jemelik

jemelik


Vážení přátelé,
u křížovek jsem nastražil vícero nástrah, myslel jsem si, že největší problémy by mohl činit šplhavý pták v kombinaci se jménem české houslistky Vlachové, přece jen DATEL a DANA se na první pohled nabízejí. Ale možná je trumfnou skřek s jelenem, po minulém kole vás mohlo lákat vepsat třeba BLOK a LOS. A ani nalezení kmenů nebylo jednoduché, ať je tunguzský nebo v Nigérii.
U hádanek jsem žádnou lest nepřipravil a narodila se sama, oskar v přídavce pral tak, že bys při tom mandle připravil.
U logických úloh jsem čekal problémy se složením čtverců z dílů dvanáctiúhelníku a šesticípé hvězdy, ale jak se nakonec ukázalo, větší problémy dělalo nalezení nejkratší cesty z bodu do bodu na plášti krabice pro morče.
Vladimír

Řešení křížovek:

ŠIKMO DOLŮ ZLEVA DOPRAVA: 1. Ée; morčatovití; a. - 2. Kantal + kantky; ovoce; jemnost; Ase. - 3. Enter; gastrula; sníst datle; Bida; krab; krab. - 4. KMB; Manio; ranče; sypátko; Pavle; Lida; krab. - 5. Kní; le; Nien; Dt.; spe; Kuga; Pove; Vovko; adas; krab. – 6. Rus; Ane; mett; Kisii; divé; olovář; vá; vermut. - 7. Tione; Cone; kokat; Outon; Osoppo; pon; aszu; kesra. - 8. Annov; nemality + Nemalionales; tripla; Sibka. - 9. Boat; maso; mrtviště; větřit; ne; Roučka. - 10. Louther; vychovatel Marka; Elz; tankoví; mas; týlka. - 11. Adolf Srb; hnětka; hilzna; výskat; JNK; ále; ice. – 12. Zvuky; vystouplina; Jana; Noro; Etoile; Tees; nýti; ice. - 13. Žilnatka; kakrlačka; Mitzner; Inactin; retama. – 14. Shinella; morče domácí; Cesnola; Valdes; opor. - 15. Opakovat pokus; sonnette; kakapo; ipon. - 16. Tratá; platan a lokva; Kanéforos; osm noh; raster. - 17. Akvarel Lorence; Anatola; mít sen. - 18. Kaňonka; mořské prasátko. - 19. Pošinout; kardiopalmus; kudrnatci. - 20. Zažehnati strach. - 21. Mudrc Aristippos.

 

Tajenky: 1. Morčatovití. – 2. Morče domácí. – 3. Populace. – 4. Rozkvět. – 5. Jemnost. – 6. Mořské prasátko. – 7. Maso. – 8. Zvuky. – 9. Elementka. – 10. Krabice (skrytá v nohou). – 11. Podestýlka. – 12. Vrch (skrytý v legendě jako první písmena příjmení českých žen, jejichž jména jsou vepsána v křížovce – Jana Vlachová, Nela Rywiková a Olga Charvátová).

 

 

 

Řešení hádanek:

1. Okapy garáže, čelist – kapybara žere listy (listí).

2. Vůz, (K.) Gott, cizí dunění, říje – u stoky žijí i jiné nutrie.

3. Osli divoko do lipoví skáčí, lovci slídí v okolí po viskačovci.

4. Krk, alpaka, ráže, slučka – krysy skalní panikaří při pražení sluníčka.

5. Komora, včelař, psice, povíc atestů, malý o morče lasicovité stál.

6. Paraple, Kanáry, sousta, písma – pakarana prý les opustí sama.

7. Laskominy – silný sokolník má na mysli snímky s malými osmáky skalními.

8. Po dni kádí, kobra, zobec, nýt, oulky – podniká dikobraz obecný toulky.

9. Star, lišák, pare, tropy, šerpa, sečítačky – strašila krapet rypoše prasečí tyčka.

10. Kulan, druh o ruské holce klábosí, díla – kuandu horského lekla osidla.

 

Řešení logických úloh:

1. Morče v tetraminech

Řešení viz obrázek.

 

 

2. Morčata v kolech

Řešení viz obrázek.

 

 

3. Obrázky hlodavců

Některá z možných řešení viz obrázky.

 

 

4. Viskačí nory

Řešení viz obrázek.

 

 

5. Dikobrazí domino

Řešení viz obrázek.

 

 

6. Krabice pro morče

Nejkratší cesta vede přes všech pět stěn a je dlouhá 80 cm, její konstrukce je nejlépe patrná na rozvinutém plášti krabice (viz obrázek).

 

 

7. Sedm klecí

Řešení viz obrázek.

 

 

8. Počtář v zoo

V zoo chovali 9 morčat (činčil bylo také 9).

 

Autorem úloh č. 1, 2, 5 a 7 je Jan Novotný.

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 71. kolo JLA probíhalo od 15. února do 15. března 2024, můžete si otevřít řešení 71. kola JLA, předběžné výsledky 71. kola JLA a ohlasy na 71. kolo JLA. Zatím došlo přes 170 řešení, děkuji za ně, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies