jemelik

jemelik


Ohlasy na 68. kolo JLA:

Obecně nebo k vícero kategoriím:

Logické úlohy posílám ve spěchu, snad se mi zase nevymstí přepisování, ale moje pracovní verze jsou prostě nepoužitelné. Úlohy bavily opět všechny, jen tlačenice opravdu není moje parketa, mám z ní pocit, že jsem tak nějak vyhodila písmenka do vzduchu, a jak dopadla, tak posílám :).
Tentokráte bohužel nemám křížovku, mám ji mooooc děravou, nu, byla nad moje síly, tak příště :)
(Pozn. autora: vymstilo, škoda, ale ta tlačenice, to byla paráda, skvělá práce, no kukaň oželím, ale stoličku bych od Vás uvítal.)

V tomhle vedru byly hádanky ještě těžší, než skutečně byly. Navíc jsem žil více než 50 let v bludu, že husita s cepem je cepiník a měl jsem tudíž v jádru sloveso MÍNÍ místo PO VSI. Nejvíce mi dala zabrat "osmička" a "desítka", kromě již zmíněného husity.
Křížovka byla opět menší, ale výživná. V prostřední části bylo dost hledáků a pak se ti velmi povedla návnada, že PĚŠÁK je taky rybník jako tři jiné.
(Pozn. autora: návnada byla založena na hadrech, které by každý měl nejprve řešit jako CÁRY a pak Pěšák jako rybník, proto jsem musel okatě přidat rybníky v novém pramenu a ještě do nich zakomponovat skrytou tajenku, většinově to vyšlo, ale na určitou skupinu matadorů bude potřeba nějaká větší komplikace :--))

Slépky, aj ogaři večer nečiperní už dávno spijá, tož ti posílám ty vylúsklé kukaňe, a idu spať též. (Pozn. autora: tož dobrú.)

Ke křížovkám:

Bylo to velmi pěkné i s dobrými chytáky. Jedná se o kolibu, která se nabízela, ale rozhodlo o tom japko x kapel x Elrod. Tak se musela hledat skrytá tajenka, nabízela se chalupa a hledalo se po dvou písmenech Chalabala, potom Lutka a nakonec Pardus. Všichni byli příslušní kolegové. Ještě přicházela v úvahu dědina nebo samota, ale to tam nešlo. Koliba by mohla být KOpulovité posady (1 políčko z 5. tajenky, potom LI z KOLIPY, ale to je po jednotlivém písmenku, a konec z 9. tajenky zásoBA. Ale to nelze s ohledem na písmenka z kolipy. Ještě tam byly ryzky (původně jsem měl ryšky). Dalo to zabrat, ale stálo to za dobrý pocit při konečném řešení kukaně. (Pozn. autora: člověk ti nabízí jabko jak Sněhurce, ale ty ne, ty si nezahryzneš :--))

Pro mě nejobtížnější křížovka za ten poslední rok a půl, nejtěžší bylo hledat 6. tajenku. Nejprve jsem předpokládal řešení chalupa a skrytí v počátečních shlucích výrazů s legendou "...kolega narozený...", ovšem potřebný pozemek U Stolu nebyl k nalezení, jenom U Stohu. A ještě k tomu u posledního "kolegy" počáteční shluk PA vedl v konečném důsledku k tomu, že legendový výraz "hadry" končil na **PI, což nebylo zrovna důvěryhodné. Navíc by to byl vlastně obdobný způsob skrytí jako u 9. tajenky, což není Tvým zvykem. Takže koliba v jednom z vodorovných koridorů... ovšem nenašel jsem kabel coby liják, pouze kapel. Koliba se ani moc do textu nehodila, je to přece jen příliš konkrétní druh stavení, podobně jako třeba samota. Budova, stavba ani dědina mi tam stylisticky taky neseděly. Takže přece jen chalupa? Ale kde - v obrazci, v legendě, v textu? Pak jsem si uvědomil, že se jedná o 6. tajenku na 6 písmen, takže začal jsem odpočítávat různým způsobem šestá písmena apod., ale kde nic, tu nic. Hledal jsem i nějaká ta slepičí citoslovce, když u tajenky měly podle textu kdákat slípky, nic z toho nebylo. Až mě napadlo jen pro zajímavost podívat se po nepravděpodobném slově CÁPI a ejhle - v Podkrkonošském slovníku pod heslem "cáp" byl uveden plurál "cápi". Tím pádem se znovu vrátilo alternativní řešení celého příslušného koridoru, a protože bys úmyslně nenechal v křížovce dvě možnosti řešení, bylo jasné, že volbu určí tajenka. No a nakonec se v příslušném elektronickém pramenu zjevil pozemek U Stolu kdesi u Velké Bíteše, jen bylo potřeba ty stránky trochu "poždímat". Takže zpátky na stromy a nechávám v řešení chalupu. Jestli je to ale dobře, čert ví. Už si nejsem jistý ničím. Bez ohledu na to, jestli jsem se trefil do autorského řešení - vykutat někde dva různé kolegy různých Svobodů, narozené ve Vodnáři, a zřetězit to tímto způsobem s celou řadou dalších nejednoznačně řešitelných výrazů.....to je úžasné. Jako autor nemáš konkurenci. K tomu všemu nemám doloženou rostlinu NAPUKA - je to domorodý výraz pro rostlinu HEBE, ale mám to jen z internetu. (Pozn. autora: díky za uznání, já Ti dám rostlinu napuku, řešit jsi měl ostrov ve Francouzské Polynésii, naštěstí ten tedy Napuka je a máš to za nulu, ale…)

Při řešení této prázdninové křížovky jsem narazil jenom na menší problém s francouzským kontrabasistou LABRO. Potom přišly na řadu skryté tajenky. Jednu z nich jsem dokonce musel jít lovit v českých rybnících, i když nejsem rybář a s chovem ryb do budoucna nepočítám. Okolnosti mě však donutily nalovit na zimu dostatečnou ZÁSOBU ryb, protože Putin hlásí, že gaza nět a zimoj něbudět. Větší problém byl s CHALUPOU, kterou nebylo vidět, pomohli mi však kolegové Chalabala, Lutka a Pardus - našli jsme společně kouzelné slovíčko CÁPI, které bylo klíčovým pro správné řešení tohoto kola. (Pozn. autora: tak cáry ti nestačily, to abych pomalu začal chystat eura.)

Tak tady je kukaň. Moc pěkné luštění, díky. I když samozřejmě byly výrazy, které daly co proto. Trvalo mi:-) než jsem se podíval do mapy.cz kvůli nakladatelství Ronado a podobné Tvoje srandičky. Nějak mám zafixováno, že když je ogar, tak by na Valachách měla být cérka, ale křižující se hrom do police jsem dlouze fakt nenašel :--). (Pozn. autora: Ronado jsem čerpal z fdb.cz, je v textu životopisu Jarmily Doležalové, ale nakonec je i v mapách. O ogarovi a cerce nemluvil Valach, ale můj tata a všem jsem napsal v textu mailu, odkud pocházel (viz nářečí v Kozlovicích u Přerova v ČJA).)

Tu vaši tajně skrytou tajenku (5 2) - viz od 13 vodorovně čteno zleva doprava (5) s mírným obloučkem o řádek níž čteno zprava doleva (2) - mohu chápat jako:
- doporučení (radu)
- povel (rozkaz)
- citoslovce (zvolání) ze Šmírbucha nebo
- neurážející mariášnický humor?
(Pozn. autora: Ne, ne, ta tajně skrytá tajenka je (7 2), ještě k ní na začátek patří shluk NE ve stejné rovině jako dalších pět písmen. :--))

Zkombinovat s rybníky skrytí jedné tajenky, prosím. Ale použít rybník Pěšák ke svodu k alternativnímu řešení celé pasáže a přitom najít amerického herce Anthonyho Hornuse, jehož kolega byl Svoboda a který se narodil ve znamení Vodnáře stejně jako moravský Erik Pardus, který hrál s kolegou Svobodou, to je majstrštyk, na který u nás v současnosti nikdo nemá. A to nemluvím o na Moravě narozených Lutkovi a Hutkovi, oba kolegové Merty a do kříže o pozemcích U stohu a U stolu. Odkud to bereš? To musí obnášet velké hledání a kombinace. Kvůli tomu autorskému kumštu jsem ochoten třináctým rokem snášet dvouciferné příděly ztrátových bodů, nadávat při luštění, netrpělivě čekat na zprávu, jak to mělo být správně a jaký scénář jsi měl a na co všechno jsem skočil, a nevadí mi, že nemám šanci získat kvalifikační body, ty získám jinde, ale ten adrenalin, ten mám v JLA. Tak jsem si vylil srdce a přispěl do ohlasů, ostatně na ně se těším stejně jako na luštění. (Pozn. autora: moc děkuji, za takový přístup jsem vděčný, proto s každým řešitelem komunikuji a popisuji chybky v řešení, aby bral JLA třeba jako trénink, když to nevychází na přední příčky, kdyby šlo v JLA všem jen o vavříny, tak mám deset řešitelů.)

 

K hádankám:

Chválím tě za přesmyčku, dodržet u tak rozsáhlé hádanky délku samohlásek je síla, a i náznaky a jádro jsou pěkné. (Pozn. autora: díky za pochvalu, snažím se u těch nepříliš populárních "delších" přesmyček alespoň takto řešitele potěšit.)

Tak jsem se vyhecoval, že jsem řešení po sobě četl třikrát (poprvé mi tam chyběla mise) a tak už nevím, jakou mouchu bys tam našel, takže slovy klasika Acta alea est. (Pozn. autora: vždycky to na první pohled vypadá výborně, ale znáš to, A solis occasu, non ab ortu, describe diem :--))

U hádanek se ti povedlo pěkně skrýt tajenku. (Pozn. autora: díky, někdy se to podaří.)

Že to byly prázdninové lehké taje bych zrovna neřekl, ale seděl jsem u toho prakticky nepřetržitě a všechny výrazy šly nějak dohledat. A když se podařilo načít i tu sedmičku, které jsem se vyhýbal, tak už další tři hodiny bolení hlavy za to stály. :-) (Pozn. autora: ale luštění hádanek má přinášet radost, poučení, zábavu, na bolení hlavy jsou média.)

 

K logickým úlohám:

32 políček je opravdu úctyhodný výkon, myslím, že to dokážu ocenit. :--) (Pozn. autora: souhlas, Pavle patří vyseknout pořádná poklona.)

Byli jsme na dovolené a díky ní jsem se moc nedostala k tomu optimizeru... Všechny ostatní úlohy jsem stihla ještě před odjezdem, přišly mi tentokrát hodně lehké a nebo jsem měla nějakou světlou chvilku :-D. K optimizeru jsem se dostala naopak až na poslední chvíli, takže posílám jediný pokus, který jsem poskládala. Počítám, že to tam půjde naskládat určitě lépe, ale lepší něco než nic :).  Upřímně Tě při kontrole lituji, ta bude hodně náročná... Sama jsem si optimizer kontrolovala postupným vyznačováním slov, tak jsem to do řešení přiložila, snad Ti tím kontrolu alespoň trošku ulehčím :). Jsem zvědavá na kolik se to nejlépe podařilo naskládat. (Pozn. autora: na jediný pokus pěkný výkon, nejlepší řešení dopadlo mimo mé představy.)

Čo som stihla urobiť v júli, to mám. Na august som si nechala len slepice, ale času sa mi akosi nedostávalo. Tlačila som kury do kurína len zopár posledných dní a stále mi jedna potvora pretŕčala. Krídelkom alebo nožičkou... A to by jej tu mohla odhryznúť líška alebo vlk, či nebodaj medveď, aj tie sa u nás potulujú po okolí. Ale všetky úlohy sa mi páčili, ako vždy. Už sa teším na ďalšie kolo, snáď budem mať naň viac času. (Pozn. autora: těžko myslet jenom na kury uprostřed divoké přírody plné šelem a letních krás.)

Kurník šopa (po lašsky), já už chtěl vzdát ten kurník, ale poslední "křeč" vyšla - to jsem nečekal. (Pozn. autora: kurníkšopa holubník, na vzdávání se je čas tak pět minut před termínem.)

Môj príbeh s tlačenicou sa začal v pondelok tri dni pred odoslaním. Na prvý pokus som vpísal 31 plemien, ostala mi Vyandotka, poslednú som vpísal Plymutku. Nechal som si to uležať v hlave a mojím cieľom bolo úlohu vylúštiť, aby som mal aspoň 30 základných bodov. V utorok po pracovnej dobe som šiel na to opačne a skúsil som začať Vyandotkou a Plymutkou a skončilo to ešte slabšie ako v pondelok. Vpísal som len 27 plemien. Dal som si chvíľu pauzu a skúsil som ísť na to ináč a od začiatku som kombinoval plemená s kratšími názvami a postupne som vpísal plemená ako Ankona, Dorkinka, Minorka, Kočinka, Amrokska, Kuska atď a zrazu som mal na ôsmich riadkoch vpísaných asi 13 plemien a hore v ôsmom riadku zdola som mal tri písmená, ktoré mali jeden alebo dva výskyty (F alebo G). Tak som to celé posunul o dva riadky vyššie a v ľavom dolnom rohu mi ostalo osem voľných políčok, ktoré som šetril pre dve slová. V polovici kurníka som mal vpísaných asi 19 plemien, tak som veril, že to tentokrát vyjde a podarilo sa, na tretí pokus mi ostalo 14 voľných políčok. Vľavo dole som vpísal Kubalaju a Malajku. Končil som okolo 23:00, hlava mala dosť a vedel som, že pred finálnym doladením ma čaká v stredu ešte štvorhodinové programovanie v práci. Pooobede som sa do toho pustil a spravil som niekoľko úprav. Vymenil som napríklad Kubalaju s Malajkou za Vyandotku s Vlaškou a ostalo mi 17 písmen a bol som spokojný. Až som sa čudoval aké úpravy som vedel spraviť v tej pravej časti, pričom to nie je vôbec jednoduché, lebo presun jedného písmena môže pomôcť v optimalizácii ďalších troch slov, ale pôvodné jedno môže pokaziť. Záverečnú kontrolu som robil asi trikrát. Dokonca som zistil, že dve plemená ako Kuska a Asilka mi vychádzajú na dvoch miestach. Ináč super úloha, budúcej tlačenici nechám väčší časový priestor. Aspoň šesť dní. Vo štvrtok ráno po prebudení som už bol schopný vymenovať všetkých 32 plemien. :) (Pozn. autora: no vidíš, jedna úloha a kolik nových kamarádek jsi získal a nevadí jim, že jednu měníš za druhou :--))

Musím se přiznat, že patřím u „optimizéru“ do kategorie luštitelů, kteří se o něj pokusili jenom jednou. Brzy jsem odhadl, že to bude nad mé síly a čas. A to se nechci vymlouvat, že jsem odpůrce chovu slepic v kleci. Fandím více chovu slepic s výběhy. ALE viz dále! Kolegyně a i další dosáhly opravdu bravurního výsledku a body za námahu jim náleží právem. Bohužel u mne to neplatí! (Pozn. autora: ale mohlo to platit, protože i moje slepice běhaly po venku, to jen na noc jsi je měl schovat do kurníku, jakápak klec, podívej na to architektonické řešení, to je slepičí grand hotel :--))

Tak z těch slepic jsem už kdákal i kvokal, ale stejně se nezadařilo... (Pozn. autora: v čase předvolebních mítinků mám pocit, že optimizer podobně řešili i někteří politikové a političky.)

Tlačenici jsem oddaloval až na konec a nakonec byla parádní. Bál jsem se jí zbytečně. Velikonoční vajíčka byly krásnou úlohou a snůška vajec potrápila. (Pozn. autora: no ale malajku jste nechal na dvorku.)

Tlačenku slepic jsem nedal. U Hitori mám o řešení stále pochybnosti - dvakrát jsem začernil v řádku či sloupci obě stejná čísla (9) nebo slepice. Ale snad to proti zadání není. (Pozn. autora: není, v optimizeru nešlo o zabíjačku :--))

Úlohy se mi řešily docela dobře, poslední byla nad mé síly a trpělivost. V nejlepším ze tří pokusů mi chyběly vepsat asi 4 slepice, na letošní letní vedra to bylo zkrátka příliš. (Pozn. autora: kdybych věděl, jak bude péct, tak jste vepisovali africkou zvířenu.)

U prvních 7 úloh šlo o pěkné zaluštění (ostatně jako vždy), ale na rozdíl od té poslední na ně zřejmě brzy zapomenu. Slepice v kurníku se mi budou vracet ještě dlouho. Uvědomil jsem si, že všechny ministry ve vládě bych dal dohromady s obtížemi, zatímco 32 slepičích plemen teď i o půlnoci bez zaváhání i pozpátku. Děkuji a už teď se těším na další várku. (Pozn. autora: obávám se, že jsem poslední úlohou upravil některým soutěžícím i jídelníček :--))

Už přes 30 let chovám slepice na konci zahrady (nyní jich mám 7 a denně v průměru 5 vajec), mám tedy ke slepicím jistý vztah. Prvních 7 úloh jsem měl do týdne, s poslední jsem si pohrál - na kontrolu vepisování jsem si napsal program v Excelu. První 3 pokusy o vepsání všech plemen neskončily úspěchem, už jsem byl v pokušení úlohu vzdát. Zkusil jsem to ještě jednou - to jsem postupně vepisoval plemena asi 4 večery po sobě a pečlivě přemýšlel, co kam vepsat, až se nakonec dostavil úspěch. Na další "optimalizaci" řešení už jsem neměl sílu, tak posílám toto se 6 volnými poli, tipuji, že by jich asi šlo uvolnit víc než 10. (Pozn. autora: správný tip, nakonec šlo těch nevyplněných políček vyšetřit tolik, kolik let chováte slepice.)

V poslední úloze v logice mi zbylo 28 volných polí, a vůbec nemám tušení, zda je to hodně (za hodně bodů), nebo málo (za málo bodů). Budu muset čekat na vyhodnocení... (Pozn. autora: hodně, moc hodně, mezi chlapy nejvíce.)

V příloze posílám řešení dalšího kola soutěže, bohužel bez poslední úlohy, kterou jsem nakonec vzdal (nikoliv bez boje). (Pozn. autora: bojování šlechtí rytíře a pak se rytíř podívá na nejlepší řešení a nechápe soupeřčino bojové umění.)

Závěrem jako obvykle jedno umělecké zpracování řešení:

 

 

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 71. kolo JLA probíhalo od 15. února do 15. března 2024, můžete si otevřít řešení 71. kola JLA, předběžné výsledky 71. kola JLA a ohlasy na 71. kolo JLA. Došlo rekordních 187 řešení, děkuji za ně, pěkné dny, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies