jemelik

jemelik


Ohlasy k 35. kolu JLA:

Obecně nebo k vícero kategoriím:

Posílám tentokrát dříve křížovku, kde se mi podařilo až na jeden výraz vše najít. S MLSKem je to k dnešnímu dni horší. Zatím to vypadá na 20 bodů. S logikou také ještě zápasím. Jinak bych chtěl před Tebou hluboce smeknout, neboť křížovka v JLA byla autorsky šíleně náročná a průměrná délka výrazů 6,2 – no to je neuvěřitelné! Jsi fakt dobrý. (Pozn. autora: děkuji, seděl jsem na tom jak na vejcích a podařilo se.)

Tak je tady osm kusů, víc to nešlo, když to na osmi skončí, bude to dobré. Křížovka jde poštou. (Pozn. autora: taková vychlazená sedmička také není marná.)

Tentokrát se to tedy sešlo nevídaně. MLS, MLSK a JLA. Vražedná kombinace. Křížovka byla trochu snazší než minulá kola. Chybky způsobené NESKEM a ČASEM JÍDLA bohužel poslední kolo napravit nemohlo. V hádankách je to výrazně lepší, ty jsem dal docela slušně. Jak jsi jednou prohlásil, hádanky v JLA je třeba "vysedět". Na jaře a v létě se ale nad nimi vysedává hůř. Na podzim a v zimě už je to lepší. Když se k tomu přidá pořádná dávka štěstí, tak je to z toho nakonec velmi slušný výsledek. Bedna za to sezení stála. (Pozn. autora: podle svědectví některých i „vyležet“, dle jiných ne vyřešit, ale „vyhřešit“, ale úspěšné zdolání překážek nakonec všechny hřeje.)

 

Ke křížovkám:

Ako vždy, najväčším problémom bolo nájsť skrytú tajničku. Tentokrát potrápil čerpák s dubletou okolo kačky a kočky. V riešení mám jedno slovo na dvoch miestach, a to slovo kačka. Nepodarilo sa mi nájsť na inom mieste tajničku čerpák, tak som ju nechal vyznačenú v dolnej časti obrazca. Ale skôr si myslím, že to mám zle a že koruna bude nakoniec kovka a čerpák bude skrytý nejakým iným spôsobom. Dám sa prekvapiť. (Pozn. autora: copak čerpák, ten byl dobře, ale houby platné, jedna kačka měla být kurka.)

Asi se budeš divit. Do přílohy dávám svou verzi čerpáku. Možná mám prvenství v rychlosti podání. Ale je možné, že už Ti to také někdo poslal. Vyplnil jsem vše, dokonce jsem našel i všechny skryté tajenky (doufám, že správně). Kontroloval jsem třikrát, ale chybička se vždycky může vloudit. Čerpák ve spodní křížovce vypadal nejdříve na chyták, ale pak jsem v NLA našel ATÁKA x BRÁMY. Hledání bylo jako vždycky hodně a mnohdy dlouho u jednoho výrazu. A tak sprostonárodní slovník fungoval. Takže to kontroluj něžně, ať mě potěšíš. Je to můj sedmnáctý pokus o nulu. Třeba tentokrát vyjde. (Pozn. autora: byl jsi nejrychlejší, sice práce kvapná by k cíli vést neměla, ale trpělivost konečně nulu přinesla.)

Hurá, měl jsem letos myslím dvě z pěti na nulu. Fakt dobrý... Čerstvě upečený chleba je přeci měkoučký, jen kůrka je trochu křupavá, tak hlavně z něj neudělej tvrdý kedr. (Pozn. autora: správná připomínka, ano, příští rok se pustíme do příprav tradiční valašské stravy, začneme pečením chleba, už ho mám venku z pece, takže v únoru by mohl být přiměřeně měkoučký.)

Krásná křížovka, neskutečně dlouhé výrazy v "uchu" čerpáku. Už jsem myslel, že bych tentokrát našel všechny skryté tajenky, ale pochyboval jsem, že by to bylo vše tak bezproblémové. Pak jsem si teprve všiml, že tam mám dvakrát kačku. Takže zase nic. (Pozn. autora: v jiném čase a v jiné situaci mít dvakrát kačku potěší.)

Myslím, že tentokrát mi možná bude přát štěstí a bodová ztráta bude minimální. Skryté tajenky jsem nalezl všechny. (Pozn. autora: ano, Tvá bodová ztráta se tentokrát limitně přiblížila ke zblu.)

Obdivuji, jak jsi ochotný každému zvlášť poslat podrobný popis řešení - jen to musí zabrat spoustu času. (Pozn. autora: zabírá, ale vy řešení také věnujete spoustu času, tak to beru jako výraz poděkování za to, že jste se mými výtvory zabývali.)

Pěkná křížovka, kterou jsem možná zvládl docela dobře. Nejtěžší bylo nalézt skrytou tajenku ČERPÁK. Věděl jsem, že musí být ve spodní části křížovky, tak jak určují Směrnice. Horší už bylo nalézt řešení s příslušnými písmeny. Ale snad jsem to zvládl, a když ne, tak se taky nic nestane. (Pozn. autora: když nejde o život, jde o… a zápočet se dostaví.)

Poněvadž se křížovka luštila dobře a netrápil jsi skrytými tajenkami, nezbývá než chválit. (Pozn. autora: a to všichni řešili stejnou práci se skrytým čerpákem.)

Tak takhle to mělo být. Psaní azbukou je taky už starý trik, ale stále zabírá :-) Celkově OK, do pětadvacítky jsem se vešel zatím vždycky. K hranici 50 bodů mi ale chybí setsakra hodně... no uvidíme. (Pozn. autora: jednou to vyjde, vždyť za chvíli zahájíme osmý ročník a bude zase pět pokusů.)

Velmi krásné jako vždy, perfektně zpracované a velmi si cením, že v každém úkolu máš vždy kolem tří chytáků. Což je jednak náročné na sestavování, ale i náročné na řešení, i když jsem pak sám spokojen s výsledkem, že se mi podaří někdy Tvé zapeklité chytáky vychytat jako brankář desítku, i když popíjím spíše dvanáctku. Ještě jsem přišel na druhou variantu okolo tance hamba (ne mě a Tobě), může být i mambo x Turma (psáno Typma). (Pozn. autora: díky, někdy je to i na proložení dvanáctek panákem, sice to nemusí vést k nalezení řešení, ale člověku může být do hamba - i do mamba.)

Začnu jako obvykle tím, co mě nejvíc potrápilo. Největším problémem pro mě v této křížovce bylo ruské sídlo, prohledal jsem několik papírových i elektronických atlasů, ale nikde nic. Tak jsem nakonec napsal ruské sídlo TORNA pomocí abevegy jako TOPHA. Snad to bude dobře. Dále se mi nepodařilo nalézti finskou pojišťovnu KALEVU, ale je to postava z finské mytologie takže to bude doufám taky správně. Obtížné byly i výrazy KAUDI, LAŠKA, ENRICH, KAOBA a BEKKA. U mayského boha INTI udělali v Encyklopedii UNIVERSUM soudruzi z NSR asi chybu, protože je to bůh z inkovské mytologie. Prohledal jsem spoustu mayologických literárních pramenů, ale takového boha jsem ani za boha nenašel. Skryté tajenky byly tentokráte viditelné, i když MOSOR a OBLITINA byly dobře zašité v Machkovi a můžou způsobit problém. Očekával jsem, že nám pod stromeček nadělíš nějaký megachyták nebo megahledák v podobě dobromyslného černého koně Frice z Čapkova Krakatitu, jak tomu bylo v závěru roku 2013, ale takový koník, na kterém by mohl klopýtnout např. přítel Vojník asi nepřijel. Ale čert nikdy nespí, v této nádherné křížovce bude určitě nějaká zrada, kterou se mi nepodařilo odhaliti. (Pozn. autora: žádná zrada, vánoční nadílka, s bohem Inti máš pravdu, bude to chybka a na dalšího Frice teprve sbírám materiál a odvahu.)

Záverečná 35. krížovka bola pekná a veľmi náročná, konečne ako všetky Tvoje diela. (Pozn. autora: děkuji, dokud mi ruky nezačnou trnout, budu se snažit držet laťku vysoko.)

 

K hádankám:

Musím Tě pochválit, netrávila jsem hodiny hledáním nějakého výrazu. (Pozn. autora: aha, takže peprné výrazy samovolně tanuly jeden za druhým…)

Na to, jak se to zdálo napřed neřešitelné, ještě se mi dost dařilo. Některé výrazy píšu ve dvou verzích (jakoby), protože jsem naprosto ztratil přehled o současných pravidlech. U jedné hádanky v Bystřině mi kdysi Petr Šimek napsal, že je správně řešení ... slezl z kola..., náš češtinář se nutně musí obracet v hrobě! Taky jsem zvědav na to ohnisko u č. 8, zřejmě taky asi novotvar! (Pozn. autora: ale kdež, ohnisko je místo původu, ale ten Slovník nespisovné češtiny si pořiď, bude se hodit.)

Neviem, čo za zrada bude v 1. hádanke, no kreslená prešmyčka bez nejakého vyčíslenia? Musím priznať, že za celý mesiac som poriadne neprišiel na to, čo tam vlastne mám riešiť. (Pozn. autora: no skoro nic, jádro bylo vypsané, tak snad jen ten náznak.)

Škoda, že som nestihol viac hádaniek vylúštiť. Ďakujem Ti za pekné, ale náročné úlohy, ktorými si nás počastoval v tomto roku. (Pozn. autora: tak je to správně, školáci v Obecné škole také děkovali za počastování.)

Tak jsem se snažila, ale nic moc. (Pozn. autora: ale přece jenom něco, možná to chce trochu více, Menšík se v tělocviku hodně snažil snést vajíčko a podařilo se mu to.)

Tak Ti posílám řešení tohoto, pro Valachy obzvláště obtížného, kola. Dlúho sem totiž nemoh pochopiť, co značí to Moto: Trocha vody neuškodí., hledal sem ten výraz "voda" aj v encyklopedyjách, potem sem si rači dal kalíšek slibovice, a opruboval tých deset záhad pořešiť. A tak dúfam, že sa mi to aspoň trochu povédlo. (Pozn. autora: no bať, synku, povédlo, a k téj vodě sem jasně psal, že trocha vody, enem na vypláchnutí štamprle.)

 

K logickým úlohám:

A ještě poznámku k váhovému systému, kde je opět více řešení, šest pro několik vah čerpáků od 30 dkg do 80 dkg a jedno pro nulovou váhu čerpáku, což si dost dobře nemohu představit a velmi mě zklameš, jestli za takové řešení přidělíš body. Já jsem sice opravdový čerpák neviděl, ale můj skleněný korbel na vodu či pivo váží přesně půl kila (když je prázdný a 80 dkg vody by se do něj nevlezlo, takže jsem zvolil z těch šesti možností právě tuto váhu. (Pozn. autora: vím, zklamal jsem Tě, kdyby zůstalo jen u korbelu, ale dostal jsem řešení i s příkladem z vysokoškolských skript, kde stálo, že se může hmotnost rakety při výpočtu zanedbat, a co je takový čerpák proti raketě?)

Nějak jsem se s tím popral, a ač úloh bylo jen pět, potrápily mě. Ve Váhách jsem ze začátku ignoroval počáteční rovnovážný stav a nějakým způsobem jsem chtěl do řešení zavést i váhu čerpáků. Na pentomina mám slabost a stále ne a ne je vyřešit. Systematicky jsem přecházel možnou a správnou polohu pentomina „T“ v levém horním rohu. Prostě jsem si na dlouho zafixoval, že zde umístit nelze. Takže řešení samozřejmě bylo na kilometry daleko, než jsem prolomil tuto myšlenkově zkratovitou bariéru. Ostatní jsem řešil a snad i v souladu se zadáním. Ostatně nějaké body k Ježíšku budou. (Pozn. autora: to ale bylo bodů, podle všeho jsi celý rok skoro nezlobil.)

Řešil jsem tentokrát o 2 úlohy více. Čerpáků jsem nejdřív škrtal 10, pak mi to bylo divné a po přečtení zadání jsem začal znova. Pentomino jsem taky zdárně vyřešil, ale když jsem to chtěl překreslit do časopisu, tak jsem zjistil, že mám špatný obrazec. Vyřešit to pak ještě jednou byla fuška. No, prémii asi za to nedostanu, ale pocvičil jsem se. Úlohy byly pěkné. (Pozn. autora: inu, dvakrát měř a jednou řeš.)

Včera ještě vyčerpaný vyčerpák, dnes již odpočatý a opět hladový po probíhající Logice, probíhajících Lázeňských oříšcích a těšící se na NOVÝ ROČNÍK JLA. (Pozn. autora: zatím lehce vyklusávej, začínáme až 18. února 2016.)

Výtky, jež jsem v komentáři k logické úloze 3 učinila, nevztahují se ke koncepci a významu JLA jako takové, stejně tak jako k nižádné z jejích integrálních součástí. Směřují toliko k autoru úlohy této jediné zmiňované. (Pozn. autora: to je furt kárání kvůli jednomu slovíčku, ještě jsem neviděl šachistu, který by si při začátku hry stěžoval na nejasnost pravidel kvůli tomu, že hraje s různými figurami. A přece má některé stejné.)

Závěrem jako obvykle jedno umělecké zpracování řešení:

 

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 71. kolo JLA probíhalo od 15. února do 15. března 2024, můžete si otevřít řešení 71. kola JLA, předběžné výsledky 71. kola JLA a ohlasy na 71. kolo JLA. Došlo rekordních 187 řešení, děkuji za ně, pěkné Velikonoce, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies