jemelik

jemelik


Vážení přátelé,
na této stránce jsem postupně vyvěšoval předběžné výsledky soutěží v řešení hádanek, logických úloh a křížovky 51. kola JLA s ohledem na to, jak mi docházela Vaše řešení a jak se mi dařilo kontrolovat jejich správnost. V mezičase jsem Vás seznamoval s tím, jak se Vám dařilo, co dělalo největší problémy nebo naopak co vám šlo dobře.

U křížovek jsem očekával hodně bezchybných řešení. Aňku z Rjazanovova filmu Vzhůru k nebesům většina řešitelů objevila a kvůli dvojáku se vrátila k inkoustové skvrně a správné řešení našla v Kottovi. I autora Hlavní ulice mnoho řešitelů objevilo, takže šlo o celkem poklidný začátek ročníku.

U hádanek se nakonec objevilo jediné řešení se všemi deseti správně vyřešenými hádankami, i když Děda byl s děldopem ve výpustce hodně blízko. A několik řešitelů se strůjkyní nástrah a initrik také. Kromě nejtěžší výpustky o dalším pořadí rozhodovala filmová role herce Tázlara a systémově správný klíč u klíčovky.

U logických úloh bylo hodně řešení s plným počtem bodů, většina řešitelů si úlohy pochvalovala.

Níže máte výsledky řešení, Vladimír

Výsledky 51. kola JLA

Dlouhodobá soutěž o výhry v eurech

Celkově došlo 162 řešení, neobsazeny jsou kat. KHL, KL a HL, v kat. KH soutěží dva řešitelé. Zápočet se dával v křížovkách za řešení bez ztrátových bodů (bylo jich 11), v hádankách za 10 autorských řešení (bylo jediné) a v logických úlohách za řešení za 120 bodů (bylo jich 16).

V jednotlivých kategoriích je v bancích po 51. kole u KHL 2550 eur, u KH 980 eur, u KL a HL po 1020 eurech, u K je v banku 155 eur, u H 205 eur a u L 20 eur.

Stav zápočtů po 51. kole je následující: devět zápočtů v řadě za sebou má v kat. K: Drápala a může v dalším kole žádat o výplatu eur, pátý zápočet v řadě za sebou má v kat. K: L. Pavelka, čtvrtý zápočet v řadě za sebou mají v kat. K: Mirikina a v kat. L: P. Sedláčková, třetí zápočet v řadě za sebou mají v kat. K: Jaroš a v kat. L: Máchová a M. Matějková, druhý zápočet v řadě za sebou má v kat. H: Nepimach a první zápočet do případné řady získává 18 soutěžících, a to v kat. K: Bonaventura, Járová, Kopřiva, J. Sýkora a Vašinka a v kat. L: Brajko, Buchta, Drápala, Husar, Járová, Jiří Konečný, Josef Konečný, Marek, L. Pavelka, J. Sýkora, Šebesta, Šťastný a Žabka. Všem blahopřeji a přeji hodně zdaru v získávání dalších zápočtů.

 

Kvalifikační soutěže

Křížovky

Podle výsledků se jednalo o řešitelsky nejpříznivější první kolo ročníku. Tentokrát to nebylo ani tak o chytácích, dvojácích a hledácích, jako o trpělivosti vyskládat výrazy do darvinovek jako puzzle. Při tolika tajenkách a vysoké vaznosti výrazů v darvinovkách byl totiž autor vůbec rád, že dal papuče dohromady, natož aby tam zakomponoval nějaké provázané chytáky. Tak alespoň do malých křížovek s pomocí Kottova slovníku nastražil kaňku: řešitele měla svést pasáž s inkoustovou skvrnou k řešení 8/1 VRUNA (ČJA 5/226) x 6/1 BLUŇKAT x 9/1 KAŇKA (obojí PSJČ). Následovat měla komplikace v podobě drůbežího mláděte, kde se nabízela kačka, a v podobě postavy z jednoho z Rjazanovových filmů, také se v řešení objevily nějaké Ačky, Olgy či Ingy. Správně bylo potřeba řešit tyto pasáže 13/1 KAŇKA (Kott, heslo kaňka = kachně) x 15/1 AŇKA (fdb.cz, film Vzhůru k nebesům) a krákavý tvor 8/1 VRANA (ČJA 5/226, heslo vrána + SSJČ, heslo krákavý) x vydávat určité zvuky 6/1 BLAVKAT (Kott, heslo blavoriť) x 9/1 KAVKA (Kott, heslo 1 Kavka, v textu kavka = v psaní kaňka + PSJČ). Dál už na moc chytáků místa nezbylo.

Problémy dělaly pasáž s výrazem „přenášet (v ruce)“ 1/6 NĚSŤ (ČJA 5/252, 1. řádek shora + SČSaA) x kytice 14/9 KYSŤ (PSJČ), pasáž s vonnou olejovitou kapalinou 2/3 TREFOL (Pech) x polský botanik zabývající se pylovou analýzou rašelin 10/4 TRELA (Otto, Dodatky 9/421, levý sloupec, 8. řádek shora) a pasáž s filmem režisérky Jennifer Hanley 7/3 TARAB (imdb.com) x okrasné květinové záhony 7/4 RABATA (SSJČ). Asi dvacítka soutěžících zapomněla zvýraznit obrysové linky ve sloupcích 2 a 3. Naopak s hledákem v podobě iniciál autora Hlavní ulice si překvapivě poradili skoro všichni a Anjela Lertxundiho ve Slovníku spisovatelů Španělska a Portugalska našli.

Na zápočet bylo třeba řešit bezchybně, což se podařilo 11 z celkových 48 soutěžících. Všem úspěšným soutěžícím blahopřeji.

Pořadí v 51. kole: 0 ztr. b.: Bonaventura, Drápala, Jaroš, Járová, Karpíšek (KH), Kopřiva, Mirikina, L. Pavelka, J. Sýkora, Štefek (KH), Vašinka. - 1: Valíček, Vychovalý ml. – 2: Vlášek, Vojník. – 3: Gašparín, Nack, Podzemský. - 4: K. Bednář, Čechová, Tomanová, Zedník. – 5: Bureš, Fiala, Kratochvíl, Svoboda, Vlček. – 6: Hájek, Slavík, Urban. – 7: Kohoutová. - 8: Dudek, Fabian, Horák. – 9: Kolář, Pala. - 10: Horáček, Hrubá, Pavlík, Soukup, Staněk. – 12: Florián, Hajný, Prvák, Střelec. – 13: Patron, Vodník. – 14: Elév.

 

Hádanky

Přítel Nepimach navázal na výbornou formu ze závěru minulého ročníku a jako jediný z celkových 56 soutěžících správně vyřešil všechny hádanky včetně nejtěžší výpustky se strůjkyní nástrah a intrik. Postavu Papuče ze seriálu Černá země objevilo v obměnce jen šest soutěžících. V klíčovce skoro všichni nalezli revolucionáře v papučích, ale jen necelá dvacítka řešitelů objevila správný klíč. Nejlehčí hádankou byla sloučenka, Vlastu chodící nafoukanou jako papuč řešili správně skoro všichni. Zápočet se dával za vyřešení všech deseti hádanek, těsně za vedoucím př. Nepimachem je v průběžném pořadí čtveřice nejlepších řešitelů z minulého ročníku a za nimi pak početné pole pronásledovatelů. Všem úspěšným soutěžícím blahopřeji.

Pořadí v 51. kole: 10: Nepimach. – 9: Járová, Karpíšek (KH), J. Sýkora, Štefek (KH). – 8: Husar, Kousal, Kovářová, Kožušník, Luskač, Mikšík, Moskalová, J. Pavelka, Říha, M. Turek, Widla, Žačok. – 7: Radouš. – 6: Foltas, Zahajský. – 5: J. Bednář. - 4: M. Kokeš, Marně, Motyčková, Vychovalý ml. – 3: Beneš, Dostál, Horák, Hruška, Novotná, Pospíšil, Urban, Vávra, Zedník. – 2: Bartoš, Beran, Fabian, Fiala, Jirout, Němeček, Varšaník, Žák. – 1: Divák, Dudek, Fanda, Florián, Jezdec, Kominík, Maskot, Prvák, Tatar, Učeň. - 0: Kapybara, Plavec, Pokus, Vodník.

 

Logické úlohy

Nejtěžší úlohou byly Papuče ve škole, nejlehčí Papuče do páru. Řady řešitelů rozšířili dva soutěžící, slečna Tereza Matějková a soutěžící pod značkou Šťastný, oba srdečně vítám na startu dalšího ročníku. Staronového př. Brajka také a ostatně i všechny další. K zápočtu bylo potřeba získat 120 bodů, což se podařilo 16 z celkových 58 soutěžících. Úspěšným soutěžícím blahopřeji.

Pořadí v 51. kole: 120: Brajko, Buchta, Drápala, Husar, Járová. Jiří Konečný, Josef Konečný, Máchová, Marek, M. Matějková, L. Pavelka, P. Sedláčková, J. Sýkora, Šebesta, Šťastný, Žabka. – 100: J. Kokeš, M. Kokeš, Motyčková, Plecák, Spáčil. - 85: Cily. – 80: Dedková. - 75: Chylová. – 70: Fojta. - 60: Mareš. – 55: Ježek, Musil, Suchý. – 50: Čechová, Kadlec, M. Sedláčková, Tomanová, Zedník. – 45: J. Bednář, Kohoutová, Křížová, Ševčík. – 40: K. Bednář, Beránek, Dušek, Švec. – 35: Ampér, Elév, Fanda. – 30: Florián, Hajný, Prvák, Učeň. – 25: Fišer, Stejskal, Zápasník. – 20: T. Matějková, Rosa. – 15: Kominík. – 10: Lachtan, Maskot, Plavec.

 

 

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 71. kolo JLA probíhalo od 15. února do 15. března 2024, můžete si otevřít řešení 71. kola JLA, předběžné výsledky 71. kola JLA a ohlasy na 71. kolo JLA. Zatím došlo přes 170 řešení, děkuji za ně, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies