jemelik

jemelik


Ohlasy k 53. kolu JLA:

Obecně nebo k vícero kategoriím:

Jakýsi pták venku cvrliká, že je nejvyšší čas poslat do luftu i ty vyřešené ptáky, tož púščam. (Pozn. autora: a všecky ptáky jsi vypustil zdravé a zdatné.)

Posílám prázdninové kolo JLA. Kam ty na ty nápady chodíš? To jsou skvosty. Hádanky i křížovky. Kdybys svoji invenci prodával, tak seš v neskutečném balíku. Díky za krásné poluštěníčko. (Pozn. autora: děkuji za vyseknutou poklonu, ale nechám to tak, myšlenky na balíky odrazují múzy.)

Ke křížovkám:

Autora Města se mi nepodařilo vypátrati, takže střílím od pasu Diase. Na druhé straně mám ale radost, že se mi podařilo vyluštit hádanky, anžto jsem hádankář s nulovými zkušenostmi. I když mi tam nějak nesedí ta přesmyčka s neúměrně přísnou ženou, ale nic lepšího než sen kancléře se mi nepodařilo vydumat. (Pozn. autora: no a teď se můžeš směle pustit do Louskárny.)

Malíře jsem našel jako Walter Ditz, narozený v r. 1888 v Chodově. Takže jsem klidný. T. Zapletal je autorem díla "Město" v LČL - heslo O. Březina. Jinak s tou hádankářskou legendou to byla doslova mučírna, ne akademie. (Pozn. autora: s tím Ditzem a Zapletalem jsi mě pěkně naštval, pokazil jsi mi nastražená osidla, tak se nediv těm skřipcům a železným pannám.)

Nejprve jsem prošel hádankovou legendu a pokusil se vytipovat jasné nebo pravděpodobné výrazy, abych měl vůbec s čím pracovat. Za nadějné jsem považoval Švenková - VENKOVÁK, saně + sako Sasa + salsa + ??? - NĚKOLIK, Morigi (jiného italského vítěze v pistoli jsem nenašel) - ORIGIN, Lasker - KRESLA, škytavka + kyt - ŠAVKA, Davle - ŠAVLE, samo - MASO, akrolit + koi - ARLT, rakař - TRAKAŘE, listrák + lis - TRÁK, Ticiana - TICIN, kytle - KOTLE, almara - AMARA, fat + sova - FASOVAT, mandl - HANDL, fortel + dort + Mortan - FELDMAN. Dále jsem procházel jména našich střelců a vytipoval jsem ještě pas Falty - ASFALT.
No, ne všechno se ukázalo jako správný předpoklad :-)
U kvíčalího hřbetu jsem u kraje vyplnil celkem jasné výrazy VUOBA a ČIŽBA a na konci koridoru 7 pak vzniklo A??BA-, takže nabízelo se řešení ANABASE něčeho. Tím vznikl vnitřní výraz začínající ANA-. Hádankový výraz musel kvůli zadané vnitřní rozdělovací lince obsahovat na konci připojené znaménko "+", takže vnucoval se tam rod ploštic, a když jsem jen tak zkusmo hledal možnosti, narazil jsem na Ranatra, z toho se dalo utvořit ANATRA (původně jsem nevěděl, co to má být, až později jsem dohledal osobu tohoto jména na fdb.cz). Potom už byl jen krok k uplatnění slov TRÁK a TRAKAŘE.
Mezitím jsem řešil ocásek kvíčaly, kde po vyplnění Dněpru se nabízelo umístit vnitřní výraz NĚKOLIK (až později jsem našel autora jménem Saiko), a přes kuckot jsem došel k tomu, že anabase se týká pluku. U koridoru 27 jsem pak měl Lu- a nějak jsem dospěl k výrazu luk + lana -LULANKA.
Z druhé strany od břicha jsem u okraje vyřešil výraz ŠACHOVA, a tam už se nabízelo vepsat výrazy ŠAVKA a ŠAVLE (bylo opět jasné, že tam musí být výrazy s připojenými znaménky "+"). Doplnil jsem výraz ARMOVATI, a když jsem prověřil, kdo všechno má jmeniny v srpnu, napadlo mě akary Alana - AKRYLAN. Původní kytle - KOTLE jsem opravil na PYTLE (až později mi došlo, že je to jedna z tajenek). Pak následovalo vepsání ARLTa, ASFALTU a objev aféra - SFÉRA a vepsání almara - AMARA.
Pak jsem nějak zázračně uhodl řešení obměnky kníry kurýrů - KANÁREK A ARARA, v koridoru 16 (kde vycházelo KÁ-) jsem zkusmo dopsal dinka - KÁDINKA a Morigi - ORIGIN (to mi jinam nepasovalo). Potom mi došlo, čí že je ten ordinanc. No, a když jsem v koridoru 9 místo původně vepsaného Anat, Otov - ANOTOVAT dal Felis - ANOFELIS, vznikl tím prostor pro FELDMANA. ANOTOVAT pak pasovalo do koridoru 5. Pak mi docvakla Neapol, okna - NAPOLEONKA, a potom už jsem to nějak dokončil. Nejdřív jsem ale musel AMARU změnit na ALARU, aby vycházelo něco smysluplného.
Velkou většinu jsem musel vyluštit během prvního týdne, protože mě čekala dovolená a nebylo by pak dost času. Po ní jsem si už jen opravil jednu chybu (ANOFELES x ESIPOV), ale nepodařilo se mi najít autora "Města", takže pouze tipuji jednu z nabízejících se možností. (Pozn. autora: tip nevyšel, ale ten postup, ten spolu se Zdeňkem Surikatou Chromým v rámci přípravy dokumentu Křížovky s legendou zvláštní povahy oceňujeme.)

Neověřil jsem Diviš x VIŠ, ale vzhledem ke kouzlu této křížovky je to malichernost. Teď jsem zjistil, že mi chybí tečka za 1. tajenkou. Jsem prostě perfekcionista. Už to letí do Brna. (Pozn. autora: už to aj doletělo v pořádku, jen toho Diviše jsi mohl nechat doma.)

Nie som si istý so skrytou tajničkou KOSOVÉ. Viedlo ma k tomu SOPR , kde PR je autor Města (oba výrazy Kdo je kdo XX. stol.). V prípade DROZDI, ktoré by bolo symetricky umiestené) som nevedel nič overiť. V tomto kole toho nazberám asi viacej. (Pozn. autora: na tom, že drozdy nepůjde doložit, jsem založil chyták, ale uletěl mi s ostatními ptáky.)

Nie všetko sa podarilo nájst, tak niektoré pasáže tipujem. A som zvedavý na skrytú tajničku, či nie je náhodou ukrytá inde. :) (Pozn. autora: a skryté tajenky nakonec byly dvě a obě správné.)

No tak zaplaťpámbu, že to dopadlo takhle. Jinak skrytá tajenka v políčkách, která mají společné to, že mají 3 úsečky a 1 křivku (každé jinou) - no, evidentně to někteří objevili, takže nemůžu popřít, že se to najít dalo :-), ale jde to mimo moje možnosti. No ale najít alternativního autora města ukrytého v LČL kdesi uprostřed bibliografie úplně nesouvisejícího spisovatele... to je rovněž nad moje chápání :-). No nic,  přišel jsem k tomu tentokrát jak slepý k houslím, rychle od toho pryč a těším se na tkalce. (Pozn. autora: no tak úplně ten Otokar Březina nesouvisející nebyl, dílo Tomáše Zapletala se celé jmenuje Město – hrstka klasů z rodného kraje Březinova, ale i tak jsem zíral jak zjara.)

Opět jsem výrazy nijak zvlášť nekontroloval, protože hádanky jsem jen hádal. Vždyť jsou od toho, aby se hádaly a ne řešily. To by to potom musely být řešenky. Jenom doufám, že Tě tento způsob tvorby již omrzel a vrátíš se opět k normálu. Když jsem odcházel do důchodu, řekl jsem si, že až do smrti nebudu dělat nic, co by mě nebavilo. Třetí hádankovou legendu bych z toho důvodu vypustil. (Pozn. autora: děkuji za příspěvek do teorie české hádanky, ale musím Tě zklamat, letos se k normálu ještě nevrátím, až příští rok to zkusím, ale ani pak si ode mě moc neslibuj, když si člověk myslí, že se chová normálně, to je jen jeho subjektivní pocit, v každém případě se budu snažit Tě bavit, co to půjde.)

Opět to dopadlo daleko lépe, než jsem čekal. Toho autora Města jsem našel jen díky tomu, že byl v ČBS. Být to nějaký slovník nacházející se dál v abecedě, trpělivost by mě přešla. (Pozn. autora: no vidíš, trpělivost PR – pěkné růže nebo plané růže?, vyber si, přináší.)

Tak jsem přišel i na poslední přesmyčku  vlna sekernice  (o té sekernici jsem věděl, ale nenapadlo mě, že to bude nakonec vlna. Alespoň jsem se trochu naučil hádanky pomocí tvého výkladu. Skrytá tajenka je vtipně umístněná v předposledních políčkách per - ko so vé. (Pozn. autora: no vidíš, a to mi někteří psali, že ani po vyvěšení řešení nepochopili systém skrytí kosů.)

Trochu jsem se obával hádankářské legendy, ale dalo se. Přesmyčky to pěkně vyšperkovaly. Autora Města jsem přes docela velkou snahu nenašel, a tak opět přichází ke slovu střílečka. A jelikož různých výtvarných umělců začínajících na "Di" je vcelku přehršle a jelikož z políčka jasně nevyplývá počet vpisovaných znaků, tak je to fakt výstřel naslepo a ještě zády k terči. Autorů Měst mám vypsaných relativně taky dost, jen se nějak nepotkali s výtvarníkem. To je pech. (Pozn. autora: střelba v trapu nebyla, Kostelecký by měl radost.)

Vzdávám to a posílám, jak mám. Dal jsem pivo ŠIKARUM, to jsem našel na netu. Možná by šlo i ČIKORO, to zní podobně, ale na netu není. Jde RADŠI i RADČI - RUM i RO. Bude to nejspíše v Rystonové. Nemám ověřeného autora Města. Mohl by to být Tomáš Zapletal. Existuje, ale jestli je autorem Města jsem neobjevil. Výtvarníka DITZe ano. No a bude na chvíli klid od "masakrů". (Pozn. autora: no Ty tedy podivně nazýváš intelektuální zážitek.)

K hádankám:

Moc díky za konečně trošku pohodovější poluštění. (Pozn. autora: co bych pro Vás o prázdninách neudělal?)

Ufuf, ty nám ale dáváš zabrat! A to byli jen malí ptáčci. Jsem zvědav, co bude, až budeme řešit něco většího!! (Pozn. autora: ale vždyť jsi ptáčky pochytal všechny, teď se soustřeď na tkaní.)

K logickým úlohám:

Jistě to u Vás taky žhne a je to na chlazené nápoje. Ač jsem chladil, jak jsem chladil - zavařenou hlavu z prvních dvou úloh jsem neochladil, takže zůstaly " u ledu". (Pozn. autora: ptactvo si samozřejmě žádalo také dodržování pitného režimu, chlazené nápoje jsou vhodné, ale slivovici nepřekonají.)

Kromě optimizerů mám vše, u STOP bych mohl zkusit tam ještě 1 nacpat, více určitě nepůjde, ale to je otázka +-5 bodů, u vrabců (úloha č. 1) si myslím, že mám nejlepší řešení, u Kosů (úloha č. 3) je jednoduché řešení na 8 skoků, přijde mi to až divné, ale na míň to nevidím… Celkově hezké úlohy. (Pozn. autora: správné uvažování, ještě to chtělo vtlačit do obrazce jednu stopu a byl by zápočet.)

Minulé kolo se mi moc nevydařilo, tak snad to teď bude lepší. Stopy mě pěkně zaměstnaly. Začal jsem na 26, až jsem se dostal postupně na 30. Bylo to krásné. (Pozn. autora: stopař jsi vynikající, ale během stopování jakoby do vrabců střelil.)

Opeřenci se samozřejmě nejlépe chytají pod čepici (akorát na čápy musí být čapka trochu větší :-) Nejtěžší je ovšem ty opeřence spočítat - především takové vrabce. Tak doufám, že jsem je nejen pochytala všechny, ale i všechny spočítala :-) Za to, co mám pod čepicí, už moc neručím :-) :-) :-) (Pozn. autora: podle výsledků toho máte pod čepicí na rozdávání.)

Paradoxně mě nejvíc potrápili špačci, kde jsem se zamotala a strávila nad nimi dost času. Musela jsem je odložit, vrátit se až za nějakou dobu a nakonec měla řešení za chvíli. (Pozn. autora: jako bych slyšel sadaře.)

S časem to bylo teď v červenci opravdu kritické :(, doufám, že na další kolo bude času víc. Tentokrát jsem to opravdu na poslední chvíli nenechala, protože mne samozřejmě motivuje moje umístění, ale nemohla jsem nevěstě udělat, že bych jí nedodala družičku a v kombinaci s návratem do práce, čtvrtými narozeninami syna a aktivní dovolenou to bylo všechno nestihnutelné. Samozřejmě, že mi bylo líto se na JLA vykašlat, protože takové umístění už asi nikdy nezopakuji (řešila jsem, kdy jsem mohla - v autobuse cestou do práce, když jsem někde na něco čekala…). Přikládám své řešení a drze si dovolím doufat v zápočet :) (Pozn. autora: to je aspoň správný přístup, který byl po zásluze odměněn, řešit se dá všelikde, jak přibývají roky, tak se získává více času i v posteli a na záchodě.)

Úlohy byly super. Nejvíce mne bavily padající kuličky s písmeny. Opět něco jiného, ale bez přiloženého dokumentu bych tápal. Znal jsem jenom dronte a moa, snad bych vzpomněl i na cvrčilku. A podle písmen dopředu jsem sázel i na kukačku. Ta tam nakonec nebyla. (Pozn. autora: kukačka musela odkukávat ubíhající čas na řešení, tož proto.)

Vaši soutěž je opravdu radost řešit, děkuji za krásné chvíle při luštění... (Pozn. autora: to mě těší, neboť kdo radost rozdává, ten radost má.)

V logice nemám s vysokou pravděpodobností kvůli úloze č. 5 optimální řešení, ale je to po minulém kole tak rozhozené, že už řešení posílám. (Pozn. autora: těch pět bodů za Ptačí stopy by tak nebolelo, ale hejno vrabců uletělo celé.)

Závěrem jako obvykle jedno umělecké zpracování řešení:

 

 

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 71. kolo JLA probíhalo od 15. února do 15. března 2024, můžete si otevřít řešení 71. kola JLA, předběžné výsledky 71. kola JLA a ohlasy na 71. kolo JLA. Zatím došlo přes 170 řešení, děkuji za ně, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies