jemelik

jemelik


Ohlasy k 43. kolu JLA:

Obecně nebo k vícero kategoriím:

Hlásím, že masa jsem už přežraný, trvalo to mnohem déle než 7 dní. A v hádance jsem měl co dělat, abych se vyřešil. (Pozn. autora: jako bys to nevěděl, jez dopolosyta, pij dopolopita, jinak se nepoznáš.)

Je to stále stejná písnička. Nádherné zpracování hádanek. Jsem rád, že jsem nakonec pokořil i sjetinu s Hapalem. Křížovka opět vyřešená celkem rychle, ale dorazit některá políčka, vše ověřit a najít správnou skrytou tajenku, to byla, jako vždycky, dřina. Už se těším na zabijačku, tu já rád. Uvidíme, jaká bude ta od Tebe. (Pozn. autora: bude valašská, poctivá, kořeněná, žádná éčka, teda ta aditivní, těch písmenkových tam bude habaděj.)

Poučen z krizového vývoje při odesílání řešení minulého kola, dal jsem si na to protentokrát skoro hodinovou rezervu. Sekáček vypadá o něco lehčeji než minulý kus dřeva, takže snad takovou váhu email dnes neodmítne odeslat. Pokud tedy tomu odesílanému balíku nepřitíží hádankové Valašisko. Tož to hned zkusím. (Pozn. autora: prošlo to i s tím po tomto kole masem přejedeným Valašiskem, co bydlí kousek nad Tebou.)

Řešitel: Tentokrát jsem nějak rychlý, ještě se mi snad nikdy nepodařilo odeslat všechno den předem.
Odpověď autora: To je podezřelé, že bych to nakonec dělal příliš snadné?
Řešitel: Co blbneš, Ty a něco lehkého? Asi jsem měl jenom trochu štěstí, ale nic není jisté, jenom matka. (Pozn. autora: a smrt.)

Vždycky druhý den po odeslání mám hrozné stavy, že jsem i přes mnohonásobnou kontrolu něco špatně přepsal ze šmíráku. Většinou se to nestane, ale ty pocity jsou hrozné. (Pozn. autora: a od kterého kola u sebe tyto příznaky obsedantně kompulzivní poruchy pozoruješ?)

Znovu posielam všetky tri časti. Najviac ma mrzí, že na logiku som si nechal málo času, a ukázalo sa, že úloha č. 3. bola pre mňa najnáročnejšia. V krížovke, ako zvyčajne, musím zas zatipovať. Uveď, prosím, odkiaľ berieš tie šifry?! Tentokrát autora Tkalcova jitra. Predpokladám, že z LČL...nájsť to je však je doslova "utrpenie". Zvolil som tipovanie: jednotné číslo KAČENA (v legende máš j. č. "oblázku"). Ohľadom hádaniek: viac, ako tri som "nevysedel"... (Pozn. autora: tip vyšel, protože jak se praví na 36. lístku kartotéky NLA, každý odraz jednoho kamínku se nazývá kačena, takže to klidně mohly být i kačeny, ovšem Josef Strnadel užíval šifru NA, ne všichni měli v tipování takové štěstí.)

 

Ke křížovkám:

BERBERA mě sice zpočátku brzdila, ale o to víc jsem se zakousl do masa jako pitbul, a nepustil. Vyplatilo se. (Pozn. autora: samozřejmě volba psa byla v tomto kole na rozhodnutí soutěžících, každý podle svého, většina tedy volila lovecké psy.)

Byla to dřina, ale dalo se. Paradoxně se hůř ověřovaly některé české výrazy typu mlíčí. Na druhé straně legenda "pulovříky" mi tak dlouho úplně neštymovala, až jsem uviděl "lov". No uvidím, až vyvěsíš řešení. (Pozn. autora: pravda, pravda, pulovříky musely být podezřelé.)

Co říct? Devátým rokem při tom luštění nadávám jak špaček, pokaždé s tím mám chuť praštit a stejně mi to nedá, protože za to detektivní odhalování Tvých nástrah to stojí, i když občas zakopnu. Navíc ta kvalita tvorby, to musí dát hroznou práci, sám to z vlastní zkušenosti vím, kde se hrabou v poslední době průměrné délky výrazů v Nolčovce, pořád chystáš nějaká nová překvapení ve skrytí tajenek, to prostě za ty „řešitelské galeje“ stojí. (Pozn. autora: díky, snažím se, aby z těch křížovek bylo patrné, že jsem se jim musel věnovat nejméně stejně tak dlouho jako řešitel při jejich zdolávání, aby to bylo spravedlivé :--)

Dlouho jsem však visel na berbenách. Pěkné, vskutku. Křížovka je autorsky mimořádně náročná, snad si lidé pochutnají na uzeném. Nebudu se o křížovce dlouze rozepisovat, povedla se ti. Snad není MASO ještě někde jinde, než jsem řešil. (Pozn. autora: co by za to dal Kozina.)

I tentokrát jsem se snažil, seč jsem mohl, ale už mi nezbyla síla na kontrolu správnosti. Ta vedra mě prostě ničí. (Pozn. autora: zatracená vedra, kdyby byly plískanice, tak jsi to „hapčí“ dal.)

Maso bylo docela výživné. Hlavně falešné „uzeniny“. Ale páni byli přeci rozežraní. Při tvorbě sis určitě „užil“. (Pozn. autora: nakládal jsem maso do láku několik týdnů.)

Obdivujem Tvoju vynaliezavosť. Využil si obdivuhodné blufovanie. Okrem pomôcky: 7 cizojazyčních výrazů... a 7 osobních jmen..., mali tieto náznaky mýlne naviesť riešiteľa, aby hľadal skyté tajničky v tejto nápovede. O to som sa pokúšal i ja, ale bezvýsledne. Pes bol zakopaný v zhluku LOV a zvěřina sa loví. (Pozn. autora: no kdy jindy si dát zvěřinu, než po úspěšném lovu.)

Posílám křížovku. Měl jsem na ni hodně málo času. Falešná tajenka UZENINY mne nezmátla. Ale zakamufloval jsi to hezky. (Pozn. autora: moc jsem s těmi uzeninami neuspěl, to je výsledek té přemíry televizních pořadů o vaření, kde se pořád tvrdí, že uzeniny nejsou zdravé, tak byli všichni opatrní.)

Problematická mi ostala iba šifra autora Tkalcova jitra. Mohla tam byť kľudne 14 KAČENA a 15 BERBENA. Volil som NY, chcel si to zdramatizovať. Inak by si tam dal NA. Bola to dobrá a pekná práca. (Pozn. autora: a taky tam ta kačena byla, potvora.)

V křížovce masa jak u rasa, ale skrytá tajenka maso nikde. Málem jsem ztroskotal na vláknu kohemp, tři tejdny jsem ho hledal, čerta by to napadlo, že bude na netu v anglicko-českém slovníku. I výrazy LANI, SAPALOVÉ a chyták BERBERA x BERBENA mě pěkně potrápil. Co se týká skrytých tajenek, to byl ještě větší problém. Zprvu jsem hledal zvěřinu, srnčinu, daňčinu, klobásy atd., ale to k cíli nevedlo. Pak jsem našel UZENINY, ale to zase byla návnada. Po třech tejdnech jsem zvolal heuréka, protože zvěřinu nešlo najít hledáním, ale přispěchali mi na pomoc myslivci, kteří zvěřinu získávají  "lovením". Ale maso, to odolává pořád, budu ještě hledat. (Pozn. autora: Lovu zdar a masu zvláště, jenom jestli jsi to maso nepřehlížel záměrně, aby ten náskok nevypadal tak hrozně.)

Vždy mi nejvíce problémů dělají skryté tajenky. Pokud jsou v obrazci, tak to ještě jde, ale v legendě, to je masakr. Tentokrát jsem se, zdá se, trefil. Chytákem byly uzeniny, podobným skrytím jako skopové, až na jedno písmeno to nešlo. Další problémy mi dělá hledání v imdb.com. Já a angličtina jsou dva neslučitelné pojmy. A hrozil dvoják BERBENA, ale jeho vyřešením odpadly ty uzeniny. Malá dílna mi taky dělala problémy, až se mi podařilo v ČJA najít OBÍLÍ. Je toho více, o čem by se dalo psát, třeba CÉRKA MIMA, PARYTAJI. Těžko od Tebe očekávat, že bude jednou lehčí kolo. Ale vždy se na něho těším, i když pak používám ten sprostonárodní slovník. Takže se můžu těšit na podnos na maso a zabijačkové pochoutky. (Pozn. autora: yes, of course, my friend.)

Zasílám Ti řešení 43. kola JLA, není k tomu připomínek, akorát zase jsi perlil na skrytých tajenkách. Dalo to fušku, mám problém s některými ověřeními. Dobrá finta sedmkrát maso do týdne - lze tedy pouze skopové a vepřové (na sedm písmen), hovězí již méně i konina (na 6 písmen), tak jednou v týdnu vynechat. Vynikající zvěřina, která se dá ulovit, ale co s ní. Vynikající je rukojeť sekáčku (ta musela dát také velkou práci), kde jsou parkety, na nichž by se dalo i tancovat v případě nulového bodového zisku. Určitě tam nějaké bodíky naskáčou. (Pozn. autora: a je to zralé na odzemek, ale bacha na klouby.)

 

K hádankám:

Po bramborách mi ani maso nesedlo, u ostatních hádanek mám všude něco, ale dokončit je se mi nepovedlo... (Pozn. autora: rychle vytrav, přijde zabijačka.)

Posílám Ti, co mám, možná něco nebude dobře, ale s tím nic nenadělám, snažila jsem se, Ten strojek na maso jsem nedokončila. No a můžeme se těšit na další kolo. (Pozn. autora: co už teď, strojek na maso nechej Polákům, soustřeď se na jitrnice, jelita, tlačenku, ovar, klobásy, uzené, špek…)

Tady je ta hrůzná krása, co mě budila ze spaní. Na nic se neptám, nic nechci komentovat, jen citát z Š+G Jízda tramvají: bělovlasý stařík vkleče děkoval, že jízdu přežil. (Pozn. autora: vstávat, a cvičit, budou hádankářské šperky.)

Tak asi ako v každom kole aj tentokrát je tam pár sporných výrazov. Takže uvidíme, či som sa trafil do autorských riešení. (Pozn. autora: až na jedno písmeno, to nenas..e, to přijde líto.)

Tak dnes posielam o trochu viac, ako minule. Ale po predchádzajúcich skúsenostiach rátam s určitým "odpadom". Každopádne to už bol ten správny trend hádaniek pre nás priemerných riešiteľov. (Pozn. autora: já mám průměr posazený asi jinde, tak někde kolem třicátého místa průběžného pořadí.)

Vzhledem k tomu, že jsem na dovolené neměl už co luštit, pustil jsem se odvážně do hádankářské části Vaší "ďábelské" soutěže. (Pozn. autora: odvážnému štěstí přeje, byl to docela dobrý začátek, jen tak dál.)

 

K logickým úlohám:

Jak už je, bohužel, mým špatným zvykem, opět se nezadařilo. V této soutěži, na rozdíl od jiných, prostě nemám nárok... (Pozn. autora: chce to čas, Žlutý pes se u sousedovic bejby Mileny také dočkal.)

Logika se až na kousek pečeně dala, tam si nejsem moc jistý, ale logickým postupem jsem k výsledku došel, tak snad jo. (Pozn. autora: ale toho Balouna vyřešil už Hašek.)

"Maso pod pultem" jsem nedal. Úlohu "Kousek pečeně" jsem nejdříve nechtěl vůbec posílat. Nějak jsem se v ní ztrácel. Ze tří pokusů jsem se dvakrát dostal k tomu samému, tak to posílám. (Pozn. autora: no jo, už jsme si od těch podpultovek tak nějak odvykli.)

Na 4. úlohu jsem začal studovat terminologii z logiky, kdy výrazy negace, implikace, konjunkce mi byly dosud neznámé. Tak jsem si vytvořil tabulku všech variant logické 1 nebo 0. Ale ani to mi moc nepomohlo. Ještě, že mám ve škole kolegy na katedře matematiky a deskriptivní geometrie. (Pozn. autora: a přitom stačilo vzít do ruky Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války.)

Podle mého názoru to bylo lehké kolo. Akorát tam není ta pečeně, ale uvádím, že Lukáš může kdykoliv a Baloun musí, jak ho ostatně vylíčil klasik - byl to nenažranec. (Pozn. autora: spolu s nadporučíkem Růžičkou potvrzuji: „no jistěěěěě“.)

Posílám řešení letního kola, zdálo se, že se jednalo o lehčí, stravitelnější kousky masa. (Pozn. autora: ale samozřejmě, řešitelům přece jen to nejlepší, stihli jsme to naservírovat tak akorát včas, teď už to tam na Zlínsku obehnali plotem.)

Předpokládám, že za 4. a 5. úlohu nebudu mít žádné body, ale bohužel jsem na lepší řešení nepřišel, takže jsem se asi zařadil mezi "rekreanty". (Pozn. autora: vítej, všichni jsme tu jenom na kratší či delší návštěvě a soutěž je nutno brát jako duševní rekreaci, zábavu, kde nejde o život, jinak bychom se z toho mohli…)

Sice úloh bylo jen pět, ale s dvěma (úlohy č. 4 a 5) jsem neuvěřitelně zápasil s výsledkem jen pěti bodů. Obě připravil „Barakuda“. No abych byl upřímný, i „Maso tří barev“ bylo dlouho nevyřešeno. A to nejsem vegetarián. (Pozn. autora: na barakudy bacha, dravé kolegyně útočí nečekaně a rychle a loví i v kalných vodách:--)

Úloha 3 mě potrápila, pořád bylo těch možností hodně. Po několika dnech mi před spaním přišlo shůry řešení, pak jsem těžce usínal, ale ráno to bylo otázkou půlhodinky. (Pozn. autora: už v roce 2003 jsem v Objevech inspirovaných sny vysvětloval, že snová realita má svůj vlastní vnitřní řád, který nepodléhá kauzálním zákonitostem, a že ve snu vznikla báseň Kublajchán, eufonium, mědirytina, periodická tabulka prvků, u Vás to řešení Masa tří barev přišlo o chlup dříve.)

Závěrem jako obvykle jedno umělecké zpracování řešení:

 

 

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 71. kolo JLA probíhalo od 15. února do 15. března 2024, můžete si otevřít řešení 71. kola JLA, předběžné výsledky 71. kola JLA a ohlasy na 71. kolo JLA. Zatím došlo přes 170 řešení, děkuji za ně, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies