jemelik

jemelik


Vážení přátelé,
zde se s Vámi podělím o ohlasy na 1. kolo JLA v abecedním pořádku, některé fakt stojí za to. Obecně lze říci, že mě nikdo moc nepeskoval a že se soutěžící prvním kolem docela bavili. Samozřejmě uznávám, že se obtížností ani tématem úloh netrefím každému do gusta.

 

Vaše ohlasy:

 

Celkem rychle jsem si uvědomil, že křížovky v JLA budou rozhodně nad moje (minimálně časové) síly, pročež ti příští týden pošlu pouze řešení logiky. U úlohy Čtyři hrnce by se podle uvedeného příkladu mohlo zdát, že poté, co se odměří libovolný počet litrů, se má rozlít voda do jednotlivých hrnců zpátky tak, abychom se dostali opět do výchozího postavení 3-7-5-0. Nicméně nikde není explicitně uvedeno, že se to udělat musí, takže to nelze brát jako omezující podmínku.

 

Dovoluji si zaslat řešení 1. kola této nové soutěže - samozřejmě pouze v kategorii L, protože na ty ostatní určitě nemám a samozřejmě to neznamená, že mám na tuto, protože i tak mi to dalo dost zabrat a je to třeba asi považovat za náborové kolo, takže uvidíme, jak dlouho vystačím s dechem. Zdravím a nezávidím tu práci s vyhodnocováním.

 

Ja som velmi rád, že si pripravil na tento rok súťaž. Neviem ináč, či by som si vystačil len s luštením NKM a MLSKu. Čo sa týka prvého kola JLA, v krížovke mi chýba už len jedno políčko, ale to nejako hádam najdem. V ďalších kolách plánuješ pritvrdiť v krížovkách (já dúfam, že áno)? Mám rád ťažké krížovky s množstvom chytákov a aj hledáčikov.

 

Křížovky i logiku kolegové z kroužku zkoušejí, ale třeba u křížovek vidím, že budou značně náročné (jak autorsky, tak řešitelsky). Hádanky byly pěkné a snad jsem myslel, že budou i těžší (ale třeba mám něco špatně).

 

Moje jediná připomínka je ta, že kvalifikačních bodů bude za tu dřinu proklatě málo. Nevím, zda budeš udělovat akademické hodnosti, ale v případě získání titulu docent, profesor atd. by to nějaké body navíc chtělo, hlavně by to přilákalo do soutěže víc lidí. Kromě toho by se mi líbily výroky typu „Jsem u Jemelíka docentem atd.“ No, já v každém případě začínám jako školník. Na závěr přeji hodně autorských sil, nápadů a vytrvalosti.

 

Musím pochválit tu tvou Modrou rybu Pej-pej, je to perfektní křížovka, která by určitě vyhrála každou autorskou soutěž. Má dokonalý obrazec a i vynikající zpracování všech vepsaných a tajenkových výrazů. A mám dojem, že jsi slevil (proti předcházejícím létům) i na obtížnosti (tj. neřešitelnosti), což křížovce jenom prospělo. Vlastně už tvůj dokonalý Velkokarlovický dřevěný kostelík byl „křížovkou s lidskou tváří“.

 

Na tvé hádanky nemám, ale chci zkusit logiku. První dvě úlohy jsem zvládl přes víkend, i když jsem trochu zazmatkoval u napouštění cisterny, rovnici jsem nakonec vyřešil.

 

Nechal jsem si většinu úloh na poslední chvíli, tak jsem zvědavý, jak dopadnu. Zejména, jestli někdo našel řešení těch dvojnásobných lodí. A to jsem dlouho zápasil s hledáním skryté tajenky jenom kvůli tomu, že jsem si vypsal špatně souřadnice.

 

Nejtěžší pro mě byl úkol s dvojitou flotilou, donekonečna jsem přesouvala lodi. Nejsnazší bylo najít skrytou tajenku. Všechny úkoly byly ale velmi zábavné.

 

Neodolal jsem a zkusil vaši novou soutěž. Přiznám se, že mně zlákala především skvělá připravenost a propracovanost do všech detailů. Děkuji za dramatický zážitek při řešení. Už se těším na další kolo!

 

Objevil jsem po třiceti letech znovu časopis HaK. Moc mi to teda nejde, ale musím aspoň něco zkusit.

 

Po informaci, že jedna téměř osmdesátiletá řešitelka mě překvapila lepším řešením Čtyř hrnců, než bylo autorské řešení, mi jeden řešitel poslal mimo soutěž toto:

Potřeboval jsem se odreagovat od práce, tak jsem si cvičně řešil tvé Čtyři hrnce. Myslím, že jsi musel mít hodně slabé autorské řešení, protože těch bodů za úlohu vychází výrazně více než za ostatní úlohy. A to ještě mohu být proti té osmdesátileté babě úplný břídil...

 

Po zralé úvaze jsem zvolil kategorii KH a k tomu sólo L jako trénink. A myslím, že jsem zvolil dobře. Mám taky rodinu a ležet dalších x let jen v JLA by vůči ní nebylo fér. I když jsou tvoje úlohy super, nic se nemá přehánět.

 

Priznám sa, že bez pomocného obrazca by som si neškrtol. Aj tak je obtiažnosť vysoká - o to väčšia radosť, keď sa to podarí. Musím uznať, velmi pekná krížovka s tradične zaujímavými slovami, ktoré si postupne vypisujem.

 

Prvé kolo vašej JLA - krížovky som riešil, bolo vynikajúce, skutočne poklona.

 

S obdivem a uznáním hodnotím úkol, který jsi na sebe svou akademií vzal. Vzhledem k tomu, že na začátku roku nebo při nějakém novém úkolu jsem vždy plný energie, nastupuji do všech kategorií. Bude to ale nejspíš probíhat tak, že záhy odpadnu v logice, kde brzy zjistím, že výsledky se nekryjí s vynaloženým časem, v létě odpadnu v křížovkách, na něž nezbude čas a zůstanou hádanky jako trvalá zábava. Ať tak či tak, staneš se evidentně mým nejlepším kamarádem, protože už za poslední měsíc jsem na tebe myslel několikrát denně, především při luštění úkolu Dvě flotily.

 

S přelíváním jsem dosáhl 42 tahů a i když jsem zkoušel vylít obsah některé nádoby do dřezu, moc jsem si nepomohl, spíše naopak. Takže 42 je můj osobní rekord a jedna noc (téměř celá). Taky to dnes odnesla přednáška, kde jsem doslova za chůze usínal ve stoje. Těším se na další tvé záludnosti.

 

Super!

 

Škoda, že nejsem alespoň ve tvých letech, to bych se určitě přihlásil do kategorie KHL! A věčná škoda, že JLA nevznikla už nejmíň před třiceti léty!

 

Tak jsem včera večer jakž takž dorazil Tvého pajduláčka PEJ-PEJ a musím Tě pochválit. Dílko je to vskutku mistrovské ze strany autora a moc jsem se pobavil. Mám tam asi osm výrazů neověřených, ale vyplnil jsem všechna políčka.

 

Teď jsem udělal všech deset skvostných hádanek akademie. Zítra je pošlu. Klobouk dolů.

 

Tvoja nová súťaž sa v našej rodine luští naplno. Brat logiku, já krížovku a spolu s ocom ešte hádanky. Uvidíme, ako nám to pôjde.

 

Už se moc těším na dalšího maskota – černého medvídka pandu Ťing-ťinga. Doufám, že se Ti ho povede zpracovat stejně dokonale, jako Pej-peje.

 

Vaše akademie je zajímavým zpestřením časopisu KaH.

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 71. kolo JLA probíhalo od 15. února do 15. března 2024, můžete si otevřít řešení 71. kola JLA, předběžné výsledky 71. kola JLA a ohlasy na 71. kolo JLA. Zatím došlo přes 170 řešení, děkuji za ně, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies