jemelik

jemelik


Ohlasy na 72. kolo JLA:

Obecně nebo k vícero kategoriím:

Krásná křížovka, průměrná délka výrazů mi orientačně vyšla okolo 6,8, to je masakr. Naštěstí nebyla příliš rozsáhlá. Tajenky moc hezky skryté. Jinak dlouho jsem dohledával peníze, při procházení pramenů jsem nějak úplně zapomněl na Šmírbuch. Kvůli neoperenému vtáčati jsem musel do Knihovny Akademie věd, v pražské Městské knihovně příslušný slovník nebyl k dispozici :-) Hádanku tentokrát posílám jen jednu, měl jsem rozdělaných pár dalších, ale nedotáhnul jsem to. (Pozn. autora: děkuji, hůře dostupné prameny se snažím užívat jen opravdu v nouzi.)

Křížovka snad v pohodě. Hádanky hodně výživné. Určitě nejtěžší byla obnažka č. 3  a výlučka č. 4, ale nejvíce potrápila loudilčina známá v hádance č. 6. (Pozn. autora: s loudilkami jsou vždycky potíže, no a s jejich známými jakbysmet.)

Nějak mě to luštění obylá zmohlo, takže řešení posílám zas na poslední chvilu. (Pozn. autora: a to ještě ani nezačaly žně, příště všechny osvěžím vodou…)

Tajničky musia byť skryté veľmi rafinovane, napriek zadanému kľúču a prečesávaniu krížovky zo všetkých strán ich nikde nevidím. Sú tam všelijaké náznaky, ale nezložili sa mi do želaného slova. Veľmi pekná krížovka, aj keď ťažká, ale zabavila som sa pri riešení. Aj pri logike, tradične nápadité zaujímavé úlohy, najviac mi dal zabrať labyrint, v ktorom sa dalo celkom pekne zablúdiť. (Pozn. autora: v zásobnici na obilí tajenka po obilí, v nádobě na vodu…)

 

Ke křížovkám:

Byla to skvělá zábava, luštění odsýpalo, jako obilí z děravé zásobnice, ale pak přišlo na finále - hledání dvou skrytých tajenek. Ta 3. skrytá byla jednoduchá, ale ty dvě mi daly pěkně zabrat. Čučel jsem do toho dobré tři odpoledne a nic, i když jsem věděl, co mám hledat. Manželka několikrát prohodila, že prý je taky doma a jestli jsem si toho všiml. Vždy jsem něco zabručel a hledal dál. Když už ta stejná otázka začala znít výhružně, tak mě tak nakrkla, že jsem tajenky našel během deseti minut. Obě dvě! Takže jí můžu vlastně poděkovat. Ten nápad s tím skrytím po těch obilninách, to byl majstrštyk hodný mistra. Klobouček dolů. (Pozn. autora: děkuji a pozdravuji paní manželku.)

Když jsem poprvé četla legendu křížovky, říkala jsem si, že toto kolo bude nad mé síly. Postupně jsem ale obrazec zaplňovala písmenky a cítím, že dohledávání vpisovaných výrazů mi jde lépe, než když jsem odesílala svá první řešení, už alespoň někdy vím, kde jaký výraz hledat :). K nějakému top řešení to mám ještě hodně daleko, nemám ověřeno vše, některé výrazy mi ani pocitově nesedí, ale nepřišla jsem na vhodnější, a zase jsem vyhořela na skryté tajence, ale nevadí, křížovky mě prostě baví :) (Pozn. autora: a to je hlavní, s dalšími to půjde lépe a lépe.)

Klobouk dolů před Tvou autorskou činností, křižování paralelně jdoucích výrazů o délce až 8 a PDV 6,87, tak to svědčí o mistrovském díle. Tajenku ROK jsem hledal ve vlacích a autobusech nejméně 3 hodiny. Nakonec velká úleva. Perfektní nápad. Jsi opravdu dobrý. (Pozn. autora: Díky za pochvalu, od výborného řešitele a autora těší dvojnásob. A protože se jedná o akadémyju, tak sa kurňa musím snažit. :--)

Tentokráte se u mně projevila profesionálně-provozní  slepota a budu muset do konce ročníku nulovat, aby z toho byla aspoň bedna. (Pozn. autora: ještě bych neházel flintu do žita, pronulovat se lze až k vítězství.)

Toto kolo bylo velmi náročné na řešení a nakonec jsem neobjevil ten rok, čas a případně i věk. Měl jsem nějaké verze, ale nevycházelo to, např. věk schován před tajenkami, ale rušila to doprava, totéž se jednalo o roku, kde byla komunikace, ale poslední doprava, podučitelka, styčně  vše o komunikaci, čas je v trojúhelníku, ale jedná se o 3 výrazy. Nakonec věk Kornut , sKoro  okolo toho K, u styčnĚ je okolo časně obojí výraz se týká rychle, ale poslední výraz Valíny okolo je žvala, ale to také nic neznamená. Určitě jsem šel na to špatným směrem. No a ještě se mohu někde upsat. (Pozn. autora: šel, žádných tak složitých kombinací nebylo třeba, chtělo to jít přímo po obilí.)

Za skrytí tajenky ROK tleskám, Tobě za nápad, sobě za to, že jsem ji našel :--) (Pozn. autora: jó kdyby každý na konci luštění tleskal, no to by bylo něco ku zdaru.)

 

K hádankám:

Nejkrásnější hádanka, jak už jsem psal, je samozřejmě desítka. Taková se Ti povede snad každá desátá :-) (Pozn. autora: zkusím četnost trochu snížit :--)

Tentokrát jsi pro mne nastavil laťku příliš vysoko. Něco posílám, ale spoustu jsem toho musel tipnout. Pár jich mám ještě rozdělaných… (Pozn. autora: neboj, příště se budeš cítit jako ryba ve vodě.)

 

K logickým úlohám:

72. kolo mi uteklo moc rychle, ale čas běží nějak rychleji, když se člověk dobře baví :). Nejvíce mě bavila úloha 7. Obilná pole; úlohy tohoto typu mám moc ráda. Nejvíce mě potrápila úloha 5. Zásobnice na obilí, chvilku mi trvalo, než mi došlo, že osvětlit všechny zásobnice není totéž co osvětlit všechny boxy, a pak jsem se zarputile snažila osvětlit zásobnice z bezprostředně sousedícího pole, byť to zadání nežádalo, nu snad jsem řešila správně :). (Pozn. autora: osvětleno bylo vše, co mělo být, takže v pohodě.)

Bylo to pestré, od jednodušších úloh po těžké, každopádně jsem se při řešení bavil. (Pozn. autora: no a o to právě jde.)

Poslední měsíce jsou extrémně náročné, nevím, kde mi hlava stojí, což bude možná vidět i na řešení, vůbec bych se nedivil, kdybych se v něčem přehlédl. Omlouvám se, jednotlivé úlohy jsou dosti pomačkané, brával jsem je často s sebou, abych mohl po chvilkách řešit, a již je nezvládnu přepsat. Každopádně děkuji za moc pěkné úlohy. Zásobnice na obilí a Labyrint byly pěkně logické a návodné. Ale obilná pole byla oříšek. Než jsem našel řešení, progumoval jsem se do vyřešeného sudoku a musel jsem tisknout znovu. Nakonec ale snad vše vyřešeno. U úlohy 8 jsem našel více řešení s počtem 76, takže očekávám, že se nejedná o nejlepší skóre. (Pozn. autora: Stačilo! :--)

Předně děkuji za přípravu pěkného obilného kola logiky. Zásobnice na obilí a obilné pole byly však úlohy, co jsem nedokázal chytnout za správný začátek a neúspěšných řešení bylo až až. (Pozn. autora: každému sedne občas něco jiného, příště zkusíme vodní kolo logiky.)

Úlohy byly opět tradičně pěkné a myslím, že tentokrát i celkově - od úlohy č. 4 včetně - o něco obtížnější. Právě u sudoku jsem myslel, že přes něj přejdu relativně snadno, ale už zde jsem se neplánovaně zdržel. Labyrint považuji za velmi pěknou úlohu, zejména pro své řekl bych až rafinované ukrytí některých písmen v řádcích a sloupcích. Nejvíc mi tentokrát jednoznačně dala zabrat obilná pole. Jak se ukázalo, podobnost s vizuálně stejnou ohradou je jen zdánlivá, možností u analogických konfigurací je zde mnohem víc. Pozvolna jsem ztrácel den za dnem a už jsem pomalu přestával věřit, že úlohu vyřeším. Nakonec se to (snad) povedlo, ale při přepisu řešení jsem objevil chybu v už vyřešené úloze 5 a spolu s posledním řetězem jsem obě dokončoval až v posledních dnech... (Pozn. autora: konec dobrý, všechno dobré.)

Úlohy byly pěkně řešitelné, u optimizéru jsem měla několik řešení na 76, stále jsem hledala alespoň jedno na 77, ale nenašla, tak jsem zvědavá, co našli ostatní :) (Pozn. autora: na těch 77 by to nenašli ani rádcové. :--)

Závěrem jako obvykle jedno umělecké zpracování řešení:

 

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 73. kolo JLA probíhá od 4. července do 1. srpna 2024, můžete si otevřít kompletní zadání 73. kola JLA, zadání křížovky 73. kola JLA, zadání hádanek 73. kola JLA či zadání logických úloh 73. kola JLA, zadání tří logických úloh byla 6. 7. 2024 upřesněna. Hodně zdaru při řešení, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies