jemelik

jemelik


Ohlasy na 70. kolo JLA:

Obecně nebo k vícero kategoriím:

Hádanky zase super, obtížnost adekvátní. S logikou jsem na vážkách - mám dobře nakročeno (i v Logice v KaH), ale optimizéry jsou zrádné. To řešení, co mám, mě napadlo hned, a to mě děsí... Bojím se, že se najde lepší. Tak snad aspoň jedna soutěž (JLA nebo Logika v KaH) vyjde... A těším se na příští ročník. (Pozn. autora: tak, tak, optimizéry jsou zrádné, no tak vyšla ta Logika v KaH, blahopřeji.)

Tentokrát jsem to zvládl překvapivě snadno. Snad tam nebude nějaká hloupá chyba. Nejtěžší asi bylo nalezení správného Mexika. V hádankách mě nejvíce potrápil UZEL v záměnce č. 2. (Pozn. autora: ale rozmotal jsi ho zdárně.)

Vladimíre,
já pro nový rok přeji
přehršel zdraví a všichni ať se smějí
i vůkol Tebe s rodinou Tvou blízkou
v Nětčicích napříč tou "valašskou" vískou...!
"Král tajů" jsi a zůstaň jím i dále,
luštitel čeká záludnosti stále...!
Křížovky s hádankami, zdá se,
"vyrábíš" na běžícím páse...!
Ať pás je "funkční" také v novém roce,
ať řešitelé stráví dlouhé "noce",
když odkrývají nápady Tvé zrádné
a při tom slovo "jadrné" i padne...!
Však vyřešení náplastí je ryzí,
ať výraz český je anebo cizí...!
Po dřevě proutí, na řadě je sláma!
Ať "nepíchá" a rok nám bude známá...
(Pozn. autora: žel pás se začátkem roku 2023 poněkud zadrhl a nějaké měsíce trvalo, než se ho podařilo jakž takž opravit.)

 

Ke křížovkám:

Dnes jsem ještě něco "ukopl", ale všechno se mi nepodařilo vyřešit, jak jsem si představoval. Přesto si myslím, že by to nemuselo být až tak špatné, ale Ty to zjistíš! (Pozn. autora: každé ukopnuté písmenko dobré.)

Jednu skrytou tajenku jsem neodhalil a dvojáky mi tam taky nějaké zůstaly. (Pozn. autora: proutí je za námi, sláma by měla být měkčí.)

Mám takový pocit, že už i vidím dvojmo:-)... v jednom případě dokonce snad trojmo:-)... A teď už to je jen na Tobě, jak při kontrole zaostříš svůj ostříží zrak... Čitelné je to snad dobře. Díky za celý ročník. (Pozn. autora: já jsem asi ostřil příliš, až mi zrak řekl na čas dost.)

S tým výrazom Katka som mal neuveriteľné ťažkosti a myslím si, že som nebol jediný. (Pozn. autora: nebyl, ale byl jsi ke Kantoru nejblíže ze všech.)

Tentokrát jsem to bohužel nepobral. Jednak jsem nevyřešil katky, kajky, kačky atd., nakonec jsem do křížovky vepsal množné číslo "výtky" coby kára, ale to těžko bude dobře. A pak jsem nenašel jednu skrytou tajenku - předpokládám, že má něco do činění s opakovanými úseky legendy z minulého kola, ale já tam nic nevidím, a jinde taky ne. Takže vybírám si takový oddechový čas, o nějakém celkovém umístění se nebudeme bavit :-) a od nového ročníku do toho půjdu zase naplno. (Pozn. autora: správně, hoď kufr za hlavu a připrav se na slámu.)

Už mi jde z těch křížovkových pětipísmenkových okolokufrových výrazů hlava kolem, tak to balím, a posílám. Snad s tím balíkem pošta nezakufruje. (Pozn. autora: pošta došla, balík zdá se neporušen.)

Vyskytla se spousta problémů, několikrát jsem musel gumovat a celé řešení úplně překopat. Dost dlouhou dobu jsem meditoval nad filozofií vyhledavače na mapách.cz, jsou to fakt velice podrobné mapy, ale najít v nich to, co potřebuješ, na to už musí být řešitel opravdu zkušený hledač a vyžaduje to léta dřiny. Bylo třeba eliminovat  výskyt LÁTKY, KATKU a hora u Mexika taky dělala paseku. Jednu KATKU jsem našel cestou pod Chleb přes Šútovské vodopády při osadě Kantor, zprvu jsem ji hledal u horolezců v Českém ráji, ale tam nebyla. LÁTKU jsem eliminoval LATKOU, LOTKOU a KYTKOU, přičemž jsem využil Tvé nápovědy z průvodního textu, že ve škole se běžně těžší látky opakují.
Za horou u Mexika nebylo třeba cestovat a kupovat drahou letenku někam za oceán, stačilo to vzít přes Žamberk, Vamberk a Rumburk a tam u rybníka Mexiko je hora Skalka.
Sele bylo také zamotané, nakonec to nebylo ČUNČE, ale SELLE a za ním jsem se vydal do Afriky za příslušníky etnika Basele, kterým tímto děkuji a nechám jim zahrát písničku v našem závodním rozhlase. Nic kloudnějšího jsem nevymyslel, při troše štěstí to možná cinkne a teď už jdu na půdu oprášit startovací bloky na 71. kolo JLA. (Pozn. autora: cinklo to pořádně, jen ty startovací bloky bude potřeba koncem roku 2023 znovu pucnout.)

Zasílám řešení 70.  kola, které bylo jako vždy perfektně zpracované. Málem jsem si připadal jako opilý i když jsem byl střízlivý, protože jsem viděl dvakrát některé výrazy a dalo to delší dobu, než jsem odstranil tuto opici. Snad jsem to udělal vcelku dobře, i když si nejsem jistý po té opici v kranflecích. Výborná byla jakost křížovky. Skryté tajenky byly též výborně zpracovány. (Pozn. autora: díky za pochvalu, možná to přece jen nějakého panáčka chtělo.)

Že nachytáš na výraz z CJC devadesát procent pelotonu, to bych nečekal. (Pozn. autora: podsvinče se povedlo.)

 

K hádankám:

Jako vždy kvalita. (Pozn. autora: zkusím držet vysokou úroveň, nebo jak teď čeští jazykovědci říkají, top level.)

Nejvíce mě mrzí "několikanásobná světová rekordmanka... (Pozn. autora: dlouhá slova jsou zrádná.)

 

K logickým úlohám:

Bylo to náročné, termínově vyšla téměř shodně Logika i JLA. Ještě že ty úlohy byly slušně řešitelné, jinak bych měl asi KUFRY za dveřmi:-D (Pozn. autora: nezbývá než řešit a občas kontrolovat vchod.)

Druhý den po ukončení soutěže mi to nedalo a najednou jsem našel řešení za 173 (čtverce: 1, 1, 4, 9, 9, 16, 25, 36, 36, 36). Tím, že jsem se k úloze vrátil, je vidět její nádherný potenciál - nechala ve mně dojem. Rozmanitost různých výsledků to jen podtrhuje. Krásná úloha. (Pozn. autora: výborně, chtělo to poslat jen o chvíli dříve, i Jára Cimrman s optimálním řešením dorazil dřív, leč také chvilku po termínu.)

Mám jednu připomínku k optimizerům. Líbilo by se mi, kdyby bylo uvedeno autorské řešení (např. počet čtverců 9) a za více nebo méně by se přidělovaly body + - . U mě je to takové, že zkusím 2 a někdy 3 varianty, a pak s tím seknu. Pokud bych věděl autorův výsledek, donutil bych se určitě k lepšímu výkonu. Ale nevím, nepíšu blbosti? (Pozn. autora: Optimizer jako autor obvykle neřeším optimálně, ale co kdyby se jednou zadařilo, pak už by to s uvedením mého řešení nebyl optimizer, tato novinka asi neprojde :--))

Na poslední chvíli, ale přece. Řeknu Vám, přes Vánoce je to teda pěkná honička, uzmout si chvilku s logickými úlohami. Něco šlo, něco hůř a něco vůbec. Velmi se mi líbila úloha Trojúhelníkové mrakodrapy, ač jsem ji už nebyl schopen dořešit. Nechám si ji rozpracovanou a podívám se pak na správné řešení. Némlich to platí pro antimagický čtverec. Cesty ke kufru byly teda dost výživné. A optimizér už tradičně ve mně zanechává neklid, kolik těch čtverců bude minimum. (Pozn. autora: pod deset to nikdo nedal.)

Nejvíce práce mi dala úloha č. 6 (skládačka se sudoku), mořil jsem se s ní asi týden. Nejvíce se mi líbila úloha č. 5 (cesty ke kufru), jsem zvědav, na kolik čtverců vyřeší borci optimizér č. 8 - já jsem s těmi 11 laboroval asi hodinu a na lepší řešení jsem nepřišel. (Pozn. autora: ještě jeden čtverec šel ušetřit.)

Opět moc děkuji za chvíle, kdy jsem mohl potrápit hlavu, i když jsem jich v prosinci moc nenašel. Rozhodně se to odrazí v optimizeru, který jsem se snažil dát se ctí, i když tuším, že není optimální. Dnes jen krátký výkřik. Milí soupeřové, slyšíte to? To si na Vás brousím tužku, třeste se, další ročník Vám nedám zadarmo! :-) (Pozn. autora: tak snad se ta nabroušená tužka během roku někam nazakutálí.)

Úlohy sedmdesáté kola JLA byly opět k nakousnutí. Jsem rád, že jsem nenechal žádné zbytky. A snad se i vyvaroval přepisům. (Pozn. autora: a zuby to také neodnesly.)

U úlohy č. 3 jsem ten jediný přebývající dotyk prostě nezahnal, neřešení č. 2 mne mrzí, řešitelný úkol to byl, nešťastně se sešel termín řešení s logikou z KaH, a jestliže se přidal i termín Bystřiny stejný, potom šlo o smrtící kombinaci, čas chyběl. (Pozn. autora: ani v budoucnu nepůjde souběhy soutěží omezit, někdy se to prostě nakupí.)

Závěrem jako obvykle jedno umělecké zpracování řešení:

Po oznámení, že z důvodu mých problémů se zrakem začne 15. ročník JLA až v roce 2024, jeden ohlas za všechny:

Myslím, že nás je víc, kdo jsme si vytvořili na JLA závislost a teď nás čeká absťák. Ale samozřejmě zdraví je nejdůležitější, přeji Ti co nejrychlejší uzdravení a zotavení a už se těším na další luštění. (Pozn. autora: děkuji, snad nic nebude bránit tomu, aby 15. ročník JLA začal v roce 2024, něco ale omezit budu muset, nejspíše to odnesou mailové odpovědi každému řešiteli, jak dopadl, a podle všeho i ohlasy na každé kolo.)

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 71. kolo JLA probíhalo od 15. února do 15. března 2024, můžete si otevřít řešení 71. kola JLA, předběžné výsledky 71. kola JLA a ohlasy na 71. kolo JLA. Zatím došlo přes 170 řešení, děkuji za ně, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies