jemelik

jemelik



Obecně nebo k vícero kategoriím:

17. kolo opět přineslo to, co od JLA čekám. Křížovka plná adrenalinových hledáků a chytáků, ale kdybych já mohl tipovat největší úskalí, vsadil bych na NAJINAK a vyhrál bych. Odhalil jsem to až při superkontrole, ta se vždycky vyplatí. O vysoké kvalitě je už snad zbytečné hovořit.

Když jsem měl po týdnu 7 hádanek, vypadalo to slibně, ale pak se to jaksi zadrhlo. Jak říká autor, některé "kousky" je třeba "vysedět". Tak jsem seděl a luštil MLS. Ke zbylým třem tajům jsem se vrátil až poslední týden a ledy se pohnuly. Nejvíc mě natrápilo sele. Tušil jsem ho tam někde, ale moje ROMÁNSKÉ PRASE (též šlechtěné) k jádru nevedlo. Ale nakonec jsem sele našel. Tak jsem se radoval, že mám vše a nakonec jsem byl rád, že všech 10 perel těm sviňkám nikdo nenaházel. Nemohu se dočkat 18. kola. Bude to dlouhé čekání.

 

Hádanky tentokrát posílám se značným, skoro hodinovým předstihem, křížovka jde poštou. Vepřové už nejím, teď mi to stačilo.

 

Krížovka sa mi tentokrát zdala relatívne riešiteľná. Či všetky chytáčiky som odhalil, netrúfam si predpovedať. Či podobne nepodobným spôsobom sa odriem, toť otázka :-) No a v hádankách som nepreskočil vlastný tieň, veľa som ich nezdolal. Ešte jednu mám tak z dvoch tretín načatú, ak sa podarí posledná tretinka, pošlem v oprave. Ale tuším si radšej dám iné... tretinkové :-) (ináč, už ho mám otvorené). (Pozn. autora: na nulu to nebylo, podle vědců je třeba k bystrosti dvě piva, ale neříkají, jak často)

 

Posílám výsledky své "zabíjačky". V křížovce jsem neověřil ve stanovených pramenech jen "náčes". Je ale v Kottovi. Hádanky byly výživné, jak se na správné čuníky sluší. Na logiku nezbyl čas.

 

S hádankami som spokojný, tam som neprekročil svoj tieň. No a jedna chyba v krížovke? Smola toho krôčika. Ale priznám sa, ušlo mi, že "Uu" nemám overené. A nepripúšťal som, že by mohla byť aj "zákopa" (teda nenapadlo mi to preveriť). Teda v zákope sa pochovala moja šanca na zápočet. Nevadí...len nech sa bavíme. Drž naďalej vysokú latku!

 

Ke křížovkám:

Družné zvířátko jsem začal luštit v Pendolinu na cestě do Prahy, zbylo mi dost bílých políček,
které jsem pak doma došperkoval s pomocí boží i počítačové. Nejvíce mi zamotala palici řeka VAPA, architekt OSVA, malíř CASTRESANA, hudebník CHINK, barvivo RUKU, NÁČES a nejvíce asi kmen ČONEK. Křížovka to byla velice krásná s křižováním dlouhých výrazů, ale pravděpodobně asi ?nejlehčí? v celé dosavadní historii JLA. Samozřejmě pokud se Ti do ní podařilo zabudovat nějaký špek, na který jsem ti skočil, pak tu lehkost beru zpět.
Tož doufám, že jsem se při přepisování tohoto vypečeného mašíka neupsal. (Pozn. autora: neupsal, jen to najinak zradilo)

 

Chybička se vloudila. Musím konstatovat že čím je lehčí křížovka, tím více v ní řešitel typu jako jsem já nadělá chyb. Danou pasáž jsem si neověřil v PSJČ a takhle to dopadlo. Od zítřka pro jistotu přestávám jíst vepřový a měním jídelníček na opeřené obratlovce. Ale v JLA nekončím budu bojovat dál. Těším se na spoustu tvrdých chytáků v dalším kole JLA.

 

Je to stále těžší a těžší. Těch hodin..... Jinak posílám chválu na Tvou práci. Průměrná délka 6,22 - to je pro autora také velká dřina. (Pozn. autora: děkuji, tělo prasátka umožnilo takové délky, tělo kozorožce příště už takové možnosti nedává)

 

Když se nemusí hledat skryté tajenky, tak to jde o trochu rychleji. A nehledej tam moc chyb. (Pozn. autora: jedna se vloudila)

 

Komentář mám tentokrát stručný - masakr. Nedohledal jsem spoustu věcí, bodový příděl bude tentokrát výživný :-) Chtěl jsem se letos začít pomaloučku přibližovat hranici 50 trestných bodů, ale takhle to nepůjde...Ale zábava je to pořád :-) (Pozn.autora: dostat se pod těch 50 ztrátových bodů je stále reálné)

 

K hádankám:

Dělám, co můžu, ale na tu 7 jsem krátký, nevím jaké selátko čekalo u silnice.

 

Moje skleróza je už fakt zarážející. V JLA si při každém kole připomínám, že příště nesmím určitě zapomenout na přidávaná (zaměňovaná či vypouštěná) písmena.

 

Oceňuji hádanku č. 6 - tam jsem si sáhl až na dno.

 

Opět jako neřešitel jsem se vrhnul na zveřejněné řešení hádanek. Kombinovaná přídavka (s rébusem) je skvost, který se snad nedá ani vymyslet. Ostatní jakbysmet. Musím se přiznat, málem jsem poslal jednu hádanku. Babirusy už jsem měl, akorát ještě ty listy a káry.
:-( Tak snad někdy příště.

 

"Prase zbojnické" a "přisunuté sele" jsou nejtěžší, ale snad je mám. Potrápil mě i fascinovaný příslušník ETY, protože část jádra, která je vlastně náznak, to mi vždycky dělá problém. A to je tvoje oblíbená vypečenost. Ale dost, to už patří do ohlasů a ty já sděluji vždy poslední, že. Takže přijímej prasátka, oslavuj svátek a měj se fajn. Moje zabíjačka se chystá až na závěr dne, protože jak říkal Jirka Havlín: Když si myslíš, že to máš a pošleš to dřív, je tam vždycky nějaká bota.

 

Salam alejkum. Konvertuji na islám. Přestává mi chutnat vepřové.

 

To sú už hádanky z inej galaxie, tu nepomáha ani internet, ale snažím sa!

 

K logickým úlohám:

Dobře jsem se pobavil při řešení úloh. Ještě, že v minulých dnech se ochladilo, tak jsem dořešil i úkol s výběhy. Bylo by možné si pohrát ještě s úlohami 3 čuníci a 7 prasátek, ale není už čas. A nějaké body snad budou.

 

Ještěže se písmena při Porcování prasete v úloze 6 nepřevracela. To by byla teprve makačka.

 

Kolega Matamata ochořela a tak já, Kapybara náhradní, musela zaskočit v Jemelíně urychleně v úterý večer vystartovavše a všeho doma nechavše, hlavně pak mustru fortelného, takže symbolicky a tím pádem ani ne nijak úpravně posílám pro zachování kontinuity alespoň několik úloh.

 

Opět jsem úlohy řešil jedním dechem, bavily mne. Děkuji za shovívavost, výsledek zas tak není ohromující. K zápočtu byl ještě velký krok. Z dosažené pozice (12) jsem oproti kolu předchozímu spíše ztratil vůči kolegům řešitelům na pozicích před a se mnou. Nevadí, před námi jsou ještě tři kola a umístění do desátého místa, jako můj závazek, je stále na dosah.

 

Posílám své řešení (jsem zvědavá, jestli se mi tentokrát povedl plný počet bodů :-) (Pozn. autora: ještě ne, ale blíží se to)

 

Pravidelně si kupuji KaH a po Vaší akademii už delší dobu pokukuji. Úlohy jsou bezvadné a tak tentokrát  posílám poprvé řešení. Nemyslím si, že mohu uspět dlouhodobě s bezchybnými řešeními, ale když už jsem se přinutil toto kolo doluštit... (Pozn. autora: dopadlo to celkem dobře)

 

Vízum do Iránu sice nemám, ale stejně tam už dnes poletím. Vízum na 14 dní se totiž dá vyřídit přímo v Iránu na letišti a pokud to půjde, necháme si je i prodloužit. Dal jsem dohromady řešení JLA a posílám je určitě v pro sebe rekordním předstihu :-). Moc jsem to nekontroloval, podezřelé mi přijde řešení Divočáků, ale vzhledem k tomu, že je jen za 15 bodů, tak v něm snad nebude schovaná nějaká kulišárna :-). (Pozn. autora: no trošku problém byl u těch Sedmi prasátek)

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 71. kolo JLA probíhalo od 15. února do 15. března 2024, můžete si otevřít řešení 71. kola JLA, předběžné výsledky 71. kola JLA a ohlasy na 71. kolo JLA. Zatím došlo přes 170 řešení, děkuji za ně, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies