jemelik

jemelik


Ohlasy na 71. kolo JLA:

Obecně nebo k vícero kategoriím:

Hádanky byly na první - náborové kolo dost těžké. Sice vazba na mlynářské řemeslo dost pomohla, ale i tak bylo dost hledání. Hlavně na googlu. Ale třeba až krizovnik.cz mi prozradil, že žínky jsou mlynářská síta. Před 40 lety, když jsem s hádankami začínal a nebyly k dispozici PC, by nebyla šance ty taje dát.
Zato logické úlohy tohoto kola se mi moc líbily. Jsou to typy úloh, které mám rád.
(Pozn. autora: jednodušší bylo zadat mouku ve vyhledávání na webu v SSJČ a PSJČ, ale na zvolené cestě k úspěšně zdolanému úkolu zas tak nezáleží.)

Jelikož bereš jednu opravu, tak řešení posílám už dneska. Teoreticky bych mohl poslat i vzácně obsazovanou kategorii KHL, ale spokojím se se třemi jednotlivými, protože příště už to určitě tak náborové nebude. (Pozn. autora: no vyšlo by to, ale nevím, jednotlivě je větší šance dosáhnout na eura. Jura to zkoušel s KHL, jednou dosáhl šesti zápočtů a bral 40 eur, jednou pěti zápočtů a zariskoval a nic, a párkrát měl po třech zápočtech za sebou. Kdyby soutěžil v kategorii KH a L, tak měl balík eur, ale byl tvrdohlavý a hrdý Valach. Na druhou stranu tu nikoho jiného na podobné kousky než Tebe zatím nevidím :--))

Na pokračování studia na akademii po roční přestávce je třeba se připravit a naladit. Já jsem asi nebyl dostatečně mentálně připraven. Ale důležitou roli hrála i logika, do které jsem se po letech zapojil. Úlohy se mi zdály v mých možnostech zvládnutelné, což se mi i podařilo. Škoda chyby při přepisu "načisto" v jedné z úloh. Logika mi ale zabrala velmi mnoho času a úsilí a na křížovku a hádanky zbylo minimum času. Hlavně tedy na kontrolu a u křížovky i na nalezení správné skryté tajenky. No a ta školácká chyba v řešení záhadného nápisu to celé jen neblaze podtrhla.
Ale i v případě takhle špatného začátku neskládám zbraně a budu bojovat až do konce ročníku. Jen asi tu logiku nedám.
(Pozn. autora: srdce jako kníže Rohan musíš mít…)

Na začátku roku nebo při zahájení nové soutěže jsem vždy plný energie a odhodlání, takže ti posílám všechno. Nad řezákem, řepákem a nádobou bych normálně zešedivěl, ale to už mi nehrozí. Tajenku PODOBA jsem zavrhl, i když jsem ji vyznačil. (Pozn. autora: ať Ti energie a odhodlání vydrží ještě čtyři kola a pak přijde zase nová.)

Oříškem byla skrytá 6. tajenka. Nabízely se samozřejmě výrazy v zrcadlovém provedení avizované v zadání, v JLA ale není zvykem napovídat, ale existovala možnost, že zkrátka po té roční přestávce chceš být hodný. Podivné bylo ale i to, že příslušné shluky vycházely v křížovce symetricky rozmístěné podle svislé osy - to je ale celkem běžný způsob skrytí tajenky sám o sobě, hrátky se zrcadlovými výrazy by byly nadbytečné. A když se ukázalo, že je překvapivě problém dohledat nálep coby nalepenou vrstvu papíru, začalo se rýsovat, že to bude asi všechno jinak. Snad jsem to nakonec vyřešil správně. Obtížná byla i pasáž se šídlem borkem a psem Boskem.
Tentokrát posílám v samostatné kategorii i několik hádanek. U těch, které jsem vyluštil, jsem se pobavil, takže zkusím vždy alespoň pár zaslat - bez jakýchkoli soutěžních ambicí, opravdu jen pro zábavu. Na logiku čas a energie nezbyly, tu nechám alespoň prozatím stranou.
(Pozn. autora: a tak musím nějaké ty klamavé svody dát dohromady, to by ani nebyla akademie. A co říct k řešení hádanek? Mnoho řešitelů si vyluští jen tak pro radost pár hádanek a pošle mi je a mě to těší, že je netvořím nadarmo.)

První zápočet v logice mě moc moc těší, a křížovka, stále se učím :) skryté tajenky jsou mojí noční můrou, že může být také tajenka falešně ukrytá, jsem vůbec netušila a právě přesvědčení, že mnou nalezená NÁ/DO/BA je řešením správným, mě odvedlo od dalšího hledání, byť jsem všechny výrazy 7/6 ŘEPÁK, 22/6 TUPKY, 8/6 TUREK, 24/6 BOSEK, 19/5 ŘEPÍČEK, 7/5 ŘEZÁK, 8/5 POLEP dohledala, nedařilo se mi je do křížovky napasovat, už vím proč :)

Na IMDb.com jsem nalezla americký videofilm THEORY, a tak jsem více nepátrala; sumerský název míry covada, pak byl snad jediný výraz, který jsem neověřila, a to mám Ottův slovník naučný doma :)
Skrytou tajenku, tu správnou "nádobu", bych opravdu nenalezla. A ještě mám z tohoto kola JLA jednu drobou radůstku, vyřešila jsem správně svoji vůbec první hádanku, obrázkovou záměnku :)
Děkuji za chvíle s JLA, myslím, že nejen počet zaslaným řešení vypovídá o tom, jak moc jste nám chyběl.
(Pozn. autora: já možná ani tak ne, samotná soutěž snad ano, vážím si toho, kolik řešitelů se akademií baví.)

Rozhodla som sa, že budem okrem logických úloh riešiť aj krížovku. Určite ste si s ňou dali hodne práce, tak aby bolo viac lúštiteľov. :--) Samozrejme som nevyriešila všetko, mám tam aj chyby, aj chýbajúce políčka, ale zábava pri hľadaní niektorých zapeklitých výrazov stála za námahu. A hlavne tá radosť, keď som na niečo prišla!
Pokiaľ ide o logické úlohy, úloha 8 ma poriadne potrápila, ale aj tak sa mi podarilo nakresliť čiary len tak, že mi zostávajú prázdne 3 políčka. Som zvedavá na riešenie, lebo mne sa to zdá neriešiteľné...
(Pozn. autora: u křížovek je to správný přístup, vážím si ho, u Soustavy čar autor překvapil fintou.)

Stálo mě to pár pořádných kalíšků slivovice, než jsem spláchnul všecku tu múku, co sem se jí nadýchal při luštění, ale snad to dopadlo dobře, a tak posílám ty vyřešené výsledky. (Pozn. autora: ještě to chtělo požádat Ebena, ať Ti jeden kalíšek naleje sám.)

Úlohy nepřipomínaly úplně nový ročník, ale byly v duchu ročníků minulých. Jen logika, do které jsi mne po letech "navrtal", byla možná trochu náborová. Asi proto, abych si zaluštil i já, který jsem logiku řešil naposledy před asi 15 lety, s výjimkou jedněch BHS. (Pozn. autora: říká se, že na delších tratích neradno táhnout peloton a předbíhá se lépe zezadu. Také se říká, že se nemá přepálit začátek. Z tohoto pohledu máš splněno...)

 

Ke křížovkám:

Děkuji za zprávu, ve skrytu jsem doufal, že v křížovce dopadnu trochu lépe, ale o většině mých ztrátových bodů rozhodla drobnost, a to háček u d. No, jak se říká, začátky jsou vždycky těžké. Třeba za 5 let to bude bez chyby. (Pozn. autora: bez ztrátových bodů to budete mít podstatně dříve, i když v akademii je potřeba hledat háčky skoro ve všem :--))

I když mám pouze "učňovské vzdělání", dodal jsem si odvahy a zkusil se poprvé vetřít mezi akademiky. Ne, že bych předtím nechtěl, ale čas byl proti. Teď, když jsem tím zbytečným důchodcem, bych to s dovolením zkusil.
První kolo se mi líbilo, obrazec dost pomohl, ale dlouho jsem váhal, zda to mám poslat. Strávil jsem při hledání spoustu času, ale nevadilo to, pomalu jsem se prokousával k cíli. Dokonce i nějaké ty skryté tajenky se mi podařilo odhalit. Jen mi vrtalo hlavou, že bys Ty, takový mistr, udělal chybu a ten třetí díl 7. tajenky špatně vyčíslil. Našel jsem sice v obrazci NA MOUKU, taky se to hodilo logicky k tomu okřínu, ale pořád jsem byl v přesvědčení, že to vyčíslit číslem 7 nelze, že správně je 2 5. Tož co s tím? Koupil jsem si ve Zlíně tu avizovanou knihu a našel v ní u toho okřínu, že se mu říkalo ŠTRYCLA. Hurá, je to na 7, to musím najít v obrazci nebo v legendě. Jo houby, nic, nerostou. Naštěstí mě napadlo se na stránky se zadáním znovu podívat a ejhle, změna, nově vyčísleno. Hned mi bylo veseleji, i když tam nějaké bodíky za chyby možná budou. Vše jsem stoprocentně nenašel.
Tož se nezlob, že jsem se tak rozepsal.
Doufám, že to bude řádně čitelné, já to v nějakém tom programu opravdu neumím a už se to asi ani nenaučím. Ptal jsem se několika kolegů, ale buď nevědí, jak to vpisovat, případně kreslit, nebo se tváří, že je to tajné. Tak prosím, buď shovívavý k mému roztřesenému písmu. Nedaří se mi ani ten obrazec v té příloze otočit, ale s tím si určitě poradíš.
Díky za krásnou zábavu a těším se na příští kolo.
(Delší poznámka autora: Vítej mezi posluchači JLA, body pro titul akademika získali doposud jen dva matadoři, promovaní budou ale až letos při Brněnských hádankářských slavnostech, jeden bohužel in memoriam. Takže žádný ostych, zbylých asi 150 nadšenců ještě akademiky nejsou. :--)
Další dva důchodci páchají zadání křížovek, jeden autor, druhý konzultant. Vyčíslení 7 jsme chvíli zdůvodňovali netradičním pojetím JLA s tím, že třetí díl má dohromady sedm písmen, no raději jsem to opravil na tradičních 2 5. A navíc jsme oba špatně spočítali počet mozaikových políček s jedním písmenem, to jsem také musel opravit. Takže bude lepší průběžně sledovat případné opravy na webových stránkách, jednak je to u všech soutěží zveřejňovaných na webu potřeba a jednak to s námi asi nebude do budoucna moc lepší. :--))

Jako akademický elév si dovoluji zaslat k posouzení svoji první práci v kategorii K – 71. kolo JLA. Musím přiznat (a ocenit hned na startu autorovu snahu o zapeklitost některých úseků), že jsem nejprve vytvořil docela zdárnou variantu, kterou ale neposílám, protože jsem se nedovedl vypořádat s dvojicí nápoj/arak/nunčak. V šuplíkové variantě mám tedy „pozor/řezák/řepíček/odpor/polep“ místo „nápoj/řepák/řebíček/odboj/nálep“ a s tím pak související další výrazy. Tak jsem velmi zvědavý na autorské řešení. Určitě zkusím další kolo k zaučení i poučení, ať dnešní výsledek bude jakýkoliv. Děkuji za výborné zadání a těším se na kolo další. (Pozn. autora: škoda, že jste neposlal tu šuplíkovou variantu, dopadla by ještě o něco lépe.)

Krížovka bola pekná, som rád, že som sa po rokoch zapojil do tejto súťaže. Teším sa na ďalšie kolo. (Pozn. autora: a že šlo o zdařilý návrat.)

Nejdřív jsem myslel, že to budu řešit jenom do šuplíku. Pak se ale do toho vložila moje rodina (dcera a zeť) a začali hledat na internetu. No a donutili mě, abych to řešil dál. Všechno jsem nenašel, ale poctivě jsem vyplnil všechna políčka. Řídím se heslem "Rači blbě, než vůbec nic." Teď jsem si uvědomil, jak se doba změnila. Když dělal maturitu Lojza Nolč, tak jsem měl doma SSJČ, slovník cizích slov a nějaké překladové slovníky. Ve vědecké knihovně byl Ottův slovník, Vojenský zeměpisný atlas a 4 díly Naučného slovníku. A celkem to stačilo. Kolik je teď používaných materiálů je neuvěřitelné. Ještě nevím, jestli si troufnu na další kolo. (Pozn. autora: dnešní prameny jsou většinově prohledatelné na webu, řešitelé skoro vše odhalí, dnes by Nolč nikoho nenachytal. Na maturitní stužku jsem navrhoval heslo „Nikdy nevyhovíš všem“, ale třídní ho zavrhl s tím, že má sexuální podtext a nakonec zvítězilo heslo „Neodvážit se je osudné“. Tak si troufni.)

Po dlouhém pátrání jsem objevil obuvnické šídlo BOREK užívané ve Slezsku (slovník nářečí) a pak jméno psa BOSÁK (EK, ÍK) v Kottově slovníku. Původně jsem nevěděl, že tento slovník může obsahovat i psí jména. Tím pádem jsem musel změnit také název hory na BARÁK, jejíž začáteční písmena lze užít pro výraz skvrnky (tečky) BAĎKY, jak uvádí KOTT. Snad jsem to na druhý pokus opravdu opravil (občas, jak píšou někdy vedoucí soutěže, se vyskytnou opravy, které přinesou více ztrátových bodů, než původní řešení). (Pozn. autora: žel to mělo jeden háček, a to ten, který v Kottově slovníku u tečky nebyl, je tam pouze BADKA.)

Potrápil hlavně pes BOSEK (Kott) a BOREK (NLA), i když tento výraz jsem znal z Valašska. Tajenka NÁDOBA - dobrá finta, stejně tak ARAK = pozor. (Pozn. autora: i v dalších kolech bude třeba dávat arak.)

Problém mi dělala skrytá tajenka NÁDOBA, ale pak jsem si nastudoval vězeňský slang a problém byl vyřešen. (Pozn. autora: není člověku na škodu, když si dává arak nejen v baru.)

Přiznám se, že mám z výsledků "trošku smíšené pocity"! Nepátrám v minulosti, ale domnívám se, že jen tolik ztrátových bodů jsem zatím ještě nikdy neměl!!! Na druhé straně jsem "lehce zklamán" z 5 ztr. bodů za neodhalení systému skryté tajenky NÁDOBA! Pokud byl Tvůj úmysl zmást řešitele na upozornění opakovaných výrazů (ryba-kapr), tak u mě se Ti to "podařilo"!
Byl jsem na sebe "pyšný", že jsem klíč skrytí odhalil, mělo to logiku a navíc byla skrytá tajenka v obrazci i symetrická! Nenapadlo mě, hledat jinou alternativu!
Samozřejmě výsledky "beru", ale s manželkou mám "problém"!
Říká mi: "...chlubil ses, jak jsi na tom tentokrát dobře a skutek utek...!"
(Pozn. autora: a navíc manželka má vždycky pravdu :--))

Stále se považuji za křížovkářského začátečníka a mám proto radost, když se mi políčka v křížovce plní. Samozřejmě opět nemám všechny výrazy ověřené, takže chybičky budou, dvojáky, které mi vycházely (ŘEPÁK a BOREK) byly nad moje síly, a skryté tajenky, to byl boj :) ... a já za to vše moc děkuji :) (Pozn. autora: volně převzato od jiného soutěžícího: „co ukopnu, to ukopnu, každé správně vyplněné políčko potěší“.)

Ta šuplíková varianta byla skutečně celá přesně jako autorské řešení - od araku až po borek:-).  Chyba byla v tom, že jsem "pár" zrcadlových výrazů i přes vysvětlení považoval pořád ve smyslu "několik" a to rozhodlo... (Pozn. autora: každé slůvko třeba vážit.)

Zasílám  řešení 71. kola, které bylo velmi pěkné na chytáky i zpracované kvalitními výrazy. Největší úsilí bylo na tom zpestření, které odlákalo nádobu do sna, (kana). Připadal jsem si jako v rauši a dával pozor na nápoj arak. A navíc byl gól s banánem, který mě osvěžil jako ovoce. A nátlak do pěti hodin u baziliky. Velmi náročné na hledání skryté tajenky nádoba. Nejprve bylo Zolovo dílo bez čárek též bez jedné u vozovky, potom nějaký pták, kterého se bála starší žena a našla tu nádobu. (Pozn. autora: až do baziliky jsem jinotaje chápal a u Zoly jsem se ztratil, ale nedalo mi to, až jsem Tvé myšlenkové pochody rozklíčoval: NÁNÁ, DODO, BABA.)

 

K hádankám:

Ani jsem si nemyslel, že mi to půjde po tak dlouhé přestávce od ruky. I když u tebe člověk nikdy neví, kde je nachystaná nějaká past... (Pozn. autora: no právě.)

Přitom vím, že je možné jak u skrytých tajenek u křížovek, tak u řešení hádanek, vypsat všechny možné alternativy. U ženských napíšu Ilku, Ilču, Silku a u „nalije“ tvar „naleje“ nenapíšu. No není to na hlavu? (Pozn. autora: ne, není, je to na panáka šnapsu.)

V JLA se zatím spokojím s tím, že budu úspěšnějším dělat křoví a sbírat bodíky po malých počtech, co zvládnu v omezeném čase. Snad bude lépe. (Pozn. autora: časem můžeš tréninkové dávky zvyšovat.)

 

K logickým úlohám:

Čekala jsem jednodušší "zahřívací" kolo, ale čestně přiznávám, že poslední úloha mě potrápila pořádně, už jsem myslela, že to tam ani neposkládám :D (Pozn. autora: nějaké kokosy pro radost z rozlousknutí je dobré zařadit i na zahřátí.)

Hned první den po vyvěšení úloh jsem jich zvládl pět a k těm těžším jsem se dostal až včera. Nakonec dnes jsem dal i Soustavu čar. Úloha se mi líbila nejvíce, ale také mě nejvíce potrápila. (Pozn. autora: ano, tyto ambice úloha měla, jenže v Ohradách měla zdatnějšího konkurenta.)

Jako vždy jsem si louskání všech úloh moc užil. Řešeno po chvilkách, ale vše naskakovalo až překvapivě hladce. "Soustavy čar" byly krásné, nápadité, okříny jakbysmet. Asi nejvíce mne jako vždy potrápila "Rozsypaná mouka", zde jsem vcelku rychle vyřešil horní (pravou) část a ne a ne doplnit zbytek. A dneska si k tomu sednu a... najednou to tam je :-), tak hned zčerstva posílám. (Pozn. autora: někdy se vyplatí nechat mouku uležet.)

Jsem nesmírně potěšen, že Vaše zdraví se zlepšilo a my se zase můžeme ponořit do řešení Vašich skvělých úloh! U poslední úlohy (Soustavy čar) jsem si po vyřešení (aspoň doufám, že správném) málem sypal mouku na hlavu :-D. Už jsem to vzdával... (Pozn. autora: abych neslízl smetanu sám, úlohy jsou většinou dílem osmi autorů, já je jen přizpůsobím tématu a některou přidám, žijícím autorům pochvalu vyřídím, František nahoře to snad vidí.)

Nadšeně jsem se vrhl do řešení logiky, úlohy 1 až 6 jsem měl už po pár dnech. Ale pak přišlo to pravé ořechové - pustil jsem se do úlohy č. 7 a po chvíli usoudil, že nemá řešení. Další den jsem si natiskl 4 obrazce na jeden papír a pokračoval. A zhruba po 10 dnech, kdy jsem si říkal, že budu mít jen 6 úloh, jsem na řešení přišel. Podobně jsem se pustil do úlohy č. 8, tady jsem na řešení přišel asi za poloviční dobu. Děkuji za pěkné úlohy, čísla 7 a 8 byla opravdová "makačka na bednu". (Pozn. autora: většinou mi řešitelé psali, ať se podívám na zadání Ohrady, že podle nich nemá řešení.)

Na první pohled vypadala úloha č. 7 dost složitě, ale po několika pokusných přesunech okřínů jsem se chytil. Nakonec se mi po úspěšném vyřešení (aspoň doufám) sedmička líbila ze všech nejvíc. (Pozn. autora: pochvalu vyřídím, Imrich Cily je nejen šikovný autor a řešitel, ale jeho grafická zpracování řešení vyvěšuji vždy na konci ohlasů.)

Nejtěžší pro mě byla úloha číslo 8 s moc hezkým nápadem vnořit objekty do sebe. (Pozn. autora: tak je to správně, tak to mělo být.)

Některé úkoly byly netradiční, ale zajímavé. Vyzdvihuji nápad úkolu č. 8. (Pozn. autora: snažíme se pravidelně zařadit i originální nebo méně známé úlohy.)

Úlohy byly dobře řešitelé, ale OHRADA a SOUSTAVA ČAR daly zabrat. U mne SOUSTAVA ČAR byla ta těžší. Trvalo mi déle, než jsem figuru "P" zvětšil na správný tvar. Stále jsem pracoval se čtvercem 2 x 2 a různě dlouhou "stopkou". Stačilo jinou stopku naplnit něčím ostřejším a řešení bylo na stole. (Pozn. autora: tu stopku doporučuji naplnit už při tisku zadání.)

Úlohy byly tradičně pěkné. Nejvíc mi tentokrát jednoznačně dala zabrat ohrada, to jsem teprve u třetí úlohy v pořadí nečekal. (Pozn. autora: testerům asi sedla, nečekaně se stala nejobtížnější úlohou.)

Závěrem jako obvykle jedno umělecké zpracování řešení:

 

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 72. kolo JLA probíhá od 25. dubna do 23. května 2024, můžete si otevřít kompletní zadání 72. kola JLA, nebo jen zadání křížovky 72. kola JLA, zadání hádanek 72. kola JLA či zadání logických úloh 72. kola JLA. Hodně zdaru a zábavy při řešení, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies