jemelik

jemelik


Obecně nebo k vícero kategoriím:

Posielam ti zopár hádaniek 20. kola JLA. Hádam budem mať aspoň dve hádanky správne vyluštené, kedže pri tebe si nemôže byť človek ničím istý. Tretiu a deviatu hádanku som natipoval :) A krížovku ti možno pošlem, ak prídem na piatu tajničku, lebo bez nej bude tých chýb podstatne viacej. Skrytú tajničku som ani nehľadal, nejako nemám nápady a už ani čas. A samozrejme okrem tých tajničiek mi chýba ešte zopár políčok. Ja neviem odkiaľ si vytiahol tunguzský kmeň, ale idem sa ho za tie dve hodiny pokusit nájsť. Najviac ma štve, ze si neviem tu piatu tajničku domyslieť. Istý som si len tým, že by mala končiť na NOST, kedže dana je výklenok a Jana je Vlachová.:) (Pozn. autora: na tunguzský kmen JE je to málo, ten byl dobře zašitý)

 

Tradične, skoro o polnoci, posielam Ti riešenia 20. kola. Neviem, či si vstúpil do svedomia, alebo som sa ja polepšil, ale tuším prvý krát od úvodného 1. kola Ti posielam riešenie všetkých hádaniek. Na vysvetlenie, s tým svedomím, mám na mysli to, že si sa možno rozhodol menej trápiť lúštiteľov :-) Je síce pravda aj to, že som tentokrát si na hádanky nechal viac času na riešenie. Ale myslím si, že predsa len si urobil "ľudskejšie" kolo :-) Pri krížovke to však celkom povedať nemôžem, niektoré miesta mám overené len pre jeden smer. Takže budem sa znovu spoliehať na "šťastný tip". (Pozn. autora: a že to byly skvělé výsledky)

 

Ty neuděláš radost člověku ani před vánoci. Dal jsem si pivo, které mělo ŘÍZ a šel jsem to dorazit. Asi jsem si jich měl dát víc, abych se dostal do RÁŽE. Na ostatní hádanky ty dvě plzničky stačily. V křížovce jsem zavčasu kouknul do Vágnera, tak jsem neměl problém s kmenem BIDA. Tím jsem odhalil i dvě houslistky Vlachové, i když JATEL vypadal na první pohled divně. Jen ČJA 6 jsem si ještě nepořídil, i proto, že ho ještě nikdo nepoužil, ale v knihovně ho mají, tak jsem to dorazil. Klobouk dolů před tvými nápady, které ani po dvaceti kolech neztrácejí šmrnc (to už studujeme čtyři roky, no páni). (Pozn. autora: Že letí nám ty hodiny? A stále žádné prázdniny!)

 

Ke křížovkám:

K JLA 20 jsem si vůbec nedal 20, ale již jsem si myslel, že padnu na DNO (původně jsem měl k VRCHu ženská jména Dana, Nela a Olga, vše na 4), ale pak se najednou se objevila další „dana“ a tak z toho nic nebylo (JNO) a snad to bude lepší než minule. (Pozn. autora: no a bylo to na nulu)

 

Nejvíce jsem se zapotil při řešení těchto pasáži: CRUK x CONE; zvířecí jméno LIDA; jméno houslistky VLACHOVÉ; iniciály KMB; výklenek DANA x kmen BIDA (tuto pasáž bylo možné  řešit též jako TANA (ILLÍK, D.:Japonská architektura, Odeon, Praha 1970, str.141) x kmen BATA. Tož jestli jsem tam nenasekal ještě nějaké další chybičky, měl bych ustát pozici,  kterou mám v celkovém pořadí a neměl bych se dostat za přítele Gašparína, který je za mnou a budu spokojen, jakož i s celou letošní akademií. S umístěním už takovou spokojenost nemám, ale bude-li další ročník JLA, zapracuji na sobě a musím se zlepšit. (Pozn. autora: jen ten skrytý vrch udělal paseku a jak na potvoru Juraj ho měl)

 

Opětovná poklona autorovi za další ročník akademie, tentokrát pro mne i s bonbónkem, jen tak dál. (Pozn. autora: někdo holt mastí kapsu, já si hledám brigádu)

 

Posílám řešení posledního letošního kola JLA. Také přikládám obrázek naší Hvězdičky (morčete), kterou jsme zdědili po naších vnoučatech. Zlobí se na Tebe, že tvoříš těžké křížovky. (Pozn. autora: ba ne, teď se v morčatech docela vyznám, v jejím pohledu není výčitka, že tvořím těžké křížovky, ale že jsem nenašel nic účinnějšího, než ty dvě houslistky Vlachové, nějaký trapný struk a plaz, a že bych se měl více snažit, když bylo 14 nulařů:-)

 

Před tímto kolem jsem měl 49 ztr. bodů, tak že by maximálně za 1 trestný bod? Ale kdež, zázraky se nedějí... Ani nebyl tentokrát čas - v práci bohužel v uplynulých týdnech opravdu hodně velký nápor, k tomu vánoční shon - takže co jsem nevyluštil během prvních 3 - 4 dnů, to v podstatě nemám. Konečně posílám aspoň jednu skrytou tajenku (no ale tu mají určitě všichni :-)), zato jednu normální tajenku (na 99,99%) nemám - zůstal mi utajen tunguzský kmen. Nevadí, bylo to letos zase fajn a doufám, že soutěž bude probíhat i v roce 2013 - předpokládám, že budeme pokračovat v ZOO. Velmi děkuji za Vaše výtvory. (Pozn. autora: díky, ano, budeme rybařit)

 


Rybář sice nejsem, ale pořídím si nějaký kvalitní prut s muškou na vyhledávání skrytých tajenek pro tu rybu, kterou jsi nám připravil do ročníku 2013 JLA. (Pozn. autora: bude potřeba, díky za inspiraci, teď mi nezbývá než jednu tajenku někam skrýt, aby bylo co vytahovat z vody a řešitelé tak měli dobrý pocit z rybaření)

 

Tak jsem tajně doufal, že v dětské zoo bude ne že dětské, ale trochu snadnější řešení. Jenže ouha. Mořské prasátko je složité, ostatně jako všechno před tím. Bude možná více chyb než v těle losice. Ale nevadí, hlavně, že se bavím. Jak již jsem psal dříve, limituje mne nedostatek pramenů. Něco jsem si domyslel, něco napsal na náhodu. Chybí mi nějaká spřízněná duše, která luští to, co já, abychom mohli konzultovat. (Pozn. autora: ale no tak, pro týmové soutěžení máme MLSK, i když se traduje, že ten dělají jednotlivci a Nolčovku skupiny, tak nevím...)

 

Tak jsem to dorazil. Opět tuze náročné kolo. Hledání, hledání a zase hledání. No už Tě znám. (Pozn. autora: no a rádcové našli, našli)

 

Tak som tipol Drsnost, to som už aj pred tým myslel, ale keď nenájdeš križujúce výrazy, tak stále to je len tip. Mám duplicitný výraz MAS, ten zvuk mám určite chybne, už nie je čas na dohladanie nigerijského kmeňa (ak je z tej knihy o Afrike, tak ta leží doma na poličke a teleport z Kosic domov nefunguje).:) A mám tam kopec ďalších chýb. Opäť som si to nechal na poslednú chvíľu, kedže som to začal luštit v sobotu. Co už, moja vina. (Pozn. autora: tak řekněme morče tolik toho času nežádá, ale příště bude ryba a víš, kolik času rybáři u vody stráví)
 

Tu si ma nečakane potešil, nulu som už dávno nemal. Ale moja radosť trvala len dovtedy, pokiaľ som nezačal čítať Tvoj komentár. Musím priznať, že jeden stratový bod si mi prehliadol...mám "aszú" (robím to na počítači, takže pri zväčšení tam ten dĺžeň nájdeš :-) Vsadil som na valaštinu, ale vidím, že aj tu mám medzery. Musím napísať kráľovi Valašska, nech vydajú učebnicu gramatiky :-), aby som sa naučil aj túto reč :-) (Pozn. autora: uděluji Ti cenu fair play a za odměnu odkazuji na stránku valašského slovníku včetně mluvnice na https://sites.google.com/site/silvestrkazmir/Home)

 

Výraz "LEKAT SE PLAZÚ" podľa mňa nie je v poriadku, malo by tam byť "LEKAŤ SA PLAZÚ" valašsky, no lekať se som nikde nenašiel. „Je dokonané“, ako povedal Pán Ježiš. Už s tým neviem viacej pohnúť. Tento ročník bol mimoriadne náročný a v určitej chvíli som to chcel vzdať, no prišiel som až do finále. Neviem ako to bude na budúci rok, keď nám zoberú z webu CO TO JE. Bude to ešte náročnejšie. (Pozn. autora: podle mě také ne)

 

K hádankám:

Když jsi upozorňoval, že to budou paky, zaradovalo se moje srdíčko, že snad mi toto kolo bude sedět. Ani jsem nad hádankami nemusela přemýšlet jako pako, tentokrát posílám plný počet, i když kdoví, kolik jich obstojí před Tvým přísným zrakem. Ještě jsem to neodeslala a už se mi stýská po další porci. Kdoví, o čem bude? (Pozn. autora: jen těm krysám skalním nepřálo sluníčko, v únoru vánoce daleko, co kdybychom si dali rybu?)

 

Nádherné hádanky, ale hrozně těžké!!

 

Nezlepšilo se to. Asi jsou hádanky těžké, nebo nemám nápady popř. začínám hloupnut. Nebo všechno dohromady… Ještě, že jsem sama sebe vyřešila. Kapybara (Pozn. autora: no ještě by bylo horší, kdyby ses bývala byla sama neudělala)

 

Posílám hádanky, v rámci příprav na konec světa už není na co čekat. Křížovka jde poštou, tentokrát mám pocit (na rozdíl od NKM), že by mohla být dobře. V hádankách jistě bude nějaká lapka. No, uvidíme. V každém případě přeji zvládnutí 21.12. (střízlivé nás Mayové nedostanou). (Pozn. autora: no ano, byla tam ta ráže, zato Mayové nás nedostali)

 

Posílám řešení hádanek - u některých vařím z vody...u chybějící přídavky mi chybí opět poslední krok... už to nebudu zkoušet řešit.

 

Radosť si mi pokazil tou 4., to ma skutočne mrzí :-) . Byť tak blízko k plnému zásahu...neviem, či sa mi to ešte niekedy podarí. Je pravda, k autorskému "pražení" som sa neprepracoval. Zatiaľ som tiež ešte nepochopil, ako ten Oskar súvisí s tým pražením. A prečo nestačil "říz za sluníčka", a bolo treba až "ráže při pražení"... tak k tomu som ešte nedorástol :-) Ako som už aspoň raz napísal, je to akadémia, teda vysoká škola...takže učiť sa, učiť sa, učiť sa. (Pozn. autora: slunci se obecně říká oskar, když pere, tak je horko jak v pekle, "...říz a slučka - ...ří za sluníčka" by nebyla správně utvořená přídavka, k poslednímu dílčímu náznaku by se přidávalo jen jedenkrát "ní")

 

Sledoval som túto súťaž už predtým, ale nemal som odvahu zapojiť sa. Teraz sa mi podarilo niečo vyriešiť a začína sa mi čoraz viac páčiť. "Donútila" ma získať nové vedomosti a predtým by som určite za svišťom na strom neliezol. Aj keď som hádanku nedorazil. (Pozn. autora: vítej, na premiéru jsi toho pochytal ažaž)

 

Tak s tímto odeslaným řešením se objevil ještě poslední hlodavec, a sice pochybnost, zda to bude OK. Nechám se překvapit. (Pozn. autora: až na to pražení sluníčka dobrý)

 

 

K logickým úlohám:

Ani hlodavci nezklamali a luštění bylo opět příjemné. Tentokrát se mi - kromě jiných - zalíbila nenápadná úloha 6 Krabice pro morče, kterou jsem měl vyřešenu rychle a skoro čtyři týdny čekala na to, až při závěrečné kontrole odhalím, jak jsem "naletěl", když jsem počítal přeponu pravoúhlého trojúhelníka jako nejkratší cestu zbytečně přes dno krabice místo po straně. Nejspíš šlo o záměr. (Pozn. autora: no nevím, jestli se řešiteli pořád ještě líbí, ta cesta musela vést přes všech pět stran)

 

Bohužel nemám úlohu číslo 3. Toto kolo se mi opět velmi líbilo, ke všem řešením jsem se dopracoval skutečně logickou cestou. (Pozn. autora: až na ten čtverec 7 x 8, ale to jde spíše na vrub přehlédnutí)

 

Budu už mít konečně jedno kolo celé dobře? Potrápilo mě domino, hvězda z pěti dílů je fantastická. (Pozn. autora: ano, vyšlo to, gratuluji)

 

Děkuji za skvělé úlohy v logice. Bylo mi potěšením se dobře bavit o tomto víkendu nad úkoly JLA. Výběr je pestrý, člověk musí zapnout všechny mozkové závity a pak, když na to přijde a vše pasuje. No to je úleva! Zkrátka pohodové kolo akorát vhodné v předvánočním a pracovním shonu. (Pozn. autora: a je po vánocích a můžeme s Krtkem přitvrdit)

 

No vida, tak za to si můžu sám. Řešení přes tři dlouhé stěny krabice mě nenapadlo, už ty dvě stěny jsem pokládal za tutovku :-) a dál po ničem nepátral. Pěkně jste to s Krtkem vymysleli. Tak ať Vám to takhle pálí i v dalším ročníku.

 

Pokud v tom nemáš nějaké chytáky, a pokud jsem se nedopustil nějaké chyby, tak se to dalo zvládnout celkem snadně.

 

Takto nějak si představuji úlohy. Žádné nejasnosti v zadání, žádný optimizer a za 2 dny hotovo. Kdyby šla tak dobře i křížovka a hádanky! (Pozn. autora: já jsem tam zapomněl dát optimizer?!)

 

Tentokrát vše vypadá až podezřele jednoznačně.

 

Toto kolo bylo příjemné k řešení, uvidíme co se z toho po vánocích ujme. Mám docela dobrý pocit, ale to je někdy zrádné. (Pozn. autora: a zradila krabice)

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 71. kolo JLA probíhalo od 15. února do 15. března 2024, můžete si otevřít řešení 71. kola JLA, předběžné výsledky 71. kola JLA a ohlasy na 71. kolo JLA. Došlo rekordních 187 řešení, děkuji za ně, pěkné dny, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies