jemelik

jemelik


Ohlasy k 56. kolu JLA:

Obecně nebo k vícero kategoriím:
Hádanky byly standardní, což znamená výtečné. Pár lumpárniček jako DĚLNÍCI nebo JAROSLAV MAŠEK či UBR jsem dal, ale "hokejovou" záměnku ne. I když jsem nebyl daleko. Z VĚZNĚ mi vycházelo Z NĚMECKA, po objevení triviálního ZLA vzešel ČLOVĚK NĚMECKÝ nebo NĚMECKÉ NÁRODNOSTI, ale zkoušel jsem nějakým přívlastkem rozvinout NORU. Přitom to bylo nabíledni. Kdyby tam byl jen MECKEL, obepsal bys ho jako ON nebo TEN nebo XY (záměrně zamlčené jméno), ne však PROFESOR. To bylo podezřelé, ale nedošlo mi to.
V křížovkách nechyběly už tradiční dvojáky a pár hledáků. Postup jsem měl přesně podle tvé dedukce z komentáře na webu. Jen jsem neměl HANČU, ale rovnou GANČU, kterou jsem objevil poměrně záhy v Rystonové, i když náhodou. Potrápilo mě i to, že herečka PELAN nehrála s Hepburnem ve stejné epizodě. Ale nejvíc práce mi dalo najít dvě různá dvoupísmenná synonyma pro slovenské SEM. Hledal jsem i TA, ale pak mi došlo, že kdyby to bylo TA, tak by bylo jedno, kam dám TU a kam TA, protože citoslovce hlasu trubky je TU i TA. Tak znova a ještě mnohokrát jsem bádal i na netu, až na mě najednou vyskočilo AT, ATKA v Kottovi. To bylo radosti. (Pozn. autora: no a pro tu radost to vlastně všichni děláme, jen ať je jí dost, poslední dobou jí moc totiž není.)

Posílám ke svému vlastnímu údivu logiku a věřím, že mi novoroční odhodlání vydrží. Hádanky přijdou večer, kdyby mě náhodou osvítil duch svatý s kmetem, devítku už jsem asi vzdal. (Pozn. autora: náš staříček pravil, že pokúšať sa člověk má furt.)

Ke křížovkám:
Ač nerad, ale musím uznat, že toto se ti fakt povedlo. Já jsem bohužel úplně ignoroval malinké o. při hesle ta, což značí opak nebo něco takového a tím to pro mě skončilo. Blbě. (Pozn. autora: uznání od Tebe si moc vážím, to malé o. ve slovníku znamenalo nejspíše opozitum.)

Doufám, že jsem se někde nepřepsal. Podařilo se mi snad dohledat všechny záludnosti. Nejvíc práce mi dal ten kůl, než mě napadlo rozkliknout heslo a na konci heslové stati se stydlivě krčil hledaný kůl. (Pozn. autora: ještě vedle toho kůlu scházelo najít v Kottovi to „at“.)

Jako vždy perfektní práce. Největší problémy byly na třech místech v obrazci jako tři oříšky pro JLA. Jednalo se o  ganču, Amana a dudana. Bylo tam i více těžších křižování (studeň x sták; hučat x huni), ale ty tři byly opravdu oříškolískové. (Pozn. autora: a což teprve to kokosoidní slovenské příslovce „sem“.)

Nedařilo se. Menší rozsah křížovky byl fajn, ale spoustu políček jsem nedotáhl do konce. Nějak jsem tentokrát neměl dost schopností, trpělivosti ani fantazie... Něco jsem tam zkusil aspoň tipnout, to nakonec dělám u pár políček většinou, ale tentokrát to je opravdu z mé strany slabé. No, není každý den posvícení.  Sochař Lauda se původně jmenoval Louda, tak ho zkouším. (Pozn. autora: tento pokus byl neplatný, ale u nás nemáme počet pokusů limitovaný, takže posvícení zase určitě přijde.)

Nejtěžší bylo rozmotání chytáku (zamotáku) MOTA či MOTU a bohyně ANAT či ANTU, ale zachránil mě Kotík, kterého mám doma v knižní podobě. Koupil jsem ho před léty v jednom dnes již zavřeném brněnském antikvariátu s vizí, že se může jednou hodit. A hodil  se, protože tam je výraz AT, tím pádem bude starověká bohyně ANAT a zamoták je vyřešen. Koho by napadlo hledat slovenský výraz v česko-německém slovníku, to už je fakt pochoutka pro fajnšmekry. Dále jsem dost dlouho hledal ORADLO, tam mi pomohla DULIJA, i když sochař Lauda se původně jmenoval LOUDA, jenomže další LOUDA byl na jiném místě, takže tam cesta nevedla. Oříškem bylo i dráma AMAN, které v historickém repertoáru národního divadla nenajdeš, ale naštěstí LČL je v elektronické podobě, ale někdo bude hledat svůdnější AMEN, což má taky souvislost se Starým zákonem. Taky pseudonym ALKAR mě dost dlouho strašil. Tož tak, ale možná to bude všechno jináč. (Pozn. autora: no teda, vůbec jsem netušil, že 4. díl LČL je už také na webu v elektronické podobě, pak samozřejmě stačilo jen zadat třeba „historie Starého zákona“ a drama Aman bylo nalezeno.)

Nemám vše ověřeno, ale je to to nejlepší, co jsem byl schopen dát dohromady. Kolegyni na AL??? jsem našel jen ALLAN a pak jsem skončil na užitkové rostlině. Pak jsem našel herečku ROSELEAN PELAN v seriálech Taggart a chytl se nové stopy. Předtím jsem z Rystonové 3 vytáhl, že marihuana je ANČA = GANČA. No a rostlinu PEGAN najdeš v Rystonové i ve Valíčkovi. Doufám, že jsem došel do správného cíle. Tvoje JLA je opravdu hodně časově náročná. (Pozn. autora: no bodejť, učňák to není, ale dá se hodně přiučit.:))

No kde jinde hledat slovenské výrazy než v Kottovi, případně v lístkovnici, když slovenské slovníky i ČSVAS i Machek i Valašský slovník nepomohly? Coby rozený Slovák jsem věděl, že "ta" asi nepřipadá v úvahu a pak už jen bylo potřeba kombinovat bohyně. Díky moc za zprávu. Konečně první pozitivní v posledních dnech... (Pozn. autora: správná dedukce, v Kottovi je mnoho slovenských výrazů.)

Škoda, že neexistuje výraz SVLAKA. Místo výrazu GANČA by tam mohla být ANETKA x ALANET s herečkou ALLAN. Nebýt marjánky, tak bych si zoufal. Tedy, ne že bych si "šlehl". (Pozn. autora: až se dovíš, že se „sem“ u Trstené řekne „at“, tak si asi šlehneš.)

Tajenku ORADLO jsem nakonec nechal dole. Vycházelo mi tam hodně dvojáků, takže jsem se vracel zpátky a nakonec jsem se rozhodl takto: DUPÁK jsem nechal jako strážníka, DUDÁK jsem dal jako tanec, DUDAN jako šidítko, STUDEN jako studeň či studna podle Kotta jsem zkusil jako stavební objekt. Neověřil jsem to drama v Národním divadle, takže jsem zkusil EDEN, hrál mi tam i AMEN, ale nevím. Nejsem si jist ani tím slovenským SEM, měl jsem tam 2 x TU, takže jednou jsem to změnil na TA. Těším se na autorské řešení. (Pozn. autora: ta rozhodnutí byla správná, ale u Kotta je potřeba zkoumat i obrázky hesel, v knize je „studeň“, drama je Aman, nebuďte zklamán, přes třicet soutěžících je na tom hůř.)

K hádankám:
Prozradil mi kalendář,
a to není žádný lhář,
že už nastal čas,
poslat taje zas.
Posílám to, co jsem stvořila, snaha byla, ale Múza spala. (Pozn. autora: ale nespala, jenom si zdřímla.)

Tak i prvé letošní hádankové kolo mám, skoro už tradičně, nekompletní. Možná je to proto, že se kolem motal úplně jiný Němec než ten, co v devítce něco hákoval. Musím ho příště zavčas zahnat. (Pozn. autora: být kolo o chvíli později, žádný Němec už by se přes hranice na pole nedostal.)

Víc toho nevyorám. (Pozn. autora: to neříkej Lukašenkovi, ten v dnešní době předepisuje jenom práci na poli a vodku.)

Vždy zamrzí, keď človek vidí výsledky a zistí, že z celej hádanky mu chýbalo jedno slovo. Tentokrát to bola hádanka č. 9. Tak ako píšeš vo výsledkoch „…nora lháře, plán  - ...oral hákem lán“ sa dalo vyriešiť. Rovnako sa dal vyriešiť aj úvod hádanky a nájsť profesora Meckela. Dokonca aj jadro hádanky sa dalo vyriešiť ako člověk německé národnosti (krve) oral.... Problémom bolo, že ostávalo naviac pár písmen. Pôvodne  som si myslel, že ti niekde medzi profesorom a obydlím vypadla nejaká časť náznaku. Niečo, čo by sa riešilo ako úrodnost. Nakoniec to bola Meckela hodnost. Ešte raz, vždy to zamrzí... (Pozn. autora: a vůbec to nebyl úmysl, Klause bych také neobepisoval jako profesora.)

K logickým úlohám:
Ja som s výsledkom celkom spokojná, myslela som si, že pentomino vôbec riešiť nebudem a nakoniec som sa premohla:--) Predsa len s tými 3 väčšími kusmi viac pripomínalo logickú úlohu ako obyčajné pentomino. Najviac času mi zabralo domino, kým som prišla na ten správny spôsob, ako naň... Úlohy boli, ako vždy, veľmi pekné a nápadité, už sa teším na ďalšie kolo. Prajem Vám veľa zdravia a pohody, napriek divým/divným časom, nech Vás neopúšťa chuť vymýšľať a organizovať inteligentnú zábavu. (Pozn. autora: musíme tu koronavirovou dobu překonat, třeba i s pomocí inteligentní zábavy, tak jsem začal chystat další kolo.)

Jsem na akademii nováčkem (studuji teprve od 55. kola, do kterého jsem vstoupila za "pět minut dvanáct" - 5 dnů před vypršením termínu pro odeslání řešení), a tak se zatím s úlohami a odesíláním jejich řešení všelijak peru:). Děkuji za příjemný čas při řešení úloh, řešení jsem si užívala, včetně chvilek zoufalství nad dominovými kostkami:) (Pozn. autora: na nováčka si vedete zdatně, jen tak dál.)

Musím říct, že jsem čekala první kolo ročníku "zahřívací", ale nakonec jsem se u něj docela zapotila... :-). Asi nejvíc mě potrápila ta pentomina. Když jsem po pár hodinách vyloučila všechny možnosti, tak jsem myslela, že mě omejou :-D. Při druhém pokusu jsem byla ale pozornější a nakonec to zdolala. Myslím, že po změně zadání a hodnocení jde u optimizéru celkem snadno určit získatelné maximum a jsem přesvědčená, že jsem ho dosáhla, takže to znovu risknu a eura si zatím nevezmu. V nejhorším začnu od začátku :-). (Pozn. autora: už jenom dvě kola potu a omývání a eura budou doma.)

Na řešení žlutých políček jsem se již díval včera – 20 bylo málo, ale zaplať za dvacítku. S jedničkou jsem se zasekl (dlouhodobě!), domníval jsem se, že ji nakonec zvládnu – bohužel. Musím se přiznat, že k úlohám 3 a 7 jsem se vůbec nedostal. No ostuda. (Pozn. autora: ostuda by byla nevyřešit nic, příště věřím, že vyřešíš víc.)

Nejvíc jsem se potrápila s dominem, kde jsem systematicky prohledávala všechna možná řešení a bylo to to poslední:-( (Pozn. autora: to by ale měl Murphy docela radost.)

Nestíhám! Toto kolo je pro mne opravdu těžké. Úlohy č. 3 a č. 7 už řeším 3 týdny. Dorazil jsem domino, ale č. 3 jsem ještě nevyluštil. Už se mi klíží oči. (Pozn. autora: pravda, pravda, některé úlohy byly hodně obtížné, co mají říkat soupeři, když nejobtížnější byla zrovna ta Vaše?:))

Nevím, jestli mi uznáš úlohu 6. Velikost kraje pole není definovaná. Beru to tak, že kraj může být i mimo tmavý pás. S úlohou 7 jsem se pěkně pobavil. Pořád jsem se v tom babral, něco jsem vyloučil, ale všecko bylo nepřehledné a na dlouhé lokte. Pak jsem se dožral, a napadla mě spásná myšlenka - nakreslil jsem do počítače 416 řešení. Kupodivu mi to ani moc dlouho netrvalo. Když jsem to pak postupně kontroloval, tak to už 49. možnost opravdu byla. Tak snad jsem začal lépe než vloni. (Pozn. autora: Kraje jsou nedozírné, ale linie rastru jsou konečné.)

Opět se, přes mou velkou snahu, nezadařilo. Berte můj mail, prosím, jako výsledek luštění důchodce v neproduktivním věku. (Pozn. autora: mnozí junáci v produktivním věku dopadli podstatně hůře.)

Úlohy to byly "výživné" a připravily mě o moře času. Pořád jsem doufal, že to domino dorazím, ale odolalo. Následně jsem si říkal, že to úplně zabalím, ale nakonec jsem ještě zabojoval... (Pozn. autora: Bez bojovnosti se v akademii nedá porazit ani vlastní polevení.)

Vybruslil jste z tisíců řešení optimizeru naprosto elegantně, máte můj obdiv. Bylo mi hned jasné, že když Vás neupozorním na volnost zadání, tak že je to barvičkování naprosto zbytečná práce. JLA mě vážně moc baví, i právě pro tu pružnost, se kterou dokážete reagovat - určitě bych Vás upozornila kdykoliv:-) Vážím si toho, co děláte. Já vím, jak hodně práce je skryto v pozadí, a děkuji, že to pro nás děláte:-) (Pozn. autora: děkuji za upozornění na hrozící hromadu řešení optimizeru, z vyhodnocování které bych se asi pominul, kdykoli v budoucnu se v takovém případě prosím opět ozvěte, pomáháte tím všem.)

Závěrem jako obvykle jedno umělecké zpracování řešení:

 

 

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 71. kolo JLA probíhalo od 15. února do 15. března 2024, můžete si otevřít řešení 71. kola JLA, předběžné výsledky 71. kola JLA a ohlasy na 71. kolo JLA. Došlo rekordních 187 řešení, děkuji za ně, pěkné dny, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies