jemelik

jemelik


Ohlasy k 41. kolu JLA:

Na úvod bych chtěl oznámit, že se s akademií po osmi letech luštění loučí přátelé Jaroslav Mach v kategorii K a František Luskač v kategorii L, oba uvádějí jako důvod věk, ale já vím, že jim to stále pálí a moc jim tímto děkuji za přízeň, kterou JLA věnovali.

Obecně nebo k vícero kategoriím:

Posílám 41. kolo dřív než těsně před půlnocí (porušení Havlínova pravidla), ale to dojíždění mě drtí. Na první kolo nového roku to bylo velmi zapeklité. Hlavně tedy "struhadlo". Vůbec nemám úplnou jistotu v některých pasážích ani ve skryté 15. tajence. Ve směru zleva doprava 9. poslední výraz jsem dal JASAN, i když asi bude autorsky JABAN, ale ta legenda tam nebyla úplně přesná na JABAN. Druhý výskyt JASANu jsem obešel jaseněm a lipeněm. Nejvíc mi daly zabrat housenky s botkami. Doufám, že jsem tvůj vtípek přečetl správně. Hádanky jsem v letošním prvním kole vyseděl a vyležel vydatněji než loni, tak doufám, že se dostanu na úroveň neskutečného Rada Žačka. (Pozn. autora: jaban, správně jsi to čul, aj toho Rada se moudře držíš.)

Po 40. kolách som sa po prvýkrát rozhodol okrem krížovky a hádaniek zúčastniť aj Logiky, možno trochu na úkor hádaniek. Priznám sa, že som si Logiku predstavoval trochu jednoduchšie, ako sa nakoniec ukázala. Hlavne pri vyslovene matematických úlohách. Takže neviem, ako dlho vydržím, ale prvý pokus posielam. Pri úlohe č. 3 som si musel spomenúť na mnohé veci zo školy ležiace kdesi v hlbokých závitoch mozgu. Vyšiel celkom slušný matematický elaborát. Ešte šťastie, že aj pri úlohe č. 4 nežiadaš podrobné zdôvodnenie, lebo výpočet bol dosť zložitý a potom by sa z riešení dala urobiť "solídna" ročníková práca :-) (Pozn. autora: vítej mezi logiky, pro velký ohlas zopakujeme jinou verzi třetí úlohy, takže se závity budou točit dál.)

S těžkým srdcem to posílám, ani ne tak hádanky, ale křížovku, protože to je vyplňování z čirého zoufalství a až to budeš opravovat, bude tam červených fleků jako po bitvě u Little Big Hornu. Asi polovinu těch pramenů nejenže nemám, ale nejsou ani v knihovně, takže je to dost na vodě. (Pozn. autora: tak to jsi přehnal, u Little Big Hornu to bylo daleko horší.)

Ke křížovkám:

Čekala jsem ještě víc ztrátových bodů. Nabyla jsem dojmu, že palibrada je ze sladkého zelí, takže jsem ji neprozřetelně zavrhla, přestože náznaky v legendě byly patrné. Je zajímavé, přestože vím, že křížovku nemůžu vyřešit, že mi zabere spoustu času, že se budu trápit a vztekat, stejně se budu zase těšit na další kolo. Chtělo by to obohatit lékařské slovníky o pojem "závislost na JLA". (Pozn. autora: to mě těší, škoda, že ta závislost není infekční.)

Černým koněm křížovky tohoto kola JLA byla Durka, na kterou jsem vsadil i já, jinak bych to asi nevyluštil. Těším se na bramborové chytáky. (Pozn. autora: všichni máte z Durky radost, ale já bych za ni Karlovi Čapkovi nejradši…)

Desítky hodin než jsem prošel celého Matznera, MČSE + další encyklopedie a o fdb.cz a imdb.com nemluvě, a to vše kvůli jedinému pitomému jménu.  Nevím, jestli je výsledek úměrný námaze. Tolik postesk. Na Zahradnický slovník jsem si vzpomněl až dnes a přitom mám z něho výpisky. Pak už bylo snadné Jašu na str. 4/355 jen ověřit. Hodně pomohl Internet, kde se objevili oba pánové s rozáriem. (Pozn. autora: to je tak, když pořád sedíš nad vědou a křížovkami, a nejsi milovníkem, pěstitelem nebo šlechtitelem růží.)

Gratulujem Ti, toľko chytákov a hľadákov hneď v prvom kole, to je sila. (Pozn. autora: v akademii už se na začátku ročníku neseznamuje s prostředím a rovnou jdeme na věc.)

Jako již tradičně vypadala křížovka zpočátku docela řešitelně. Ábr dý konce! Šrekliš! No ale snad jsem po usilovném a téměř detektivním pátrání dospěl k obstojnému výsledku a nezačnu letošní valašské vaření s velkou bodovou zátěží. (Pozn. autora: jen ten Jaša s Rosa klubu a nějaké to přepsání, jinak super.)

JLA Ti musí zabrat spoustu času, hlavně tvorba chytáků. Z larev a jasanů už mi harašilo a z Jaši jsem se (a asi nejen já) "jašil" jako dikobraz. (Pozn. autora: ano, zabere spoustu času, je to koníček, řešitelé to věnují také hodně času, v tom je to spravedlivé, hlavně se z toho nadobro nezjašit.)

Nejtěžší byl profesor JAŠA, meteorit ŽMENI, drak SANAŤ a oblast KARRA. No a skrytá 15. tajenka mi totálně zamotala palici. Bylo tam několik možností: KORKOVICA vázne na použití HADICE, PALIBRADU jsem našel za zelím, zbývala ještě STŘAPAČKA nebo KYSELIČKA, ale ty jsem nikde nenašel. Jestli je PALIBRADA návnadou tak to pro mne bude tragédie - hned prvním kole plná nůše ztrátových bodů, a to už se bude těžko dohánět. (Pozn. autora: vždyť na nic jiného při tvorbě nemyslím, než zamotat řešitelům palice.)

Nic moc, zase asi naberu ztrátu hned na začátku... (Pozn. autora: i Eva Samková tvrdí, že se lépe útočí zezadu.)

Opětovně to mělo vysokou úroveň. Překrásné skrytí poslední tajenky po zelí, velmi vtipné, ještě by to chtělo přidat jablíčka a potom pouze šmakovat jako palibrada, ještěže nepálí po tomto brada. Opětně to dalo zabrat. Hlavně chytáky, snad jsem je vychytal ve většině případů. (Pozn. autora: ale ten pocit vítězství nad autorem, ten za to stojí.)

Počet "trestňáků" je tak nějak podle mého očekávání, ale řada dalších také chybovala, takže zatím dobré. Díky za důvěru, ale na pokoření hranice max. 50 bodů za ročník to zatím nevypadá. Ale pracuju na sobě :-), v zimě jsem si pořídil Ottův slovník na CD, takže třeba tam zase pár výrazů navíc najdu. Mimochodem, je to už hezkých pár desítek tisíc korun za všechny ty slovníky, encyklopedie a pomůcky pořízené v průběhu let.... no ale, když někdo sbírá třeba auta, tak to má náročnější :-) (Pozn. autora: pravda, pravda, takové Lamborghini nebo Bentley vyjde dráž a navíc se nevejde ani do knihovny.)

Posílám tvé valašské struhadlo. Záludností, svodů a dvojáků v něm bylo dost a dost, a tak předpokládám, že ostrouháme spíše my řešitelé než ty.  Kombinace tajenkového zelí v legendě i jako vpisovaný výraz je poněkud zvláštní... V každém případě díky, křížovka super. (Pozn. autora: letošní způsob skrývání tajenek může se zdáti poněkud zvláštním.)

Přichystal jsi hodně nástrah, tak jsem zvědavý, kolik jsem jich odhalil. (Pozn. autora: všechny, musím se polepšit.)

Tak jsem dokrouhal, doufám, že dobře a v příloze je mé dílo. Já už to nebudu pořád opakovat s tou tvojí "úžasnou legendou". A něco se hledalo dost těžce, Jaša, hadina, Malota, Žmeni a další a pěkně jsi zašil palibradu. Furt mě to táhlo ke kyselačce nebo střapačce. Dva dvojáky jsem snad odhalil. Ale jinak krásná křížovka, ostatně jako  vždy. Byl to můj 23. pokus od losice, ale jen dvě nuly. Třeba teď přibude další. Měj se fajn a pomalu připravuj čtyřicetdvojku. (Pozn. autora: jen ten kmen obývající jakutskou oblast Ti pokazil radost, takže ten třetí zápočet čeká na brambory.)Tak se budu pokoušet umačkat brambory na nulu. Ono to zase jednou vyjde. (Pozn. autora: jaban, pusť si Davida: „S větrem v zádech počítáme. Máme vůli, nám to vyjde, všechno vyjde nám.“)

K hádankám:

Devítka nebude autorsky, ale co kdyby... ostatní snad dobrý, ne??? (Pozn. autora: ještě trojce a desítce něco scházelo, ale jinak dobrý.)

Párkrát se mi o tom zelí v noci už i zdálo, a tak doufám, že ten výsledek snažení, co ti posílám, bude aspoň dobře vykvašený. (Pozn. autora: na zelí nesmí Valach zanevřít.)

Stáva sa už pomaly tradíciou, že za 8 riešení sa nedostanem, a aj to s otáznikom. Z toho vyplýva, že buď mi to s postupujúcim vekom horšie "páli", alebo robíš ťažšie hádanky. Čo povieš? (Pozn. autora: a nějakou lehčí otázku nemáš?)

Tak toto kolo jsme zvládli, jak to šlo, doufám, že brambory nebudou samé metafory, ale sem tam fóry. Vcelku jsem spokojená. (Pozn. autora: budou i vtipem maštěné.)

Začínám přicházet tvým hádankám na chuť, ale na zápočet zatím nemám. (Pozn. autora: to protože zatím servírujeme přílohy, ale přijde maso, zabíjačka…)

K logickým úlohám:

Doufám, že se u těch Babiččiných vnoučat mělo počítat i s přestupnými roky… (Pozn. autora: tak, i s těmi.)

Měl jsem více času, tak jsem se snažil  řešit všechny. Nejvíce času mně zabrala úloha číslo 5 – prohlídka zelí. Díky za aktivně strávený čas. (Pozn. autora: testerům také, ale byli tací řešitelé, kteří prohlídku zelí považovali za nejlehčí hádanku.)

Osobně se mi nejvíce líbila úloha „Babiččina zelňačka“. Konstatoval jsem jednoduché zadání, ale vždy jsem se v řešení ztratil. Musel jsem se opravdu soustředit a vzít na pomoc Excel. Ten mi vyhodil 4 řešení. Otázkou bylo, zda uvedená čísla opravdu jsou řešením. A BYLA. Tak jsem měl ze sebe radost, že jsem to nakonec ukočíroval. (Pozn. autora: vždyť kvůli té radosti to všechno děláme.)

Protože ale (autoři, autoři, říkám to pořád – čtěte si po sobě pořádně zadání) v prvé větě zadání úlohy není řečeno, čí narozeniny všech pět vnoučat slavilo (patrně měla věta znít: „Všech pět babiččiných vnoučat už slavilo svoje vlastní narozeniny.“), nárokuji uznat i mou prvou variantu pro nejstaršího vnuka ve věku 5 let, kdy nejmladšímu vnoučeti je 165 dní. I kdyby autor chtěl omezit oslavy na kruh rodinný, toto vnouče již slavilo narozeniny svého staršího brášky, který má 453 dní a ten určitě první narozky (podle zadání) slavil a v den jeho narozenin bylo nejmladšímu buď 77 nebo 78 dní. A protože nikde není uvedeno, jak moc se musí slavit narozeniny (někdy stačí být přítomen – známe to z vlastních zkušeností), požaduji uznání i pátého řešení pro nejstaršího vnuka ve věku 5 let. (Pozn. autora: Já Ti dám pět let nejstaršího vnuka! Až mi ukážeš, které dítě v pěti měsících chodí, pak Ti to uznám.)

Přeji další nápady, já jsem jak od vody, zelí plave v dáli, soupeři se smáli. (Pozn. autora: s bramborami to bude chtít zakotvit.)

Snažil sem se, co to šlo, ale jistý si s řešeními nejsem. Nejvíce jsem znejistěl u úlohy č. 5. Je za 30 bodů, ale vyřešil jsem ji asi za 10 minut. Pochopil jsem to správně? (Pozn. autora: pochopil, testerům to trvalo déle, když se daří, tak se daří.)

Závěrem jako obvykle jedno umělecké zpracování řešení:

 

 

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 71. kolo JLA probíhalo od 15. února do 15. března 2024, můžete si otevřít řešení 71. kola JLA, předběžné výsledky 71. kola JLA a ohlasy na 71. kolo JLA. Zatím došlo přes 170 řešení, děkuji za ně, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies