jemelik

jemelik


Ohlasy k 32. kolu JLA:

Obecně nebo k vícero kategoriím:

Hádanky by snad mohly být i všechny (ale třeba blasty ověřené nejsou), v logice chybí nudle. (Pozn. autora: kdyby jenom nudle…)

O co jsme lepší v hádankách, o to víc dostanem na prdel v logice. Ale jeden zápočet i tentokrát je. (Pozn. autora: a tak se i stalo.)

Posielam riešenia 32. kola Akadémie, krížovku a hádanky. V krížovke bolo znovu pár miest na "tipovanie". Už by som bol rád, keby som sa trafil na 100% v tipovaní. :-) Tvoje hádanky sa už stali celými literárnymi dielami. Napísané riešenie som po sebe prečítaval hádam 5 krát. Vždy som našiel nejakú "chybičku". Tiež dúfam, že som stihol všetko opraviť. A kde som ozaj tápal so správnym slovíčkom, tam som varianty dal do zátvoriek, hádam niečo z toho bude správne. :-) (Pozn. autora: stopro to ještě nebylo, ale už se to blíží.)

Posielam šesť kúskov. Pošlem aj krížovku, hoci to nebude žiadna sláva, mal som nejako málo času a lúštil som ju len pár dní na úvod, takže ma čaká poobedňajšie tipovanie niekoľkých výrazov. (Pozn. autora: na jackpot to nebylo, ale jinak docela slušný výsledek.)

Posílám další kolo oblíbené JLA. Hádanky bych viděl celkem optimisticky. I v jedničce ten HÁNCE by mohl být autorský. Vždyť přece haní iniciaci, nebo možná jinou slavnost. Co já vím. V křížovce je nejistota trochu větší. CITA je asi baba, ale uvidíme. Protože jsem si opět poluštil (i zahledal, a to dost), tak jsem spokojen a ukojil jsem své luštitelské pudy. (Pozn. autora: takže naopak, Hanin za to může, že optimismus u tajů byl předčasný, naopak v hmoždíři byla Cita správně, máš pravdu, je to ženská, v tom geologickém slovníku se to nedá poznat, až při bližším ohledání na webu, hned musím dát do dalšího kola nějakou kolegyni, nebo mi genderoví lingvisté milou Citu pěkně vyčtou.)

Posílám moždíř. No, potrápil jsi zase dost s AJROPLÁNY. Nejvíc odolával kolega Blowa. Prošel jsem celou FDB i Velkého Ottu a nic. Myslím, že kolega Blowa bude asi CITA, kterého jsem našel pouze na internetu, když jsem zkoušel různé varianty římských čísel. Oba pracovali a publikovali v oblasti stratigrafie, např. v r. 1969. Tak to risknu. Nevím, odkud ho máš. Asi budou oba pánové někde hodně zašití. Ještě mi chybí 2 úlohy v logice. No nevím, nevím. Teď budou na pořadí nudle v polévce. Je to hra na náhodu. No a optomizér????? (Pozn. autora: Když už někteří vypátrali, že Cita je žena, tak věz, že byla s Blowem zašitá v ESGV pod heslem langh, no hledal bys ji tam? Tam jsou přece zašití hlavně chlapi.)

V krížovke bolo znovu pár miest na "tipovanie". Už by som bol rád, keby som sa trafil na 100% v tipovaní. :-) Tvoje hádanky sa už stali celými literárnymi dielami. Napísané riešenie som po sebe prečítaval hádam 5 krát. Vždy som našiel nejakú "chybičku". Tiež dúfam, že som stihol všetko opraviť. A kde som ozaj tápal so správnym slovíčkom, tam som varianty dal do zátvoriek, hádam niečo z toho bude správne. :-) (Pozn. autora: no a stalo se, samá trefa, jen v hádankách Hanin odolal.)

 

Ke křížovkám:

Byl to masakr. (Pozn. autora: jaký masakr, žádní padlí, jenom nějaké drobné šrámy.)

Děkuji za příznivou informaci o bezchybném řešení hmoždíře. Je to ovšem zčásti výsledek tipování, které tentokrát náhodou vyšlo. Teď bych si mohl teoreticky dovolit moji vysněnou havaj - chlast, cikááára a děvky. V reálu to ovšem skončí maximálně kysaným zelím a netučným tvarohem. (Pozn. autora: drž se zelí a tvarohu, máš to ověřené, víš, jak by taková kombinace mohla rozběhat netrénovanou dívku?)

Doufám, že se vejdu mezi 5 až 8 ztrátových bodů. Anglicky neumím, takže ve Filmové databázi si moc pomoct nemůžu a Slovník českých a slovenských výtvarných umělců taky nemám. Do nejbližší knihovny, kde tento slovník mají, mám skoro 20 km. To by řešení bylo pěkně náročné. Ale už žádné nářky. Dal jsem se na vojnu, tak musím v rámci svých možností vydržet. (Pozn. autora: takže pohov, bylo to bez chyb, do zbraně zase až v červenci.)

Křížovka mi opět dala zabrat, ale i tentokrát věřím, že se vejdu do pěti ztrátových bodů. (Pozn. autora: bylo to bez chybičky.)

Myslím, že je to zatím můj nejlepší výsledek od losice, kterou jsem začínal. Slovník českých a slovenských výtvarných umělců je dost finančně náročný, je toho celkem 21 dílů. Původní cena přes 13 tisíc babek. I v antikvariátu to nebude levná záležitost. Jeden antokvariát jsem objevil, neuváděli cenu, zřejmě proto, že už byl prodán. Tak si ho asi pořizovat nebudu. Nezbude, než hledat jinde nebo střílet od pasu. Něco se dá najít třeba v infosystému Abart. Ale tam zrovna ta Mária nebyla. Tak další pokus o nulu bude s máselnicí. To jsem zase zvědav na "vyšperkovanou" legendu. (Pozn. autora: to víte, že zase něco pro zpestření uvedu, ale také už dlouho nebyla nějaká ta systémově zapeklitěji skrytá tajenka.)

Nejvíce mě potrápil hledák CITA, to bylo opravdu hledání kupky v jehle sena, ale pro absolventy geologické fakulty to asi problém nebyl, pokud se mezi řešiteli nějací vyskytují. Méně již pak hledáky PISK a VANČI. Nad touto krásnou, ale nesnadnou křížovkou zaplesalo určitě srdíčko nejednoho ortodoxního křížovkáře a dáváme Ti palec hóódně vysoko nad hlavu. Tož jen tak dál. (Pozn. autora: i neabsolventi našli CITU, díky za takový projev CITU, palec držíme, držíme, nepolevujeme…)

Posielam riešenie krížovky. Venoval som jej málo času, tak nebol veľmi priestor na dohľadanie najťažších pasáží. Takéto legendy nemám veľmi v obľube - „část příjmení manželky autora díla Bez domova“, ale asi slúžia k rozhodeniu riešiteľov na vedúcich pozíciach.:) Niektorí to možno nájdu, niektorí vypašujú a niektorí to natipujú ako ja. (Pozn. autora: zhruba tušíme, jak začala směna zboží, aby někteří mohli pašovat, musí to někdo najít, a když už to někdo po velkém úsilí najde, měli bychom odhalit tu motivaci, proč to někomu předat, možná tam někde začíná první slovní směna a slavný bude ten, kdo ji objeví a popíše…)

Přikládám moždíř. Tentokrát nebyl při jeho překreslování v televizi žádný sport, tak snad jsem neulítl. Až na čtyři či pět hledáků, které být prostě musí, mi tato křížovka přišla řešitelsky "velmi vstřícná". O to větší dík za ni. (Pozn. autora: tak už je to jasné, ty prostě musíš ty křížovky překreslovat při Klucích v akci.)

Tvá legenda mě někdy přivádí k zoufalství. A nebudu asi sám. Nemusel bys být až tak tvrdý. Ať máme s luštění požitek a ne trápení. Tak se "polepši" a zkus vynechávat legendy typu kolega toho nebo toho nebo část příjmení manželky autora, apod. To je fakt k zoufání. Posuzuj to něžně, ať se dočkám první nuly. Kontroloval jsem to třikrát. Je fakt, že nemám všechny výrazy ověřeny, ale myslím si, že to jinak nemůže být. (Pozn. autora: dobrá, tyto dvě legendy příště nebudou, ale slib mi, kamaráde, že to příště projdeš čtyřikrát, už ti chci zapsat nulu.)

Vzhľadom na to, že nemám dostatok prameňov, ktoré uvádzaš, tak som tipoval medzi výrazmi Jaové a Vaové, niektoré opisy výrazov sú pre nás bežných riešiteľov krížoviek priam neriešiteľné, je to súboj Tvoj s pár riešiteľmi na špičke a možno ich spočítať na prstoch jednej ruky. Veľa krížovkárov to odrádza. Keď som ich agitoval do tejto súťaže, nemali záujem pre veľkú obtiažnosť a hlavne vyhľadávanie výrazov s opismi podobnými 6/1, 14/3, 21/2 a pod. Vás pár expertov by si malo vytvoriť špeciálnu súťaž, kde budete súťažiť medzi sebou. (Pozn. autora: tak nevím, máš to na nulu, podobně na nulu to má dalších 16 řešitelů, JLA je speciální soutěž, kde se právě takové překážky objevují, trápí se s nimi sedmým rokem přes padesát řešitelů, srovnej to s počtem řešitelů Nolčovky, mám dosavadní přístup fakt změnit a přiblížit úroveň Kvalifikačce? Problém je, že bych to asi ani neuměl:--))

Vzhledem k menšímu rozsahu křížovky působilo toto kolo před začátkem luštění částečně oddechově, ale pro mě není oddechové nic :-), takže bude to tak nějak podobné jako vždy. S křížovkami se shodnou legendou se letos nějak roztrhl pytel - NKM, teď i Vy. Pobavily pivoňky :-) (Pozn. autora: roztrhl, máselnici bude tvořit také shodný obrazec.)

Zasílám řešení překrásné shodné křížovky. Byla to fuška, ale stojí to za to. Opětně se mi však některé výrazy nepodařilo stoprocentně ověřit. Ještě, že při řešení tvých krásných polodokreslovek lze se chladit pivkem. Už se těším na další kola. (Pozn. autora: vynasnažím se, aby tvé zážitky neměly konce, na volbě chladící kapaliny samozřejmě záleží…)

 

K hádankám:

Ani už to nekomentuju, to zase bylo!!!!! (Pozn. autora: A bude…)

Nebyť tých tvojích hádanek, tož ani nevím, co sa všecko s týma hrncama dá robiť. A že venku leje jak z konvy, tak idu chrňeť. Snáď přitém nebudu ty hrnce voziť, bo bych moh kerýmsi dostať aj po lebeni. (Pozn. autora: Hrnec nemožeš ze života vymazať, dyť ti ho strkali pod řiť už jako malému ogarovi.)

Nechcem lichotiť autorovi hádaniek tohto kola, ale tie sú také ťažké, až sú krásne. (Pozn. autora: díky, i toho pohlazení je potřeba, když mi je někteří omlátili o hlavu.)

Nejsem si jistý tím racerem u kreslené hádanky. Nevadí, hlavní je, že mi stále stoupá počet bodů (to už je taky to jediné, co mi ještě stoupá). Těším se na další kolo, jak si zase budu lámat hlavu. (Pozn. autora: takže tlak je v pořádku, to je potěšitelné.)

Posielam Ti riešenia 32. sady krkolamov. Manželke som nanosil toľko hrncov, že ich už nemá kde dávať. Tak nabudúce dúfam, že aj niečo pre chlapov. (PIVO?) (Pozn. autora: tak hrnce byste už doma měli, teď ještě něco do nich, co třeba rozpustit máslo?)

Řešené máš tvoje dílo,
které mě dost potrápilo.
Hádanky jsou stále těžší-
to nikoho nepotěší.
Příště trochu odpočinku
popřej slabším borcům, synku!
(No dyť, teď mezi jednotlivými koly popřávám všem odpočinek, a o prázdninách bude čas zase něco dělat, třeba tlouct máslo.)

 

K logickým úlohám:

Ano, dopadlo to dle předpokladů. Úlohy „Mísy“  a „Hrnky na stole“ se moc povedly. Prostě v jednoduchosti a v nápadu je síla. A příště se snad již odrazím ode dna. (Pozn. autora: červenec má být letos pěkný, ten odraz musí vyjít.)

Hodně jsi přitvrdil, řada bodů je v podstatě vydřená. Nad moje síly ale byla ta krajně odpudivá nudlová polévka. Nic moc logického jsem v ní neviděl, nebylo odkud se odrazit. Možná by pomohlo místo jedné delší nudle vložit do zadání slepé políčko, aby všechny nudle byly stejně dlouhé. Obecné pravidlo, které je v jednom případě porušeno, může řešení velice zkomplikovat, protože umožňuje mnohem více kombinací. (Pozn. autora: tak tady musím Krtka bránit, dokud nepřijde z Bruselu nařízení, že musejí být v nudlové polévce všechny nudle stejně dlouhé, do té doby tam může být některá delší. A Pohlreich mi odepsal, že „v nudlové polévce by nic logického nemělo plavat, že by tam, ty vole, měly plavat hlavně ty nudle“.)

… je dneska čas, jemelčí zve ku mailu hlas, … a posílám Ti (si)  alespoň čárku za účast. Hádanky jsem začala dvě, první a poslední. Hranici jsem rozdělala, jen doutná a nehoří. Švenkuju sem a tam, předměty nevidím. A to jsem ještě netušila, co mi připraví tzv. logické úlohy – kam se hrabe euroskepticismus, to je pocit totálního zmaru. Když jsem spáchala triviální úlohu 7 Kuchyňské nádoby, vrhnula jsem se natěšena na zbytek. Úlohu 4 jsem naponěkolikáté vysporovala a řešení nenašla. Úloha 2 – varianta na hexagonální End View (které dávám mechanicky o půlnoci): po několikátém vysporovaném kombinovaném protipu jsem se vzdala.  Optimizery nesnáším od přírody a kde mohu, tam, se jim vyhýbám. (Pozn. autora: na to bych předepsal klid na lůžku, ráno pyridoxin, zábaly hlavy a nějakou relaxační hudbu, večer před spaním convalemin, a hlavně žádné spory, natož mizery optimizery…)

Posílám čtyři řešené úlohy. Tři mám snad dobře. Hrnky na stole ne a ne vyřešit, tak jsem svůj neúspěch nějak teď večer zdůvodnil. Mísy  se zdály lehké, ale vždy jsem našel umístění vícero způsoby. Pro Hrstkovou polévku jsem plánoval, že si suroviny možných tvarů připravím. Nějak k tomu již nedošlo a stejně bych je rozvařil. Na Nudlovou polévku jsem kouknul, jednou řešil a již nezbyl čas. Nebudu vše svádět na hokej. Pro mě těžké kolo. (Pozn. autora: vaření chce svůj čas, to nejde nechat na poslední chvíli, ohřát vodu a myslet si, že polévka se udělá sama, polévka není ženský kolega:-))

Tak jsi mne dostal na nudli. Byla to hotová kalvárie. Něco jako jsi měl kdysi se skákáním koněm po šachovnici. Jenže je zde šest možných směrů pohybu, a tak to nelze ani naprogramovat. Našel jsem řešení, kde součty pasovaly, až na to, že jedna nudle byla jen na 4 políčka a nešlo s tím hnout. Ukážu Ti v Kolíně. Strávil jsem nad tím více než 25 hodin a výsledek „NULA“. Autorsky je úloha snadná, řešitelé nemají šanci. Aspoň normální lidi.  Bohužel mám i jiné povinnosti. Až budu v důchodě, rád si to rozdám znovu. Zatím jsem to vzdal. (Pozn. autora: to byla úloha i pro ty, co neumějí programovat, zatímco na ostatní úlohy všichni zapomenete, na nudlovou polévku se bude vzpomínat ještě řadu neděl u oběda. Málokdy se mi podaří tě na něco dostat, na nudli tě dostal Krtek, já spíše na ty hrnky na stole.)

Tak nudlovou polévku jsem nedovařil. Do poslední chvíle jsem různě přehazoval, ale nikde jsem nenašel ani jeden logický záchytný bod. (Pozn. autora: já nevím, kde se stala chyba, třeba u Kokešů dovařili, nudle jsi měl kupované nebo domácí? Dal jsi do hrnce nejprve kost?)

Úvodem musím předeslat, že jsem se dost dlouho rozmýšlel, zda to řešení logických úloh mám vůbec odeslat. Ona by se ta rubrika dala spíše nazvat "Šprťouchlata z řešitelů“. A posílám to vlastně jenom proto, že jsem na tom řešení nechal drahně času, a že se k těm úlohám chci trochu vyjádřit. Nudlovou polévku si dovedu uvařit, ale ta Tvoje mi dost lezla krkem, protože si myslím, a asi nejsem sám, že s logikou ta úloha nemá nic společného. A jestli se mýlím, tak už na řešení takových úloh nemám nárok. (Pozn. autora: Ale samozřejmě že máš, všechno je otázkou správného receptu. Tak ještě jednou, do hrnce dáme kost, 2 celé očištěné mrkve, očištěnou cibuli, 1-2 masoxy podle množství a nové koření, vaříme asi 45 minut, potom vše přecedíme na jemném cedníku, mrkev nakrájíme na kostičky, můžeme obrat maso z kosti a nakrájet jej do polévky, zavaříme nudle a dochutíme, ozdobíme petrželkou – je tam snad něco o logice? Do nudlové polévky prostě logika nepatří.)

Závěrem na náhrdelník vašich ohlasů navlékneme zase jednu výtvarnou perlu:

 

 

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 71. kolo JLA probíhalo od 15. února do 15. března 2024, můžete si otevřít řešení 71. kola JLA, předběžné výsledky 71. kola JLA a ohlasy na 71. kolo JLA. Došlo rekordních 187 řešení, děkuji za ně, pěkné dny, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies