jemelik

jemelik


Obecně nebo k vícero kategoriím:

Kvůli kontrole jsem ani nekoukal na Chelseu. Skrytou tajenku jsem nenašel autorskou, ale třeba ji uznáš. Pořád jsem koketoval s tím, že je někde chyba nebo chyták, který mi ji odhalí (místo DĚD třeba LAV nebo RYV), ale to se nepotvrdilo. Hádanky jsem vyřešil všechny, ale jestli dobře, to řekneš až ty. (Pozn. autora: výsledek je dobrý a Chelseu uvidíš v dalším kole, postoupila)

 

No natrápil si ma (dufám, že aj ostatných) s prvým tohtoročným kolom. No už z predchádzajúcich rokov viem, že „náborové kolo“ Ti nič nehovorí  :-)

Ohľadom krížovky: ťažká ako šľak! Nášľapné míny v každom rožku. No a ako vždy odosielam riešenie  o päť minút polnoc, a vôbec nie som si istý skoro ničím. Posledné minúty som sa hádzal medzi hádankami a chytaním skrytého VLKa. Toľko som sa nasedel nad vpísanými výrazmi, až som sám skoro dostal „vlka“.  Až doteraz som bol na 100% presvedčený, že predsa podľa nepísaného scenára krížovkovej detektívky musí byť skrytá tajnička predsa v troch jednopísmenných políčkach. Ale ako tam dostať „tátu táty“, ktorý končí na V? Predsa len, nemusí to byť len „děda“, ale aj písmeno „c“ v morzeovke. Pekné slovo „lav“, nájdené napr. v SNČ nepasuje popisom. Doteraz som ho tam mal, ale skutočne až teraz pár minút pred odoslaním som tuším „vlka“ naozaj chytil… Prerobil som riešenie a posielam Ti to s týmto novým „úlovkom“. Verím, že som neprestrelil, a je to Tvoje autorské skrytie. Veď nemôže to byť náhoda, že všetky tie mená (autorov) sa končia práve na V, L a K…

Hádanky som obetoval pre krížovku (mám ešte pár rozrobených, už nestíham doraziť), takže posielam toľko, koľko som stihol...

(Pozn. autora: Manov, Brumel a Junk se do legendy jako autoři nějakých děl dostali fakt náhodou, ale je to perfektní neautorský systém skrytí vlka)

 

Plný počet vyřešených hádanek vždycky potěší. A vůbec nebyly lehké, i přes 15 borců, kteří je zvládli všechny. Pronikačka je obecně těžká hádanka a v tvém podání zvlášť. Vzpomeňme na minulé kolo. Zapotil jsem se i u přísuvky, i když jsem si napoprvé oblékl jen tílko. Nebo právě proto. Ale nejvíc se mi líbila záměnka s velkouchou liškou.

V křížovkách nemůžu nezmínit strasti s hledáním vlka. I já jsem koketoval s riskem napsat LAV a děj se vůle boží. Ale potom jsem si uvědomil, že jsem LAV, RYV či DĚV hledal víc jak týden a nic. Tak jsem hledal nějaké alternativní uznatelné řešení a čekal na ortel. Holt risk se vyplácí jen někdy a někomu. Kromě onoho vlka jsem měl problém s ruským seizmologem, ale pak jsem chytáček odhalil. Jinak jsem si opět skvěle zaluštil a těším se na prasátko, i když nebude na rožni.

 

Ke křížovkám:

Bylo to nádherné, ale nemám již na to moc sil a zaměřuji se na NKM a KKS, kde mohu získat nějaké body do řešitelského bodování, pokusím se získat mistrovskou třídu v řešení, pokud mi to zdraví dovolí, chybí mi asi 10 bodů. Jistě bych je získal, ale měl jsem dlouhý výpadek. (Pozn. autora: určitě se to podaří, podle vstupu do letošního ročníku akademie by nějaký ten bodík mohl přibýt i tady)

 

Horko ťažko som vypotil, čo Ti aj posielam. Neverím, že som uhádol skrytú tajničku. (Pozn. autora: tajenku ano, ale její skrytí bohužel ne)

 

Je potěšující, že jsem se konečně zase jednou neupsal. Mám pocit, že i kdyby mě „táty táta“ nakopl na morseovku, právě jako starý pionýr znalý vinobraní a lupíneček bych to stejně neodhalil, v Malé encyklopedii turistiky bych to rozhodně nehledal.

 

Je to v (_._), stále se potápím hlouběji. Tentokrát se na mém tristním výsledku trochu podílel i př. Sýkora se svými hříbky. Svedl mě zveřejněný obrazec. Také to, že první kolo udělal poměrně snadné.

 

Nejvíce mi daly zabrat tyto výrazy: TINEINA - nepodařilo se mi nalézt autora, který by takový rod motýlů popsal, neuvádí ho ani Nomenclator zoologicus, kde jest popsáno několik desítek tisíců rodů motýlů. Kočí tam má asi chybu, jde o celou skupinu druhů motýlů, což jsou pěkní prevíti česky zváni moli. PODIATR - zprvu to vypadalo na megachyták, protože seizmologa jehož příjmení začíná písmenem E jsem zaboha nemohl najít. Ale pak jsem našel tavářišča A. P. Orlova v Malém Otíkovi, moje částečné znalosti botanické latiny (např. noholist = Podophyllum či nohoplod = Podocarpus) mě naťukly, že by mohlo jít o lékaře, jehož koníčkem jsou nohy, no a řešení tohoto problému bylo doma, protože na netu je podiatrů celé hejno. Ty jsi ho asi odvodil od slova podiatrie ve Velkém lékařském slovníku. Pro řešitele, kteří mají doma sbírku ruských seismologů, to bude hračka, pro ty, co ji nemají, to bude smrťák. Taky OVAMPO, DAIX, IMAI, ADRIN, EPIRENAN, MIAGAVA, PRISTÁTIE JETU a skrytá tajenka mě taky dost potrápila. Legendovaný výraz TÁTY TÁTA se mi nepodařilo v předepsaných pramenech ověřit. Tož doufám, že nedopadnu jak sedlák ?ŽÍKA? u Chlumce. (Pozn. autora: údaj v Kočím necháme prověřit odborníkům, nevím, nevím, zda budeme mít sílu opravit všechny věcné a jazykové chyby v encyklopediích)

 

Po dlouhé době se mi podařilo odstartovat s nulou. Tu morseovku se mi taky podařilo odhalit, protože po vyřešení a odeslání vlka jsem pak luštil NKM 2012 a na webových stránkách př. Sýkory jsem narazil na podobný systém skrytí tajenky. Měl jsem to připravené jako záložní řešení. Vlk byl super, jenom je škoda, že více řešitelů nezbaštilo pediatra. Už se těším na pečínku z mašíka v příštím kole.

 

Posílám velmi pravděpodobně neautorské řešení skryté tajenky, no čo sa dá robiť. Jsou i jiné alternativy, ale vždy na něčem váznou. Jinak - mám pocit, že kolo od kola děláš autorsky čím dál tím náročnější křížovky, protože vytvořit celou část kolem hlavy je neskutečné. (Pozn. autora: díky za pochvalu, i tento systém skrytí vlka splnil zadání)

 

Riskování s LAV namísto DĚD mně nevyšlo, takže příště zůstanu konzervativnější. Nejhorší na tom je, že jsem byl na vojně u spojařů, takže při veliké náhodě jsem na to mohl přijít. Ale to už je hrozně dlouho, takže už morseovku ani pořádně neznám.

 

Skrytou tajenku jsem vypsal to, co mně osvítilo. Sice to LAV bude chybně, ale obětoval jsem 2 ztrátové body za výraz 1/1, který asi bude správně DĚD. (Pozn. autora: bohužel)

 

Tak, a idu vyhnať teho vlka, co sem ho chytíl při sezéní nad tú křížovkú.

 

Tak jsem křížovku konečně dokreslil a zkontroloval, což vůbec neznamená, že ji mám dobře. Snad ta mrňavá písmenka přečteš. A že jich tam je! Ta skrytá tajenka se mi moc nezdá, ale na nic lepšího jsem nedošel. V každém případě se mi takto skrytá tajenka nelíbí (a to vím, co chci najít) už jenom proto, že hledání dá víc práce než vyřešení celé křížovky. To chce opravdu víc štěstí než rozumu, ale už jsem si ve tvých křížovkách zvykl na ledacos. (Pozn. autora: nediv se, vždyť jsme u psovitých a starého psa novým kouskům nenaučíš:-))

 

Tak jsi mne tentokrát asi dostal na lopatky. Nejhorší bylo hledání nenalezitelné tajenky. Na tom jsem makal aspoň týden, když jsem našel skulinku volného času. Poslední dva dny hodně intenzivně.

Měl jsem takový skvělý nápad, ale nebyl jsem schopen prorazit bariéru přes TÁTY TÁTA, kde jsem potřeboval slovo na 3 písmena, které by končilo na V. Pak by vlk byl ukryt v drápech šelmy.Dokonce jsem laškoval s morseovkou, kde TÁTY TÁTA odpovídá písmenku C, ale nikde jsem nenašel variantu, aby sedělo vše s legendou, např. LAV (SNČ), LÁV, RIV, RYV, DĚV ... Ale nic, Pak jsem zkoušel všechna slova, která obsahují písmena VLK, např. OVÁLEK, LUIKOVÁ, KAVALY, KLUKVY, ale nenašel jsem nic společného. Zkoušel jsem i Tvou nápovědu pětislabičné výrazy, které jsem poctivě vypsal. Tam jsem hledal nějakou shodu zleva. Nic kloudného. Zprava. Nic kloudného. 

Posílám proto jedinou jakž takž možnost, kdy použiji tři pětislabičné výrazy končící na písmeno Y. Písmena před Y jsou pouze tři, a to V, L, K, ale není zachována posloupnost vpisování v křížovce. Tak nevím. Jsem zvědav na správné řešení.

Mimochodem, bylo to hodně kruté najít jednoznačné řešení, když skrytá tajenka má pouze 3 písmena a křížovka obsahuje přes 300 výrazů.

Jinak díky za velkolepou a perfektní křížovku. Pro luštění to bylo hodně těžké.
(Pozn. autora: díky za pochvalu, s tou morseovkou to chtělo laškovat ještě o trochu déle, ale když my jsme si pomáhali slovy vinobraní, lupíneček a krákorá a já jsem je nemohl nikde v dostupném pramenu najít, jenom vyvolený, lední hokej a království v Malé encyklopedii turistiky, pak to bylo těžké)

 

Ta morseovka byla pod pás. Já jsem se kdysi v pionýru učil, že K = krákorá. (Pozn. autora: no dyť, krákorá taky)

 

Těším se na prasátko, škoda že mě nenapadlo „táty táta“, což jsem jednou udělal v křížovce darvinové a použil jsem též morseovku, ale tam se obrazec otáčel o 90 stupňů a malé „o“ byly tečky a „I“ představovaly čárky.

 

Už jsem myslel, že bych tentokrát našel skrytou tajenku, myslel jsem na 1. písmena citoslovcí - vš, ladě a dlouho neznámé citoslovce v zadní tlapě, kde jsem si chtěl prostě tipnout, ale včera jsem našel pěvce tahu a všechno padlo. Takže opět bohužel, napověděl jste tentokrát o skryté tajence dost, ale pořád je mi to málo :-), holt chytrému napověz atd. (Pozn. autora: měl jsem napovědět více, teď už to vím, škoda, že jsem zamítl svůj původní záměr začít „táty táta“ a skončit „... - - - ...“)

 

K hádankám:

Ale nevím, jestli mně šakal šabrakový neodradí řešit dále. Jinak jste skvělý autor, ale mít stránku pro pár řešitelů je asi přepych. Ten šabrakový, to byl takový povzdech nad tím, že jsem skoro do konce pracoval pouze s čabrakovým a šakaly už pomalu zavrhoval. Čas vždy sklidní hlavu. Jinak je obdivuhodné, že jste udělal pěknou kroužkovku, která se už dneska tak často nevidí. (Pozn. autora: podle Světa zvířat je šakal čabrakový dřívější název šakala šabrakového, k tomu přepychu nevím, co bych dodal, do akademie ze všech vypisovaných soutěží svazu chodí po Křížovkářském desetiboji – 229 a Louskárně – 220 třetí největší počet řešení – 160)

 

Opět vrcholná autorská kvalita. Pokud jsi plánovitě vymyslel v přísunce kojota x korsaka, tak je tvoje lstivost už ďábelská. (Pozn. autora: někdy se to podaří, tady kojot zabral)

 

Posílám další kolo výtečné JLA, opět nádherné hádanky, ale těžké jak hrom!!

 

Posílám Ti další řešení - klidně můžeš přijet do Pardubic, do té doby vychladnu. Naštěstí jsem z tohoto kola nechytila splenitis, tak se můžu těšit na kolo další. Tentokrát nebrečím, že nemám řešení úplné, ale stejně, pokud to neuvidím napsané, neuvěřím. Vždy je možnost nějaké záludnosti autora. (Pozn. autora: nebál jsem se, do Pardubic bych přijel, ale chytil jsem na rozdíl od Tebe něco úplně jiného, takže v Pardubicích se potkáme někdy jindy, jinak to dopadlo s řešením hádanek dobře)

 

Posílám ty psovité šelmy, jedna šelma odolala (č. 3). U č. 2 je výsledek nejistý. Bylo to krásné poluštění až do konce mých sil. Už se těším na příští kolo.

 

Sú to veľmi pekné, korektné hádanky, ale na moje zemplínske pomery ťažké. Snažím sa však nájsť ich jadro.

 

K logickým úlohám:

Pentominový obrazec jsem ani nesložil, natožpak, abych vymyslel nějakou optimalizaci a "skákal vlk přes kopec, přes zelený dolík" mě taky nešlo.

 

Pokud budu mít čas na úlohu č. 2 a náhodou naleznu lepší řešení, zašlu je případně jako opravu. Nakonec 30 bodů je zlatý střed, a i toto zasílané řešení mě potěšilo. A jak vždy říkám, snad i z ostatního se něco ujme. (Pozn. autora: ještě jednu ovečku šlo zachránit)

 

Relax s úlohami je obrovskej. U úlohy "Vlčí námluvy" jsem se vznášel lehce nad povrchem - podstatu jsem se snažil vyjádřit v co nejmenší zkratce, bez zabíhání do podrobností a zdá se, že se to podařilo.

 

U pentomina lepší řešení než s jednou sežranou ovcí asi neexistuje. Prošel jsem všech 520 možných variant. (Pozn. autora: tak, tak)

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 71. kolo JLA probíhalo od 15. února do 15. března 2024, můžete si otevřít řešení 71. kola JLA, předběžné výsledky 71. kola JLA a ohlasy na 71. kolo JLA. Zatím došlo přes 170 řešení, děkuji za ně, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies