jemelik

jemelik


Vážení přátelé,
na této stránce jsem postupně vyvěšoval autorská řešení hádanek, logických úloh a křížovek 65. kola JLA s ohledem na to, jak mi docházela Vaše řešení a jak se mi dařilo kontrolovat jejich správnost. V mezičase jsem Vás seznamoval s některými zajímavostmi, které se v řešeních objevily, případně s mým očekáváním, které pasáže by mohly u křížovek a hádanek s lopatou a logických úloh s lopatami i bez nich činit potíže.

U křížovek jsem tentokrát moc chytáků nepřichystal, něco k dohledání tam bylo, jeden šaflík v poznámce pramene, skryté tajenky v úvodním textu a v pěti kolem 13. ročníku byly napovězeny až až. Raové měli potrápit při skládání buňkovky, nepasovali do ní, do polomozaikovky bylo potřeba vepsat Vaové. A tu třináctku jsem skloňoval hodně okatě. 13. ročník, 13. tajenka - 13. vpisované výrazy v jednotlivých kolech. Jejich první písmena vedla k cíli.

U hádanek to bylo obdobné, žádná překvapení, možná jen matička coby kantorka ve třetí hádance a elektromechanik v páté hádance trošku dělali problémy.

U logických úloh jsem přichystal netradiční optimizer inspirovaný karetní hrou FreeCell, přiznám se, že při jeho přípravě jsem došel ke 108 tahům a dál jsem nebádal, 4 body za tah byly ovlivněny některými bodovými rozdíly mezi soutěžícími, ostatně optimizer je spravedlivý v tom, že každý má šanci dospět k optimu. Ale že ani 100 tahů nebude stačit na bednu, to jsem nečekal. Kdo se vydal přednostně po dvou barvách, ten uspěl. Prvních více než 50 tahů šlo ukládat do cílových polí jen srdcové a pikové karty. Na nejlepší výsledek nestačilo ani 95 tahů, ani 94 tahů. Dokonce ani 93 či 92 tahů ne! Nejlepší řešení bylo na 90 bodů, klobouk dolů.

Autorská řešení máte níže, pěkné dny,
Vladimír

Řešení křížovek 65. kola JLA:

Polomozaikovka:
ŠIKMO DOLŮ ZLEVA DOPRAVA: 1. Lacr. - 2. Stánky. - 3. Olona; fiesta. - 4. Technika; Sprung. – 5. Anela; pucštok; lidoví. - 6. Kamnové; motte; mačetová. – 7. Cesta; osikově; kytaristka. - 8. Denisek; sakva; kýč; čík. - 9. Řezavisko; pesa; Ilka. - 10. Bláto; pole lnu; drajv; všivé. – 11. Klesavý; kurka; Kaník; Grao; oné; batora. - 12. Dorty (dorta); lipnice; kývalka; krr; bank; ankety. - 13. Balerna; kastl; orcin; prerod; Ekubu; nýtové. - 14. Sloky; Ribeiro; výpotky; Olmos; obě; lusk; Hyrny; ligota. - 15. Kerple; tupfr; Akové; odročka; serv; choť; barouny; in pace. – 16. Výměra; nízkota; makmo; ratha; Arma; zvzdáli; kalika. - 17. Pudink; mufloni; elainy (alainy); Asele; nákel; Altenau. - 18. Nečada; rábek; letka; omžik; Caribo; ohmatat. – 19. Nábada; rabstvo; Jenč; i toto; Aklin; Schnabl. - 20. Valení; Meieran; sta; Note; kolekce; trabl. – 21. Bakala; dřija; skoj; čoch; Véska; svinutky. - 22. Sedlár; okatě; údivný; Proka; omaky. – 23. Odetka; mluv; mno; Nacelle; korbič. – 24. Paniky; kry; kilo; pelty; pasan; stírka. – 25. Pagát; ílový; truizmy (truismy); hřbet. – 26. Lota; look; anastrofa. - 27. Mop; fug; narty; teta Amy. – 28. Lože jidáša; vodouka; Lerdi. - 29. Cotarnin; nates; melofob. – 30. Pohoda; ubásnit; maysa. – 31. Nairne; Libella. – 32. Trohla; Basti. – 33. Proces. – 34. Krky.

Kruhová buňkovka:
BUŇKOVITĚ: 1. Strom. – 2. Narty. – 3. Pasan. – 4. Sakva. – 5. Véska. 6. Svlak. – 7. Liána. – 8. Nákel. – 9. Letka. – 10. Kurka. – 11. Rábek. – 12. Liebl. – 13. Tilit. 14. Motte.  

Tajenky: 1. Hnutí (skrytá, vyznačená je červeně). - 2. Lidoví tesaři (skrytá druhá část tesaři je tvořená posledními slabikami posledních tří odstavců úvodního textu čtenými zdola nahoru). - 3. Stánky. - 4. Pohoda. - 5. Zvony (skrytá, vyznačená je červeně). - 6. Pravice (skrytá, vyznačená je červeně). - 7. Výroba. - 8. Nářadí (skrytá, je tvořená prvními slabikami prvních tří odstavců úvodního textu čtenými shora dolů). - 9. Náčiní. - 10. Fortel (skrytá, vyznačená je červeně). - 11. Cvik (skrytá, vyznačená je červeně). - 12. Proces. - 13. Konec (skrytá, je tvořená prvními písmeny 13. vpisovaných výrazů ve správně vyplněných obrazcích 61. až 65. kola 13. ročníku JLA). - 14. Bukové dřevo. - 15. Lipové dřevo (skrytá druhá část 14. a 15. tajenky dřevo je vyznačená červeně). - 16. Pantok. - 17. Sekera. - 18. Lopaty vějačky a vědrovačky. - 19. Dřevěná lopata (skrytá ve formě pojmenování předmětu na fotografii). - 20. Fabričky. - 21. Blatnice. - 22. Šaflík, múčnica a chlebovička. - 23. Sypké viktuálie (skrytá v buňkovce, vyznačená je červeně).

Řešení hádanek 65. kola JLA:
   1.    Tré fen, B. Polan, Baťa – dřevěná lopata.
   2.    Při synech lápis, komár u cejna, kolo patly – přísné chlapisko má ruce jako lopaty.
   3.    Akanty, čorkaři kalí, kamala, kocour, káči telka, skampola, kopa těl – kantorka říkala máloco učitelkám po lopatě.
(čorka, andula, káča, matička viz SNČ, kamala viz UNI 10, kocour, bedna, telka viz SČSaA)
   4.    Hobra u luteránky, buranky, klerik halí prosebníka, Erika líp seká, kopov lízal oba panty, Polaban – horal utekl hrobníkovi z lopaty.
(buranka viz Internetová jazyková příručka)
   5.    Efekt, rámec, Hanák, ovary, bolestné, s kouči faul, opaky – elektromechanikova ratolest neskončila u lopaty.
   6.    Sucha, zisk, rasa vši, cíle opa, tah Ira, bělák, osmák – schází krasavici lopata, hrábě a kosák.
(lopata, hrábě a kosák = lžíce, vidlička a nůž viz Šmírbuch jazyka českého)
   7.    Ararat, Kachlovka, oceány, atily, mopsli chopí matysa, chodič – rarach lovce antilop s lopaty shodí.
(Kachlovka v Kopřivnici na webu, matys viz SSJČ, chodič viz NEOLOG 2)
   8.    Chrápe Eddy, Hennessy, lety dívek, nezlob, u lodi dapp – hraběti se nechce viditelně s lopaty dolů.
(dapp = uzbecký druh bubínku viz CJC 1/459)
   9.    Šapita, láli Blažeje hosté, strnad, Ostrá, neodym, antilopa, troup, ohař, Bertě (Beátě) špital Líba, že jeho sestra dostane od máti lopatou po hřbetě.
10.    Lupič, kvásek, úděly, caparti, málo patů – u piva seděla parta lopat.
 (lopata, bahno, partyja, déčko viz Šmírbuch jazyka českého, ale i SNČ)

Prameny k námětům:
SSJČ
mít ruce jako lopaty – mít velké, široké ruce
říkat něco někomu po lopatě – říkat něco někomu velmi jasně, aby to snadno pochopil
utéci hrobníkovi z lopaty – vyléčit se z těžké nemoci
dělat u lopaty – dělat hrubou manuální práci 

PSJČ
čert někoho s lopaty shodí – někdo přijde po smrti do pekla
hraběnce se nechce s lopaty dolů – hraběnce se nechce umřít
dostat lopatou po hřbetě – dostat výprask 

Šmírbuch jazyka českého
lopata, hrábě a kosák – lžíce, vidlička a nůž (příbor)
u piva seděly čtyři lopaty – u piva seděli čtyři dělníci

 

Řešení logických úloh 65. kola JLA:

1. Celodřevěná nářadí
Řešení viz obrázek.

2. Lopaty
Řešení viz obrázek.

3. Lopaty v políčkách
Řešení viz obrázek.

4. Sudoku X
Řešení viz obrázek.

5. Šipky vně
Řešení viz obrázek.

6. Šipky uvnitř
Řešení viz obrázek.

7. Oblasti
Řešení viz obrázek.

8. Karban
Nejlepší řešení s 90 tahy za 120 bodů:

Autorem úlohy č. 1 je Cihan Altay, č. 2 Imrich Cily, č. 3 Jana Vodičková, č. 4 Jiří Kuchta, č. 5 František Luskač, č. 6 Alberto Fabris, č. 7 Pal Madarassy a č. 8 Vladimír Jemelík.

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 72. kolo JLA probíhá od 25. dubna do 23. května 2024, můžete si otevřít kompletní zadání 72. kola JLA, nebo jen zadání křížovky 72. kola JLA, zadání hádanek 72. kola JLA či zadání logických úloh 72. kola JLA. Hodně zdaru a zábavy při řešení, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies