jemelik

jemelik


Ohlasy k 57. kolu JLA:

Obecně nebo k vícero kategoriím:
Když jsi napsal na web, že ještě zkoumáš další varianty VZRUŠENÍ, byla ještě jiskřička naděje. V SSJČ je pod heslem VŘENÍ jako druhý význam vzrušení. Myslím si, že ve stejném smyslu jako HNUTÍ. Protože u tebe vždy hledám synonyma (jako např. VRTÁK = KAZISVĚT), tak jsem se s tím spokojil. Teď jsi mi ale zasadil další ránu. Všiml jsem si toho množného čísla FOTBALOVÁ HRANÍ, ale já trubka hledal AKOUNa místo OKAUNa. To je ovšem školácká chyba. Tož, stalo se. Možná tam najdeš ještě něco. (Pozn. autora: a to jsem na Tebe ještě nechal spadnout uschlou větev.)

Nedůslednost = více chyb. Autorsky velmi vydařené kolo se mi moc nevyvedlo. Křížovka byla poměrně snadno luštitelná, ale nedůslednost při kontrole mi přinesla 2 "trestňáky". Škoda hlavně BAROKA. Slabiky mě nenapadly, i když jsem pracoval i se SOUŠKEM. V hádankách jsem se radoval z nalezené kartičky v NLA, ale pak jsem se spokojil s pářením a chrutí jsem úplně vypustil. Nejtěžší ale pro mě byla přesmyčka, až ve chvíli nalezení "vrtáka" se poddala. Téma sáňkování jsi zpracoval dokonale. No, už se těším na další kolo, abych se mohl polepšit a ukázat rodině lepší studijní výsledky než tentokrát. (Pozn. autora: budeme pracovat se sečkovicí, vyrábět řezanku, já jsem ještě jako kluk tátovi podával trávu a slámu na řezání, tak zatím se podívej po nějaké té trávě.)

Ke křížovkám:
Dalo to fušku, ale stálo to za to. Jak jsem starý, tak ten elder byl opravdu dobrý. Dále i ty brady. Opětně to nemá chybu. A ten říz nebyl u piva, ale na fíku bez čárky. (Pozn. autora: no vidíš, a můžeš si nechat napsat pár čárek na tácek.)

Jó, kdyby pokaždé byla polodarvinovka, tak by to bylo fajn. Řetězit třípísmenné shluky  musí ovšem být autorsky opravdu těžké. Křížovku mám vyplněnou, nemám sice dost průkazně ověřené asi dva výrazy, nicméně už fakt nevím, kde hledat, takže posílám to tak. Netvrdím tedy, že to bude za nulu, ale lepší než 1. kolo by to být mělo. (Pozn. autora: bylo to ale o hodně lepší, já snad dám pár polodarvinovek i v dalším kole.)

Nějakým nedopatřením jsem měl legendu zapsanou v xls, kde provádím kontrolu a zapisuji prameny u ověřených slov, u 12/1 "fotbalová hra" místo "fotbalová hraní", takže tam musí být BAROKA a OKAUN je v ČNŽ. (Pozn. autora: správně, Brückner by měl radost.)

Opět krásná křížovka, která se tentokrát i pěkně řešila. Doufám, že jsem se nedopustil nějakého kiksu. (Pozn. autora: no nějaké oděrky se na saních našly, ale jinak pěkný výsledek.)

Popravdě řečeno čekal jsem vyšší příděl ztrátových bodů, takže jsi mě celkem příjemně překvapil, že jsou jenom dva. Archaická koncovka -aun z doby Jungmannovy mi byla známá, nedokázal jsem ji však na okouna aplikovat, za což se musím sám potrestat povinným studiem obrozenské literatury až do startu 58. kola JLA. Ovšem souška to už byl jiný level, fakt fest fajny chyták dovolím si ho slangově označit pojmem z Vlčkova Textilního slovníku "bassinet neboli nesmotatelný zámotek", Protože zamotal palice mnoha řešitelům. Moji palici nezamotal, protože jsem vůbec nezaregistroval, že je to chyták, dávám klobouk dolů před touto geniální nástrahou. Vytvořila se početná skupina dravců bažících po bronzové medaili, takže musím v dalším kole zabrat a zlepšit kontrolní mechanismy, které jsem v tomto kole hrubě zanedbal. (Pozn. autora: lépe bych soušce poklonu nevysekl.)

Tak co jiného čekat u slabikové křížovky, než že si má řešitel dávat pozor na dělení na slabiky. Ale na tohle skočím vždycky. Podobně u hádanek třeba vždycky zapomenu u pádovky důsledně kontrolovat pád náznaku. Přes některé věci zkrátka nejede vlak :-) U BAROK se přiznám, že jsem si v legendě vůbec nevšiml plurálu. Holt člověk čte to, co chce vidět, a ne to, co je opravdu napsáno. Výraz ŠIK byl trochu zrada, protože u hesel "marihuana" nebo "hašiš" se jako synonymum v RYS 3 nevyskytuje, pouze jako samostatný výraz. Já jsem zkoušel ŠIT, protože se mi sloveso ŠITAT (s krátkým i) skutečně podařilo vygooglovat, pochopitelně v nedokladovatelné formě. Ale doufal jsem, že to slovo existuje i v pramenech, třeba někde v útrobách Machka (tam moc neumím hledat). No nic. Ale jinak spokojenost, tři ztrátové body beru a těším se na příště. (Pozn. autora: dobrá, dám slabikovky ještě jednou, tentokrát už bez marjánky.)

Tydlencty  darvinovky a polodarvinovky jsou pro řešitele, řekl bych snadnou záležitostí, ale pro tebe jako autora je to určitě náročnější na čas i um. Proto dávám klobouk dolů před touto lahůdkou, kterou jsi nám předložil. Podařilo se mi tu křížovku  sfouknout o minulém víkendu. Ale narazil jsem na dva problémy. Jednak citoslovce pim, které napodobuje hlas ptáků, není to tedy citoslovce ptačího hlasu, jak uvádíš v zadání. Proto posílám i alternativní řešení pro rod hmyzu HOPLA (je to rod brouků dle knižní publikace autora S.A. Neave: Nomenclator Zoologicus. Volume 2. London 1939, na straně 690) x jméno domácího zvířete HO PA a citoslovce HO je hlasem (smíchen) papoušků dle PSJČ. A výraz OBBA nebo OBA jak vyplývá z jiných pramenů je přímo titulem jorubských náčelníků. (Pozn. autora: snadné, ale ošidné, teď už OBA víme, že ty zádrhely byly v okaunech a soušku, a s jorubským náčelníkem máš pravdu.)

K hádankám:
Ani tucet náznaků v šesté záměnce mě nenavedl ke strýcovu sáňkování, takže tradice nekompletního řešení hádanek pokračovala i v tomto kole. Tak v příštím snad už zmizí. (Pozn. autora: chápu, že jsi na sáňkování už velký chlap, sečkovice ti sedne více.)

Na ty střely a křivosti v pětce jsem prostě nepřišel. Už z toho bolí hlava, tak to posílám. (Pozn. autora: což o šípy, ty by ještě šly, ale pro grypózy se muselo jít do slovníků.)

Nedorazila jsem to, ale i tak - dík, poluštila jsem si a budu se těšit na kolo další. (Pozn. autora: no a o tom to je.)

Posílám další kolo tvé skvělé JLA. Byl to tvrdý boj, ale myslím, že mám všechny. Nejtěžší byla beze sporu přesmyčka a potom i strejda jezevec dal velkou fušku. Podrobnosti v ohlasech. Náměty jsi využil beze zbytku a podání byla jako vždy excelentní. Gratuluji. (Pozn. autora: ještě, že jsi tu chválu psal před tím, než ses dověděl o jezevčím chrutí.)

Priznám sa bez mučenia, že výraz feja som dal iba preto, že mi pasovalo, ale v skutočnosti som ten výraz nikde doposiaľ nenašiel. (Pozn. autora: ani já tam doma ženě neříkám, v osmidílné encyklopedii Diderot uvádějí, že je to básnicky víla.)

Skutoční borci dali ešte navyše aj ôsmu aj deviatu hádanku. :) V minulom kole ma mrzelo, že som prišiel o jednu z vylúštených hádaniek (skopi, skopci). V tomto kole by potešilo aj sedem uznaných hádaniek, ale nemám nič proti ôsmim uznaným. :) (Pozn. autora: ani já ne.)

Tak já jsem měl takovou radost, že jsem našel kartičku se sáňkováním jezevců, ale napsal jsem PÁŘENÍ a CHRUTÍ ne. To jsi mě tedy pěkně dostal. Nástraha jedna báseň. Tak to je na další gratulaci a já si rvu vlasy. Protestovat asi nemá smysl. (Pozn. autora: nemá, ale oceňuji, že i tak umíš férově nástrahu ocenit.)

Ty grypózy byly bomba, obepis póz byl sice trochu podezřelý, ale že z toho v posunce uděláš chyták, nádhera. (Pozn. autora: aspoň někdo je kromě lékařů z grypóz tak nadšený.)

K logickým úlohám:
Asi nemusím psát, že nejvíc zabrat mi dala úloha č. 1, ta mě fakt potrápila, ale nakonec jsem ji zdolala:-) (Pozn. autora: člověk by řekl pár čísel do dvaceti, a jak dokáží pobavit.)

Asi som si mala vybrať v tomto kole prázdniny. Pripadala som si ako v lete na saniach :--) No predsa len aspoň niečo sa mi podarilo dobojovať. Ostatné úlohy ostali vysoko rozpracované, ale času na ich dokončenie mi už nezostalo. Veľká záhrada a skleník majú skrátka na jar prednosť pred všetkými ostatnými koníčkami, agrotechnické termíny sú neúprosné a v tunajších horských podmienkach treba založiť úrodu čo najskôr, ako sa dá, aby stihla aj dozrieť. Tak mi už ostáva len počkať na 58. kolo, snáď budú okolnosti priaznivejšie... (Pozn. autora: je fakt, že už to venku na sáňkování nebylo, to na přípravu sečky v dalším kole už bude v horách trávy dost.)

Když vidím ta umělecky zpracovaná řešení, která Vám dochází, je mi trošku stydno. Nedám ale dopustit na nůžky, lepidlo, tužku a gumu :), tak snad bude vše čitelné. Poslední dva měsíce jsem, vedle svých pracovních povinností, ještě "na plný úvazek" kuchařkou a učitelkou našich třech dětí, a tak času na cokoliv jiného opravdu mnoho není. Přesto jsem si chvilky pro řešení úloh našla a možná jen díky nim si zachovala duševní zdraví :) (Pozn. autora: ta umělecky zpracovaná řešení dává dohromady př. Imrich Cily a dělá nám všem radost.)

Krásně řešitelné úlohy, hodně snadné kolo, myslím, že v příštím přituhne... Snad jsem se v řešení 2. kola neupsal jako v kole prvním... (Pozn. autora: tentokrát to bylo na jedničku.)

No s tou 1. úlohou jsi mne hodně potrápil. Minimálně 4 večery po dvou hodinách - metoda: pokus - omyl . Často chybělo jedno číslo. Miliarda možností. Dělal jsem to v excelu a už jsem byl připraven to naprogramovat, což by znamenalo dalších 8 hodin. (Pozn. autora: s díky se obracej na Zdeňka Vodičku, ten ti ten zážitek v době rouškové připravil.)

Po nedůsledném přečtení zadání jedné z úloh minulého kola, jsem vše pečlivě pročítala, nu nevím, zda jsem všem zadáním správně porozuměla. (Pozn. autora: podle výsledků to vypadá, že ano.)

Přiznávám, že jsem trošku pod časovým tlakem a bojím se, že bych při přepisování udělala nějakou chybu, tak jsem tentokrát raději jen fotila :). Úlohy byly pěkně řešitelné až na tu první - u té jsem se pořádně vyvztekala, ale nakonec jsem jí zdolala :). Asi je to ode mne drzost, ale vzhledem k tomu, že tam nebyl žádný optimizer a snad jsem zdolala všechny úlohy, tak to ještě jednou risknu a eura si zatím nevezmu. (Pozn.autora: odvážnému euro přeje.)

Tak jsem to nějak zázračně stihla. Úlohy 1 a 2 mi sice daly pořádně zabrat, ale jinak bylo luštění velmi originální a zábavné zpestření každodenního kolotoče posledních dní :-) Aspoň že se točily kolem dřeva a ne kolem vaření a vlaků :-) To mi už obojí trochu leze na závity :-) (Pracuju jako výpravčí a doma momentálně jako školní jídelna, zásobovač, uklízeč atd. :-) Však to znáte...) (Pozn. autora: ale prd znám, obdivuji Vás ženské, co vše zvládáte, vidím to doma, já bych se zasekl už ve fázi zásobování :--))

Zamyslel jsem se nad sebou, a mám pocit, že je někdy těžší správně přečíst a pochopit zadání než vyřešit danou úlohu. Někdy to vypadá, když vidím autorské řešení, že řeším úplně jinou soutěž. Tak jsem zvědav, co jsem řešil tentokrát. Staňa (Pozn. autora: No není špatné si zadání přečíst, protože když se dvě pole se stromy nemohou dotýkat ani stranou, tak i tři pole se stromy vedle sebe jsou příliš.)

Zasílám řešení 7 úloh. Hned tu první jsem nedal, ač jsem bojoval a přišel na skoro dvě řešení. Vždy tam byl malý, ale podstatný zádrhel. Pěkné kolo s pěknými úlohami. (Pozn. autora: díky za pochvalu, lepší bojovat, než se vzdávat.)

Závěrem jako obvykle jedno umělecké zpracování řešení:

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 72. kolo JLA probíhá od 25. dubna do 23. května 2024, můžete si otevřít kompletní zadání 72. kola JLA, nebo jen zadání křížovky 72. kola JLA, zadání hádanek 72. kola JLA či zadání logických úloh 72. kola JLA. Hodně zdaru a zábavy při řešení, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies