračka najít i ten zbytek šestnácté. Samozřejmě bylo třeba opravit DEKANY na DECENY. Hádanky potěšily do počtu 7. Pak už to bylo na vůli. Dvojka a pětka odolávaly a do čtyřky, dlouhé jak Lovosice, se mi nechtělo. První padla dvojka; myslím, že první správný náznak byl SLÉVAČ. Pak jsem se pustil konečně do těch "Lovosic". Pěstitelka vína mě dovedla k domestikaci a pak už to šlo dobře. Nejhorší byla ovšem číselka. Nic nevycházelo. Měl jsem snad všechna dvoupísmenná slova a nic. I to CH ze dvou číslic mě napadlo. Ale dál mě napadla jen ESENCE a zase nic. Tak jsem procházel, co mi v hádankách ještě chybí z valašského štědrovečerního stolu a ejhle - VEJCE. Jenže, co to jsou ESEJCI. V životě jsem to neslyšel. Tak jsem si o nich něco přečetl, ale i když to vycházelo, pořád jsem tomu nevěřil. Byli vegetariáni, ale že by jedli svíčky místo vajec, to nikde nepíšou. Nebo že by na svého vládce házeli místo vajec svíčky? Taky ne. No ale vychází to. Křížovky i hádanky plné skvělých nápadů, jen té imdb.com je fakt už moc. (Pozn. autora: ale jacípak vegetariáni, členové židovské asketické skupiny zacházívali se svícemi opatrně, daleko opatrněji než já s databází imdb.com.)

Ke křížovkám:

Měl jsem tam původně jasnavo, ale nemohl jsem nikde nalézt ta přediva. Tak jsem na poslední chvíli ty Vánoce zmršil. Hledal jsem úsloví na hle (třeba HLE dat), ale nevycházelo to. Potom mě to trklo a bylo to v angličtině. Dále v posledním kole toHLE dá No vé , hle bylo i seHLEr (tak byla úvaha sedá - úsloví). A nakonec jsem přišel na ty Vánoce, ale pozdě, budu si je muset v roce 2018 až 2019  znova připomenout. Bylo to opravdu skvěle skryté. Bohužel jsem si neověřil některé dublety secans a pehleví, a tak to dopadlo katastrofálně. (Pozn. autora: člověk má o Vánocích dělat druhým radost, tak si to tak neber, mně jsi ji třeba udělal, protože kdybych tak pracně vytvořeným chytákem nikoho nenachytal, tak by mi to přišlo líto:--))

Posílám tvoji autorskou lahůdku. Skryté tajenky 15 a 16/2 naprosto dokonalé, kamufláž s "deceny místo dekany" a "trionfi místo trionfo" skoro ďábelská. Celkově se luštilo příjemně. Díky. Naopak moje skoro již tradiční připomínka - nevím jak ostatním, ale z prohledávání imdb.com už mi občas hrabe. A opravdu to není jen předvánočním stresem. (Pozn. autora: děkuji za pochvalu, dávky filmových databází tedy snížíme.)

Posílám tvořítko tak, jak jsem ho vyplnil. Druhý díl 16. tajenky - VÁNOCE jsem nakonec nenašel. Vlevo dole je to určitě svod, protože JASNAVÁ jsem také nikde nenašel, jen v Kottovi JASNAVO. (Pozn. autora: ano, vlevo dole to byl svod, ale doma Vánoce snad v pohodě.)

Průměrná délka výrazů přes 6 písmen, křižování kvalitních slovních spojení POKOUŠET SE NASTARTOVAT AUTO s BOTY NA BALET a hned vedle STRASTNÁ SAMOTA nebo do kříže EUROPESIMISTA NA KAŠI a ITALOVA MATKA PENELOPE, přičemž to poslední slovní spojení ještě zakládalo nejtvrdší chyták PEHLEVÍ namísto PAHLAVÍ, to je prostě v dnešní době bezkonkurenční autorská úroveň. A skrytí tajenky po slovech KDO HLEDÁ, NAJDE – hluboká poklona! (Pozn. autora: děkuji, ostatně dalo mi to pořádnou fušku, než jsem to takto docizeloval.)

Skoro se chce říci: „Našli moji rádcové, našli?“ Anglická tajenka se mi moc nelíbila, k Valašsku zrovna nepasuje. Ale pro hledání Vánoc to bylo docela vtipné. (Pozn. autora: nehodila, ale žádný lepší překlad úsloví „Kdo hledá, najde“ na pět slov jsem neobjevil.)

Snad jsem se nikde neupsal a něco nepřehlédl. Podvědomě jsem se u Holmese zaobíral rčením "Kdo hledá, najde". Stává se někdy v životě, že kdo nehledá, ten nachází. Ovšem u JLA to naprosto neplatí. Nadělil jsi řešitelům k Vánocům pěkné dárky. Italsky "vítězství" jsou jistě výhrou pro toho, kdo pochopil, že se jedná o ta vítězství. I falešná tajenka VÁNOCE je povedená. (Pozn. autora: hledání, hledání, všechny svody zahání, hledání, hledání je lék, úspěšné hledání, to nám úsměv zachrání, hledání, hledání je lék.)

Snad jsem to nějak zvládnul, pár políček je nejistých, ale pokud tam nebyl nějaký megachyták za 20 trestných bodů, měl bych se tentokrát vejít do max. 100 trestňáků v ročníku a hlavně nejhůř do 18. místa celkově, což by byl osobní rekord ve Vaší soutěži. Křížovka byla vtipná, hlavně ty dlouhé výrazy pobavily. Děkuji za další ročník JLA a skláním se před Vaší erudicí a nápaditostí. Snad Vám zbyla ještě energie na další rok, bude stále Valašsko nebo něco jiného? (Pozn. autora: cíl byl splněn, děkuji za pochvalu, pustíme se do zaniklých valašských řemesel.)

Tak jsem se tentokrát dost natrápil. Užívání fdb.cz a imdb.com na úrovni 10 % všech výrazů je neúnosné. Nicméně, velká pochvala autorovi. Krásná spojení, super délka výrazů a tolik systémů skrytí tajenek. Autorsky tůůůůůůůůůůze náročné. Tři dny jsem hledal tajenku VÁNOCE nebo SVÁTKY (jak říkají praví Valaši, a já se tam narodil, tak to vím). Svádělo vedlejší svůdné řešení s JASNAVÁ, ale to by musela být obloha v závorce. Super finta!!! Před chvílí jsem si dal na oběd smažené kuře s čerstvým chlebem a před sebe položil vyplněný obrazec, a hledal VÁNOCE. Najednou mi padl do oka výraz DOVÁTI, kus vpravo DÁNOVÉ. Radost mi však pokazily DEKANY. Zas nic! Tak jsem se koukl, jestli není uhlovodík také DECEN, no a byl. Hurá! Pak se musil změnit SEKANS na SECANS (Pech) a PAHLAVÍ na PEHLEVÍ (MČSE). A bylo to! Děkuji za příjemnou zábavu, i když jsem to chtěl mnohokrát vzdát. Hledání v imdb.com, to je vražda. KDO HLEDÁ, NAJDE. Ty jsi opravdu génius. (Pozn. autora: při takové PDV a množství tajenek včetně svůdných si v nouzi pomáhám filmovými databázemi, jak vidno, v nouzi jsem se často ocital, to by se géniům nemohlo stát:--))

Tak nakonec spokojenost, na nějaký ten chyták skočím vždycky, to jinak nejde. (Pozn. autora: nejdříve musí řešitel na chytáky párkrát skočit, aby jednou slavně neskočil.)

Takže finále jako řemen, kdo hledal, našel. Nejvíce mě potrápily výrazy HUAKA, iniciály ŠPA, VYPÍTO, JOSKA, JASNAVO a samozřejmě skrytá tajenka 16/2 - VÁNOCE (čert ví, mohly by to být i SVÁTKY). Při hledání 15. tajenky mě zachránil pes Tim a jeho spolutvůrce FIND. Pak už bylo jednoduché podívat se na poslední výrazy všech pěti kol JLA 2017 a úsloví bylo na světě. Ale ještě předtím jsem si musel udělat státnice z italštiny, abych se dozvěděl správnou koncovku množného čísla výrazu TRIONFI, což bylo klíčové pro nalezení Finda. Jestli budou VÁNOCE druhou falešnou tajenkou, tak spláču nad výdělkem a bedna nebude, v opačném případě budu volat údajný Caesarův výrok "Veni, vidi vici". (Pozn. autora: Ave Ceasar!)

Vyslovuji pochvalu VJ za JLA 2017! (Pozn. autora: vyslovuji poděkování za pochvalu.)

Zasílám poslední kolo v letošním roce a to dalo hodně zabrat, nejhorší bylo to anglické úsloví. Všechno nemám ověřeno a snad jsem se nikde neupsal. Na toho Holmese jsem přišel, ale opětně jsi zazářil jako u nás vánoční stromeček. Doufám, že příští rok bude trošku lehčí. I ty vánoce daly zabrat, a to nebyly vánoce v rodině. (Pozn. autora: samozřejmě, že budou křížovky příští rok lehčí, slibem člověk nezarmoutí.)

K hádankám:

Aha, aha, tak ta lama byla do-me-sti-ko-va-ná! Ono mi tam z jádra do náznaku mnoho slabik přebývalo... Tak tedy konečně vím, kde byl "pes" zakopán! (Pozn. autora: ano, ano, alpaka už je lama taková.)

Číselka - nic, slabiková přesmyčka - jádro (myslím) dobrý, ale slabiky ne a ne poskládat... (Pozn. autora: vejce žádná, medu trochu, ale jinak slušné, hochu.)

Musím priznať, že keď som si prvýkrát prečítal zadania hádaniek tohto kola, tipoval som, že vyriešim tak 5 - 6 hádaniek. Nakoniec posielam kompletné riešenie, aj keď ako vždy je tam pár neistých miest. (Pozn. autora: nesmíš dát na první dojem, Rado Žačok, to je pojem.)

Tentokrát sa mi zdali byť hádanky prístupnejšie, aj keď mne robí problémy už spisovná čeština, nie to ešte hovorová a nespisovná. (Pozn. autora: obdivuji, jak si slovenští přátelé dokáží poradit s češtinou, to já bych slovenštinu tak nezvládal, i když jsem neoficiálním mistrem Slovenska v řešení křížovek v kategorii družstev:--))

K logickým úlohám:

Bylo to hezké vánoční logikování. (Pozn. autora: tak jsem slíbil a sliby se maj´ plnit o Vánocích.)

Ještě jsem rozdělala další dvě úlohy, ale ani jednu nedotáhla, času bylo opravdu málo :(. Škoda, že termín tohoto kola vyšel takto "nevhodně" před Vánoce, úlohy byly tentokrát podle mého gusta, škoda že nebylo více času... (Pozn. autora: není zbytí, každé páté kolo v roce nám vyjde na advent.)

Na závěr jsi zvolnil tempo, což se před Vánocemi dost hodí. Díky za celoroční péči a stravu pro mozkové závity, těším se na další ročník. (Pozn. autora: ne všichni byli téhož mínění.)

Řešení logických úloh 45. kola se ode mě nedočkáte, obtížnost úloh se zvětšuje a moje schopnost logického myšlení se zmenšuje. Vánočnímu stromku jsem věnoval dost času, ale nepodařilo se mně jej správně vyzdobit, byl asi příliš velký – akademický, u stromku z Logiky se mně to podařilo. Pokud se mně podaří něco v příštím roce vyřešit, tak se zase přihlásím. (Pozn. autora: jednou bude líp, co jednou, pevně věřím, že už v dalším kole.)

Stromeček jsem ještě ozdobit nestihla a vločky tady u nás zatím nenapadaly, takže posílám řešení alespoň prvních tří úloh :-) (Pozn. autora: to je tak, když se nechává strojení stromečku až na Štědrý den a Vánoce jsou na blátě.)

Úloha se stromkem mi dala zabrat. Neznám žádnou fintu jak to urychlit, tak jsem zkoušel možnosti. Bral jsem to logicky, za pomocí Excelu, ale žádná logika v tom nebyla. Vyšla až 4. možnost od konce. (Pozn. autora: ale vyšla, ne všichni měli takovou trpělivost.)

Závěrem jako obvykle jedno umělecké zpracování řešení:


 

 

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 71. kolo JLA probíhalo od 15. února do 15. března 2024, můžete si otevřít řešení 71. kola JLA, předběžné výsledky 71. kola JLA a ohlasy na 71. kolo JLA. Zatím došlo přes 170 řešení, děkuji za ně, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies