jemelik

jemelik


Ohlasy k 59. kolu JLA:

Obecně nebo k vícero kategoriím:
V hádankách byla opravdu nejtěžší přesmyčka. Jinak jsem si jako vždy zaluštil. Krásné hádanky. Výhodou je, že známe téma a lze slovní spojení např. s ovcemi najít.

Křížovka byla dobře řešitelná, zádrhel nastal až s hledáním některých tajenek a odstranění dvojáků. Po vyvěšení řešení jsem koukal do svých análů k tomuto kolu a zjistil jsem, že jsem toho Rumuna zapomněl ověřit.

Ale ani to mně neodradí od dalšího studia a už se těším na letošní vyvrcholení. I když rozhozené už to máš hezky. Co budeme louskat na závěr letoška? (Pozn. autora: nebudeme louskat, budeme tlačit. Tvaroh.)

Ke křížovkám:
Ako obyčajne zaujímavo bola skrytá 13. tajnička. Problémy mi robil aj výraz 10/2. Tá legenda je neuveriteľne komplikovaná - typická pre Jemelíka. Človek by musel mať jasnovidiecku guľu, aby na to prišiel. (Pozn. autora: no chtělo to jen projít všechny Amaly a Amály, zas tak moc jich nebylo, ale máš pravdu, ten Jemelík by zasloužil :--))

Bohužel nemůžu být spokojen, protože křížovku mám sice vyplněnou (nedohledal jsem jenom jméno děvčete z románu/dramatu), ale neporadil jsem si s duplicitou STUPA. Zřejmě tedy padá skrytá tajenka KORUNA, která bude buď jinde, nebo to může být i zlatka, šlupka atd. Nicméně nic jsem nenašel, takže nechávám to tak a budu očekávat přísun trestných bodíků. Jinak ale pěkná křížovka jako vždy :-) (Pozn. autora: valašským trhovcům každá šestka dobrá, a nejen jim.)

I toto kolo bylo velmi pěkné a určitě Ti dalo zabrat to skrytí koruny včetně toho chytáku s korúnou, protože se musí všechno v křížovce přizpůsobit, aby to odlákalo řešitele. Myslím si, že opravdové řešení bude asi jinde. (Pozn. autora: a to Ti musím dát za pravdu, bylo.)

Kde bereš ty nápady? Stejně jsem všechno nedohledal. (Pozn. autora: už ty nápady škrabu kdesi zezadu, snad tam ještě nějaké budou :-))

Křížovku máš našlapanou tajenkami. Autorsky moc pěkná práce. (Pozn. autora: díky za pochvalu).

Na začátku jsem měl největší obavu z té řetízkové doplňovačky, ale nakonec to byla brnkačka po nálezu Gavina, což byla indicie pro geletu a strana se pak už ukázala sama. Ovšem nejvíce mi zamotala palici jakási ???letá děvčica z neznámého románu zdramatizovaná neznámou dramatičkou. Dal jsem tam na konec Amálu, ale nemám to nikde ověřené. V křížovce bylo několik zákeřných virů, např. "CHLÁP",  "KORÚNA",  "KOALA",  "MEST", které se mi doufám podařilo eliminovat. Další záludností bylo čtyřčlenné stádečko oveček, před kterými se v pcháčí ukrýval CHLAP. U 13. tajenky jsem s chutí využil možnosti, že Valaši používali i jiná platidla než koruny. Tož doufám, že jsem v této okuladící, srdce a duši hřející křížovce nanadělal nějaký další kotrbelec, korbelec, kobrtelec, kodelec, kodrhelec, koleso, kondrhelec, koprdelec, koprdelúc, koprdlenc, kotelec, kotrbanec, kotrbenec, kotrblenec, kotrhelec, kotrlenc, kotrlenec, kotrmel, kozdelec, kozlenec, potys, potysek, škobrtek, škobrtel, škobrtelec či jak se tomu kozelci v té naší krásné češtině vlastně říká. (Pozn. autora: ne, žádný kotrbelec, korbelec, kobrtelec, kodelec, kodrhelec, koleso, kondrhelec, koprdelec, koprdelúc, koprdlenc, kotelec, kotrbanec, kotrbenec, kotrblenec, kotrhelec, kotrlenc, kotrlenec, kotrmel, kozdelec, kozlenec, potys, potysek, škobrtek, škobrtel či škobrtelec jsi neudělal.)

Smekám před legendami "kroužek" a na ně navázané (snadno) výrazy do doplňovačky, ovšem šibalská je vazba na skrytou tajenku "šestka". Nabízející se koruna by byla v podstatě nesymetricky, když podle tvých pokynů návnada "chlap" ve svislém sloupci být nemohla. Přesto mám několik výrazů, které jsem neověřil "do mrtě", tak jsem zvědavý... (Pozn. autora: s těmi kroužky jsem si pohrál, na stáří se chlap vrací do dětských let.)

Ten dvoják STUPA jsem v řešení nechal v naději, že schytám míň ztrátových bodů, než kdybych použil nějakou hloupost. (Pozn. autora: A byla to správná taktika.)

Ty šifry jsem tipnul, jinak by to tak nějak mohlo být. (Pozn. autora: no, tažena byla jiná čísla.)

Vidím, že ani po tak dlouhé době co se trápím s Tvými nástrahami, stále dovedeš být "zákeřný" a vymýšlet nové a nové kulišárny. Zkrátka nikdy si nikdo  nemůže být jistý, že vše vyřešil. Po tomto kole si už vůbec nejsem jist, že bych mohl získat poslední 2 body k zisku "profesora". (Pozn. autora: musíš se snažit, akademie potřebuje dalšího profesora jako příklad ostatním.)

Žádná sláva teda. Přitom o existenci výrazu ŠESTKA jsem věděl, tak nevím. Je to tak, kroužků jsem si už podruhé nevšímal... KLÚKY jsem v ČJA taky hledal, ovšem ledabyle jen pomocí internetu, kde jsem vyhledával výraz "KLÚK" a nic mi nevyběhlo. V pramenu je ale jen množné číslo... Stejně tak ovcí v obrazci jsem si všiml, ale tam jsem právě hledal koruny, zlatky, grešle, šestky atd., CHLAP mě do očí nepraštil, protože u téhle tajenky jsem nepochyboval, že je tam, kde se nabízí na první dobrou. Když jindy nějakou tu skrytou tajenku nenajdu (a to je často), tak si řeknu, že to bylo zkrátka na mě moc těžké, ale tentokrát musím bohužel většinu chyb brát jako svojí nedovtipnost. Tušení jsem měl, ale neuměl jsem to dotáhnout do konce. Škoda. Tak se budu těšit na poslední kolo :-) (Pozn. autora: když je člověk blízko, mrzí ho to o to víc.)

K hádankám:
Poslední dobou se mi zdá, že mám čím dál menší mozek a čím dál méně času. Možná se to po osmdesátce (někam) změní. (Pozn. autora: určitě, jenom nevím, kterým směrem, zatím jsem tak daleko nedorazil, ale našlápnuto mám.)

Severský pták na Valašsko nedorazil, čímž mi v řešení hádanek opět vznikla, letos už skoro tradiční, mezera. (Pozn. autora: nemohl, na kotárech není po moři ani památky.)

Snažila jsem se, ale na zápočet to zase není. (Pozn. autora: snaha se cení, je to jen zábava.)

Už poněkolikáté jsem ztroskotal prakticky na posledním slově. (Pozn. autora: to máš dobrý, máš ho ve svých rukách, u nás doma ho lapnu málokdy.)

V druhej hádanke mam dva tipy, herca na začiatku hádanky a krajinu českú na konci. (Pozn. autora: raději bych nesázel.)

K logickým úlohám:
Času, jako vždy nebylo mnoho, ale když Vám nevyřešené úlohy nedají spát (o ovečkách si mi i zdálo), tak si prostě chviličky na řešení musíte najít :). Jsem moc, moc zvědavá na správná a nejlepší řešení :) (Pozn. autora: o ovečkách se zdáti, zápočet v brzké době lze očekávati.)

Děkuji opět za příjemné poluštění. Tentokrát se mi to moc nepovedlo, asi bych se měla začít učit to judo :-) Před vítězkami smekám. (Pozn. autora: no bude potřeba bojovat, to ano.)

Jednu úlohu jsem nedotáhl až do konce (jednotky, desítky, stovky), takže mi v řešení chybí. Ze začátku jsem se domníval, že mám našlápnuto - ale nedokázal jsem to dokombinovat na uvedené součty. Nenašel jsem žádný logický klíč - takže cesty zkusmo nevedly bohužel k cíli. U úlohy Ohrady pro ovce jsem si řekl, pokud tam naskládám pentomina, budu mít ohrady pro 27 ovcí. Což se podařilo. V úloze Vlci a ovce jsem byl nakonec rád, že jsem ji nějak vyřešil. Opět jsem zvědavý na dosažená maxima. Máme na to expertky. (Pozn. autora: pravda, pravda, tentokrát je ale doplnili dva chlapi.)

Krásné úlohy, hodně se mi líbila šestka, pěkný nápad podání. U té poslední úlohy jsem doufal v lepší řešení s ohradami o velikosti 8 polí, ale řešení jsem nenašel. Takže nakonec zasílám řešení, které jsem měl od prvého dne, s ohradami ve tvaru klasického pentomina. Nejvíce mi ale dala zabrat pětka (jednotky, desítky, stovky). (Pozn. autora: pětka vyšla na jedničku.)

Nejvíc času jsem možná paradoxně nestrávila nad optimizerem, ale nad úlohou č. 4. (Pozn. autora: on to vlastně byl svým způsobem také optimizer.)

Některé úlohy daly docela zabrat :) - jsem docela ráda, že nemusím řešit dilema, jestli riskovat ztrátu zápočtů :-D (Pozn. autora: no nevím, pět šest kol a dilema tu může být zas.)

Ohrady nepatria k mojim obľúbeným úlohám, ale čo už sa dá s ovcami robiť - len ich pásť, dojiť, strihať a zatvárať do ohrád:--). Drevo sa mi tiež do hory moc nosiť nechcelo. Ešte tak ukladať hranoly, ale písať po drevených doštičkách? To už radšej hlinené dosky a klinové písmo... Tak sa už teším na budúce kolo, možno mi viac zapasuje. (Pozn. autora: budeme tlačit tvaroh, pasuje?)

Pátá úloha s čísly vypadala nevinně. Probíral jsem to systematicky a dostal jsem se na jednu třetinu, zkoušel jsem ještě celé sloupce s přehazováním v řádcích, ale pak jsem to vzdal. Potom už jsem se s ničím nepáral. U čtvrté úlohy jsem našel jen jednu možnost čísel. Umístění mě netrápí, krásně jsem si to kolo užil. (Pozn. autora: a tak to má být, děláme to pro zábavu.)

Přiznávám, že dvacetibodová ztráta po minulém kole mi přišla poměrně velká, takže mě nové pořadí překvapilo (nezapírám, že mile, i když soupeřkách ztrátu samozřejmě nepřeji :-)). S tak malými rozestupy bude poslední letošní kolo o to napínavější, tak uvidíme, komu z nás sedne lépe :-). Už se těším, jen mě trošku děsí, že časově vychází do předvánočního období, které je vždy časově náročnější i bez covidových komplikací... Ale motivace je samozřejmě veliká :-). S těmi zápočty nepředbíhejte, myslím, že těch devět za sebou byla spíš shoda šťastných náhod :). (Pozn. autora: bohužel finálová kola vycházejí vždycky na adventní čas, i když v čase nouze bych možná mohl pouvažovat o prodloužení lhůty na řešení nebo o posunu, uvidíme.)

S dosaženým výsledkem jsem nakonec spokojen – mohlo to být i horší. Vlci a ovce byla skvělá úloha – bohužel jsem si vybral cestu jen za 109 bodů. Za to sázka na pentomina před vlastním řešením dosáhla na 50 bodů. „Jednotky, desítky, stovky“ – Tvoje úloha, měla smůlu, nepodařilo se mi vyskládat čísla do daných součtů. Dobře jsem si zaluštil a bavil. Takže příště budeme mít za sebou kopu kol. (Pozn. autora: kdyby mi někdo před 12 lety řekl, že tak dlouho soutěž potrvá se stabilním počtem plus minus 160 řešení, tak bych měl pochybnosti. Samozřejmě jsem tomu moc rád.)

Tentokrát jsem se dokonale synchronizovala - budovala jsem oplocení v JLA i doma na zahradě. Ovšem ty domácí ploty mi šly poněkud lépe od ruky :-) :-) :-) Ovce a vlci byli fajn, doufám, že jsem ani optimizer moc nezbabrala :-) (Pozn. autora: moc ne, jen o jedno políčko.)

Vypadá to tak, že už na to opravdu nemám. No, musím se s tím smířit. (Pozn. autora: pořád máš času dost chytit druhý, třetí, čtvrtý… dech.)

Závěrem jako obvykle jedno umělecké zpracování řešení:

 

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 71. kolo JLA probíhalo od 15. února do 15. března 2024, můžete si otevřít řešení 71. kola JLA, předběžné výsledky 71. kola JLA a ohlasy na 71. kolo JLA. Zatím došlo přes 170 řešení, děkuji za ně, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies