jemelik

jemelik


Obecně nebo k vícero kategoriím:

I já se připojuji k tomu, že v hádankách byly opět 2 perly, a to slabiková čtvercovka a skvělá hláskovka. Přesmyčka byla tvrdá, nechal jsem ji uležet 14 dní a po nich jsem pojal podezření, že U konce s dechem je nějaký film a byl. Hodila se Valérie Kapriski. My perfekcionisté to ale musíme mít "natuty". Prošel jsem na webu tisíce jejích fotek a nic. Až když jsem hledal (marně) nějakou stopu po "Písni o kameni" v Zahraničních hercích, vzpomněl jsem na Kapriskou a vida, tady je to správné foto. Ale vyhráno bylo až po změně Valérie za herečku. Křížovka opět parádní, i když třeba NIMO dalo zabrat, stejně tak již zmiňovaná "Píseň o kameni" od MIRA Smoláka. Ale zatím neznám výsledky křížovek, tak jásat ještě nemohu. U hádanek už jásám, i když nejsem sám.

 

Ta prázdninová kola jsou fakt náročná. Zase si nejsem jist vůbec ničím. Nestíhám. Teď se jedu zrelaxovat na Vysočinu na houby.

 

Ke křížovkám:

Bola to dobrá krížovka, no hodila by sa skôr na dlhé zimné večery, kedy ostáva viac toho času na lúštenie. Kým minule to bolo o jednej bodke, teraz to bude oveľa horšie. Okrem avizovaných plodov, ktorých riešenie sa mi nepodarilo nájsť k mojej spokojnosti, ani dublety MIMI, MICI som "nezlomil". Som zvedavý aj na riešenie výrazu 15 - druh jídla (slovensky). (Pozn. autora: bylo to anello, viz Veľký slovník cudzích slov)

 

Hodnocení bych vyjádřil výrazem "No, nazdar."

 


Jinak jedu dál i s rizikem, že se někde upíšu. Až při finální kontrole jsem našel chybu ve svém řešení, místo ZAHARA jsem měl ZAHANRA. To bys měl radost, že se Drápala tak hloupě upsal. Jinak jsem vše jakž takž ověřil. (Pozn. autora: Neměl, upsání mě netěší, jo, to když vyjde nastražený chyták, to přiznávám, že jisté uspokojení mnou projede...)

 

Měl jsem trochu nahnáno. Výraz CENIZA jsem střelil, i když jsem měl jakous takous oporu na internetu. MIMI byl super chyták. Jinak už nemusíš zvyšovat laťku, je to opravdu na doraz. Nebýt výpisů a další spousty hodin hledání, tak jsem do toho nikdy nešel. Ale zatím mám dobrý pocit, i když vím, že autor má vždy určitý náskok před řešitelem.

 

Mučil se Aeger.

 

Musím to příště lépe kontrolovat.

 

Myslím, že co se týče obtížnosti, už se moc víc snažit nemusíš. Je to tak akorát. Doufám, že si nevzpomeneš na Kanárské ostrovy a jejich falešné tajenky skryté v legendě apod. Tam zabloudili úplně všichni. (Pozn. autora: o skrytých tajenkách v legendě v akademii zatím neuvažuji, fakt chci nějaká ta eura mezi soutěžící rozdělit:-))

 

Na Tvou křížovku jsem měl prakticky pouze jeden týden, resp. 4 noci. Zůstaly viset pouze plody cizokrajné rostliny. Jsem doma na povinné dovolené, zcela odříznut od svých pokladů. Některé věci jsem našel pouze na internetu a problémy byly i s COTOJE.CZ, který fungoval jen sporadicky a ve Velkém Ottovi byla řada výrazů schována. Naštěstí se ve čtvrtek server rozjel. Plody CENIZA jsem našel komplikovaně na  internetu, snad jsem se trefil.

 

Nechci to zakřiknout, ale díky tomu, že oba plody už mám nadatlovány v databázi, tak se mi řešilo relativně klidněji. Hlavně CENIZA kdyby nebyla, tak by byla pěkně průserová, protože listovat v Zahradnickém  slovníku (podobně jako ve výtvarných umělcích) či kombinovat a hledat na netu je bohulibá činnost... A pak už zbyly jen nějaké drobnosti typu zdvojeného MIMI, nějaká ta jména apod. Ale taky si ovšem pamatuju, že jsi mi kdysi říkal, jak se někdo holedbal a pak dostal přes čuňu. Takže to s určitou nejistotou a pokorou odešlu a pak se uvidí...

 

Nejobtížnější pasáží pro mě bylo křižování domácké Marie a číšky. Číška jako mistička mi připadá správně a výraz rykati obsahuje nepřímo SSJČ (ryknouti) a také PSJČ na webu (kartotéka). Ovšem Miry jako domácký tvar Marie? Leda tak Miriam (ale ani v „Ulici“ pan Pešek neříkal profesorce Hejlové Miry). No nechám se podat!

 

Nejvíce se stydím za nerost alagit. Encyklopedický slovník geologických věd stále nějak vypouštím z paměti. Kdysi jsem jej v knihovně zběžně prošel a nějaká hesla si vypsal, ale vzhledem k tomu, že ho nepůjčují domů, tak jsem nemohl porovnávat se slovníkem v počítači. Nyní jsem zjistil, že v Národní knihovně slovník půjčují domů, a tak se od té doby, co se v jisté křížovce objevil výraz „kuto“ (aspoň si myslím, že to bylo takto) z tohoto slovníku, chystám slovník půjčit a podrobný výpis učinit. Alagit mě k tomu postrčil.

 

Nevypsat skrytou tajenku, to se mi ještě nikdy nepodařilo, ale takové smolné situace se dají pořešit např. takto: Těším se na zářijový souboj, chtělo by to nějaké chytáky typu "sovák". (Pozn. autora: takového sportovního přístupu si velmi cením, hned se začínám dívat po nějakých nových "sovácích")

 

Pořád mně trápil výraz mastička, který jsem měl původně. Až pak na poslední chvíli mně došlo, že by to mohla být mistička (číška u žaludu). Výraz ceniza jsem napsal jako náhodu (kazajka mohla být caska i saska a uhlovodík etin nebo eten). Nack

 

Pořád mně trápil výraz mastička, který jsem měl původně. Až pak na poslední chvíli mně došlo, že by to mohla být mistička (číška u žaludu). Výraz ceniza jsem napsal jako náhodu (kazajka mohla být caska i saska a uhlovodík etin nebo eten).

 

Posílám řešení 8. kola JLA. Albert, oskar, pecen, puchýř neboli zoncna pere jako prase,
v kapli chytáků jako máku, nejpěknější je ten valašský "nimo" x "mini", i "ceniza" x "caska", "mici" x "Miro"  a "bo" x "Bosa" mi v té hicně daly pekelně zabrat. Nicméně 16.7. bylo vymalováno a v křížovce mi zbylo jediné bílé místo, a to právník Buchka + černohorská ves Buan - naštěstí jsem příslušníkem sociální skupiny "kovozemědělců", kteří ovládají zvuky domácích zvířat, pak to už nebyl velký problém. Ztratil jsem hodně tekutin, teď balím kufry a odjíždím se zchladit do Jeseníků, v bedně hlásili, že tam čepujou "ryzí pivo z hor", tak uvídíme.

 

Situácia sa už stáva u mňa obligátnou. V krížovke sú miesta, kde nie som si celkom istý.  Jeden smer je istý (overený) a druhý tak - s tipovaním. Takže výsledok pri viacerých políčkach je neistý. I keď prvýkrát cítim, že by som mohol byť blízko plnému zásahu... (Pozn. autora: byl to správný pocit)

 

Tentokrát – pro změnu – řešení posílám s pocitem dobře vykonané práce. Kéž by tomu tak bylo i po zveřejnění výsledků. A abych nezapomněl – autorsky pekelně pěkná práce... (Pozn. autora: dopadlo to dobře)

 

V křížovce je několik ošemetných míst. Hlavně kolem Marxova žáka a ruského diplomata, dále pravý horní roh dveří, řecký název Karinu a autor Fialek a kopřiv. Ono jich bude asi daleko víc, akorát já si myslím, že zbytek mám dobře.

 

Vzhledem k tomu, že jsem marodil a byl tedy doma, věřím, že jsem v tomto kole odstranil z křížovky špatné přepisy a nevyplněná políčka, ostatní je vůle mého boha Alláha. (Pozn. autora: ten bůh byl vůle jiné)



K hádankám:

Autor opět nezklamal. Musím se přiznat, že jako starý zkušený řešitel si tyto hádanky skutečně užívám, snad bych to mohl přirovnat ke gurmánskému vychutnávání zákusků v kavárně – žádná rychlost, žádné hltání, ale pěkně písmeno po písmenu, slovo po slovu si vychutnávám každou z předložených hádanek. A to tam tentokrát nebyla ani jedna záměnka. A čtvercovka je jako šlehačka na dortu, tak ještě přesmyčka jako posypání strouhanou čokoládou…

To jsem psal před doluštěním přesmyčky – ale ta je zatím pro žaludek trošku těžší – tedy pokud ji mám správně řešenou.

 

Hádanky opět vynikající, zvláště 7 a 5!!!

 

Když se dívám na ty hádanky, tak marně přemýšlím, jestli jsi geniální šílenec, nebo šílený genius. Neskutečné - (Ř = r a háček) - už se moc těším na další kolo. Jsem přesvědčená, že Ti inspirace nedojde. Bylo to krásné poluštění - žádný stereotyp. (Pozn. autora: no při té nadsázce se až červenám, ale ohlasy věším bez cenzury, na tu první polovinu prvního slovního spojení se vůbec necítím, ale je možné, že na tu druhou polovinu, až mi z toho hrábne...:-), asi takto: snažím se)

 

Myslím, že jsem se tentokrát pochlapil - anebo ne? (Pozn. autora: ale jistě!)

 

Nemůžu jinak, než Tě průběžně pochválit za skvělé hádanky. Chybí mi sice zatím č. 2 a č. 5, ale řeším u pivča a je to nádhera! Zvláště skvělá hláskovka. Bravo!

 

Posielam riešenia 10 hádaniek. U niektorých mám síce pochybnosti, no žiadne ďalšie alternatívne riešenia som nevymyslel, takže nechám sa prekvapiť. (Pozn. autora: jen ta herečka Kapriská odolala)


Posílám 8. kolo, bylo co řešit. Nikdy jsem si nemyslel, že budu někdy řešit "procházku", bylo to poprvé co jsem byl přinucen ji vyřešit. Opět několik krásných chytáčků, ale je nošením dříví do lesa oceňovat Tvé nápady.

 

Posledné minúty pred termínom sa však "roztrhávam" medzi hádankami a krížovkou. Aj teraz ešte bojujem s presunkou. "Pár hodin" sa mi zmenilo na "hodně hodin". Totiž už hodne hodín sa trápim s týmto čiastkovým náznakom. Všetko ostatné mám (...laskaví nadřízení, kulm, čili - ... tuláka s vinaři zedníkům líčil). Papier mám celý popísaný synonymami "pře". S mužom si veľmi nenapovedal (celník? ten to spravidla nespisuje)... Ohľadom ďalších: "Pekař s krisem" a kto je na fotke? ...mám pocit, že mi je známa, ale veru neviem. Pravdepodobné "pořekadlo" nedokončím. V hláskovke ani neviem, čo sa lúšti. "Čeští světci" nie sú mottom hádaniek, iba ak Bartoloměj... Skrátka, mám ešte pár hodín, aby som dorazil "pár hodin". Takže možno pošlem opravu. Ale skôr nie, som už skeptický, ale nádej umiera posledná! (Pozn. autora: A vyšlo to! 4. 8. ve 23:45 došel mail se slovy: „Predsa to mám!!! Heuréka! Skutočne o 5 minút dvanásť.“ A deklarant byl na světě!)

 

Stále udržuji pitný režim, mám 5 piv a nic mě nenapadá. Pekař tam je, ale zkouším PŘEKVAPENÁ STAR, nikam to nevede. Je to kris. To R s háčkem mě mate.

 

Tak jsem konečně snad udělal tu tvou přesmyčku. Byl v tom háček (doslova).

 

To "LÉTO" ma mrzí, lebo, samozrejme, som to mal pred očami. Kráľovskú prechádzku však lúštim málo, mal som si pozrieť nejaké riešenia. Ohľadom toho, čo treba písať do riešenia. Moja chyba, mea culpa. Finty s "háčkami" Ti vyšli. Napodiv, na stope som bol pri obidvoch hádankách. Film "U konce s dechem" som pozeral na fdb.cz. Nebol som dôsledný. Nenapadlo mi, že osoba na foto je jadro. Aj pri hláskovke som si vypísal všetky použité písmená, avšak mäkčene a dĺžne som nedomyslel. Opäť som bol nedôsledný v previerke stopy. Som zvedavý, koľko ľudí prišlo na tieto Tvoje finty... Maj sa, želám Ti invenciu aj naďalej.

 

Ty letní termíny jsou na houby, ale řešení posílám.

 

K logickým úlohám:

Asi lenost největší způsobila, že posílám řešení pouze jediné úlohy, čímž se hluboce
propadám, ale je to spíše pro udržení kontinuity (asi naprd, že?) (Pozn. autora: ale kdepak, myšlenku, moč a kontinuitu je dobré držet co nejdéle:-)

 

Během počítání zahrádek jsem si všiml, že vrcholy dceřiny zahrádky dělí úsečky uvnitř celého trojúhelníku v poměru (tuším) 3:3:1, ale vytvořit si rastr mě tedy nenapadlo. Mimochodem, počítal to analytickou geometrií ještě někdo? Každopádně to byla vtipná úloha s krásně jednoduchým řešením (když na ně člověk přišel :-)).

 

Body nejsou důležité, dobře jsi mě pobavil, těší mě, že jsem vyřešil prakticky všechny úlohy (i třeba špatně).

 

Budeš to mít jednodušší, nebudeš muset v mém případě sčítat tolik čísel:-) Aspoň zahrádky jsem dotáhl do konce, vychází tam zajímavé poměry.

 

Hlásím se opět s řešením dalšího kola, dokončila jsem to ale jen "o prsa". Občas bych některé kolo nejraději zrušila. Jak to má chudák hlídací bába všechno stihnout? Být na plný úvazek zaměstnaná, k tomu na krku dva Termity (důvěrné označení hlídaných dvojčat) a do toho samostudium dávno zapomenutých matematických a geometrických pouček. Uff. Nebyla by k dispozici nějaká "divoká karta", aby bylo možno třeba jedno kolo v roce beztrestně vynechat? (Pozn. autora: institut přerušení studia navrhnu na nejbližším zasedání akademickému senátu, ale moc si od toho neslibuji, přece jen nechceme jít plzeňskou cestou)

 

Já Kapybara První, místopřísežně prohlašuji, že si nežádám jakýchkoliv výjimek a protěžování, neb odesílám řešení v termínu a tak i v tomto případě jsem jej odeslala (jak vidno ze záhlaví níže) včera  před třiadvacátou hoďkou a jsem z toho, že mou poštu nemáš, velmi, ale velmi smutná a již jsem vyždímala druhý kapesníček... (Pozn. autora: ale nakonec to v noci došlo, tak zajímavá řešení bylo nutno zřejmě prostudovat v kapybařím ústředí)

 


Jestli jsem se trefil do autorských řešení, tak to si nejsem vůbec jist. Zvláště logický knihvazač by mohl být v tomto směru problematický, o některých hádankách ani nemluvě. Jako obvykle to byla všechno velká dřina a pomalu mi dochází dech.

 

Jsem spokojen s výsledkem. Už mám nad postelí napsáno, že číslo 1 není prvočíslo. Tato chyba se mi stala už podruhé. Mám to tak z mládí asi doživotně zafixované.

 

Logiku mám už téměř hotovou, až na jednu "drobnost". U úlohy 4. mi zatím tvrdě odolává spojení čísla čtyři s ptákem (dravcem) jako literární či filmové dílo. Už jsem téměř u konce s dechem. Věřím, že budeš uznávat variantu 1 a NOC s dílem Pohádky tisíce a jedné noci.

 

Nějaké řešení pošlu, ale se zápočtem už jsem se v duchu dávno rozloučil. Nemám dvoje dělení, u spojování mi nejsou jasná některá díla a dělení zahrádky umím spočítat jen přes analytickou geometrii, což je hodně počítání a zatím mám někde chyby:-) Už jsem asi odrostl podobným úlohám a (i když při mém vzdělání je to ostuda) jednodušší varianta mě nenapadá. No a navíc pořád trčím v práci. (Pozn. autora: nakonec to nedopadlo vůbec zle)

 

Od úplného řešení dělení laťky jsem nemohl být daleko. Nu což, ne vždy se dá všechno dohnat na poslední chvíli :-).

 

Posílám Ti to, co  mi mé stresované závity umožnily, abys mohla jít do barakudího pelíšku s pocitem, že my všichni na tvé barakudí oříšky vždy čekáme a jimi se v prvé řadě zaobíráme, leč truchlivi jsme, když některý z Tvých velectěných oříšků nerozlouskneme.

 

Tak jsem před chvilkou uzavřel i logiku, neboť jsem dostal genitální nápad podívat se do Slovníku české literatury po r. 1945 a p. Miloš Vacík mě spasil. Hluboce smekám před Tvou náročnou autorskou aktivitou a perfektními nápady.

 

Tak jsem usilovně přemýšlel, že jsem to málem zapomněl poslat. Jsem napnutý, co mám špatně. Dělení trojúhelníku na 7 dílů je neuvěřitelné.

 

Úlohy pěkné, některé daly zabrat, zvláště ty knihy – vlastní spojování ani tak ne, jako vyhledat to, co k čemu patří a zjistit ty tituly – o autorech jsi nepsal, tak je uvádím jenom v závorce (ty jsem našel – ještě, že máme ten internet a některé dobré příbuzné). Dělení obrazců je obdoba klasického krájení švýcarského kříže – podobných jsem dělal a řešil dost.

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 72. kolo JLA probíhá od 25. dubna do 23. května 2024, můžete si otevřít kompletní zadání 72. kola JLA, nebo jen zadání křížovky 72. kola JLA, zadání hádanek 72. kola JLA či zadání logických úloh 72. kola JLA. Hodně zdaru a zábavy při řešení, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies