jemelik

jemelik


Ohlasy na 3. kolo JLA:

 

Obecně:
Tak tomuhle ty říkáš prázdninové kolo, to je síla. Anebo tebe tvůrčí elán neopustil a mně luštitelská forma opouští. No, uvidíme. Hádanky i maskot jako vždy super, ale moc mi nešly hádanky. Nevím, co ta čtyřka, proč není v jádře celé jméno Lisa Leslieová, asi to mám blbě. No, každá série jednou končí. Hezký zbytek léta a pak hurá do 4. kola. (Pozn. autora: série pokračuje a Lisa Leslieová tam nebyla kvůli svodu k řešení „SLAVILA“, ve kterém by scházelo druhé písmeno O, ale nikdo na to stejně neskočil)


 

Ke křížovkám:

Čo sa týka krížovky... tiež dosť katastrofa (myslím moje riešenie). Niekde som to nedotiahol (a mohol som, napr. včísti, ucelovat, i keď napr. celívat je v slovníkoch...). Rád by som vedel tiež prečo "no" je starobylé citoslovce. Človek potom vymýšľa, ako ja nejaké "čáhy" (čahoun má ?!), keď tam sú jednoducho "nohy". Myslím, že prameň napr. "usky" uvedieš, taký "ask" je nejaká miera (možno blízka pinte), aby sme nabudúce vedeli. Nakoniec, aj pri krížovke klobúk dole za chyták "máti Nováka"!!! Sovák sa veru 80 rokov nedožil (chýbalo mu pár týždňov, nech mu je zem ľahká), ale Vojta Novák áno (o 2 dni prežil). No ak ti toto niekto správne vylúštil, tomu potom klobúk dole dvojnásobne!!!

 

Dúfam, že som sa teraz nedopustil takej hlúpej chyby ako minule, že som nevyplnil políčka a chytil som 5 trestných bodov. Teraz to bola veľká fuška. Dúfam, že 4. kolo bude pohodlnejšie. (Pozn. autora: snad ano, v každém případě v něm bude o 57 vpisovaných výrazů méně)

 

Ještě mi dovolte blahopřát k mistrovskému zvládnutí rukou figury. Zejména posloupnost výrazů v levé ruce KUSALA + KUS ANTÉNY + KUSANTÉNA je naprosto geniální.

 

Krížovka na začiatku vyzerala, že bude o tom, ako sa vlastne prejavuje vyplašená "linduška lesní". Wikipédia uvádza "psít" alebo "psrí". No a "ist ist" oznamuje "linduška luční". Ja to skutočne neviem :) Ale aspoň som sa dozvedel, čo to je za vtáka tá linduška. Zistil som, že po slovensky je to "laptuška". V živote som o takom vtákovi nepočul :) A to svojej manželke niekedy poviem (možno, v mladosti častejšie), že je ako "linduška", hoci som nevedel, čo to vlastne je. Človek sa učí celý život... (Pozn. autora: za toho ptáka se omlouvám, vyplašená měla být „laptuška“ z luk, naštěstí ta z lesů nikoho nevyplašila)

 

Křížovku jsem poslal poštou, ten sken jsem zatím totiž nevylepšil. Kvůli zádrhelům v koncovce jsem nedodělal logiku, ale něco jsem měl (Vedení, Oheň v srdci, Hadice i Hasičský sbor). Barely byly na mě příliš, ale chtěl jsem dodělat Ohnivou indicii, ale nebyl čas. No a ta LESLIE mě trochu štve, protože jsem měl i tuto autorskou variantu, ale špatně jsem počítal. Dej si panáka, protože to opět bylo 1A a já si ho dám až po vyhodnocení křížovek. Snad?!

 

Křížovku jsem už uzavřel, ještě to musím překreslit. Spolupracovníka Gebharta si tipnu ŠG. Musím Tě ještě informovat, že největší šok jsem měl u tutovky SOVÁKA. Když jsem to procházel poprvé, tak jsem si říkal 3 měsíce, to už je osmdesátka jistá a už jsem nad tím přestal bádat. Při druhém čtení jsem si všiml, že některé legendy jsou značně upřesňující (např. u TATLINa), který je uveden pouze v Universu, že se narodil i zemřel v Moskvě. Tak jsem se pustil do kontroly podruhé, aspoň u podezřelé legendy. Když jsem natrefil opět na SOVÁKa, tak jsem se zarazil. Že by Vladimír neuměl počítat do osmdesáti? Pak jsem vlítl 
na výpisy a v Ottovi našel výraz ATTIN a byl jsem vyveden ze svého omylu. Klobouk dolů. Takový chyták a já bych naletěl jak malý Jarda.

 

Moc pěkná prácička. Díky pidipolíčkům – snad jsem se neupsal. Jen si vezmi k ruce lupu. A některé doplňované rozdělovací značky mohou být i jinak, ale to je snad fuk. Preventivně jsem to ještě jednou nafotil a zvětšil, aby se ti to lépe četlo.

 

Omlouvám se, ale předložku U jsem do políčka 18x33 nevepsal – je mimo. Připojuji hluboký obdiv autorovi.

 

Popisovat kvalitu křížovky (maskot Chuan-chuan) je zcela zbytečná věc, musel bych totiž přesně opakovat to, co jsem napsal minule o té s Ťing-ťingem. A opět jako minule se musím spokojit s tím, že něco nemám dokonale ověřeno. Nejvíc se obávám křižování 13. KALAPUJA x 40. KAMJA; našel jsem totiž (v MČSE 3/176) jen KALAPUYA, ale co když je někde (vedle KAMJA v CJC 2/412) i málo pravděpodobné pohoří KAMYA? A doufám, že kromě Sováka x Nováka se Ti už nepodařilo do křížovky umístit žádný jiný tak pěkný chytáček. Znovu už se těším na dalšího maskota – žlutou tibetskou antilopu Jing-jing!

 

Tak ma potrápili najmä ruky a plamene. Zase si ma „prinútil“ použiť takmer všetky slovníky, ktoré mám. Bola to fuška.

 

Tak se mi vše podařilo nakreslit a napsat. Snad i tu křížovku přečteš, snažil jsem se co nejvíce přiblížit tvar autorskému obrazci. Po vytištění se mi to zdálo dobré i čitelné. Napřed jsem si myslel, že ses u Sováka seknul!

 

Tak Tě musím moc pochválit za křížovku. Je to vynikající práce - náročné na luštění, ale pomalu jsem se prokousal ke konci. Po pěti dlouhých večerech jsem to dal do kupy i s ověřením. Schází mi ještě 5 výrazů. Moc se mi líbil chyták se ZCELOVAT. Perfektní nápad s N a P - to jsi mne málem dostal. No a SINGULARISTA mě strašil tři noci. Teď mi zbývá vyřešit problém s tyčkami - NOHY, BĚHY nebo TUHY nebo ?????? Klíčové je zastaralé citoslovce, a to bude fuška. Děkuji Ti za výbornou zábavu a smekám před Tvým figurálním uměním. (Pozn. autora: nešlo SCELOVAT ani ZCELOVAT, správně muselo být UCELOVAT, N = ný, P = ró)

 

Tušil jsem kulišárnu, když jste naznačoval, že „s křížovkami to bude tentokrát horší“, ale taková darda s Attinem by mně nenapadla ani ve snu o kočce. Pokud jsem označil spojení Kusala + ..... jako geniální, pak tento chyták je prostě (řečeno refrénem jedné pradávné písničky) SUPERANTIKONTRAMULTIEXTRAUNIKÁTNÍ. V takovémto případě člověka ztrátový bod ani nemůže mrzet.

 

V minulých kolách som si myslel, že by to mohlo byť aj "na nulu", no vždy sa tam nejaká chybička objavila. Uvidíme, akú "zradu" prinesie 3.kolo. (Pozn. autora: no přece toho herce Nováka z MČSE a ještě starobylé citoslovce NO z Etymologického slovníku)


V noci jsem mastil písmenka do políček Chuan-Chuan. Při finální kontrole jsem objevil ještě jednu chybu v dokresleném políčku, což by mne moc naštvalo.

 

V políčku 21x27 může být i PO (POČÍSTI), tvar políčka není naprosto zřejmý (dvě nebo jen jedna oblouková strana?) (Pozn. autora: ano, uznával jsem vepsané V i PO, protože z pohledu systému střídání se mj. jedná o jediné políčko svého druhu v křížovkovém celku – dvě silné linky ze tří u políčka tohoto tvaru)

 

V příloze zasílám seznam vpisovaných výrazů spolu s příslušným pramenem (tam kde jsem si nebyl jist i s poznámkou, kde jsem výraz nalezl). Rozhodl jsem se pro tento postup po debaklu v minulém kole. Stejný systém ověřování používám při autorských soutěžích – je to sice zdlouhavá práce, ale člověk tak alespoň nic (?) nepřehlédne (díky tomu jsem přišel na chybu ve výrazu ucelovat – původně jsem řešil zcelovat). (Pozn. autora: ale Sovák zabral, což vzal řešitel s moudrým nadhledem a s uznáním autorovi)

 



K hádankám:

3. kolo sa mi zdalo asi o 200% náročnejšie ako to predchádzajúce. Hlavne u hláskoviek sú to skôr tipy ako nejaké seriózne riešenia.

 

Ako spieva klasik "trápím se, trápím", ale so zdvihnutou hlavou Vám zasielam riešenia hádaniek JLA. Stoja za námahu. Sú tak náročné, až sú krásne.

 

Posielam riešenia za 3. kolo, ktoré ma v týchto letných sparnách "vytrápilo" mimoriadne, a 

dosiahnutý mnou výsledok je dostatočne chabý (hlavne v hádankách). Veru, nezapasovali mi Vaše pridávačky a hláskovky. V princípe je jasné, o čom, resp. o kom má byť výsledok... ale obaliť to ostatným textom sa mi nepodarilo. Čo už...

 

Pozrel som si riešenia na nete, čo si doteraz vystavil. Keď teraz vidím riešenia hádaniek, človek si uvedomuje, aký je "mák" (mimochodom, doteraz som nevedel, že v češtine sa pre takú osobu používa tiež "mák"). Klobúk dolu, niektoré boli vtipné (4. - priemer; 3. -  "měli" - podstatné meno, ...). Škoda, že som na to neprišiel. Niektoré (4., 7., 8.) som bol povinný "doraziť", no nedorazil...

 

Tentokrát jsem snad překonal všechny tvé nástrahy. Asi ti pošlu i logiku, ale chybí mi úlohy 1 a 4, což by až tak nevadilo. Horší je, že se mi to nechce přepisovat. (Pozn. autora: nakonec přepsal a skončil v první desítce, to by byla škoda řešení neposlat)

 

Zdravím, pěkně jsem si zaluštil a jsem zvědavý, kterou hádanku mám zas blbě.

 

K logickým úlohám:

Moc jsem toho tedy nevyřešil. Výraz " kakuro" jsem slyšel poprvé v životě, síť silnic mi nebyla jasná, laserové paprsky jsem kreslil týden a stejně mi to nevyšlo. Bylo to krásné, ale nad mé síly.

 

Na tu úlohu č. 4 jsem přišel celkem rychle, ale primitivním přeměřováním délky cesty D mi tato vycházela spíš víc než 30.

 

Na začátku jsem vyřešil asi polovinu úloh, ale nějak mě odpudila ta první úloha o identifikaci drátů. Ano, taky si někdy při řešení pomáhám internetem, ale v tomto případě by mě opravdu nebavilo zjišťovat, co a jak se dá dělat s jednotlivými pomůckami, které byly k dispozici. Připadá mi, že v zadání úlohy by standardně měly být veškeré potřebné informace k jejímu vyřešení, a pokud je něco vynecháno, tak pouze věci, které jsou obecně běžně známé. Nejsem elektrikář, takže potřebné know-how rozhodně v hlavě nemám. No a protože jsem se takto rozhodl bojkotovat první úlohu, z mého pohledu nemělo význam luštit ty zbylé, které jsem ještě neměl. Vzhledem k pravidlům soutěže si nemyslím, že jsem o něco přišel, protože dosáhnout 10krát po sobě max. zisku je podle mě velice náročné, v některých kategoriích prakticky nemožné. Nevím, jestli hned příště, ale rozhodně ještě ostatní řešitele logiky vyzvu. Je mi to trochu lito kvůli Tobě, protože musíš nad přípravou všech úloh a zpracováním řešení trávit spoustu času, ale snad mě pochopíš. Řešení bude asi jednoduché, tak to bývá u spousty úloh :-), ale mě to prostě a priori odradilo. Do příštího kola už na to ale nejspíš zapomenu :-).


Posílám své řešení, i když zase nekompletní.

 

Právě jsem se pustil do kartáčování a natírání plotu. Tak si pověsím list papíru na každém poli plotu a budu běhat s hadicemi. Samozřejmě se nevzdávám.

 

Správné řešení úloh i bodový stav sleduji na vašich internetových stránkách. Přístup k informacím je tak rychlejší. Ještě k úkolu k hadicím. Uveřejněné řešení jsem našel také, ale vzdálenost pro hadice D  k ohni D, která byla limitující pro tuto úlohu se mi zdála, že nesplňuje podmínku 30 m délky hadice. I nyní po přeměření dráhy hadice z obrázku mi vycházely údaje 30,1 m nebo 29, 9 m - tzn. tak na hranici podmínky řešení. Proto jsem volil řešení, které jsem poslal. Těším se na zadání 4. kola. (Pozn. autora: fakt stačí i u družstva D dle obrázku uvedeného v řešení hadice dlouhá 30 m, je to ověřeno grafickým programem)

 

Tak jsem nakonec zvládl 6. úlohu na 12. pokus. Asi 4 hodiny. Bylo to vše moc prima. Dík za hezkou zábavu.

 

Tentokrát jsem v požárním kole pěkně pohořela.

 

Už teď v tomto parném létě, kdy je práce nad hlavu, lituji, že jsem se na tu vojnu s řešením Tvých problémů vůbec dal, ale asi je to spíše proto, aby ta účast vůbec nějaká byla. O té elektřině píšu přímo v řešení, protože sám bych na to asi neměl, protože z těch měřicích
přístrojů jsem měl v ruce akorát párkrát starou vadasku (to už se dnes vůbec nenosí a sotva bych s tím mohl něco změřit). Ty hadice jsem nakonec nakreslil jakž takž, i když těch 5 bodů za to skoro nestojí a jenom proto, že není zakázáno jít s hadicemi mimo vymezenou část hřiště. Barely jsou prakticky logické šipky, takže opravdu jediný logický bonbon je spojení cestami. Kdybys to chtěl přesně, tak to dodatečně spočítám, ale v zadání úlohy to není.

 

V logice mám zatím úlohy 1, 2 a 5. U úlohy 3 mám nějaké řešení, ale nemohu tam vecpat slovo HRA jinak než, že by se toto slovo překrývalo se slovem HRANICE. Je to možné použít? V klasických osmisměrkách je to nepřípustné, ale v Tvé logice je dovolena spousta výjimek.Takže nevím co s tím, už jsem počmáral 3 archy s políčky 7 x 7 a vůbec se nedaří.
Také mne rozčilují hasiči, no a k úloze 6 jsem se zatím nedostal. Takže logika je na vážkách, jestli ji mám poslat nebo ne. (Pozn. autora: naštěstí poslal a uspěl)

 

Zasílám v příloze řešení (tedy částečné) JLA. Tentokrát pro mne platí Coubertinovské je důležité zúčastnit se... Ty úlohy, které jsem vyřešil, se mi velice (a nejenom proto) líbily, na další jsem bohužel neměl.
 

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 71. kolo JLA probíhalo od 15. února do 15. března 2024, můžete si otevřít řešení 71. kola JLA, předběžné výsledky 71. kola JLA a ohlasy na 71. kolo JLA. Zatím došlo přes 170 řešení, děkuji za ně, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies