jemelik

jemelik


Ohlasy k 55. kolu JLA:

Obecně nebo k vícero kategoriím:

Když jsem před jedenácti lety zahájil studium akademie, netušil jsem, že studium bude tak náročné a tak dlouhé. I když je to studium dálkové, jeho záběr napříč všemi obory lidské činnosti má obrovskou ŠÍROTU. Přes všechny těžkosti a problémy jsem vydržel a budu pokračovat i v dalším roce. Měl jsem, pravda, v těžkých chvílích myšlenky na přestup na Západočeskou univerzitu v Plzni, kde se tituly získávají snáz a rychleji, ale vždy jsem je zahnal. JLA mě baví, i když poslední dvě kola jsem měl v křížovkách velké problémy a musel jsem při dokládání vepsaných výrazů zabrousit do náboženské literatury i do beletrie, která mě na střední škole krutě nebavila.
V letošním roce byla kvalita předložených hádanek, dle mého soudu, ještě větší než v letech minulých. Křížovky svými netradičními odrůdami a sdruženými legendami všechny řešitele důkladně prověřily, ale i poučily a posílily.
Těším na luštění v novém roce, i když zatím neznám obory, které budeme studovat. Děkuji autorovi a přeji mu mnoho skvělých nápadů. (Pozn. autora: jakýkoliv dovětek se zdáti býti zbytečným.)

Netradičně posílám řešení už teď a ne před půlnocí. Jednak si myslím, že mám vše (doufám, že se mi to nevymstí). (Pozn. autora: no ale byla to šírotánská fuška, aby se to nevymstilo.)

Už jsem z toho valchování celý hrbatý, tak posílám ty perně vyvalchované výsledky, a jdu se narovnat na rovné kanape, ať nedopadnu jak Jeroným. (Pozn. autora: to bylo rozumné, dopadl jsi o hodně lépe než Jeroným.)

Ke křížovkám:

Bolo to elegantné, gratulujem. Privítal by som však tradičné křížovky. (Pozn. autora: dle přání.)

Bylo to opravdu na vysoké úrovni, nejvíce dala zabrat polodarvinovka s hledáním výrazů. Nejsnadnější byla polomozaikovka s legendou, ale nejtěžší byl ten úsek okolo kavky, což jsi vymyslel dobře (kafka), ale pak jsem si vzpomněl na ptáka (nemyslím to sprostě), a tak místo cihly cehla a místo pifky pivka. A pak už to byla paráda. A ta zpřeházená legenda dala zabrat, i když jsem vytušil to dřevěné kladivo. Chytil jsem se (ale zatím málo hořelo) na modři a jakmile jsem objevil Obodř, nahoře jsem měl leprom a už se to pomalu začalo dávat dohromady tak a tak a tak... Původně jsem si myslel, že bude uspokojení, ale nakonec ta kavka upřednostnila satisfakci, snad jsem se nikde neupsal, což se mi stává velmi často. Bylo to opravdu skvělé. Už si zde nedovedu představit normální křížovku s legendou v normálním stylu.. (Pozn. autora: budeš muset, vracíme se k tradičnímu podání křížovek.)

Co dodat - pro mě neuvěřitelný výsledek, letos třikrát nula...a dostat se do desítky? O tom se mi už vůbec nesnilo a podobný zázrak už se mi zřejmě nikdy nepodaří. Díky za netradiční křížovky, autorsky to pro Tebe muselo být letos obzvlášť náročné. Každopádně mám velkou radost a jdu si nalít panáka, to se musí zapít :-) (Pozn. autora: tak na zdraví!)

Já jsem se s tím dřevěným kladivem trápil 3 týdny, už jsem myslel, že to vzdám. Ale pak spadnul z nebe tutovkový výraz HRADA x KLADIVO, ihned jsem zvolal heuréka a křížovka byla vyluštěna.
Přehodnotil jsem svoje výroky z předchozích mejlů a budu pokračovat v dalším ročníku. Startovací bloky jsem oprášil a těším se na první kolo. (Pozn. autora: to znám, já čas od času končím se soutěžením taky, ale vždycky mě to brzy přejde, inu koníček, tak vítej zpět.)

Musím přiznat, že letošní ročník byl hodně náročný pro Tebe i pro nás řešitele. Někdy to šlo opravdu pomalu. Na druhé straně musím říci, že jsi letošní ročník zpestřil novým prvkem - různými druhy křížovek. Navíc jsi často sdružoval legendu a to se pak hodně těžko posouvalo při řešení kupředu. Dík za dobrou křížovkářskou úroveň a zážitky při luštění. (Pozn. autora: o zpestření hlavně šlo, tak snad se cíl podařil splnit.)

Ocenil jsem, že poslední "vánoční" kolo nebylo přehnaně rozsáhlé. U klasické střídavky a polodarvinovky nebyl takový problém se chytit, daleko horší to bylo u střídavky se sdruženou legendou, tam jsem na to dost dlouho koukal dost bezmocně. Nakonec jsem tipnul, že zobrazené kladivo by mohlo být dřevěné,  a to už mě do očí praštil předpokládaný výraz MODŘ. Zkusil jsem to umístit do křížovky na vhodné místo a od toho jsem se pak už odpíchnul. Jinak použít ve slabikovce shluky ŤÁK, ŤAŘ nebo ŽEŇ je paráda :-) Křížovku mám vyplněnou, střídavky by možná mohly dokonce být dobře, ale u polodarvinovky mi na závěr zbyl jeden legendový a jeden vpisovaný výraz, které mi k sobě moc nepasují, takže tam se možná skrývá zrada. (Pozn. autora: neskrývala, vše bylo v pořádku.)

Tak jsem dal do kupy valchu a teď záleží na Tvém posouzení, jak to dopadne. Problém nastal s hledáním sedmé tajenky. Furt jsem špekuloval, co to může být za slovo, až mě napadla podle úvodního textu SATISFAKCE, po dvou písmenech na každé kolo. Jenže kde hledat? Napadala mě různá slova, kolem nichž by dvojice písmen mohly být, až podle nečastého spojení SF jsem našel v řešení třetího kola před tím slovo KAVKA. Hledal jsem dál a našel ostatní. Jenže pořád nevím, co má KAVKA společného s tématy všech pěti kol. Ale snad je to správně. (Pozn. autora: KAVKA má společného s tématy všech pěti kol asi tolik, co měl v roce 2018 KOPÁČ.)

V darvinovce to bylo díky souslovím jasné. Zpřeházená legenda po nalezení většiny výrazů a troše kombinování také. Ta třetí se zdála nejjednodušší, i když nakonec bylo třeba ještě opravit PIFKU na PIVKU a CIHLU na CEHLU kvůli skryté tajence. Ale díky neověření mi tam zůstala ŠÍDLA a ŠÍROTA. ŠÍDLO jsem při řešení našel v SNČ jako paklíč a ŠÍROTA se mi líbila. (Pozn. autora: zdá se, že se šírota líbila i Marii Kubátové.)

K hádankám:

Až na přesmyčku nám u každé hádanky chybí jedno, dvě slova, ale dodělat to ne a ne. Už z toho bolí šiška, tak budu doufat, že alespoň dva taje budou dobře. (Pozn. autora: dobře jich bylo víc a šiška si doufám zachovala svěžest.)

Kdo by čekal vedle toho sudu pařezí? (Pozn. autora: snad jen lesník po vaječném likéru.)

K logickým úlohám:

Ako som zistila nad logickými úlohami, súkenník zo mňa zrejme nebude. Poriadny slither link sa mi v živote podarilo vyriešiť len raz, väčšinou nakreslím aspoň dve ohrady, ale prepojiť do jednej ich už nedokážem :-). Dúfam, že v budúcich kolách JLA bude menej ohrád či pentomín a o to viac úloh, ktoré mi sadnú. Hlavne však nech sú aj naďalej také nápadité, krásne a zaujímavé, nech nám prinášajú veľa pekných chvíľ pri riešení a ešte viac radosti z ich vyriešenia. (Pozn. autora: budeme se s ostatními autory snažit splnit, co Vám na očích vidíme.)

Dnes jsem při přepisování zjistil, že mi vlastně ještě chybí jedna úloha, ale už se s ní nechci trápit. Karty jsou letos stejně už rozdané, tak snad se příští rok opět polepším. (Pozn. autora: letos ženy nasadily laťku hodně vysoko, takové předsevzetí do nového roku je na místě.)

Konec roku je každý rok hektický, a volného času na luštění málo. Takže se mi nepodařilo v úloze č.7 najít ani jedno řešení. Je ale pravda, že jsem se tomu moc nevěnoval... Chvíli jsem to zkoušel, ale protože mi to nešlo, tak jsem to odložil... A najednou je termín odeslání... Posílám tedy bez ní, a počítám s tím, že na "bedně" s největší pravděpodobností přenechám i poslední místo ženám... Jsou prostě lepší. (Pozn. autora: bednu jste uhájil, ale ženy letos teda jely.)

Nejvíc mi dala zabrat úloha č. 7 a se dvěma nalezenými řešeními mám nepříjemný pocit, že jich asi existuje o dost víc. (Pozn. autora: taky jsme si to mysleli, a proto jsme volili optimizer.)

Tentokrát jsem to trochu (stylově předvánočně) zapekla :-) (Pozn. autora: ale nespálila jste nic.)

Úloha 7 byla nad mé časové možnosti. A to jsem nad ní strávil zbytečně nejméně 7 hodin. Ten správný nápad ne a ne přijít. Díky MLSKu, Juráňovi v ČKL a JLA-55K jsem si k úloze 8 mohl sednout až minulou sobotu a vypotil jsem po docela dlouhém špekulování 5 pentomin uvnitř obrazce. Víc nedám. Úlohu 7 jsem začal programovat, ale časově jsem to neměl šanci zvládnout. Přes 15 milionů variant poloh 15 (resp. 13 nebo 14 čtyřúhelníků), to se nedá tak snadno zvládnout. (Pozn. autora: zdálo se to takové nevinné skládání čtyřúhelníků do rastru a nakonec se z toho vyklubala taková potvora.)

Úlohu 7 se mi nepodařilo vyřešit. Nepostupoval jsem systematicky, vzhledem k umístění už nejsem tak namotivovaný. Byla to taková nevinná úloha, ale perná. Bylo to opět milé a krásné. (Pozn. autora: její obtížnost nakonec zaskočila i autory a testery.)

Závěrem jako obvykle jedno umělecké zpracování řešení:

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 71. kolo JLA probíhalo od 15. února do 15. března 2024, můžete si otevřít řešení 71. kola JLA, předběžné výsledky 71. kola JLA a ohlasy na 71. kolo JLA. Zatím došlo přes 170 řešení, děkuji za ně, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies