jemelik

jemelik


Ohlasy na 4. kolo JLA:

Obecně:

 

Co dodat. Dříví se prý nemá nosit do lesa, ale já si nemůžu pomoct. Opět skvělá dílka z tvojí dílny. Samozřejmě nevím, jestli jsem o nějaké polínko nezakopl, ale to na tom nic nemění. Jako puntičkáři mi nejvíc dalo zabrat najít PROTIFINTU coby PROTIÚSKOK, ale je to ve španělštině na Seznamu, nemýlím-li se. V hádankách jsem zase až při kontrole doplnil do řešení SOKa v čísle 8. Na logiku jsem se tentokrát "zase" chystal, ale znáš to, to máme hřebíky, latě, rabicky... Co to kecám, to máme MLSK, NKM, Bystřinu, MLS a pak JLA, ale ta je samozřejmě na prvním místě - prestige je prestige jako business je business. Ještě jednou smekám klobouk např. před křížením ÚZKOŇ x KOŇÁKY - NEUVĚŘITELNÉ. Křížovka jde poštou, hádanky "tudymato".

 

 

Ke křížovkám:

 

Čo sa týka krížovky, potešilo ma, že som to nedotiahol iba na dvoch miestach. Tuším sa lepším :-).

 

Dúfam, že pán Vojta Novák nemal brata, ktorého by "poslal" do 4. kola pozbierať stratové body. Antilopa dala zabrať, hlavne "vlasy", kde sa vytvorilo pár malých krížoviek. Nakoniec sa ale ukázalo, že najväčšie problémy spôsobil "jistý domorodý hostinský dům", ktorý sa mi nepodarilo nájsť, takže som skúsil malý tip.

 

Je to příliš náročné.

 

Krížovka bola tradične pekná. Na niektorých miestach si zas tradične zatipujem. (Kde na tie výrazy chodíš?! Zoznam prameňov síce máme, ale pramene nie...) Tentokrát však pridám aj štipôčku kritiky. A síce, asi na úkor krásy (v snahe o skutočne autentické stvárnenie figúry) sa v krížovke vyskytuje viac typov políčok iba raz. Potom je niekedy problematické zistiť, koľko znakov patrí do takého políčka. Ja by som napríklad privítal možno aj trochu zmenený obrazec, s tým, že by sa políčka naozaj opakovali. Možno si to mal (nemal som teraz toľko času, aby som to preveril) aj v predchádzajúcich kolách, neviem. Ale teraz mi to nejako "zavadilo"...

 

Křížovku ti pošlu zítra, ale už teď ti můžu říct (nevím, jestli tě to potěší), že jsi pěkný SEKÁČ!

 

Na křížovky budeš potřebovat lupu, u tohoto kola jsem už i já pochopil, že mám ten rastr malý. (pozn. autora: rastr 5 x 5 mm skutečně není pro maskoty nejvhodnější)

 

No tak ať je jednou po tvém. Trochu mě to mrzí, nedělní písmeno jsem četl ve více zdrojích, v UNI taky, ale to dvojité písmeno jsem nepochopil, kdy se vlastně posouvá. Budu si to pamatovat, ale asi to v životě už potřebovat nebudu. (pozn. autora: reakce řešitele na autorské řešení křížovek)

 

Obrazec jsi nám sice tentokrát poskytl (skoro jako v Dřevorubcovi) téměř se všemi tlustými rozdělovacími linkami, avšak mnohonásobně přibylo různých druhů políček, ve kterých vždy bylo nutno zkoumat (a trefovat se), kolik písmen v nich bude. Mně osobně se ovšem víc líbí křížovky s minimálním množstvím druhů mozaikových políček!

 

Pokusil jsem se graficky přiblížit velmistrovi z akademie, doufám, že se mi to aspoň trochu podařilo. Fakt, že při zvětšení na 200% je to čitelné výborně. A proti skenovanému obrázku se to asi nedá porovnat.

 

Poučná historie Kaliningradu stála za všechny ance (kdy myslíš, že jsem naposledy četl něco v azbuce?), takže asi půjdu se strýcem z Pyšel spočinout do saraje. Jen abych si nedal gól do vlastní kasy nebo půjdu na leso a budu házet keňary!

 

Pouze 5 ztrátových bodů, to je pro mne velice dobrý výkon. Čekal jsem to daleko horší.

 

Snad jsem tentokrát řešil správně. Kromě výrazu 18/1 „protifinta“  a 25/1 „&“ se mi všude podařilo dohledat prameny. Výraz 30/1 „nedělní písmeno...“ jsem řešil „E“ - našel jsem ve Wikipedii označení pro přestupný rok 2008 „FE“. Encyklopedie UNI 10, 6/351, dává příklad pro rok 2000 – BA (po přestupném dni platí druhé písmeno až do konce roku). Takže, pokud jsem to správně pochopil, pro neděli 24. 8. 2008 platí písmeno „E“. Tentýž systém pro přestupný rok je popsán i v OSN: ..... má rok přestupný [Nedělní písmeno] [Nedělní písmeno]-na dvě, jedno pro čas od 1. led. do 24. ún. a písmeno v abecedě předcházející pro zbytek roku.

 

Tak jsem včera zacpal poslední dírku v Tvé ANTILOPĚ a posílám Ti řešení v elektronické formě, kde je možno lépe prostudovat obsah políček. V tištěné formě na mé tiskárně se občas háček nebo čárka překrývá s obrysovými linkami. NANCE a APO dalo zabrat.

 

Tak to ochladenie, ktoré sme si priali pri 3. (letnom) kole, to tu máme! Hneď sa lepšie rozmýšľa. Hoci pri dnešných 3-och stupňoch sa tam hore až príliš posnažili. Úsmev naopak zamŕza :-) . Napriek tomu si dovoľujem poslať svoje riešenia do K a H v 4. kole.

 

Už jsem si prohlédl krásný vyplněný obrazec 4. kola vyvedený v barvách a odpouštím ti tímto nedělní písmeno i s Křovákem, jakož i spoustu malých políček – je to paráda.

 

Zasílám řešení 4. kola JLA-2009, nejvíce mi dala zabrat nářeční spojka "dyk" (našel jsem ji v Kottově slovníku), nedělní písmeno "e", sekáč "apo", brouk "úzkoň" a domorodý hostinský dům "saraj", u něhož si nejsem jistý, jestli je správně.

 

Z chytáčků se mi moc líbí „nedělní písmeno“ E. Dost dlouho mi trvalo, než jsem pomocí internetu zjistil, že to není písmeno z výrazu NEDĚLE. Načež jsem si připomněl, že už před mnoha lety jsem na nedělní písmeno narazil v knize Člověk a čas od Selešnikova. I pak je však další chytáček v tom, že r. 2008 je přestupný a v těchto rocích se po přestupném dnu v únoru tohoroční nedělní písmeno mění na předchozí písmeno abecedy (v r. 2008 „F“ na „E“)! Jsem moc zvědav, kolik řešitelů na tomto chytáčku ztroskotá, souvisí s ním totiž ještě další: v políčku 10 x 38 musí být místo tónu „E“ tón „A“! Znova se už moc těším na posledního maskota – zelenou vlaštovku Ni-ni!

 

K hádankám:

 

Až včera mne konečně osvítilo u č. 2, kde jsem do té doby neměl ani stopu. Moc se mi líbil nápad u č. 5 a 6. Nadále ještě budu dumat nad č. 1, kde bych spíš použil: ... hodila diskem..., pokud mne ještě něco napadne, pošlu dodatečně opravu.


Čo sa týka odsuvky a "SOK" v jadre, no to je už "vysoká škola - akadémia", chyták Ti vyšiel, i keď si ho naznačil (i soupeř je v jádru dobrý).

 

Díky za poluštění.

 

Myslím, že toto kolo nebylo až tak těžké jako to minulé.

 

Na svoje riešenie hádaniek v tomto kole som trochu hrdý :-), lebo sa mi podarilo prelúsknúť všetkých desať. Je možné, že niečo som zas nedotiahol (napr. hláskovka môže možno byť aj s inými slovami), ale posielam to s pocitom, že som dobre "zamakal".

 

No, nepotěšil jste mne Jemelíku, nepotěšil, ale já Vás potěším: opět skvělá finta, gratuluji. (pozn. autora: reakce jednoho z řešitelů na autorské řešení odsuvky)

 

Posílám už teď řešení, neboť jsem to několikrát zkontroloval a nenašel chybu. Musím říct, že jsou to parádní kousky, kam se na Tebe jako autor hrabu!!

 

V prípade hádaniek si zas musím trochu trhať vlasy. Či veríš, alebo nie, tak v ceruze, odkiaľ som opisoval riešenie, mám leguánov a guanov s mäkkým "i". "Y" mám prepísané na "I", lebo som si to overoval (aj na internete, aj v českom pravopise). Vysvetľujem si to tým, že pri prepisovaní som nemal lupu a okuliarmi som na to asi poriadne nedovidel. Jednoducho som tam pichol "Y", ako sa píše v slovenčine, automaticky. Nevadí, musím byť sústredenejší.

 

Zdá sa, že hod diskom nebude moja silná stránka. Ako hádanka č.1, tak aj č.10 "nechceli povoliť". Aké-také riešenia som "vypotil" na poslednú chvíľu. Aj keď u tej prvej som sa asi do autorského riešenia netrafil.

 

K logickým úlohám:

 

Akademie je opravdu velmi povedenou soutěží a určitě jí zůstanu věrná, pokud
pracovní povinnosti a čtyřletá dcera dovolí :-) - předešlá dvě kola jsem
bohužel vůbec nestihla doluštit a poslat :-(. Ale první "zápočet" se stává velkou motivací :-).


Dětské hřiště je opravdu úloha pro fajnšmekry, ovšem bez počitadla je to určitě fuška. Já jsem si to sice zprogramoval, ale dlouho jsem se nemohl dopátrat řešení, protože jako naprosté hovado jsem si tam záporné konstanty dal jako -1 a -2 místo -2 a -3, a to opravdu nevychází.

 

I když jsem tomu věnoval dost času, tak se mi nepodařilo vyřešit dlažbu. Chyběla mi k dořešení 2 pole, které jsem neměl správně a  můj "osobní" (mozkový) PC nenašel správné logické řešení. U úloh s tabulemi u dětského hřiště se snad dostanu svým řešením na jeden ze tří bodovaných stupňů.

 

Jenom, nevím, jak budeš kontrolovat úlohu č. 2, kterou jsem dle zadání nakreslil do písku na zahradě!!!

 

Ještě mám 20 minut čas, že? :-) Tohle kolo vypadá schůdněji než to minulé. (pozn. autora: to psal jeden z řešitelů 14. 10. ve 23.40 hod.)

 

Jinak Ti musím pochválit pěkné úlohy a hlavně Dětské hřiště. Aby se mi v nějakém souboru nejvíc líbila úloha, která není rastrová a ještě k tomu je to v podstatě optimizér, to se mi ještě nestalo...

 

Náhodou jsem po internetu narazil na tuto Vaší internetovou stránku, tak jsem si jednu úlohu, dle mého mínění nejlehčí, zkusil. Pokud bude čas, rád se na ni vrátím.


Neposlal jsem řešení 4. kola. Nějak jsem to nestihl, řešil jsem jen 2 úlohy. Ale nezanevřel jsem na logické úkoly, ani na Vás. Těším se na 5. kolo.

 

Obrazec v písku jsme nakonec nakreslili opravdu do písku, protože jeden nikdy neví, jestli tu poznámku o písku jsi tam dal jenom tak, nebo to byl záměr.

 

Pokud se týká vlastního obrazce, myslím si, že pravidelný dvacetiúhelník se blíží skoro kruhu a ten, jak známo, má při daném obvodu největší plochu, takže jakýkoliv obdélník, např. 6x4, dává plochu hřiště mnohem menší.

 

Posílám Ti v předstihu řešení 5 nádherných logických úloh, za něž Ti moc děkuji. Moc jsem se bavil. Teď jdu skřípat zuby nad Tvou křížovkou - mám tam aspoň 30 děr - no ementál je hadra.


Právě jsem se vrátil z Vídně a když jsem jel asi před čtyřmi hodinami přes Brno, tak jsem si na Vás vzpomněl, jak trávíte víkend s opravami. To nasvědčuje tomu, že už mám Vaši akademii zafixovanou. Jistě se i v dalším pátém kole o nějaké správné řešení pokusím. Děkuji za zaslání řešení úlohy "Obrazec v písku". Že se mi nepovedlo, nevadí, dal  jsem na první dojem - někdy se to vyplatí a někdy ne. Dalším omezujícím faktorem byl čas na řešení. Ale ten si musí všichni zúčastnění najít stejně, akorát ti úspěšnější svojí pílí a úsudkem došli k správnému výsledku a k cíli včas. Ze srdce jim blahopřeji, já jsem to pod špatnou úvahou brzy zabalil. Jinak všechny Vaše úlohy byly super a bavily mne. Díky.


Tentokrát se mi zdálo kolo příjemně oddychové. Kdyby takových bylo víc!


U „Obrazce v písku“ čáry navíc označil řešitel, zjevně se vrátivší do dětských let, jako „prostor řízeného ofukování“ a proces ofukování popsal takto: Pak se nacpu fazolemi, sundám kalhotky s kšandami, přičapnu si na bobeček do písku a drže se maminky za ruku, abych neztratil rovnováhu, dávaje pozor, abych nevypustil bobeček, který by znehodnotil řešení, jemně řízeným ofukováním zlikviduji zbytečné čáry navíc.

 

Včera jsem se přesvědčil, že by mohlo jít luštit i ve vysokém věku – to když před Velkou pardubickou odepisovali žokeje Váňu a pak se všichni mohli rozplynout obdivem a nešetřili chválou a poklonami.

 

V logice byly úlohy pěkné, a až na úlohu č. 3 i logicky řešitelné.

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 71. kolo JLA probíhalo od 15. února do 15. března 2024, můžete si otevřít řešení 71. kola JLA, předběžné výsledky 71. kola JLA a ohlasy na 71. kolo JLA. Zatím došlo přes 170 řešení, děkuji za ně, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies