jemelik

jemelik


Obecně nebo k vícero kategoriím:

2 hodiny před vypršením termínu pro zasílání řešení:
Tady je logika, asi to nejlehčí, co ve 14. kole bylo možno zříti a luštiti. Ještě bádám nad dvěma hádankami. Navzdory zákulisním řečem o mém přestupu do kategorie KHL zůstávám v KH a občas pro radost v L. Křížovka byla totálně "masakrózní". Hlavně díky skryté tajence (prý pro Maroše, aby měl radost z 9. zápočtu). Další komentář později. Ještě se řeší!!!

 

Dosiahol som skoro maximum, čo sa mi dalo. Akurát ma mrzí, že som nedotiahol "límec" u 9., ostatné som mal. Druhý náznak v 5. bol náročný, podobne ako výsledok "kolosové" v 1. (nečakal som všeobecný). A s10. som bol úplne vedľa: ...Moskva - muskva (bola tam panda, a pretože bola aj 6., v 10. ma nenapadla). Pozrel som si už aj riešenie krížovky, ktoré si vyvesil na nete: S tými iniciálami som vcelku čakal galibu, tu obyčajne iba tipujem, keď križujúci výraz nie je jednoznačný. Ohľadom "pleš" a "cípy", dúfam dáš zdroj, kde to je takto definované. Ale hlavná škoda je v tom, že som nestihol nájsť "plovací", pričom bol som veľmi blízko, priam "horelo"... (Pozn. autora: ale jistě, pleš v MACH, cípy v ČJA, „plovací“ v...)

 

Já tedy nejsem žádný křížovkář ani hádankář, ale sleduji to. Posílám jen logiku. A dnes se trochu rozepíšu všeobecně. Všiml jsem si, že křížovkáři a hádankáři se čas od času „tetelí blahem“ nad některými autorskými „perlami JLA“. Pro zajímavost to eviduji, takže některé dlouhé souběhy výrazů v křížovkách mohu připomenout: „sto papoušků“ a „stopa po uštknutí“, nebo „objevit ve sloze překlep Tomana“ a „rozepře kleptomana“ s 16 shodnými písmeny, nebo dokonce trojsouběh „prosto rzi“, „pro sto rukou určené“ a „prostor u koupáku“. Pro mě by to bylo těžké vůbec vymyslet, ne tak zakomponovat do křížovek. Jako perla byl hodnocen výraz MÁTI NOVÁKA s hercem Národního divadla, který se dožil osmdesátky a většina řešitelů napsala Sováka, kterému do osmdesátky scházelo pár dní. No a v hádankách mezi mimořádné byly řešiteli zařazeny shluková čtvercovka, lištovka ve tvaru stříšky, pořadovka s civilisty vytvořenými z přidaných pořadových číslic a samozřejmě „Švec, myš, věc – s věcmi švec“ s kresbou společnou pro náznak i jádro. Ale proč to všechno píšu? Já se nyní přimlouvám, aby mezi „perly“ byla zařazena logická úloha Shodné díly, protože jsem jako hňup dva týdny hledal podobu latinského názvu medvěda malajského Helarctos s písmenem K a až potom mě napadlo těch 9 dílků poskládat jako pucle do rastru 3 x 3 a objevit pandu. Navíc v minulém kole byla ta dvojice číselného a písmenného sudoku s tajenkou Nyctea scandiaca. Mimochodem, to byla také vynikající úloha. Léta hledáme shodné díly na obrázcích, ale složit z nich další obrázek a ještě to zakamuflovat souřadnicemi, to ještě nikdy nikoho nenapadlo. Klobouk dolů. (Pozn. autora: děkuji za pochvalu, pověsím pandu do virtuální síně slávy:-))

 

Je o pár minút polnoc, takže prijmi výsledok môjho snaženia v 14. kole. Posledné minúty som venoval nájdeniu skrytej 5/1 tajničky. Vypadalo to, že som na stope, ale asi nie... V hádankách mám rozrobených zvyšných 5 hádaniek, možno som mal zvyšný čas venovať ich "dorazeniu", ale tiež mi to nešlo. Takže dosť bieda...

 

Hodně dlouho jsem si myslel, že zbytky porostu na mé hlavě jsou vlasy. Po vyluštění Tvé křížovky už vím, že je to porost polní i lesní.  Hádanky skoro jak od Riase v Žilině.

 

Neskutečná klika. Už jsem vůbec nedoufal, že by 8 hádanek mohlo stačit k zápočtu. Při 14. kole jsem si myslel, že už nás autor ničím překvapit nemůže. Všechny jeho finty známe a ejhle, zase mě dostal. Tvoje invence je asi nevyčerpatelná. Křížovka byla znovu těžká. Navíc okořeněná skrytou tajenkou, která ještě v JLA nebyla. Kvalita křížovky na obvykle vysoké úrovni, nefunkční server Cotoje? a skrytá tajenka, pěknej mazec. Manželka se mnou začala mluvit až dva dny po odeslání. Nejlíp mi jde poslední dvě kola logika. To ale bude fungovat až do dalšího optimizeru. Přes všechna úskalí se těším a ostatní určitě taky, na další kolo. Protože příště budou opice, zkouším vyměnit zbylý med za banány, ale nevím, bude-li to co platné. (Pozn. autora: pro toho zástupce úzkonosých opic by měla stačit tráva, tedy ta zelená a do pramenů dám MČSE a UNI 10, coto.je pracuje jen občas)

 

Posielam ti riešenie hádaniek 14.kola, teda torzo ako vždy. Mnohé ďaľšie hádanky mám z polovice vyluštené ako v každom kole, ale doluštit ich je pre mňa nemožné. Do krížovky som sa radšej ani nepúšťal. Pred tromi rokmi som stretol v lese medveďa a vtedy som sa skoro z neho posral, tak z tvojho medveďa v krížovke by som sa určite ..., určite by bol obtiažny a plný nástrah ako vždy.:)

 

Poslechni, musím se svěřit se svými pocity ještě před vyvěšením výsledků. Myslím, že ten slovenský kolega je na tom ještě dobře. Já jsem sice viděl medvěda takhle zblízka poprvé a taky jsem se posral. Ale pak přišlo setkání z oči v oči s nosorožcem v MLSK a posral jsem se podruhé. A to nemluvím o medvědích hádankách. Tvoje tak trochu křížovkářské prvky v hádankách se mi líbí, ale nejsem důsledný. Musím se polepšit. Všude možně jsem hledal špalek, ale ono je to ve výpisech jako špalky. Prostě trubka. Svobodné statky mi tam taky vrtaly hlavou, ale nedal jsem to. Smekám před těmi, kteří to dali. Poslední 2 kola mě tak utěšuje jen logika, ale jak dlouho. Přijde jeden optimizer a bude po hehe. (Pozn. autora: jen zvesela, jen zvesela...)

 

Tak jsem nakreslil logiku. V křížovce stále odolává 1 výraz a v hádankách 2 hádankářské kokosy. To nedopadne dobře. (Pozn. autora: ale nakonec dopadlo)

 

Velmi příjemné překvapení pro všechny borce, kteří měli kromě 4 a 5 ostatní taje řešeny. Asi s tím už nikdo nepočítal. Pěkně napínáš naši nervovou soustavu. Uvidíme, co křížovka. U té se musím zastavit. Tedy hlavně u STEATEho. Jak jsi ho našel ty? Určitě ne tak, že jsi si vzal OSN ND a chtěl najít autora etymologického slovníku. (Pozn. autora: ani já jsem Steateho doposud neznal, ale teď už ho skoro beru do rodiny)

 

Ke křížovkám:

Áá, vidím, že podruhé za sebou nepozornost...PLEŠ x EŠ jsem nevěděl, ale u NUNEV jsem políčko zapomněl vyplnit...to se mi dřív nějak nestávalo. Co se týče skrytí tajenky, obdivuji Vaši fantazii :-) Ale když už systém skrytí znám, tak mi připadá, že při troše bystrosti se na to přijít dalo, sakra...:-) Já ji pořád spíše čekal v obrazci - podle logiky, že HLAVA byla schovaná v hlavě medvědice, jsem měl tendenci hledat PLOVACÍ blánu někde v prstech, zvlášť když jsem si tam u několika políček nebyl jist a v políčku 2/27 bylo nadějné PL :-). No ale protože jsem už luštil před lety Vaše Kanárské ostrovy, tak tuším, co můžu čekat :-) Tehdy jsem si za ten ročník odnášel na zádech téměř 300 trestných bodů. Už si to ale skoro nepamatuji, takže nedovedu porovnat obtížnost Kanárů se současnou Akademií. Trestných bodů mám teď méně, ale je fakt, že jsem tehdy neměl ještě doma některé prameny a nebylo toho tolik na Internetu (nebo možná bylo, ale já o tom nevěděl).

 

Celkem by to snad nebylo nejstrašnější, ale bohužel jsem neobjevil jednu ze skrytých tajenek. Buď je nějak příliš rafinovaně ukrytá, nebo jsem moc nedovtipný :-) Nu, co se dá dělat...

 

Dobrovolně se přiznávám. No, sic jsem to tam nenapsal, protože jsem zapomněl, ale v tuto chvíli je pravděpodobné, že jsem možná udělal chybu a tak jůroně budou asi volné pro další soutěžící. Jak říká Ruda z Ostravy - jsem "cip", protože jsem tak dlouho porůznu hledal "tvrzení" všude možně, až jsem zapomněl na ČJA. Ale co je mnohem horší - ani jsem se nepodíval do hesel ve své databázi, jen do sloupců s legendami a poznámkami, ale to jsem zjistil  až včera v průběhu dne, protože mi to furt vrtalo hlavou a hned po vyplivnutí výsledků hledání v databázi mi bylo vše jasné. Já si dal jmen... To byl teprve adrenalin. A o co vlastně jde? V zaslaném řešení jsem v pravé noze u V-čipů (které jsem našel jen na netu) řešil  poslední výraz v 9. sloupci "tipy" místo zřejmě autorského "cípy". Musím zkusit vyštrachat nějakou záchrannou brzdu. (Pozn. autora: to nena..re, to přijde líto, chtěl jsem Tě po Jarkovi ukazovat jako další exponát, že to jde, tak aspoň uvedu pramen k těm V-čipům: NEOLOG 2)

 

Je to nádhera, řešit tak krásné, i když velmi obtížné křížovky. Tentokrát jsem nenašel skrytou tajenku a obrazec jsem musel nakreslit rúčo, došla barva v tiskárně. A navíc jsem maloval celý byt, nechci se vymlouvat, ale stejně bych to asi nedokončil na nulu.

 

Nedá se nic dělat - bosorak je na Ostravsku, ale v pramenech bohužel není - utekl mi při poslední kontrole. Vcelku jsem spokojen - myslil jsem, že to bude ještě horší. Jen by mne zajímalo, kolik času jsi potřeboval na vytvoření takové pohledné medvědice? (Pozn. autora: Tak to vím přesně: hodně. Ale v tom je to spravedlivé, že já si hodiny a hodiny lámu hlavu s obrazcem, jeho vyplněním kvalitními výrazy a pokud možno zdařilými chytáky a hledáky a řešitelé zase hodiny a hodiny ty výrazy odhalují a snaží se přijít na kloub těm chytákům a hledákům a všichni se tak společně bavíme. Opice se bude doufám také líbit.)

 

Nejvíce mi daly zabrat iniciály autora Sv. Martina a dialektické tvrzení  = cípy, ale úplně jsem vytuhnul při hledání skryté tajenky "plovací", u které mohu jen doufat že jsem její umístění v obrazci zelenou barvou odhalil správně. Přeji hodně psychické energie při kontrole došlých řešení.

 

Počet ztrátových bodů je přesně v mých možnostech. Se skrytými tajenkami mám vždycky potíže a tady to bylo silné i na daleko zdatnější řešitele.

 

Šance na zlepšení ve finále existuje, cítím to v kostech, s opicí se porvu jako lev až do posledních sil tak jako můj spolubojovník plukovník Kaddáfí. (Pozn. autora: ten spolubojovník mě vpravdě zaujal, toho musím do té opice někam dát, nejméně do výrazu tak přes třicet písmen dlouhého:-)

 

Tak jsem včera přišel na Tvou skrytou tajenku právě, když začínala rusko-čínská konference v Petrohradě. Já se původně soustředil na legendu, kde byly podezřele dlouhé obepisy. Měl jsem utkvělou  představu, že tam bude nějaký kód, např. "JEM", ale nic z toho  nevypadlo. Naštěstí jsem sáhl na KAH a napadlo mne podívat se na  průvodní text. Nejprve jsem si všiml, že je tam přesně 7 vět, a to bylo rozhodující. Pak jsem hledal, kde je schované "í" a c", no a byl  jsem doma. Ještě, že Tě trochu znám. Takže střílím akorát autora  "STEATE", toho nenašel ani internet. Tam si nejsem jistý.

 

Tentokrát jsem odeslání medvědice nechal na poslední chvíli, protože jsem si myslel, že se mi podaří nalézt skrytou „plovací“ (blánu). Nepovedlo se! Nejspíš bude zašifrovaná v legendě, ne? (Pozn. autora: kousek vedle v úvodním textu)

 

K hádankám:

Cílení končí, hádanky odolaly.

 

Četla jsem výsledky. Ty musíš být strašně statečný člověk - zajímalo by mne, kolik dnů po uveřejnění řešení chodíš po ulicích jedině s ochrankou????  :-))  :-))  :-)) (Pozn. autora: musím se přiznat, že první dny po zveřejnění výsledků nevycházím ani z domu:-)

 

Nádherné hádanky, jako vždy, ale opět hrozně těžké. Ještě, že jsem v důchodu, jinak bych měl tak polovinu.

 

No jo, tentokrát byly 3 hádanky nad moje síly – i časové a materiální možnosti. Tak snad příště, tentokrát píši aspoň nějaké blbiny

 

Posílám hádanky, ale nemám všechny. Máš to čím dál těžší.

 

Posílám hádanky,  z kříže s lísami a mědi vedle dní už nic nevylezlo.

 

Poslední dobou se stávají postrachem háčkovky - měď vedle dní, vétřieska vlevo......- medvěd lední větří ve skále........ale co, tu mi zůstalo utajeno. Já vím, že žere jen tuleně, to by se dalo udělat z leníků, ale ti nejsou proložení, potom se nabízejí obelisky - obě lišky. Jenže, jak je to opravdu, to se dozvím až z řešení. Stejně tak, co jsou u Tebe špalky, a co bylo na obrázcích v první hádance, Já vím, že na lehké hádanky máme Louskárnu, Ty ale netušíš, kolik hodin jsem věnovala Tvým hádankám a marně. Ono se nedá říct - kašlu na to, tak popíšu spoustu papíru a .......jsem zase o nějaký ten schůdek níž. Takže si říkám - už to nenapravím, a budu se těšit na další kolo.

 

Po zveřejnění výsledků: To jsem rád, že to takhle vyšlo, příští kolo očekávám výrazně lehčí (hahaha).

 

Ten jistý grizzly nás mohl napadnout a ty alody se tam přímo vnucovaly, ale já šla po leníkovi a tuleních. Jak jsi napsal, medvěd je šelma nevyzpytatelná. A co teprve opice? O těch se skoro nic kladného neříká, a je jich tolik....... (Pozn. autora: tak dobrá, dáme si jen úzkonosé)

 

U háčkovky bylo připsáno: To ví jen Bůh a př. Jemelík. (Pozn. autora: A co Petr Foltas, Martin Kokeš, Magda Motyčková a Rado Žačok?)

 

Z medvědů mám lepší pocit než ze sov. Jsou mi opravdu bližší než ti noční ptáci. Darvinka asi není správně, ale aspoň jsem se pokusil něco vytvořit.

 

K logickým úlohám:

Asi jsem narazil, ale zaluštil jsem si.

 

Ještě minulý týden jsem byla přesvědčená, že medvědí kolo z časových důvodů budu muset vynechat, ale nakonec jsem si přece jen v tomto týdnu po večerech našla chviličku, která stačila. Díky za to, že tentokrát nebyly úlohy tak časově náročné, jako občas bývají. Řešení přikládám a věřím, že je správné. A budu mít vztek, jestli jsem tam zase něco přehlédla.
Tak se mějte a tvořte, tvořte, tvořte. Těším se na další chvilky při luštění v době zimního spánku medvědů.

 

Ještě, že mě napadlo ta pole poskládat, hledání různých medvědů na internetu by byl můj další krok. Písmena, ze kterých by šel složit ten HELARKTOS, jsem měl, naštěstí mě takováto přesmyčka nenapadla. Klobouk dolů, že se Ti podařilo nastražit tuhle návnadu. A vůbec celou úlohu vymyslet a nechat nakreslit, myslím, že to pro kreslíře byla taky celkem výzva.

 

Kdo si  vyzkoušel řešit v minulém kole úlohu se čtyřkami, tak musel zvládnout i úlohu č.6. U bludiště hezká nápověda pro skrytou  tajenku, i když nefandím moc hokeji, tak se mi ji podařilo vyřešit.

 

Kdybych to neodeslal, ještě po tři týdny bych hledal souvislost prvočísel k něčemu skrytému v úloze "Shodná pole". Tu jsem po týdnu nenašel. Žádný nápad a hledat dále, tak bych se jistě již nemohl zúčastnit kola patnáctého. A to chci. Nějaké bodíky získám, ale jestli si udržím pozici ... ? Úlohy byly prima.

 

Musím vám napsat, co se mi stalo. Stále žasnu, jaké je mozek zařízení. Už při prvním pohledu na bludiště se mi zdálo, že to vypadá jako Stanley Cup. Pak jsem ale podlehl kouzlu datumu 8.8., i když mi to nesedělo a vypadalo to spíše na BB. Takže jsem řešil 8.8.2011. Můj mozek ale pracoval dál. I když ten můj je asi pomalejší. A včera při mytí zubů 22.30, aniž jsem na to myslel, mi naskočilo Boston Bruins - medvědi. Takže díky za logickou tajenku. Bylo to krásné. Příště zapínám mozek dříve.

 

No jo, ne brdský brtník, ale bostonští medvědi.

 

Tak už mi nejspíš chybí pouze úloha číslo 1, což by neměl být zase takový problém. Lámal jsem si hlavu nad odhalením šelmy z úlohy číslo 2, ale protože různé posuny v abecedě nikam nevedly, pročítal jsem si příslušnou větu ze zadání pořád dokola, až mi to došlo. Velice vtipné nebo já byl tak natvrdlý nebo oboje dohromady :-). Vzhledem k tomu, že se má šelma SESTAVIT, stačí uvést souřadnice 9 polí v pořadí, ve kterém se mají složit do čtverce 3x3? Alternativou by bylo daného medvěda slepit a poslat řešení v papírové podobě, což zvažuji i kvůli tomu bludišti. I když nakonec to asi vyřeším skenem řešení ...

 

Úloha Shodné rozdíly se opravdu povedla. O dobré nápady rozhodně nemáš nouzi. Líbili se mi i Bloudící brtníci. Úloha sice byla jednoduchá, ale taky originální. V tomhle kole jsem měl určitě štěstí, že jsem se se žádnou úlohou nemusel moc dlouho trápit:-). Takže máš pochvalu i za kolo jako celek. (Pozn. autora: pochvala patří i Krtkovi, s jeho úlohami je akademie zase o něco pestřejší)

 

U Shodných dílů jsem se snažil různě posouvat písmena o prvočíselné hodnoty, ale k ničemu to překvapivě nevedlo:-) Zvlášť když byly sloupce značené prvočísly a nikoliv čísly 1 až 8, tak jsem si říkal, že to bude mít nějaký význam. Ale protože jsem člověk s malou představivostí, žádné elegantní využití prvočísel mě nenapadlo. Tak jsem si začal pozorně pročítat zadání, kde vlastně není uvedeno nic o hledání skryté tajenky nebo vypsání příslušné šelmy, až mě napadla ta tvoje kulišárna s poskládáním dílů. Danou šelmu stačí odhalit, tudíž jen poskládat. Přišlo mi to jako výborný nápad, jenom se mi nezdálo, že by se z těch devíti polí dalo něco složit. A ejhle, nebylo to tak těžké:-)

 

Vlastně jsem měl štěstí, že uvedený svod nebyl druhou tajenkou (pokud K by bylo správné v latinském názvu medvěda malajského). K písmenům jsem samozřejmě při hledání došel, ale nepřesmýkal jsem je do nadhozeného pseudolatinského tvaru. Takže jsem při řešení nedocenil nabízený svod, což činím až nyní. A vlastně klobouk dolů před řešiteli, kteří se vůbec k HELARKTOSovi dopracovali.

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 71. kolo JLA probíhalo od 15. února do 15. března 2024, můžete si otevřít řešení 71. kola JLA, předběžné výsledky 71. kola JLA a ohlasy na 71. kolo JLA. Došlo rekordních 187 řešení, děkuji za ně, pěkné dny, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies