jemelik

jemelik


Ohlasy k 29. kolu JLA:

Dovolte mi, abych tentokrát učinil výjimku a začal vlastním příspěvkem. Probíhá pátý ročník akademie a za ten čas to někteří zkusili a dali si kvůli nedostatku času přestávku, někdy i opakovaně, nebo z nějakých jiných důvodů přestali řešení posílat, někteří naopak začali až v průběhu soutěže a vytrvali, ale dá se říct, že zhruba 110 účastníků akademie je stabilních. Až letos u dvou z nich bylo důvodem nezaslání řešení odebrání se do hádankářského či křížovkářského nebe. Na jaře to byl hádankář Mirko Skácel, nyní křížovkář Jirka Valenta. A že byl Jirka nějaký pan křížovkář! Jako jeden z mála se zúčastnil všech kol České křížovkářské ligy od jejího počátku, v neoficiálním bodovém hodnocení byl nejúspěšnějším řešitelem ČKL. Křížovky ho provázely celý jeho dospělý život. Doslova. Byl jsem pěkně naměkko, když jsem uviděl na smutečním obřadu po boku jeho rakve pastýře s ovečkou a Jirkovu fotografii. Nestačil pastýře dokončit… Tak luštěním žil, že se jeho nejbližší rozhodli na posledním rozloučení Jirkovu poslední řešenou křížovku vystavit. Pastýře s ovečkou, kus symboliky. S jejich svolením níže připojuji fotku. Kdo jste Mirka a Jirku znali, věnujte jim vzpomínku.
Vladimír Jemelík

 

Obecně nebo k vícero kategoriím:

Neznaje příhodnou modlitbu, nenašel jsem ani příhodný výraz pro kmeta, jemuž nadešel čas kohoutky pásti. No a krizovka, ... (Pozn. autora: vtipné, napřed jsem myslel, že konec textu je bez diakritiky jako třeba v esemesce.)

Posílám předposlední letošní kolo a musím konstatovat, že hádanky byly opět lehčí než křížovka. Nevím, proč nás křížovkáře tak mučíš. Co jsme ti udělali? Zase musím něco střelit a to nemám rád. Přítel přítele nezná. Jsem zvědav na reakce ostatních borců. Pár hezkých fórků tam je, ne že ne. Ale hledáky nenalezitelné. Aspoň pro mě. Ale co, stejně se těším na další kolo jako závislák na drogu. (Pozn. autora: žádné strachy, už to motám, zase si pěkně a zdravě šlehneš…)

Zas to byla makačka, zanedbávám miláčka. Hrozí mi zastavení činnosti. (Pozn. autora: Tak to bacha, chce to vyváženě střídat, jednou skočit na křížovku, pak zase…)

 

Ke křížovkám:

29 kol akademie se zákonitě musí projevit na duševním zdraví. Jinak totiž nelze nazvat takový lapsus, kdy v databázi mám cestovatele Kennana, přesto ve šmíráku i čistopisu trvám na Pennanovi. Ruský rychlík mě tentokrát dovezl do ři.. Asi jsem zapomněl pořádně ověřovat. (Pozn. autora: stane se, povznes se nad cestovatele a ber to z té lepší stránky, jsou mnohem horší diagnózy než trvalé následky z řešení akademie:-))

Ale pomalu se k tej nule blížím. Jsem zvědavý, jak budu sáňkovat. (Pozn. autora: no my jsme doma sáňkovali z kopce dolů, tady by to ale spíše chtělo naopak.)

Díval jsem se na řešení pastýře a předběžně jsem zjistil rozdíly. A tak jsem přišel na to, že myslet znamená bzum vědět. Myslím, že je to tak dobře, dobře to také zní, a přece je to špatně. Snad je ještě něco, na co jsem nepřišel, ale celkově to bude lepší než minule. Asi také proto, že nebyl problém se skrytou tajenkou. Už se pomalu propracovávám k nule. Další pokus v příštím kole. Už se těším. (Pozn. autora: a to navíc u sáněk skrytá tajenka nebude…, a kdyby přece jen byla, tak jenom se vztahem k Vánocům)

Mě osobně nejvíce potrápily tyto výrazy: ENTOTROPHA, STEKOMETR, STOKLI z Naučného slovníku zemědělského, který naštěstí mám ve své knihovničce, takže jsem nemusel běhat po vzdálených ostravských knihovnách. Dále to byl cestovatel BATTEL, apačský náčelník NANA, slovenská nádoba HAVAN a syrští Cikáni JAT, kterým jde po krku izraelskými, západními a americkými teroristy vytvořená organizace ISIL. Trčet jsem zůstal při ověřování revolucionářů z BADENU, tak už zbýval jenom Čsl. vojenský atlas, který taky není dostupný v nějaké rozumné vzdálenosti od mého bydliště. Tak jsem si ho objednal v Praze v antikvariátu u Dana Kůrovce a ten mi ho za pětikilo poslal, tento pramen by měl být součástí knihovničky každého křížovkářského nadšence. Bylo tam i sídlo ORSKAJA. Dále jsem dost dlouho bojoval se spojkou ŽI. Ale nejtěžší v této křížovce určitě budou výrazy JA, VUNA a přítel Frantík NOVIO z Velkého Ottíka, protože odkaz www.cotoje.cz už nefunguje. Bude zajímavé, jak se řešitelé s tímto vořechem vypořádají. Mě se křížovka velmi líbila a pokud skrytá tajenka VRBOVÉ PRUTY nebude návnadou, tak by mělo být všechno v pohodě. (Pozn. autora: a bylo, žádné návnady s vrbovým proutím se nekonaly.)

Myslím, že do některého kola NKM dám do legendy "přítel českého křížovkáře" a jsem zvědav, kde ho budeš hledat. A řešením bude můj kamarád z mládí, kterého najdeš na společné fotografii ze střední školy, která je na facebooku. Byla to tentokrát tvrdá podpásovka od Tebe, a to nemluvím o dalších tvrďárnách. Už mne to fakt přestává bavit. Tohle už není radost z luštění. Uznávám chyták ŽE x ŽI, ale hledat ve Velkém Ottovi bez solidního vyhledávače a bez možnosti k elektronickému přístupu k Dodatkům, to už není pro mne. Myslím, že budu následovat Jirku Sýkoru, který nějak také skončil. Bohužel nemám tolik času při svém náročném zaměstnání, někdy až 12 hodin denně, abych prohledával několik hodin velkého Ottu a výsledek absolutní nula. Pak mi na ČKL a další akce vůbec nezbývá čas. Jméno OROVIO vyloženě střílím, našel jsem na Internetu takovou osobnost spojenou se jménem Stefana Zweiga, ale nevím, nevím. Ještě existuje i na IMdb. Tak jsem si vylil srdíčko. (Pozn. autora: ale že jsi to vzal bodře, takovou chválu si snad ani nezasloužím, snad do začátku příštího ročníku NKM trochu vychladneš, přece jen ty soutěže děláme pro radost řešitelů, tak by nebylo špatné, aby Nolčovku dokončila alespoň dvacítka borců - a najdi si cestu ke kompletnímu Ottovi na CD, pak bude hledání F. Novia pro Tebe stejnou radostí, jako pro řady dalších, jmenovitě pro, pro… Petra Valíčka)

Opäť to bol jeden z Tvojich filištínskych kúskov. Sudánske sídlo, ruské sídlo a místo protifeudálního hnutí boli mne neprekročiteľné prahy z titulu nedostatku prameňov. V tomto kole si príliš nefandím. (Pozn. autora: ale nedopadlo to špatně, kompletní Otta na CD je nabízený na webu, chce to pořídit ho ve skupině a nevyjde ani tak draze.)

Potěšil jsi mě. Jenom si ještě správně zasáňkovat. (Pozn. autora: a taky správně namazat.)

Považuji to za úspěch. Čtyři bodíky jsou fajn. Mám jenom jednu otázku. Kvůli kterému výrazu jsi přidal do pramenů Vojenský atlas. Myslil jsem, že české sídlo bude právě a pouze v tomto pramenu. (Pozn. autora: No právě, kvůli sídlu Orskaja, Baden jsem už jen tak přidal.)

Řešení mi tentokrát šlo podezřele rychle od ruky a ono podezření se potvrdilo při ověřování výrazů v pramenech. Nechal jsem toho ani ne ve třetině. Počet ztrátových bodů bude tentokrát určitě dvouciferný. (Pozn. autora: nebyl, ale potěšil jsi mě, protože se s tím hodně morduji, aby řešitel došel až při závěrečné kontrole, že musí být mnohé jinak.)

Spokojenost, ztrát je méně než obvykle, v koutku duše jsem myslel i na jednociferný bodový výsledek, ale to bych musel mít hodně velké štěstí. Hodně jsem nabral za výrazy z ČJA - tenhle pramen doma nemám a v knihovně se mi v něm špatně hledá, přiznám se, že ho nemám rád:-) (Pozn. autora: za nejpřínosnější považuji mít doma Dodatky ČJA, pak se hledá v ČJA mnohem snáze.)

Tipovací soutěž pokračuje. "Přítel autora biografie" pro mě nenalezitelný... má díky hudební zkratce asi 18 variant, tak jsem se vrátil úplně k první, i když si myslím, že autorsky to máš zřejmě s iniciálou křestního jména (nejvíc by se mi líbil P. Rovio). Súdánské sídlo má varianty jen 4. Co naplat. (Pozn. autora: s iniciálou křestního jména jsi měl dobrý čich, to se při zkratce do kříže tak trochu dalo i předpokládat, ale fakt to bude chtít toho fulltextového Ottu pořídit, protože Ottův slovník naučný jako pramen z křížovkářské scény nezmizí.)

Umístění je výborné, ale pořád je co zlepšovat. Já sice můžu hledat v Ottově slovníku přes pdf, ale vždy pouze po stostránkových souborech a těch souborů je přes 300. Takže hrozně úmorná práce. Budu muset najít nějaký systém, abych mohl zadat více výrazů najednou. Už se těším na sáňky a doufám, že se mnou nepojedou s kopce. (Pozn. autora: na fotce z rožnovského muzea stojí na rovině.)

V příloze je ten můj výtvor. Jako vždy ne všechno jest ověřeno. S nulou to nebude, ale špatné také ne. Doufám. Až to někdy bude s nulou, tak se vožeru. Ten přítel autora biografie o Marii Stuartovně mi nesedí, tak je to tam buď a nebo. Nevím, kde jsi to našel. Musíš si dávat dost práce, než to vše vymyslíš a luštitele tím "nasírat". Ale my to bereme, trápíme se, nadáváme na autora a těšíme se na další kolo. To jsem zvědav na další valašské kolo. Mám to za sebou a jdu si dát pivko zvané Radegast. (Pozn. autora: zvláštní je, že nejvíce vytáčím řešitele, co mají k Valachům blízko, ale Ty to bereš celkem sportovně, tak to má být, někteří mi píší taková poděkování, že by pes kůrku ode mě nevzal.)

Zasílám řešení 29. kola Akademie. Sliboval jsi lehčí kolo, ale mně se jevilo stejně těžké jako to minulé. Podle mne tam jsou minimálně tři krizová místa, a to kolem dvoupísmenného súdánského města. Nevím, jestli se jedná o Velký Súdán nebo o dnešní hranice Súdánu. Sice jsem našel v seznamu měst světa sídlo LU, ale tento pramen není v seznamu pramenů pro toto kolo a zrovna tak sídlo LUNOVICE, které je pouze jako bývalý název Louňovic. Další místo, které je určitě chybně řešené, je BADEN. Těžko v některém ze třech nabízených sídel, která jsou uváděna ve VOSN, se mohla udát nějaká revoluce. Jsou to lázeňská místa a tam určitě nejsou žádní revolucionáři, a když už tak ve velmi malém počtu. Posledním místem je na berle těsně pod rukou. Přítel autora biografie... Je to OROVIO? O jakou osobnost se jedná? Ale už dost nářků. Ty tam určitě najdeš ještě další nedostatky. (Pozn. autora: A přece se to v Badenu mlelo, jestli o tom ale F. Novio tušil, těžko říct. Ani v Janovicích to asi nepostřehli.)

Zasílám řešení pastýře, který byl opravdu zase výborně propracovaný, ale snad se dostanu do 10 ztrátových bodů, protože některé výrazy nemohu ověřit, nemám takovou databázi k ověřování. Je to krásný požitek, když si člověk myslí, že je to již stoprocentní a nakonec přijde na to, např - rány řekneme daby, a přitom se musí ještě přesvědčit, že v SNČ je poslední dodatek určené mn. č. ne daby, ale daba. Bylo tam hodně chytáků, ale všechny jsem nevychytal, tak budu zvědav, jak jsem dopadl, doufám, že ne jak sedláci u Chlumce. (Pozn. autora: ale kdež, ti dopadli podstatně hůře.)

 

K hádankám:

Ani se mi to nechce posílat, je toho malounko, ale snažím se. (Pozn. autora: a to se cení…)

Je pravdou, že jsem dnes jel na otočku do Jemelína, kdež jsem obhajoval (a obhájil) svou práci za poslední půlrok a tak mám do konce roku od Jemelína pokoj. Těším se na viděnou a na JLA 30 si budu asi moci udělat více času. Otázkou je, zda rozlousknu Tvé zapeklité hádanky. (Pozn. autora: dle starého Otty Jemelín čti Temelín.)

Ovečky jsou napasené, jen je vachrlaté, ba téměř beznadějné, pro koho nadešel čas pásti kohoutky. Jinak se mi hádanky moc líbily, když chceš, tak jsou i řešitelné - hahahaha. (Pozn. autora: pro starouška, pro starouška, pro Tebe chystám zimní radovánky.)

Tak som sa rozhodol, že už nič lepšie nevymyslím a posielam svoje výplody. Možno sa zasmeješ, ale verím, že som trafil aspoň niečo. No a teraz sa idem napásť ja do záhrady na jesenných plodoch, ktoré mi, napriek nepriazni počasia, celkom schopne dozrievajú. (Pozn. autora: Jak na zahradě, tak i na řešitelském archu slušná úroda.)

Tentokrát se to myslím povedlo, nebo ne? (Pozn. autora: Na zápočet chyběl fous.)

U tej jednotky som mal nutkanie na žábry, ale asi ma viac zaujala tá škaredá ryba. (Pozn. autora: znovu jsem si ji prohlédl a fakt, moc krásy nepobrala.)

Zatím to jde, ale ještě mi vždycky kousek chybí. Ale jsem rád, že vždycky vyřeším víc jak polovinu hádanek. (Pozn. autora: Má to progres…)

 

K logickým úlohám:

Ani tentokrát jsem řešení první nejtěžší úlohy nedal. Drobnou náplastí pro mě je, že jsem uspěl u té poslední, která mi ve srovnání s předchozími třemi připadá také obtížnější. Všechny úlohy jsou tradičně pěkné, tu poslední bych tentokrát řadil nejvýš. (Pozn. autora: ta poslední by teď byla za 30 bodů, ale při testování se tak prostě nejevila, potvora.)

Byl jsem vzhledem k dovolené trochu v časové tísni. I tak jsem u šesté úlohy uskutečnil neúspěšných 18 pokusů. Každopádně jsem si dobře zaluštil. Úloha první byla těžká, ale podařilo se mi jí dotáhnout do vítězného konce. V průběhu řešení jsem udělal drobnou chybu, která na první pohled nebyla vidět a vedla stále k rozporům. Naštěstí jsem měl tu odvahu, že jsem rozpracované řešení, u kterého jsem byl již přesvědčen o správnosti dílčích výsledků, zmačkal a zahodil. Začal jsem znovu a udržel vítěznou linku až do konce. Pěkné to kolo. (Pozn. autora: vytrvalost body přináší…)

Dost jsem se natrápil s úlohou 1 a 6. Ještě, že máme ty chytré počítače. (Pozn. autora: ale autoři ty úlohy tvoří pro takové to člověčí domácí hraní s tužkou a gumou…)

Doufám, že už tentokrát sáhnu na zápočet, když mi to dalo tak zabrat. (Pozn. autora: no to by si nesměly v poslední úloze dvě ovečky odskočit na sousedovu louku, takže snad příště…)

Moooooooooooc pěkné úlohy. To mě baví. (Pozn. autora: to víš, jakmile nezbude místo na žádnou moji, tak to celkem jde:-)

Motto: Bééé. Už mě to zmáhá a tak jsem u toho bečel skoro jako ty ovce. Ta poslední úloha stála za to. Klobouk dolů před tím, kdo to udělá bez počitadla. Já jsem našel asi 4 a půl tisíce možností, jak do těch ohrad v salaši rozmístit deset vlků, s ovcemi to ovšem byla potíž, takže jsem ty vlčí možnosti ve dvou krocích okleštil na 55 možností a ty už jsem raději procházel ručně, protože se mi na to už příčilo psát nějaký program, jak do těch kolib ty ovce dostat. Času to stálo opět požehnaně, taky to pasení oveček nebylo moc jednoduché, protože v první fázi bylo jasné, že úloha je neřešitelná a tak jsme se radovali, že se tím není třeba zabývat, ale jenom do té doby, než jsi poslal ten oběžník po Emilovi. (Pozn. autora: jak nám to všechno jde kupředu, ani ty programy dříve nebyly, ani Emilové, přesto někteří vyřešili Ovce a vlky ručně, pašáci.)

Nemůžu říct, že by to bylo lehké, ale zvládnout se to dalo:-). (Pozn. autora: no dyť)

Posílám řešení úloh 29. kola. Zrovna to tak vyšlo, že tentokrát jen těch lichých. (Pozn. autora: důležité je, že představy o jejich správnosti nebyly liché.)

Posílám torzo řešení logiky 29. kola JLA. Až někdy sladím práci s odpočinkem, možná se výsledek nemine (s) účinkem! (Pozn. autora: nemine, ovšem sladit přiměřeně…)

Ta grafika stojí za to…

 

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 71. kolo JLA probíhalo od 15. února do 15. března 2024, můžete si otevřít řešení 71. kola JLA, předběžné výsledky 71. kola JLA a ohlasy na 71. kolo JLA. Došlo rekordních 187 řešení, děkuji za ně, pěkné dny, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies