jemelik

jemelik


Obecně nebo k vícero kategoriím:

Hádanky asi někdo dá za deset a já ne a ne tu čtyřku vysedět. Křížovka se mi zdála lehká až do chvíle, kdy jsem zjistil, že nenajdu TOČKU. Vtom jsem se pustil na zcestí, na které jsme se asi měli vydat hned. Tedy NANDU, HALENA atd. Až dnes jsem zjistil, že mám starší vydání SNČ a v tom novém TOČKA je. Nemám rád snowboard. Pěkná lumpárna. Gratuluji. (Pozn. autora: děkuji, nechtělo to sedět, ale šlápnout do pedálků, ale deset nedal nikdo, takže v pohodě, snažím se, aby v každém kole nějaké to překvapení bylo.)

 

Křížovka nebyla nijak zvlášť velká, luštila se dobře. Zádrhel přišel až při kontrole. TOČKA nikde není. Tak jsem se dostal na autorem plánované scestí. Ale BUCHTOVAT ani CUCHTOVAT není to pravé ořechové. Až předposlední den jsem náhodně vzal v knihovně do ruky správný pramen a bylo. Nedodržel jsem striktně zásadu ověřovat v zadaných pramenech a málem se mi to vymstilo. Kvůli domorodému názvu bručouna jsem si také docela početl, ale našel. Hádanky byly opět famózní, jen těch turovitých je opravdu obrovské stádo. Nejvíc se mi líbila dlouhatánská přesmyčka, ale třeba LYROROŽEC dal taky pěkně zabrat. Až do poslední chvíle před vyvěšením výsledků jsem se obával "desítky" od některého ze soupeřů, ale naštěstí nikdo nezjistil, kam vlastně ten oribi nechodí. Uff. Krátký odpočinek, útěk do lesa na houby a je tu kolo č. 19. Už se těším! (Pozn. autora: díky, jelenci se už houfují.)

 

Turovitou hádanku jsem nedala ani jednu. Asi mi Turci nejsou souzeni. Zato jsem se vyblbla v logice. No … alespoň trošičku. (Pozn. autora: zábava je prvním místě, s turkem nebo bez něj.)

 

V hádankách sa zúčastňujem len symbolicky, olympijsky (nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa). Aj v tej jedinej hádanke nie a nie nájsť vhodné slovo na "divačku". V krížovke iniciály slovenskej výtvarníčky môžem iba tipovať. Placka - Alosa je jediná ryba, ktorú z krížoviek poznám. I keď mám "tušáka", že aj v druhom uchu budú tri písmená. Našiel som jedinú - Alžbeta Vadkerti-Havranová, narodená v r. 1958, a tá mi tam akosi "nevonia". Kolo bolo náročné, vôbec nie prázdninové. :-(  (Pozn. autora: Alžbetu si dáme jindy, dneska bodovala Xénia.)

 

Ke křížovkám:

Bylo to opravdu čertovské kolo s možností použití několika stejných výrazů. Zlatou olympijskou medaili sice nezískám, ale zúčastnil jsem se.

 

Dalo to fušku, je to stále na vysoké úrovni, ale vše jsem nedokázal ověřit a tak by to mohlo být do 10 bodů. Snad to přečteš, mám to na dvou listech a musel jsem to slepovat a tak nebude vše v originálu. Nemám ještě počítače v malíčku. (Pozn. autora: dopadlo to podstatně lépe, než řešitel čekal.)

 

Ešte dobre, že to nebolo po letnej dovolenke, to by bola katastrofa. Točil som sa stále dokola: PAH, RAN, RUN, KOBZ, KABZ, ŽABKA, HANKA, NANKA, VANKA... Z toho kolotoča som sa nevedel vymotať. (No vidíš, a máš to zadarmo, na pouti bys za kolotoč ještě musel platit:-)

 

Kozel mi dal opravdu zabrat, ale myslím, že se Ti za pár posledních kol opět podařil skvostný obrazec. Dočetl jsem se na Tvých stránkách, že jsi na olympiádě – tak koukej pořádně fandit našim sportovcům, ať už máme konečně nějakou tu medaili. (Pozn. autora: nakonec to nedopadlo zle ani v JLA, ani v Londýně.)

 

Musím říci, že jsi nám v těch letním vedrech pěkně zatopil. Nejvíce mi zamotaly palici tyto lapáky: turecký tulipán LALE, planeta KOBAIA (ta je ale naštěstí na netu), ruská zkratka PAH  a pro tento způsob léta velice nezvyklé iniciály XH. Skrytou tajenku tentokrát nebylo třeba vyhledávat, což je dobře, protože by mohlo dojít k uvaření mých závitů mozkových.
Bombastická byla pasáž pod rohy kozorožce se vzájemným křižováním i více než desetipísmenných výrazů. No a nakonec jsem se vykoupal v solné bažině, která se zdála být někde hódně daleko ve Východní Indii, ale stačilo sáhnout po "malém otíkovi". (Pozn. autora: všichni tak nějak občas připomínají skrytou tajenku, tak mi asi nezbude, než ji na vyšperkování desátého stupínku ke zlaté Jardovi Jarošovi do příštího kola zařadit. Snažím se tvořit
kvalitní práce, aby byl čas strávený jejich luštěním spravedlivě vyvážený s časem tvorby, ono vytvořit tvrdou křížovku s průměrnou délkou výrazů pod 5 písmen na vpisovaný výraz není žádné umění, otázkou je, zda by to řešitele dlouhodobě bavilo luštit.)

 

Neupsal-li jsem se, pak by ze „Sibiře“ neměly přijít žádné ztrátové body, ale jeden nikdy neví... Díky, opět moc pěkná křížovka. (Pozn. autora: neupsal, ze „Sibiře“ žádné větry...)

 

Niektoré pasáže som natipoval, teda hlavne ten chyták okolo RAN a RUN. Nechám sa prekvapiť, aké bude skutočné riešenie. Ja už asi nikdy nevyluštím tvoju krížovku bezchybne.:) (Pozn. autora: neházej flintu, až se ucho utrhne, pak víra tvá...)

 

Přikládám kozorožce, který se zpočátku zdál relativně letně poklidný, ovšem tvoje čuňárničky typu LALE, TOITO, ŠANZ, XHOSA a některé další jej pěkně neletně "opepřily". (Pozn. autora: musím myslet i na křížovkářské sadomasochisty a kořenit a kořenit.)

 

K hádankám:

Jak málo někdy chybí k dokonalosti - jen pedálek. Vzhledem k minulým kolům to neomlouvám letní únavou. Těším se na další kolo.

 

Nakoniec to dopadlo lepšie než som čakal. Pri troch hádankách sa mi moje riešenia nepozdávali, no pádovka (s Betou) bola nakoniec správne, zámenku nemal nikto (správne riešenia boli asi na míle daleko), a riešeniu svojej hláskovky som dával tak pol percenta na úspech. Riešenie hláskovky ma aj dosť prekvapilo. Dosť som sa k nemu sice v jednom riešení priblížil, no v náznaku som čakal nejakého mne neznámeho turovitého savca. (Pozn. autora: ale to neautorské řešení hláskovky je perfektní.)

 

Poněvadž u té zapeklité čtyřky už nic jiného můj znavený mozek nevyprodukuje, pouštím to k vodě. Ať si to oribi, pokud se drží nablízku, vypije i se mnou. (Pozn. autora: proč ne, nedrží se od pití daleko.)

 

Tak z orobince a hodináře nic nevylezlo. Pokud jde o volbu, tak tentokrát podle hesla "těžko nabyl, lehko pozbyl" volím risk. (Pozn. autora: a vyšlo to.)

 

Tentokráte jsem tomu moc nedal, nahrnulo se mi nějak moc práce na baráku a hlídání vnuka, tak moc důsledně jsem neřešil Ale hádanky jsou pěkné a důležitá je příprava ve vyhledání možné fauny. (Pozn. autora: tak, tak, bez tréninku není šampióna, proto také vždy dopředu avizuji témata hádanek, abyste mohli nastudovat druhy a zvyky vybraných zvířat:-)

 

Zhruba dva týdny nemyslím na nic jiného než na ty antilopy, ale stejně mi jedna uniká... Pokud to je oribi, tak jsem byl velmi blízko. (Pozn. autora: šlo skutečně o oribi, také není marné myslet na gazely, byl jsem na atletice...)

 

K logickým úlohám:

 

Červenec a začátek léta je tedy a byl hektický. Počasí jako na houpačce, do toho červnový fotbal EURO, nyní olympiáda v Londýně, zajímavé výjezdy k měření a končí 18. kolo JLA a začíná 4. kolo LOGIKY 2012 v KaH. Dovolená (cesta za synem do Edinburghu) vzhledem k
olympiádě je přesunuta na září, takže v nedohlednu. A neustálé hledání času - což odnesla úloha "Turovití". Tam ztrácím body, ale zase jsem si zdůvodnil řešení nejhorší. No, taky nemusel jsem vepsat žádného tura či v menším počtu než 12. Nepředpokládám již, že bych se k úloze mohl vrátit a zlepšit se v rámci opravného řešení. Takže tím končím toto krásné osmnácté kolo. Škoda, že jsem nevystrčil z pelotonu řešitelů růžky. Uvidím, kam až se propadnu. Jsem na 44,4444%. I když moc nevěřím, že by se dalo získat všech 81 bodů. (Pozn. autora: o žádný propadák se nejednalo, ba naopak.)

 

Když vedení promine a nával vzteku pomine... Jsou to sice turovití, maluji je jako kvítí. Stačí jeden obrázek, vidět je i na zadek. (Pozn. autora: řešitel při popisování pláště rohů prokázal básnického ducha nebo to mohlo být i jinak.)

 

Logiku pošlu do půlnoci. Ještě se trápím.

 

Na Chocholatky nebyl čas a Kozy mi nějak pořád nevychází, takže za plný počet to určitě nebude, ale bylo to pěkné zpestření života :-) (Pozn. autora: díky, čekal jsem, že ženy s Kozami vyjdou spíše než muži, v každém případě jste na tom s Kozami podobně nebyla sama.)

 

Opět jsem si pěkně zaluštil, ze začátku to vypadalo na debakl, ale pak se něco vylouplo. Díky za provětrání šedých buněk. (Pozn. autora: spokojenost řešitelů mě těší, v tomto případě o to více, že řešitel zaznamenal i moje povídání v Českém rozhlase:-)

 

Písmenka se mi míhají před očima ještě teď, tak snad jsem se moc nespletl, když jsem kozorohů napočítal 259. (Pozn. autora: a sakryš, meandrovitě jich tam prý bylo o dva více, ale mně stačilo těch 13 vodorovně a svisle.)

 

Posílám řešení dalšího kola s opět pěknými úlohami. Tentokrát jsem docela zvědavý, jestli se někomu podařilo umístit 15 (nebo snad dokonce víc?) zvířat do obrazce v úloze č. 6, protože jsem tomu bezúspěšně věnoval poměrně hodně úsilí. Řešení poslední osmé úlohy není mé vlastní, ale na druhou stranu ani zadání není původní (úlohy a jejich řešení jsou známé už několik desítek let). (Pozn. autora: šlo jich tam vtlačit 21 a v některých logických úlohách jde samozřejmě o znalost více či méně známých věcí – dělení obrazců, základy geometrie, spřátelená čísla, prvočísla apod., takže někdy má výhodu ten, který ví, kde to hledat, ale i to patří ke korespondenčním soutěžím.)

 

Teprve po zveřejnění řešení jsem zjistil, že jsem vlastně řešil sice také pěknou, ale bohužel jinou úlohu. Hledal jsem totiž ty tury správně po sousedních hranách kostek, ale vždy jen v jednom směru. Škoda. (Pozn. autora: no jo, turovití zpestří žití.)

 

TUROVITÍ asi splnili účel a peloton rozhodí. I když stádo na čele je dost vyrovnané. Tak jsem zvědav, jak to dopadlo.

 

Zasílám řešení 18. kola. Podařilo se mi vyřešit všechny úlohy. Úlohy byly pestré a zajímavé. Pro mne byly nejtěžší úlohy č. 3 a č. 6. U úlohy č. 3 jsem po pracném hledání našel 5 správných řešení. Uvádím dvě, škoda, protože dle podmínek bude hodnoceno body jen jedno správné řešení. Uveďte, jak řešil autor úlohy. Řešení by mělo být ohodnoceno více body. Úlohu s turovitými by bylo vhodnější zařadit na dlouhé zimní večery, kdy je více času. Zdravím do Londýna. (Pozn. autora: úloha č. 3 měla jen jediné správné řešení a turovité si přála jistá zoo, pro kterou tvoříme křížovkářské obrazce pěkně podle jejich výskytu po trase návštěvníků, turovití bohužel vyšli na léto.)

 

Zítra dopoledne vyrážím do Londýna na olympiádu, a tak posílám řešení předem. I tak je to pozdě, protože luštění je rázem mnohem méně efektivní. Ale s mým přístupem, kdy si nechávám většinu úloh na poslední chvíli, se není čemu divit:-). Dnes jsem vypotil aspoň nějaké řešení Turovitých. Nápad s prostorovým řešením úlohy je zajímavý. Chybí mi úloha Chocholatky, pokud ji do středy zvládnu, řešení ještě pošlu. (Pozn. autora: ohlasy sice uvádím anonymně, ale v tomto případě jsem Danovo předání řešení v Londýně již dříve prásknul.)

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 71. kolo JLA probíhalo od 15. února do 15. března 2024, můžete si otevřít řešení 71. kola JLA, předběžné výsledky 71. kola JLA a ohlasy na 71. kolo JLA. Zatím došlo přes 170 řešení, děkuji za ně, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies