jemelik

jemelik


Ohlasy k 47. kolu JLA:

Obecně nebo k vícero kategoriím:
Dočetl jsem se, že Rokytnice byla důležitým střediskem výroby brousků na Valašsku, tak jsem, věren rokytnické tradici, taky jeden vyrobil. Sice počítačově v Excelu, ale snad i ten bude použitelný. No a k němu pár vylousknutých hádanek, a mám dobroušeno. (Pozn. autora: jó, bývali rokytničtí brouskaři panečku kumštýři, ten brousek v excelu neměl chybu, ale hádanky to chtělo ještě trochu dobrousit.)

Hádanky jsou vybroušené skvosty, ale křížovka mi obrousila sebevědomí na minimum. Zas to bude za pár bodíků. Snad tam aspoň nenajdeš žádné prázdné políčko. (Pozn. autora: když si pacient sám stanoví diagnózu, není co vyšetřovat.)

Ke křížovkám:
Bude to asi hotová katastrofa, protože některé výrazy nemám ověřené. Určitě jsem naletěl na některé chytáky, které jsi velmi dobře vymyslel. Největší problém mám s časem a s vyhledáváním výrazů. Snad to přečteš. Hodně škrábu a musím to psát  přes lupu. Jinak jsem spokojen s Brnem. Dokonce i moji kolegové v práci se zajímají o tituly Bc. JLA a Mgr. JLA. Jsou z toho uneseni jako já.  (Pozn. autora: na začátku při psaní soutěžních podmínek jsem vůbec netušil, kam až to dospěje, a vida, mám z počtu řešitelů v soutěži a z promocí radost a aktéři doufám také.)

Jak už jsem dříve psal, asi se vožeru, když budu mít nulu. Uvidím co fajfka. Kdysi jsem zkoušel báňat. Měl jsem po tátovi dýmčičku, se kterou byl ve válce. (Pozn. autora: tak to už pomalu můžeš chystat pití, to máš před ostatními velkou výhodu, protože fajfka, to bude boj.)

Jsem velmi potěšen, že ten rezavý pták byl řezák, autorské řešení vždy řešitele povzbudí do dalších bojů. Jsem profesionální nekuřák, fajku doma nemám, budu se muset stavit do trafiky a koupit i nějaký kvalitní tabák, abych to třetí kolo, kde budou kuřáci ve výhodě, nějak zmáknul. (Pozn. autora: teď jsem trochu znejistěl, zda mi v červenci někdo z Ministerstva zdravotnictví nezaklepe na dveře, že šířím návykové neřesti, i když státní úředník a o prázdninách?)

Kosa nebo kosák, který jsi tímto brouskem nabrousil, bude jistě dosti dlouho kosit řešitele tohoto zapeklitého kola JLA. Luštilo se to celkem dobře, zpočátku spousta bílých míst, po týdnu se mi ten ostrý brousek podařilo vyplnit. Nejvíce trápil čepec RYČKA, DÍLO TOMCE, chirurg RUST x RUOF, mlynář JAŠÍK, firma TEMPO a VOKOUN. Pak jsem se po tři tejdny zaháknul na rodu měkkýšů SALRA, to byl opravdu poctivý hapax legomenon. No a potom přišla velká nakba v podobě dvojího výskytu RYPÁKA. Netroufám si říct, co je to za chytáčisko - dvoják, troják, čtverák či snad paterák?
S rypákem se mi nepodařilo asi vyběhnout, takže jdu do rizika stejně jako v 46. kole, kde to však bylo způsobeno absencí pramene. (Pozn. autora: tentokrát risk přinesl zisk, čtverák autor do křížovky zakomponoval tři provázané dvojáky s tesákem, řezákem a rypáky.)

Legenda mi přišla tentokrát ještě obtížnější než obvykle, hodně obecná nebo zavádějící. Tři dny mi trvalo, než jsem se trochu chytil, a i pak to byla bitva o každé políčko. Fuška. Ale třeba to bude vykompenzované tím, že skryté tajenky budou tentokrát tam, kde se nabízí napoprvé :-)..., uvidíme. (Pozn. autora: a ty skryté tajenky tam fakt byly.)

Měl jsi to moc pěkně připravené. Umíš. (Pozn. autora: děkuji, snažím se, zasloužíte si kvalitní práce, bo také umíte.)

Opět křížovka se shodnou legendou, takže dvojnásobný příděl ztrátových bodů. No co se dá dělat, aspoň skryté tajenky jsem tentokrát našel všechny. Obávám se, že ztrátových bodíků bude asi stejně jako minule. Několik výrazů jsem přes veškeré úsilí nenalezl. (Pozn. autora: teď si dám se shodnými křížovkami pauzu, fajfka bude mít legendu z obou stran.)

Posílám brousek, avšak řádně neopracovaný. Nepřišel jsem na zemědělské nástroje kontra pták s rezavým peřím a tak tam střílím, aby nebylo prázdné políčko. Já už jsem si vlastně zvyknul na to, že mám Tvoje křížovky s chybami. (Pozn. autora: ale zase je pořád co zlepšovat.)

Tak nakonec jsem celkem ty dvojáky odhalil, až na tu pasáž s tím tesákem podruhé, toho už jsem si nevšiml, příště budu muset ještě víc kontrolovat. Celkově jsem spokojen, těším se na další kolo. (Pozn. autora: na tesáky se musí dávat bacha, ale ještě více na kopáče, ty dokáží udělat neskutečnou paseku.)

Tak to nedopadlo tak úplně špatně, s dvojáky jsem si sice jako obvykle úplně neporadil, ale aspoň něco v těch pasážích bylo dobře. Loukovského mlynáře jsem hledal v PSJČ, respektive v kartotéce - tam byli z Loukova k dohledání myslím kněz, kolář a já nevím kdo, ale mlynář ne :-), měkkýše jsem také jen tipoval. (Pozn. autora: ani jsem netušil, jak s jedním mlynářem zvednu zájem o Loukov.)

Teď vůbec nevím, jak to bude správně, nejdřív jsem měl zemědělská nářadí RYPÁKY, pak mi vyšly RYPÁKY i důtky, tak jsem různě bádal a zkoušel, nakonec jsem dal zemědělská  nářadí ŘEPÁKY a ten rezavý pták ŘEZÁK, ale ŘEZÁK už jsem tam měl jako nůž a obchodní společnost ŘEMPO, houby RYZCE, tak jsem to nakonec předělal na nůž TESÁK, obchodní společnost TEMPO a houby RYSCE. Dále druh účesu jsem dal ČUBKA a rod měkkýšů HEBRA, i když v Kottovi jsem našel účes ČULKA ale rod měkkýšů končíčí LRA jsem nevybádal, dále Loukovský mlynář, toho též nemám ověřeného v knižním pramenu, dal jsem nakonec JAŠÍK. Jinak skryté tajenky jsem snad vyznačil dobře v obrazce, i když člověk nikdy neví. (Pozn. autora: až na ty měkkýše pěkný logický postup a klika s Jašíkem, kdo by to byl řekl, že nějaký rok měkkýšů může končit na –lra?)

Tvoje krížovky sú čím ďalej tým viac náročnejšie. Neviem, či vydržím toto tempo. (Pozn. autora: víš, s jakým hitem teď má skupina Mirai úspěch? I když text jim asi poslal shůry Emil.)

Vybroušený brousek asi opět nadělá paseku v pořadí. Dvojáků požehnaně. V minulém kole jsem tušil až deset bodů a skoro jsem se trefil, při troše smůly jich tentokrát může být i víc.
Ale jsem v klidu a smířený... (Pozn. autora: v klidu, synu, žádné velké hříchy, máš to za dva otčenáše, těš se na fajfku, amen.)

K hádankám:
Posílám Ti řešení, doufám, že je dostatečně vybroušené. No a můžeme se začít těšit na další kolo. I když mě nejprve zarazila to množství písmen náznaků, nakonec se to hezky skládalo k sobě. (Pozn. autora: vcelku dobře nabroušeno, jeden, dva kosáky to chtělo ještě přebrousit.)

Na doporučení mého psychiatra, který mi po přečtení zadání 47. kola navrhl neodkladnou ambulantní terapii, Ti pro jistotu posílám řešení poněkud dříve, než je nutné. (Pozn. autora: tak doufám, že jsi tam nebyl sám a skupinová terapii dopadla dobře a na závěr léčby jste s psychiatrem vykouřili dýmku míru, budeš tak mít před ostatními v dalším kole výhodu.)

S přibývajícím jarem získávám novou sílu (ale jen na hádanky). (Pozn. autora: no aspoň to, musíš být skromný, víš jak to s námi postupem let je, co bylo tuhé, měkne, co bylo měkké, tuhne.)

K logickým úlohám:
Nejvíce mě potrápilo sudoku. Opomenul jsem brousek 4, probral jsem všechny možnosti pro brousek 1 a 2, a výsledek žádný. Pak jsem nebyl 4 dny doma, a po návratu mi to docvaklo - stačilo půl hodiny, a je to. Ještě jednou děkuji za krásný zážitek v Brně. Manželka byla z toho nadšená. Když viděla kolik lidí (mnohdy i tělesně ne úplně ve formě) se tomu věnuje, už tolik nebrblá, když zase nad tím sedím. (Pozn. autora: vždyť to pořád říkám, na promoci JLA je potřeba jezdit s celými rodinami.)

Sypu si popel na hlavu a posílám svou popravu. Zkusil jsem každý úkol zvlášť, ale... Hned jsem se nechytl... Je "léto", vidím a mozek mně žene stále něco dělat. Jsem téměř stále nonstop na chatě.

Je mi líto práce autorů. Snad nebudu muset čekat na zimní období a příště se zadaří. (Pozn. autora: třeba v červenci občas zaprší a na verandě před chatou bude čas zabafat z fajfky.)

Ta čtvrtá úloha byla horor - sestavila jsem přes 600 možných umístění kamenů a k tomu přes 70 platných Kakur - a ani jedna z těch víc než 42 000 možností neklapla :(.... S tou jste nám teda dal... :-D (Pozn. autora: jsem v tom trochu nevinně, děkovné zdravice přeposílám Krtkovi.)

Vyřešit samotné kakuro bylo jednoduché, ale aby seděla domina, to už chtělo hodně času, nebo prostě štěstí se trefit a bohužel mi obojí chybělo:-) Nejlepším výsledkem pro mne bylo umístění všech domin kromě dvou, což samozřejmě na celkovém výsledku nic nezměnilo... (Pozn. autora: někdy ani kousek štěstí nestačí a člověk musí mít pořádnou kliku, třeba to příště s fajfkami půjde líp.)

Zasílám tři úlohy. Na počet nic moc, ale bavily mne. (Pozn. autora: nu což, Antonu Pavloviči by také stačily, ale Jára Cimrman by pozvedl obočí…)

Závěrem jako obvykle jedno umělecké zpracování řešení:

 

 

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 71. kolo JLA probíhalo od 15. února do 15. března 2024, můžete si otevřít řešení 71. kola JLA, předběžné výsledky 71. kola JLA a ohlasy na 71. kolo JLA. Došlo rekordních 187 řešení, děkuji za ně, pěkné dny, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies