jemelik

jemelik


JEMELÍKOVA  LUŠTITELSKÁ  AKADEMIE

Milí přátelé, před vámi je 36. kolo akademie, jehož řešení zašlete nejpozději do 16. března 2016 na adresy: Vladimír Jemelík, Kotlanova 3a, 628 00 Brno nebo jemelik@volny.cz. Jeho zadání máte i na webových stránkách www.schak.cz a www.jemelik.cz, odkud si můžete stáhnout některé soutěžní obrazce a najdete tam soutěžní podmínky a podrobnější informace o soutěži. V této soutěži o ceny v eurech (nyní je v bancích 4160 eur) může každý zájemce začít od kteréhokoliv kola.

36. KOLO

LOGICKÉ ÚLOHY

Moto: Bez chleba to prostě nejde.

1. Pecny chleba

Do některých volných políček rastru umístěte pecen chleba (celý nebo částečně odkrojený) tak, aby jich v každém řádku či sloupci bylo umístěno přesně tolik, kolik určují čísla na okrajích příslušných řádků či sloupců. Některé pecny jsou celé, některé částečně odkrojené – ze čtvrtiny, z poloviny a ze tří čtvrtin. V každém řádku zleva doprava i v každém sloupci shora dolů musí platit, že se velikost pecnů pravidelně střídá podle systému 1/4 → 1/2 → 3/4 → 1 → 1/4 atd. Přitom začínat může sekvence kterýmkoliv pecnem chleba. Za správné řešení získáte 20 bodů.

2. Chleba

Zakreslete do obrazce 6 tvarů vyobrazených písmen tak, aby se vzájemně nedotýkaly a přitom byla obsazena všechna políčka rastru (linie písmen se všech středů polí dotýkají nebo jimi procházejí, viz příklad). Pro každý tvar je zakreslený vzor, který musíte topologicky dodržet – to znamená, že tvar musí být stejný dle vzoru, nesmí se jím otáčet ani jej převracet, lišit se mohou délky dílčích úseček (spojnic středů políček). Do políčka, kde je vzor umístěn, musí daný tvar zasahovat. Jednotlivá písmena musí být v rastru umístěna na odlišném počtu políček. Za správné řešení získáte 10 bodů.


3. Chleba ve spíži

Ve spíži máme v regálu v osmi sloupcích na sebe naskládány kostky s písmeny dle obrázku, zbylý prostor je prázdný. Při jednom kroku lze jednou kostkou pohybovat o jedno pole doprava nebo doleva, ne nahoru nebo dolů. Kostka při svém pohybu může posouvat sousedními kostkami vpravo nebo vlevo. Pokud má kostka nad sebou další kostku nebo kostky, tak tato nebo tyto se s ní nepohybují. Kostka nebo kostky nad kostkou, kterou činíme krok, následně spadnou na spodní kostku, na které předtím posouvaná kostka ležela. Jestliže má kostka pod sebou volný prostor, tak v daném sloupci spadne na spodní kostku. Posuňte kostkami co nejmenším počtem x kroků tak, aby v některém z osmi směrů vodorovně, svisle nebo diagonálně šlo přečíst slovo CHLEBA. Za správné řešení získáte 5 . (10 – x) bodů.

4. Nejen chleba

Umístěte do rastru všech 12 předložených kusů pečiva (3 chleby o délce čtyř políček, 3 veky o délce tří políček, 3 dalamánky o délce dvou políček a 3 jednopolíčkové bulky). Jednotlivé kusy pečiva rozmístěte vodorovně nebo svisle tak, že černě vyplníte předtištěné dílce v rastru. Pole, na kterých jsou umístěny kusy pečiva, se nesmějí dotýkat polí s jinými kusy pečiva, a to ani diagonálně. Za správné řešení získáte 15 bodů.

5. Chleby v sudoku

V tabulce klasického sudoku se nachází šest pecnů chleba. Každý je rozkrájený na stejný počet krajíců, přitom počet krajíců ze stejného pecnu položený do různých políček je různý. Vyplňte tabulku čísly 1 až 9 tak, aby se stejná čísla neopakovala v žádném řádku, sloupci, ani ve vyznačených čtvercích. Šest čísel pokrytých každým chlebem dává vždy stejný součet. Přitom pokaždé sčítáme u jednoho pecnu šest navzájem různých čísel. Dva různé pecny mohou obsahovat stejnou šestici navzájem různých čísel. Za správné řešení získáte 25 bodů.


 

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 72. kolo JLA probíhá od 25. dubna do 23. května 2024, můžete si otevřít kompletní zadání 72. kola JLA, nebo jen zadání křížovky 72. kola JLA, zadání hádanek 72. kola JLA či zadání logických úloh 72. kola JLA. Hodně zdaru a zábavy při řešení, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies