jemelik

jemelik


Vážení přátelé,

tak zde jsou Vaše ohlasy na 5. kolo JLA, nechal jsem je v podobě, tak jak je adrenalin při luštění mnohdy ovlivňoval, objevila se i celoročníková hodnocení, i peprnější reakce na těžké páté kolo, ale i poezie, Vladimír

 

Obecně:

Jinak musím v zásadě na závěr vyjevit výraz díků a uznání za velmi kvalitní soutěž, která mě sice připravila o hodiny mého života, na druhé straně však pobavila a zaujala. Ty tvoje křížovky mě bez ohledu na výsledek baví luštit, je tam řada naprosto překvapivých vazeb, především ale mám pocit hraničící s jistotou, že tomu autorsky dáváš minimálně stejně tolik, kolik očekáváš od řešitelů, prostě jsou to kompletní křížovky a ne nějaké tři chytáky obalené další hmotou. Pokud jde o hádanky, sám se považuji za slušného autora, ale udělat padesát hádanek v podstatě na jedno téma je obdivuhodné, navíc do některých jmen sportovců bych vůbec nešel s jistotou, že se z toho hádanka udělat nedá, teď s tou devítkou jsi mě dorazil definitivně. Takže ti přeji do budoucna stále dobré nápady a ať tě to autoření těší.

 

Posílám ti řešení logiky. Bohužel to bude asi taky to poslední z letošní JLA. A taky možná i z celé JLA. Jsem z ní docela otrávený. Hádanky jsou naprosto neřešitelné kokosy, zbývají mi pořád 4 ks. A o křížovce ani nemluvím. To spíš vypátrám iniciály tvé babičky za svobodna než nějakého autora Zahradníkova rána. A tak obecné legendy jako je „pedagog působící na Moravě“ nebo „malíř slovanského původu“ – děkuji, nechci. A to nemluvím o dalších lahůdkách. VATA = PARTA, 2 odpoledne doslova v pr.... než jsem to našel. To by sis mohl fakt odpustit. Proč to vlastně ještě luštím? Tohle už není ani sranda. 3 týdny věnuji veškerý volný čas hledání, nejsem idiot? A to mě rozhodně neotrávilo to nedělní číslo, to byla moje chyba, že jsem ho nepochopil. (Pozn. autora: Tento řešitel musel být ve chvíli odesílání logiky na prahu řešitelského vyčerpání, ale později obeslal i zbylé dvě kategorie a dosáhl skvělých výsledků. Pokud řešitel pokračuje v řešení i v tomto stavu, stává se, že chytí tzv. „druhý dech“, dostane se do pocitu štěstí a euforie, jeho mozkovna vyloučí do těla potřebné endorfiny, řešitel odhalí nástrahy autora a cítí se pak v sedmém řešitelském nebi. Tak proto to děláme.)

 

V křížovkách mě zklamala moje víra v prameny. Drobná nepřesnost v uvedení Slovníku českých a slovenských výtvarných umělců 1950-1997 (tak se jmenuje jen 1. díl, kde je BADA), díl se Zahradníkovým ránem od Štefana Novotného je 1950-2002 a díl se STAŠem je 1950-2005) mne řádně zpomalila. Dále jsem předpokládal, že v ČBS bude něco zásadního, ale použil jsem jen SORINa, který je ale i v Diderotovi, tak jsem tam hledal STOŠe či STAŠe (u hudebníků studujících na jednotlivých konzervatořích je uveden učitel, který v mnoha případech vlastní heslo nemá), ale nebyl tam a to mě vzalo spoustu času a úsilí. Nezbyl tak v předvánočním čase čas na hádanky, které byly obtížnější než jindy. V devítce asi těžko mohou být SOUCHOTĚ, když ve Vybíračce nelze "vybírat" od začátku náznaku (viz Směrnice). V pětce nás asi všechny potrápilo sloveso v jádře, ale asi je to úplně jinak. Šampionů v čísle 8 mnoho na výběr nebylo, ale který tam patří, opravdu nevím. V čísle 7 jsem si ani neťuk. Doufám, že příští rok vyjde termínová listina lépe. Při vzpomínce na letošní MLSK př. Friedla jsou ale tvoje "dílka" famózní a těším se na další.

 

Ke křížovkám:

Do nového roku přeji celou plejádu nových nápadů použitelných pro trápení luštitelů, Tento cyklus měl takovou úroveň, že si už těžko představit vyšší.

 

Doufám, že jsem neudělal více chyb než minule. Je to velmi dobrá zábava, ponaučení a velmi hezké křížovky, až na to, že někdy to dá fušku vyhrabat se k výrazům. (Pozn. autora: neudělal)

 

Dva „Jemelíci“ takhle před vánoci, je to na palici. (Pozn. autora: sešla se ČKL a JLA)

 

Hlavně, aby sis mé nářky a stesky vzal k srdci. Dobře víš, stejně jako já, že autor a řešitel je horší vztah než kočka s myší. Na druhou stranu musíš vědět, co znamená tvrdohlavý Valach. S tím nepohneš. Tož uvidíš. (Pozn. autora: Dyť vím, ale tady tvrdí muziku jiný Matalík. My sme Valaši, jedna rodina, valašské hory sú naša otčina, my sme Valaši, chlapci jako fík a náš kapelník sú strýc Jemelík.)

 

Jen tak dál nás muč, co to pude.

 

Kam dať dve písmená na koniec slova, keď obe políčka sa vyskytujú v krížovke iba raz? "Dřemeno" a "Stukko" alebo "Dřemenko" a "Stuko"?! Tu je ten problém, na ktorý som poukázal už v predchádzajúcich kolách. Som zvedavý, ako zdôvodníš svoje "autorské" riešenie. Predpokladám, že "nadutcom" si naštval všetkých. Neriešiteľná časť krížovky. Mimochodom, ježiško mi doniesol superdôležitý darček - Šmírbuch (bez neho sa veru riešiť nedá). Stálo ma veľa úsilia, aby mi dal do neho tajne zahliadnúť (23. decembra bol termín). Vykukal som tam "haura". A bac! Malo byť "žaba". Kde si to, prosím Ťa, našiel? Síce, asi je pravda, že niektoré žaby sa nadúvajú, ale prameň mi chýba. Nehovoriac o maliarovi slovanského pôvodu. Ja som vsadil na Urdu. Spomenul som si, že na vojne som mal veliteľa s takýmto priezviskom. Čo keď emigroval, začal maľovať a stal sa maliarom? :-) "Paj" som našiel až teraz, pri kozákoch. Ťažké...

 

Mnoho výrazov mám neoverených a tam kde nemám nic vpísané, tak to som veruže nenašiel, bolo to naozaj ťažké. Teším sa na budúci rok, ale budem sa plne sústrediť len na tvoje krížovky. Tento rok mi nevyšiel, bolo tam mnoho zbytočných chýb. Vidíš, päť výrazov malo byť vpísaných rébusovo, ja som si napočítal len dva, či tri, určite niekde v tých chýbajúcich slovách budú ďalšie, ale na nic zmysluplné som neprišiel. Teraz si musím na pár týždňov od luštenia oddýchnuť, potrebujem si vyčistit hlavu od všelijakých španielskych kolmíc a rastlín.

 

Nakonec ti tu křížovku posílám, ale ztrácím motivaci. Čas, který nad tím strávím, je už neúměrně dlouhý. A pak to končí tím, že dnes v noci mě neustále budily iniciály všech možných malířů (možná mezi nimi byla i tvá babička).

 

Na 18. tajenku odpovídám: Jestli něco vyluštím, určitě se zúčastním.

 

Při pohledu na prázdná políčka mám jakýsi neurčitý slaboučký pocit, že někde za rozdělovací linkou na mne juká autor a s potutelným úsměvem mumlá něco v tom smyslu, jako že je zapotřebí v posledním kole rozhodit vedoucí skupinu. Každopádně Ti chci poděkovat za krásný úvodní ročník nové soutěže. I když jsem nasbíral nějaké ty ztrátové bodíky, stálo mi zato být u toho.

 

Rébusově vpisované výrazy jsem nevyřešil. Nějak mě nic nenapadalo. Vzhledem k tomu jsem se nezatěžoval příliš ověřováním ostatních výrazů.

 

Tentokrát jsi mne dost potrápil a nemám zcela čisté svědomí při ověřování. Malíř Dušan Bada se narodil na Slovensku, takže by měl být slovanského původu. Oči jsem zakreslil složené ze tří prvků, neboť v daném typu políčka musí být tři znaky. Děkuji za pěkné zážitky, náročné a nové prvky v křížovce a úžasné způsoby vpisování (např.: PROSTO RZI - PRO STO RUKOU URČENÉ - PROSTOR U KOUPÁKU - no jedním slovem SUPER!!!).

 

V ČKL jsem u tvé křížovky potil krev. Pět nocí jsem kvůli Tobě nespal. No nakonec jsem to díky prodloužení doby na řešení stihl, když dva týdny předtím jsem byl zase mimo republiku. Bohužel doma mne na 100 % zaměstnává moje drahá, takže mohu pouze v noci bez slovníků do toho koukat. V JLA mne trápí nadutec. Vypadá to na "žabu". (Pozn. autora: ponocování stálo za to, v obou soutěžích z toho byla nula – a vyspíme se dost na slávě křížovkářské)

 

V křížovce se mi moc líbí (a doposud jsem vůbec nikdy nic podobného neluštil) místo, v němž prvních 7 písmen je společných pro tři různé výrazy, a dva z nich mají společných dokonce 11 písmen! Jde o: PROSTO RZI x PRO STO RUKOU URČENÉ x PROSTOR U KOUPÁKU. Toto křižování by zasluhovalo přihlášku do Pelhřimova!

 

K hádankám:

Boli to náročné, ale výborné súbory hádaniek.

 

Doufal jsem, že mě osvítí duch s hádankou č.8, nicméně nestalo se. Číslo 5 je asi špatně, číslo 9 určitě, ale ať už je ta devítka jakkoli, stvořit takovou hádanku je obdivuhodné, naopak luštit na mrtvici.

 

Hádanky jsem skutečně vydřel jen dvě, ale ten kůň na šíř se Ti vskutku povedl :-).

 

Naprostá ostuda. (Pozn. autora: ale ne, první dojem může klamat, u řešitele se jednalo o nejlepší výkon)

 

Nechávám v řešení i kraviny, které jsem si postupně psal k řešení, ale tentokrát jste nás dostal. Jsem zvědavý na řešení, ale třeba u č. 7 nevím, jestli tam měl být nějaký kanadský ostrov nebo něco podobného, stejně tak u klíčovky, prostě jste proklatě přitlačil na pilu.

 

Posílám co mám, opravdu jsem se snažila, ale marně. Aspoň budeš mít méně co kontrolovat.

 

Rým na slovo touš - mělo mě napadnout, že to nebude pevnina. Musím obdivovat Tvé autorské nápady a úplně se hrozím 6. kola -  ale nevzdám to.

 

Tak asi bakalářku nemám. Ledaže by ostatní vybouchli v hádankách jako já. Tys mi dal. Přesto nezahořknu a jedu dál. Moc pěkné prácičky.

 

Tak tentokrát jsi mě dostal! Posílám ti torzo hádanek, ostatní jsou nad mé síly, i když u dvou  mně chybělo jen jedno slovo. (Pozn. autora: na nejlepší výkon to stačilo)

 

Tentokrát to bylo nad mé síly a jsem zvědav, co vlastně ten Hypolito pos... na prostných.

 

Veru nechal som sa nachytať na pí a psí! A veď pri posunke mi na doriešenie chýbala iba "banálna" píka, všetko ostatné som mal. Bojoval som do poslednej hodiny, ale keďže mi na "po....l" vychádzali samé nepekné slová, tak som to vzdal :-) Skratka, som to pokaňhal! Ver alebo never, ale pri prešmyčke som ako prvú disciplínu mal napísanú "kůň na šíř", keď som si vypisoval disciplíny, ktoré sú v gymnastike. Na prvý pohľad sa mi zdalo, že z ôsmich písmen sa nič vytvoriť nedá. A ono dá!!! Navyše ma výrazne zmiatlo to, že skvrny môžu byť stigmy, a to sa gymnastika sama pýtala. Nejako som teda zlepil "sportovní gymnastiku", čo bola ako vidím slepá ulička. Poriadne si ma zaviedol aj v zámenke č. 8. Všetkých šampiónov mám vypísaných pri hádanke. Cou Kchaj bol šampiónom v prostných! A zrazu ho vábila hrazda?! To sú veci! Skúmal som teraz dodatočne, čo je to za hra z ďaleka ten "kozel". Okrem detskej je to aj kartová (nie som "karbaník", tak som to nevedel). A okrem toho Kozel je aj hrad, čo ma zviedlo. Ozaj, odkiaľ teda pochádza tá hra? Na 9. si vyberám "minútu slávy" :-)

 

Víc toho neudělám.

 

5. kolo se mi nevyvedlo, kromě těch děr, mám ještě další pochybnosti (2x)...ale přesto: Olympijskému sportu zdar.

 

K logickým úlohám:

Doufám, že řešení kosů a žížaly nemělo být, že kosi se nemohou v letu přetahovat o žížalu, protože by vlastně museli za letu couvat?

 

K nějakému řešení jsem se dostal u čtyřech úloh. Ve vymezeném čase, pro zbývající dvě, ani Betlémské světlo by mne neosvítilo.

 

Minulé kolo to byla ostuda, doufám, že teď mám něco dobře. (Pozn. autora: ano)

 

Musím ti vytknout to zadání kosů, protože síla se udává v N a nikoliv v g, jak mě poučil můj zeťák. (Pozn. autora: myslím, že pro sílu existuje i jednotka silový gram)

 

Posílám co jsem stihl. Úlohy byly krásné. Nemohl byste doporučit pro přijetí do akademie nějakou literaturu - logikem snadno a rychle?

 

Přicházím s řešením 5. kola JLA. Jako obvykle to už nějakou dobu leželo v počitadle jenom pro jistotu, jestli se neobjeví ještě nějaký zádrhel, či vylepšení, ale patrně už na nic jiného nepřijdu (zvláště co se týká plejády hvězd) a tak není s čím váhat. Úlohy pěkné – zvláště číslo 1 a 5.

 

Žížalu kosi nepřetrhnou, i kdyby se přetrhli. Jako přídavek k hezké úloze básničku:

Sedí žába v kaluži, má veliký žal.

Měla velkou žížalu, žabák jí ji vzal.

Sedí žába v kaluži, pláče ze žalu,

že má žabák v žaludku její žížalu.

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 71. kolo JLA probíhalo od 15. února do 15. března 2024, můžete si otevřít řešení 71. kola JLA, předběžné výsledky 71. kola JLA a ohlasy na 71. kolo JLA. Došlo rekordních 187 řešení, děkuji za ně, pěkné dny, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies