jemelik

jemelik


Obecně nebo k vícero kategoriím:

Přestože nemám nárok na dobrý výsledek, budu riskovat a euráče neberu. Hra je hra. Ačkoli se vše zdálo snadné, nebylo tomu tak. Hádanky krásné, leč pro mne na devět natož deset bodů nedosažitelné. Možná ani 8 bodíků nebude. Jilemnice je totiž podezřelá. Křížovka menší, zdánlivě jednoduchá, ale RULÍK (římských 80) nebo CHI a pak ČUKL a je o zábavu postaráno. Prostě klasické Jemelíkovy lumpárny. Nádhera, ale stres obrovský. Času nebylo nazbyt a tomu bude odpovídat výsledek. (Pozn. autora: Nemít prachy? Nevadí. Nemít co luštit? Jó, to vadí... Hlavní je přece zábava.)

 

Tak tohle kolo bylo pro mě asi nejhorší ze všech devatenácti. Najednou nebyl čas, křížovka se ukázala těžší, než vypadala a ani jeden z chybějící dvojice kokosů (9 a 10) jsem nebyl schopen zdolat. Proto ale nemíním na tuto skvělou soutěž zanevřít, jedeme dál. Už se těším na morčata. (Pozn. autora: už se tetelí v redakci)

 

Tak už jsem nahnal všechny losy i losice, které jsem našel. Moc mně to nešlo, ty žetony nejsou po převodu nic moc, ale třeba je autorské řešení úplně jiné než moje. Křížovka byla na 4. kolo opravdu velmi lehká. Sice se dala za 2 večery vyřešit skoro celá, ale těch pár zbývajících výrazů – škoda slov! A o hádankách ani nemluvím, to bude fakt bída. (Pozn. autora: nebýt přátel Nepimacha a Žačoka, tak úplně v pohodě)

 

Tvoje úlohy sú každým kolom náročnejšie a náročnejšie. Beriem to tak, že je to predsa len vysoká škola :-) Čo sa týka krížovky, tak jeden roh si zamotal tak, že ani rok pátrania v prameňoch by asi nepomohol. Ostalo mi len tipovať si niektoré nenájdené výrazy. V hádankách sa už druhé kolo zúčastňujem jedinou, dúfam, že tentokrát je aspoň správne riešenie. (Pozn. autora: bylo správné)

 

Ke křížovkám:

Ako vidíš, krížovku 19.kola som nedokončil. Výrazy čong a pakl nemám overené, asi ani nie sú správne. Bolo to jednoducho nad moje sily. Ak bude náročnosť týmto tempom stúpať naďalej, tak zo súťaže odstúpim. Vyhľadávanie výrazov a často krát všeobecná legenda a taktiež mnoho literatúry (naviac COTOJE na Internete už končí) vyžadujú veľa času a bohatú knižnicu. Mám cieľ získať majstrovskú triedu v riešení krížoviek a to vyžaduje získavať body. Musím svoju pozornosť orientovať hlavne týmto smerom. V JLA sa bojuje o peniaze a prestíž a nie o body. Pokusne budem robiť ešte 20. kolo, potom uvidím ako ďalej. (Pozn. autora: chce to vydržet, v akademii na kvalifikační body dosáhne každý rok několik desítek soutěžících)

 

Celkem klasika - tzn. většina vyluštěna, několik záhad. Neznám kolo fermentovaných listů čehosi - zkusil jsem střelit něco souvisejícího s tabákem, nenapadá mě, kde hledat sledí líbánky, pak ještě pár drobností. Něco jsem natipoval, ovšem já v těchto případech většinou tipuji to, co se tak nějak nabízí, a ono se většinou právě jedná o chytáky. Jó, skrytou tajenku taky nemám. Tak jsem zvědav, jestli těch 50 bodů překročím už teď, nebo mi zbude ještě teoretická šance do závěru. (Pozn. autora: pravda zbyla, ale o fous)

 

Když jsem Vám minule psal, uvedl jsem, že losici určitě budu luštit, i když jen nanečisto jako před tím kozoroha. S výsledkem jsem spokojen a tak tímto kolem začínám svou účast v soutěži. Samozřejmě tam budou chyby, ale myslím, že jich nebude až tolik, abych se za to styděl. Několik políček jsem vyplnil ve smyslu buď a nebo, protože jsem se nedopátral správnosti. Třeba statek u Glasgowa nebo autor Tureckých Slovanů, kolo sušených listů a něco dalšího. Skrytou tajenku jsem vypsal a v obrazci červeně vyznačil také s nadějí, že je to správně. Pokud do středy ještě na něco přijdu (ale spíše ne) tak pošlu řešení znovu.
Těším se na další kolo a jsem zvědav co jste v dětské ZOO vybral za miláčka dětí. (Pozn. autora: vítejte v soutěži, jde Vám to dobře, milý borče, bude morče)

 

Mé neblahé tušení se bohužel vyplnilo, chyba tohoto druhu je můj už  asi "věčný"problém. Nedá se nic dělat, počkám na morče. (Pozn. autora: no jo, upsání nena..re, to přijde líto)

 

Nejvíce mě potrápil všežravec CHI a iniciály CR. U skryté tajenky se mi nepodařilo najít ani tvoje oblíbené svody, natož tajenku samotnou, to je nad moje síly, přenechal jsem to proto koňovi ten má prý dostatečně velkou hlavu ale ani ten mi neporadil. Takže budu s napětím sledovat, zda se příteli Machovi podaří tento špek špekovitej odhalit a odsune mě v celkovém pořadí. Anebo že by některý z nulařů zaváhal??? (Pozn. autora: copak přítel Mach, ten odhalil všechny špeky, ale hlavně se neupsal, takže jsme trošku v pořadí ztratili, ale jen lehce)

 

Nezbývá než pokračovat a lepšit se, když už jsem se dal do boje. Je to ale těžké, od toho je to také akademie, že? Luštění  je ale můj "kůň", takže už se těším na morče.

 

Posílám Ti v příloze řešení 19. kola JLA i s chybami a tentokrát i nevyplněnými políčky, které se mi přes veškeré úsilí nepodařilo vyřešit. Skrytou tajenku (pravděpodobně slovo „část“) jsem nenalezl. Po vypětí v NKM se u mě asi projevil „syndrom vyhoření“. (Pozn. autora: chce to rychle doplnit palivo, po jedovatých houbách se nezadržitelně blíží jedlé morče)

 

Přikládám povedenou losici. Můj subjektivní názor - to je přesně to pravé ořechové. Ani snadná, ani zabiják, chytáčky, dvojáček. Prostě prima. Dokonce jsem překresloval den předem, což se mi stává velmi zřídka. (Pozn. autora: no a tak to teď bude furt:-))

 

S takovým přídělem jsem počítal, protože skryté tajenky jsou pro mne obrovským oříškem. Na další kolo se těším a doufám, že dopadnu lépe.

 

Zase jsi mi dal!!!! (Pozn. autora: vždyť bych se rozdal)

 

Zasílám JLA ale velmi nedokončené, bylo to nádherné, ale nemám času k vyhledávání. (Pozn. autora: žádný propadák to nebyl)

 

Zasílám řešení 19. kola Akademie s několika vymyšlenými výrazy a s nenalezenou skrytou tajenkou. Tvoříš to čím dál těžší anebo jsem slabší a slabší. Ale to je jenom legrace. (Pozn. autora: Není nutno, není nutno...)

 

K hádankám:

"Český senátor při baru váhá". Teď už ne. Asi pije na žal, ale třešňovka to nebude. Ing. Jan Horník sice získal mandát do zastupitelstva kraje za uskupení na pátém místě, ale na hejtmanský post to nestačí. Vyhráli jiní borci a v jiných dresech. Vaše úloha a volby mi Honzu připomněly, známe se neuvěřitelných 44 let, kdy jsme spolu chodili do skautu. Teď jsem ho již 10 let neviděl na živo, jen v mediích. S pozdravem "Těším se na morčata". (Pozn. autora: netušil jsem, že by po výsledcích voleb přišel panu senátorovi bar až tak vhod)

 

I když se mi nepodařilo zjistit, kde se ten havíř poflakoval a co to prováděli huemulové, posílám řešení. Neúplné, ale snaha tu byla, Jsem totálně vyčerpaná, závity narovnané, budu mít co dělat, abych se do dalšího kola vzpamatovala. (Pozn. autora: kdepak havíř, ale senátor, kdepak huemulové, ale američtí jeleni...)

 

Jednou to asi muselo přijít. V hádankách to viselo na vlásku už několikrát. Má jich př. Žačok opravdu devět? Nespletl ses? To je samozřejmě fór. Moc mu gratuluju. Porazit smečku Čechů a Moravanů, to je super výkon. Štve mě jen, že u "desítky" jsem byl blízko. Nejdřív jsem hledal, kde bude HUEMUL. Nemohl jsem ho najít. Začátek č. 10 byl jasný, pak mě napadlo, že rád používáš spojení náznaku s jádrem, takže LANĚ a JELENI jsem měl, ale co dál. Pak jsem si znovu přečetl o huemulovi ve Světě zvířat a tam je významná pasáž o jeho uších a byl jsem na falešné stopě. U osmičky jsem kromě HAVÍŘE ještě koketoval s fotbalovým korupčníkem Ivánkem, ale k ničemu to nevedlo. Syrečkárny jsem tam napsal pro obveselení autora, i když bylo jasné, že půjde spíš o nálevnu než výrobní podnik. Toť ohlas na hádanky. Jo, a co ta Jilemnice - proč MÍSTO a ne MĚSTO? Těším se na jubilejní kolo, i když jedu od nuly! (Pozn. autora: a stejně ještě potom přibyl s devíti taji př. Nepimach, jsem rád, že to bereš sportovně, teď se můžeš pořádně odrazit)

 

No jsou to nádherné hádanky na hranici řešitelnosti starého dědka jako jsem já. Příště ty taje udělej lehčí, ať řešitelé mají radost, že to zvládli. (Pozn. autora: rozkaz, mistře, navíc další kolo bude v adventní čas)

 

Řešení první a poslední hádanky píši ze zoufalství - s body nepočítám. Ta lavinovka mě celkem štve, že jsem ji nedorazil. Čert ví, jak je to s ostatními - doufám že jsem se trefil. (Pozn. autora: až na to pivíčko, byly to moky)

 

Tak i tentokráte je to -2 hádanky. Nebo -1,5, když v osmičce chybí spodek laviny? (Pozn. autora: na půlky nehrajeme, skoč si na čtvrtku a projdi dikobrazočelistné)

 

Tak se na poslední chvíli nenarodilo nic. Volím risk. (Pozn. autora: No – a tentokrát to nevyšlo.)

 

Vidím, že tu 8. ani 10. hádanku nedodělám... (huemulové) (Pozn. autora: no jo, když to vlastně huemulové nebyli)

 

K logickým úlohám:

Devatenácté kolo JLA mne zastihlo ve Skotsku, v Edinburghu. Zde jsem moc času na řešení neměl. Ale něco jsem již tam promyslel. Spíše jsem měl obavu, abych doma stihl řešení a čistopisy. Nakonec, to co jsem chtěl napsat, jsem stihnul o den dříve. Nyní budu vyčkávat, jak jsem se popasoval s řešením opět povedených logických úloh. Každá z úloh mne něčím
zaujala a bavila, bez ohledu na výsledek. (Pozn. autora: dopadlo to skvěle)

 

Konečně plním umístěním svůj celoroční závazek. Úloha "Sobí spřežení" byla ještě lepší úloha, než jsem pomyslel. Distribuce náhodné proměnné ze stran lovce mne nenapadla,
ba ani pravděpodobnost vztažená k různě dlouhým časovým intervalům. Snad pod vlivem "random walk" jsem dal přednost saním, jejich náhodným příjezdům a následného odjezdu v jeden okamžik. I ostatním úlohám posílám své BRAVO.

 

Lovec čeká na 1. spřežení max. 10 minut, na 2. spřežení max. 50 minut, tedy má 5krát větší šanci jízdy na západ k mamince. Maminka je vždy pouze jediná, manželek může mít lovec více, že ano? (Pozn. autora: tu poslední větu bych musel uznat jako logicky správnou samu o sobě:-))

 

Motto: Dnes k vám kráčí paroháči. Reakce: To je fajn, že je k nám posíláte... :-) (Pozn. autora: ale no tak, Hanko)

 

Našel jsem si pár pěkných úloh, které bylo příjemné si vyluštit a pak je tam pár nejistot, u kterých vážně hrozí ztráta bodů. Např. jsem neobjevil žádné jedinečné paroží, proto jsem i do odpovědi napsal, že žádné není. Ale třeba vyléčíš mou slepotu, která rozhodně není způsobená konzumací podezřelých lihovin. (Pozn. autora: žádné jedinečné paroží tam nebylo, pij dál to, co piješ)

 

Přítel Žačok v hádankách pěkně vykýval se zápočtáři. Ještěže se v logice žádný takový divočák nenašel.

 

Tohle kolo mi vyhovovalo a líbilo se mi.

 

V každém případě jsem kreslením onoho obrázku strávil nejvíc času. Ale nelituji, alespoň mě to donutilo vybrat si vhodný grafický editor a trochu se v něm naučit kreslit. (Pozn. autora: no vida, jak akademie šíří vzdělanost)

 

Všechno nemám, ale bylo to krásné. Co jsem vyřešil i nevyřešil, byly perly. (Pozn. autora: díky, snažíme se s Krtkem)

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 71. kolo JLA probíhalo od 15. února do 15. března 2024, můžete si otevřít řešení 71. kola JLA, předběžné výsledky 71. kola JLA a ohlasy na 71. kolo JLA. Zatím došlo přes 170 řešení, děkuji za ně, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies