jemelik

jemelik


Ohlasy k 54. kolu JLA:

Obecně nebo k vícero kategoriím:

Bylo to hodně těžké a časově náročné. Nedělám si iluze, že bude vše O. K. Jsem po úrazu v domácím léčení, takže nemám svoje zbraně po ruce. Hodně jsem střílel a nehledal lepší řešení v logice. (Pozn. autora: destička i úlohy byly správně, jen ta optima visela výše.)

Posielam Ti riešenie dvoch hádaniek. Už som nevymyslel nič. Škoda, toto kolo mi veľmi nevyšlo. Krížovka ma zničila. :) (Pozn. autora: za destičku první zápočet, tak to rozložení sil stálo za to.)

Posílám ti všechno, co mám. Úplně spokojený nejsem, ale co už. A škodolibě doufám, že se ti budou při vyhodnocování logiky míhat kolečka s trojúhelníky a čtverečky před očima aspoň týden. (Pozn. autora: míhala se, míhala, škodolibče.)

Tohle kolo vypadalo v obou kategoriích (H a L) hrozně, nakonec to vypadá, že je vše. (Pozn. autora: na první dojem někdy nemůžeš dát.)

Ke křížovkám:

Byla to jedna z nejtěžších křížovek, které jsem kdy řešil. Dodnes nevím, jestli má Filan fičet nebo Silan sičet. Vsadil jsem na fičícího Filana. Dalším problémem se jevil robot Kodík, ale to se dalo vyřešit napsáním sousloví "robot kodík" do googlu. No, a jestli bude skrytá tajenka "KE SNOVADLŮM" návnadou, tak z tohoto kola vyfičím s plnou nůší ztrátových bodů. (Pozn. autora: žádná návnada, Filan fičel k nule a paradoxně tu nejtěžší křížovku vyřešil na nulu rekordní počet soutěžících, tak se v tom vyznej.)

Dúfam, že sa mi podarilo odhaliť chytáky, ktoré si nastražil. V tomto kole ich bolo menej (aspoň dúfam) ako obvykle. Zato chytiť sa pri riešení bolo mimoriadne ťažké a problematické. (Pozn. autora: chytáků bylo méně, pravda, ani mi pro ně nezůstalo moc prostoru, že by příště?)

Ještěže jsi zařadil tu slovní křížovku. To bylo to jediné, na čem jsem byl schopen se chytit. Zaujala mě zejména slova CHOV a VAL, která byly nadějná vzhledem k předpokládané skryté tajence "valchovaná sukna". Umístění slovní křížovky někde v držadle destičky se také dalo čekat, potom pomohly i celkem jednoznačné výrazy PARE a KAN v rozích držadla a také to, že jsem po delším úsilí vydoloval ze stránek Valašského muzea, který předmět jsi ztvárnil v obrysu celé křížovky. Pak už jsem se pomaličku prokousával políčko po políčku směrem doleva. Nakonec jsem se prokousal celou destičkou, i když její levá polovina byla určitě těžší než pravá. Levou dolní část jsem prošťouchnul díky tomu, že jsem prolistoval všech 5 000 italských herců na fdb.cz, v levé horní oblasti to byla spíš taková improvizace, ale vyplnil jsem všechno. Uvidíme, do jaké míry jsem se trefil. (Pozn. autora: postupoval jsi přesně podle itineráře, když se na tu dřevěnou destičku podíváš, tak je evidentní, že levá strana musí být těžší :--))

Kolem „dírek“ máš neuvěřitelně dlouhé výrazy. Klobouk dolů. (Pozn. autora: jak já prostě vidím dírku, dokážu se vyštengrovat, i když doma je mi vyčítáno, že se poslední roky věnuji víc těm křížovkám.)

Netušil jsem, že mi APOSTASE přinese takového hledání. A přitom sám preferuju progresívní tvary dublet. Ale do třetice všeho dobrého a zlého se opět potvrdilo. Dnes jsem potřetí navštívil vědeckou knihovnu v Č. B., a vyzvedl si 12. až 15. knihu v pořadí. Při druhé návštěvě jsem navíc prošel za 1,5 hodiny celý regál odborné náboženské literatury a nic. Až 13. vypůjčená kniha přinesla kýžený úspěch - Josef Kurz: Soudcové. Ostrava. To hledání dokladu APOSTASE bylo na celé křížovce to nejtěžší. Rychle zapomenout a těšit se na valcháře. (Pozn. autora: ale stálo to za to, soudím.)

Opětně to ze stránky autora nemělo chybu a bylo to určitě velmi náročné na sestavování. I ta slovní křížovka byla na vysoké úrovni. Spočítal jsem výrazy a podle toho sestavil obrazec, který jsem posouval v držáku destičky tak, aby to odpovídalo zadání legendy. Připadal jsem si s tou výrazovkou  jako  při hře s  puzzlemi. Nejtěžší úsek byl na levé straně destičky. Zprvu jsem si myslel, že to bude destička na snovování, ale ten výraz neexistuje. Z toho krmení picitem jsem se mohl picnout, protože jsem zkoušel (trpěl) silné a jiné výrazy k rukám. Je to výborný pocit, když to řešitel dotáhne do konce, i když s nějakými ztrátovými body. (Pozn. autora: a co teprve bez bodů.)

Posílám Ti řešení 54. kola JLA. Doufám, že jsem se nikde neupsal. Tentokrát se mi křížovka moc líbila. Krásné dlouhé výrazy kolem otvorů. Kupodivu mi nečinily potíže ani zpřeházené výrazy. Nejspíš proto, že byly poměrně snadno řešitelné. Po delší době jsi mě zase dostal prostředním políčkem výrazu SÁSIA. Hledal jsem čínský hudební nástroj v držátku na šest písmen, a to mě dost zdrželo, než jsem si uvědomil, že prostřední políčko výrazu Sásia zasahuje do dvou koridorů. Opakovala se situace z některého z minulých kol, kdy jsem týden hledal nějakou bytost z mezopotamské mytologie. Tentokrát jsem si to uvědomil podstatně dřív. Také jsem ocenil pěkné políčko 10 × 14-15. Když jsem se poprvé podíval na obrazec, myslel jsem, že ti utekla při kreslení jedna slabá linka mřížky. Hodil jsem to za hlavu s tím, že až na políčko přijde řada, tak se uvidí. A vidělo se a bylo se překvapeno. Moc pěkný nápad. Myslím, že to byla premiéra. Díky za příjemné chvíle při řešení. (Pozn. autora: díky, no co já bych pro potěšení řešících neudělal?)

Snad jsem nepřehlídl nějakou zapeklitost, bylo to prima, díky. (Pozn. autora: žádná zapeklitost, pohoda, babí léto.)

Závěrem připojuji jedno řešení, bylo by škoda se o ně s Vámi nepodělit.

K hádankám:

Hádanky máš přímo skvělé,
řešení však, myslím, celé,
jen pár mistrů se ho zhostí...
Musíš ubrat v obtížnosti,
nechceš-li se dočkat toho,
že není tu lidí mnoho,
co řešit Tvé taje stíhá –
to si myslí Tonda Říha.
(Pozn. autora: pořád to stíhá přes padesát lidí, pořád to jde, až to nepůjde, uberu.)

Jiný teolog do zapeklité páté hádanky mě nenapadá, tak to posílám s Amanem. (Pozn. autora: autorsky tam patřil Raban, ale i Amana beru, vždyť je všechno jedna skupina.)

Upředls nám zlatou nitku,
snad jsem tkala beze zbytku,
těžké byly šarády,
ale plné parády.

(Pozn. autora: tkala jsi úspěšně, zkratku u selat nedal nikdo.)

U té kreslené hádanky jsem byl opravdu blízko, ale jen v náznaku a prvních dvou jádrech. Měl jsem ale ruskou atletku místo atletky z Ruska a nenapadlo mě, že sketa může být i rodu mužského. To asi měly správně všechny dámy - hádankářky, ne? Ale to poslední jádro bych určitě nedal, i kdybys mi slíbil bůhvíco. Tož tak. (Pozn. autora: Brusel si žádá genderovou rovnost i v české slovní hádance, toho sketu máme dlouho, přijde čas a nařídí nám toho miss a tu boss.)

Víc toho nevymyslím - ještě jsem u obrázku zkoumal, jestli není finta ve dvojitém rámečku, ale nic jsem nevykoumal... (Pozn. autora: ve dvojitém rámečku finta nebyla, ale v těch mladých od svině ano.)

K logickým úlohám:

Doufám, že jsem to zkontroloval líp než posledně. Úloha 2 vypadala tak jednoduše, ale rozmístit to byla fuška. Jsem zvědav, jak v tomto kole dopadnu. Mám trochu problém s překrýváním barev. (Pozn. autora: jedna chybka se tam našla, jinak jsi byl na bedně, já jsem s překrýváním barev neměl problém, já jsem při kontrole přestával ty barvy rozeznávat.)

Hlavně mě těší, že jsem dost náhodně trefil to dělení šachovnice na druhý nejlepší výsledek. A z řešení bylo jasné, že to o moc líp nepůjde, dokonce jsem si říkal, že je to optimum. U té velké plochy jsem absolutně nevěděl, jak na to, takže i základní body jsou dobré. (Pozn. autora: u té velké plochy jsem o nejlepších dvou řešeních neměl vůbec tušení, naše ženské mají formu.)

Pěkně mě to potrápilo - nejlepší řešení jsem ale moc nehledal. I tak jsem tomu věnoval více času než by bylo zdrávo :-) (Pozn. autora: vědět tak, kde je ta zdravá hranice, to ani Mistr Jan neodhadl.)

Posílám výsledek mého tkalcovského snažení :-) Úlohy opět pobavily i potrápily. Děkuji za příjemnou zábavu. (Pozn. autora: a o tom to je, jinak jste utkala věru kvalitní sukno.)

Tak nás opět pěkně potrápila. (Pozn. autora: megera jedna logická.)

Uffff! Tak se mi to podařilo dorazit. Toto kolo bylo náročné. Už dlouho jsem se tak nezapotil. Nejhezčí dle mého názoru byla úloha č. 1. (Pozn. autora: tkaní není žádná sranda.)

Úlohy sú to veľmi pekné a nápadité, ďakujem za príjemnú zábavu. V tej vzorkovanej tkanine som sa trochu zamotala, niet divu, je tak vzorkovaná, až z nej oči prechádzajú. Už sa teším na valchovanie. (Pozn. autora: jenže při valchování to bude zase o tkaninách, musím ubrat barev, ať nám oči nepřejdou na druhou stranu hlavy.)

Závěrem jako obvykle jedno umělecké zpracování řešení:

 

 

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 72. kolo JLA probíhá od 25. dubna do 23. května 2024, můžete si otevřít kompletní zadání 72. kola JLA, nebo jen zadání křížovky 72. kola JLA, zadání hádanek 72. kola JLA či zadání logických úloh 72. kola JLA. Hodně zdaru a zábavy při řešení, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies