jemelik

jemelik


Ohlasy k 62. kolu JLA:

Obecně nebo k vícero kategoriím:

Tak jsem hrabací luštění tohoto kola zakončil úlevným prohrábnutím své bujné kštice, a než se zahrabu do cích, posílám řešení. (Pozn. autora: jak znám tu bujnou kštici, tak pokud jsi paličatě trval nad jejím prohrábnutím, tak ses zatím do cích nedostal.) 

Vedle logiky posílám i křížovku... i když to dlouho nevypadalo :) v tomto studeném jarním počasí jsem úplně zamrzla na jménech (od jmen bohů, přes jména osobností, až po zvířecí), nu a pak jsem doslova ztroskotala na doplňovačce, výstřelů do tmy tedy nebylo málo :) (Pozn. autora: držet se jako nováček v kategorii K v první pětadvacítce je velice solidní pozice, jen tak dál.)

V hádankách jsem zjistil, že jsem na tom hůř než sklerotická hraběnka, protože jsem vzpomínky nevyhrabal. Jinak to byly opravdu zdařilé kousky. Nejdelší české slovo, které jsi tam zahrabal, opravdu pobavilo. Ale pobavily i ostatní hádanky, jen škoda té záměnky.
V křížovce jsem se napoprvé nachytal na nádobky, ale nakonec jsem tu nástrahu zdolal. Kolik máš ještě na "skladě" takových chytáků? Asi dost. Už se těším na další kolo, i když nevím, o čem bude. (Pozn. autora: v dalším kole se budeme věnovat dřevěným vidlím, tak si ze vzpomínek vypíchni, co vše s nimi může souviset.)

Ke křížovkám:

Bylo to velmi pěkné, až na to, že jsem si sice vypsal okolo 100 výrazů pro obloukovou doplňovačku. Mezitím mi z těch výrazů vypadly regály. A já jsem tam měl dlouhý a tak jsem si myslel, kde bude široký a nakonec bystrozraký jsem musel být já. Snad se vejdu do 10 ztrátových bodů. (Pozn. autora: s řešením na nulu se dá celkem dobře vejít do stanoveného limitu.)

Doplňovačka si žádala taktický postup. V prvé řadě bylo nutno věnovat se technické přípravě, tzn. nelitovat času a znovu si vypsat všechny šestipísmenné výrazy, které vyšly v křížovce - jiné do doplňovačky použít nešlo. Bylo jich 108. Já jsem si je vypsal na počítači do excelového souboru (každé písmeno do zvláštního políčka):

  

S použitím filtrů se v tom pak rychleji hledalo. Samozřejmě Excel není nutný, je to jen technická pomůcka pro pohodlnější vyhledávání - posloužil by i obyčejný čtverečkovaný papír.
Dále jsem se pro inspiraci podíval na obrázek 102.3.2 ve Směrnicích, na který byl výslovný odkaz v zadání. Směrnice jsou k dohledání na stránkách ČSHAK. Obrázek vypadal takto:

  

Bylo zřejmé, že se jedná jen o příklad, a že pro skrytou tajenku určitě nemusí být použita zrovna třetí písmenka z každého slova, ale klidně i jiná.
Poslední přípravnou úvahou byl pokus uhodnout tajenku. Bylo jasné, že v doplňovačce bude buď 11. nebo 14. tajenka (11. tajenku jsem v tu chvíli ještě neměl nalezenou v křížovce), každopádně muselo platit vyčíslení 6 6 (dvě šestipísmenná slova). To odpovídalo tomu, že v doplňovačce bylo místo pro 12 slov. U 11. tajenky jsem uvažoval o více možnostech (kromě trámku to mohl být třeba hřeben, hranol atd.). Naproti tomu u 14. tajenky se NÁSADA dost nabízela, přičemž za pravděpodobný jsem považoval i přívlastek DLOUHÁ. Rozhodl jsem se tedy začít u té násady.
No a pak už příprava skončila a přišlo puzzle a zkusmé skládání slov za sebou, zda se z nich ta násada dá nějak složit. Jako první jsem zvolil možnost pracovat opravdu se třetími písmeny slov, tak jak to bylo v příkladu ze Směrnic.
Začal jsem u písmena Á (druhé písmenko z NÁSADY), a hledal slova z vypsaného seznamu, která měla na třetí pozici tento znak. Celkem jich bylo pět - AKÁTKY, ANÁTKA, DRÁMKO, KRÁSNÁ, STÁDKA. Na to by muselo navazovat v doplňovačce slovo, které by na 2. pozici mělo 5. písmenko z předchozího slova (tzn., přicházely do úvahy znaky K nebo N) a zároveň na 3. pozici písmeno S (třetí písmeno z NÁSADY). Tomu už odpovídal jediný výraz INSANA. Následovat v doplňovačce by ale muselo slovo, které by mělo na 2. pozici N (páté písmeno z insany) a na třetí pozici A (následující písmenko z násady). Takové slovo jsem ale nenašel, což znamenalo, že jsem se zřejmě vydal špatnou cestou. To ale nevadilo a jak by potvrdil Jára Cimrman, objevení nesprávných cest je neméně důležité jako nalezení těch správných.
Zkusil jsem tedy analogicky pracovat se čtvrtými znaky vypsaných výrazů. Písmeno Á měly na čtvrtém místě 4 výrazy - REGÁLY, TANÁZA, TONÁDA, VÁTÁPI. Následovat v doplňovačce by musel výraz, který by měl opět na 2. pozici 5. písmenko z předchozího slova (L, Z, D nebo P) a zároveň na 4. pozici písmeno S (třetí písmeno z NÁSADY). Tomu odpovídaly KLISÍN a RDESNA. Další výraz v doplňovačce by analogicky musel mít na 2. pozici znak Í nebo N a na 4. pozici A. Tomu vyhovovaly dva výrazy ANKARA a INSANA. No a tímto způsobem jsem pokračoval dále, postupoval jsem také proti směru hodinových ručiček a zapojil i předpokládaný první výraz tajenky - DLOUHÁ. Nakonec to do sebe vše zacvaklo. (Pozn. autora: děkuji, složil jsi zkoušky na odborného asistenta JLA, nástup s dalším kolem.)

Já jsem u džbánek měl jako první volbu libenky hned ze začátku. Jestli díky VKS, to už si teď nepamatuju, asi ano. Holubová se mi tam proto nezdála, navíc hereček z Prahy je milión, tak proč by to měla být zrovna ta skoro nejznámější :-). Výsledky jsou zatím samozřejmě zcela nad očekávání, ale dnešní svět je v mnoha ohledech postavený na hlavu, a když třeba v hokeji můžou Lotyši vykostit Kanadu nebo Kazaši Finsko, tak proč bych já nemohl mít po dvou kolech JLA nulu. Však ono se to srovná do normálu, třeba hned příště. Ale i tyto dílčí úspěchy mě moc těší, ne že ne :-) (Pozn. autora: když se mohla stát mistry světa Kanada poté, co prohrála první tři zápasy v základní skupině, může se stát už cokoli.)

Nejvíce času mi zabralo nalezení  výrazů TARLO, DAPSY a ASAHEL, taky šíf jako nespisovný VOR. Oblouková doplňovačka taky dlouho kousala, ale nakonec padla. Ovšem třešničkou na dortíku, který jsi nám ve druhém kole upekl, byla libenka jako džbánek s prsama, protože byl ženského rodu. Džbánka (pravděpodobně neologismus Větvičkův) byla velmi pečlivě ukrytá v botanickém slovníku, protože nebyla v abecedním rejstříku. (Pozn. autora: jenže byla ve Velkém křížovkářském slovníku, s tím jsem nepočítal.)

S pocitem jistého hrdinství zasílám i druhé letošní kolo, žádná sláva to ale nebude, něco jsem vůbec nenašel. (Pozn. autora: na výsledky nehleď, drž se svého hrdinství.)

Už jsem myslel, že to nikdy bez chyby nedokážu. (Pozn. autora: nikdy se nesmí přestat věřit.)

 

K hádankám:

Ač nemám pětku, musím to poslat, protože už mi z toho začíná hrabat. Že bude hrabátko rozverné, na to jsem přišel, ale dál ani ťuk. První tři taje padly hned první den, potom jsem se trápil s desítkou. Už když jsem četl ohlasy na poslední kolo minulého roku, protočil jsem oči, když ti jeden přítel pochválil ostrožskonovoveského rybáře. A také ano. Ve vyčíslení třicetipísmenné slovo. Sedmička dala také pěkně zabrat, ale snad máme vyluštěné taje správně a hlavně jsem se někde neupsal. (Pozn. autora: ale kdež rozverné, svérázné to hrabátko bylo.)

Ještě máš v zásobě delší slovo než na 30 písmen? (Pozn. autora: mám, ale nehrozí, protože Valaši v chemii moc nevynikali, pokud nebudeme brát v úvahu destilaci trnkového kvasu, v tom jsou lepší než Dmitrij Ivanovič.)

Odolala obnažka č. 5... Spíš jsem myslel, že neudělám záhadný nápis, ale tam jsem nějaké řešení našel. U přesmyčky taky (snad bude autorské či vedlejší). Kdežto u obnažky č. 5 jsem se ani nechytil... (Pozn. autora: za všechno může to svérázné hrabátko, před ním se pořádně neobnažila ani sklerotická hraběnka.)

Tentokrát to bylo pěkné, poučné - akorát ten záhadný nápis č. 7 byl nad lidské síly. (Pozn. autora: ale aspoň se celý svět dověděl, jak to bylo mezi Valachy a Hanáky rozdané.)

To slovo na 30 písmen, to je nádhera, to se Ti povedlo... Dnes je tomu přesně dva roky, cos mne pozval do hotelu Expo na drink, kde jsme zapili to tykání a kde jsi mi předal výhru 10 eur. Já k tomu mám takovou historku – eura jsem vyměnil za koruny. Druhý den jsme jeli na zahrádku a zastavila nás Policie ČR, kontrolovali podnapilé řidiče po slavení svátku čarodějnic. No a u mne zjistili nikoli podnapilost, ale to, že mám propadlou technickou prohlídku, a dali mi pokutu 200 Kč, přesně tolik, co mi zbývalo v hotovosti v peněžence... Není to nějaký Murphyho zákon nebo tak něco? Jako že se příjmy okamžitě spárují s výdaji? (Pozn. autora: větší radost bych měl, kdybys tu výhru propil.)

 

K logickým úlohám:

Dostala mě totálně úloha č. 7. Jestli ta čtvrtá kombinace existuje, tak uteču do lesa - smrkového! Řešení jsem našla hodně, ale vybrat reprezentativní čtveřici se mi nepodařilo... Jinak to bylo jako obvykle velice příjemné luštění a děkuji za ně. (Pozn. autora: není třeba hledat les, bodový zisk žádá ples!)

Hodně jsem se natrápil s úlohou Smrkové dřevo, ať dělám, co dělám, nedaří se mi vykřesat více než max. 3 čtveřice splňující zadání, což asi stačit nebude. Ale co nadělám, i muži mají své dny :-). Děkuji mnohokrát za, jako vždy, perfektní výplň volných chvilek a moooc se těším na další kolo. (Pozn. autora: nedáte-li čtvrtou čtveřice, není na co čekat, je potřeba najít správnou pavlač a vnímat na jazyku dech mrtvé milenky pentomina nepentomina.)

JLA 62 jsem řešil na 1. máje a dal jsem snad 6 úloh. Jasanové dřevo ten den odolávalo, takže půjdu do toho příště. Obdobnou úlohu jsem nedal v LOGICE (2. kolo) z KaH. A najednou tu byl den odevzdávání. Po ránu jsem, jak jsem již psal, symbolicky řešil Smrkové dřevo a stihl čistopisy. Večer jsem to nechtěl vzdát, tak jsem nad rastrem blouznil znovu a snad se to podařilo. Úlohy byly hezké a bavily mne. Teď jde o to, jestli jsem rostoucí trend neúspěšnosti zastavil. Soupeři jsou dobří. (Pozn. autora: vypadá to na zahájení obratu, ovšem na udržení trendu úspěšnosti to bude chtít věnovat úlohám víc jak dva dny.)

Mám po strašně dlouhé době všechny úlohy. Jestli správně, nevím, ale mám z toho dobrý pocit. (Pozn. autora: někdy pohled do výsledků pokazí ten dobrý pocit, ale to není Tvůj případ.)

Opět krásné úlohy různé obtížnosti, pentonima mě tedy dostala :), dala jsem vždy jen tři různé sestavy a víc ani ťuk (snad jsem zadání správně pochopila), smekám před všemi, co jich dali více :) (Pozn. autora: nikoho kolem nevidím, tři ťuky byly tak akorát.)

Optimizér č. 7 mám od prvého dne na 3 různé sestavy, ale přesto jsem 4 sestavy nenašel. Předpokládám, že to ale šlo. Jinak hezké poluštění. (Pozn. autora: také jsem předpokládal, i ostatní předpokládali, rádcové hledali, hledali…)

Tentokrát takové pěkné luštění v dobrém tempu (jedna úloha přibližně na 3 dny) :-) - že vyluštím úlohu číslo 1 jsem moc nečekal, ale nějak jsem se k řešení dopracoval a tak jsem poslední týden seděl nad úlohou číslo 7 v naději, že najdu čtvrté řešení, bohužel nenašel ........ No i tak mám z tohoto kola dobrý pocit. (Pozn. autora: hlavní je nepřepálit začátek, nasadit rozumné tempo a dorazit s ním spokojeně do cíle.)

Úlohy byly pěkně řešitelné, u optimizeru mi přišlo škoda, že každé pentomino šlo použít maximálně 2x, protože s touto podmínkou z toho víc než 3 možnosti nevymáčknu, ať se snažím sebevíc :) (Pozn. autora: měl jsem tam dát alespoň ještě jednu podmínku, aby bylo co mačkat, tak někdy příště.)

V logice je skoro jisté optimum optimizéru na čtyřiceti bodech, kdyby se s tím někomu chtělo hrát a dostal jsem se k tomu, pošlu opravu. Z úloh jsem se nejvíce trápil s oběhovou úlohou, kde bylo potřeba najít výchozí bod, oproti tomu bylo nalezení tří variant v optimizéru hračkou. (Pozn. autora: říkáš jisté, já jsem věřil, ale skutek utek.)

Závěrem jako obvykle jedno umělecké zpracování řešení:

 

 

 

 

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 71. kolo JLA probíhalo od 15. února do 15. března 2024, můžete si otevřít řešení 71. kola JLA, předběžné výsledky 71. kola JLA a ohlasy na 71. kolo JLA. Došlo rekordních 187 řešení, děkuji za ně, pěkné dny, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies