jemelik

jemelik


Ohlasy k 40. kolu JLA:

Obecně nebo k vícero kategoriím:

Pěkně jsi s námi na tom talíři před vánoci zatočil. Bez znalosti tajenek by se to asi vyřešit nedalo. Ty jsem vyhledal poměrně snadno, kruh a mezikruží jsem si "rozbalil" na obdélníky a šlo to poměrně dobře. Ale pak to přišlo: tři rostliny, dva Bannerové, dvě kany a podobné fórky byly velice zapeklité.
V křížovkách jsem si tedy spravil chuť za nevydařené hádanky. Ještě že tu byla praženka, kterou jsem sice v životě neochutnal, ale pomohla mi přece jen ke slušnému umístění. Na tu celoroční bídu i v hádankách nakonec spokojenost.
Díky za celý ročník. Je neskutečné, jakou zásobou nápadů disponuješ. Věřím, že ti to vydrží i v tomto roce a už se těším na kruhadlo a další valašské specialitky. Jen musím lépe vysedávat na hádankách. (Pozn. autora: Jak říká jeden z řešitelů, akademie je jedna z mála soutěží, kde se člověk chytá na tajenkách. V dalším ročníku polezeme do zelí, pravda, může být po těm trochu těžko.)

Posielam Ti svoje riešenia do jubilejného štyridsiateho kola. Priznám sa, že všetky sily som venoval krížovkám, dúfam že úspešne (ale človek si u Teba nemôže byť ničím istý). Na hádanky mi v tomto predvianočnom čase neostalo veľa času. Rozrobených mám viac, ale do finále sa mi podarilo doraziť jedinú. Takže tohto kola hádaniek sa zúčastňujem iba symbolicky. (Pozn. autora: Dobře jsi to pojal, v obou případech dle Coubertina, není důležité zvítězit, ale v křížovkách vyhrát a v hádankách se zúčastnit.)

Tak tenhle rok utekl nejrychleji, co moje paměť sahá. Taky pozoruješ to zrychlování? Posílám poslední letošní kolo JLA a těším se na další ročník. Nevím ale, jestli ještě vydržím v čelních skupinách. Přátel ubývá, ale ti, co ještě vydrželi, jsou rok od roku lepší! Doufám, že aspoň v křížovkách budu na bodech. Příliš mnoho rostlin v kombinaci s imdb mi nedělá dobře. A v hádankách se musím v novém roce polepšit. Uvidíme. (Pozn. autora: říká se, že čas je spravedlivý, ale nechová se k nám pěkně, nejprve nám sebere mládí, potom krásu, pak zdraví a nakonec nás úplně opustí. Ale na zelí ještě nějaký čas máme.)

Ke křížovkám:

Bylo to opravdu obtížné, ale snad jsem neudělal moc chyb a vejdu se do 10 ztrátových bodů. Dokonce jsem našel i tu “větvičkovou” skrytou tajenku, a to je u mě co říct. Anebo jsi to navlékl tak, aby to objevili i takoví šmudlové jako já? Asi jo, viď! Každopádně jsem se pěkně předvánočně potrápil i pobavil. Jako tradičně jsem pár výrazů odhadl, někde jsem spoléhal na štěstí a na některá místa jsem se prostě musel vy.... . Možná bych mohl přejmenovat některé z křížovek na odhadovku, výmyslovku a odflákovku. (Pozn. autora: to jmelí jsem tam dal pro štěstí, s ním bych si podraz nedovolil.)

Bylo to velmi náročné, řešil jsem to vše ve vodorovné poloze, což si myslím, že pro mne to bylo přehlednější, než to řešit v talíři. Popravdě mi pomohl Bůh deus, tam jsem se chytil napoprvé. Podruhé jsem se chytil na dači a žábě, po atolu a U nás už to bylo lepší Potom následoval únor, uorat a urao. Nejlehčí mi připadal vnitřní kruh talíře, ale zde byly také nástrahy a možnosti prohození výrazů; nejtěžší byl Jozef Srna. Zabíračku dala druhá vrstva talíře od středu, kde se také mohlo různě manipulovat s některými výrazy. A největší problém pro mne byl s druhou křížovkou od vnějšku. To byla hotová jatka. Banner, Tanner, Málina (lis), Máryna (ryk) a kujeta (jek). Tam bylo velké množství  možných dvojáků, to bylo úplně na odstřel. Nejdříve tam byla kubeba (x bek) Potom jsem si připadal jak opilý, že vidím 2x Márynu, pak 2x Tannera. Rozhodující pro mne bylo, že už jsem viděl i třikrát více NNN (Nikolaje Nikolajeviče Nikitina) a ten to všechno rozhodl za mne. To byla velká úleva po opici. Potom jsem i pozřel 2x kanu, a to jsem zjistil, že jsi velký ANALYtiK. Ta skrytá tajenka je velmi vtipná. Ještě jsem si myslel, že jsi udělal pohybový talíř, kde se budou muset jednotlivé díly talíře natáčet na určité místo, aby se našla skrytá tajenka Lojanka a domikát. Opravdu sis s tím dal hodně práce a hlavně jsi musel vyřešit ANALYtiKa ve všech daných křížovkách. Velký problém je s Abunou, nejříve jsem tam měl krátce davky (jako davek), ale na poslední chvíli jsem to změnil na dávky, hlavně, že z toho nejsou nadávky. Ještě, že jsi všude dal jemelí a neudělal jsi to postupně do každé křížovky s obměnou např.: amala, anala, jmel, mel,omelo. (Pozn. autora: To víš, musím to dávkovat tak akorát, abyste mi od stolu neutekli.)

Děkuji za předvánoční zákusek. Nebyl vůbec dietní. (Pozn. autora: o Vánocích málokdo zhubne, to možná až teď při zelí.)

Do talíře jsem přidal, co jsem chtěl, takže nic nebrání odeslání. Nakonec je nejvyšší čas. Bylo to náročné, velmi náročné. Nakonec jsem tu osmou tajenku objevil. Krásně jsi to zamaskoval. Nebudu znovu opakovat, co všechno mě ve Tvé legendě "dusí", až mám někdy chuť toho nechat. Jenže zvítězit nad hmotou je silnější. (Pozn. autora: Vždyť jsme ve valašské kuchyni, tam se vaří, peče a samozřejmě občas také dusí.)

Když jsem se poprvé na internetu podíval na zadání, trošku mi přejel mráz po zádech. A když jsem pak nad tím seděl půl hodiny a pořád nějak nevěděl, jak to všechno uchopit, tak jsem si už myslel, že to tentokrát asi vůbec nedám. No ale co zbývalo jiného, než zkusit nějak začít. Po dosti dlouhé střelbě naslepo se zableskla první nejasná šance, no a pak už to byl krvavý boj o každé políčko... Nakonec jsem ale obrazec nějak vyplnil. Nejtěžší pro mě byla ornamentovka s postupovkou, tam se mi nepodařilo vše dohledat a ne vše bylo tím pádem jednoznačné. Tajenky snad mám. Duplicity KANA jsem si všiml, ale nevím, co s ní, takže nechávám to tak. (Pozn. autora: Žádná polévka se nejí tak horká, jak se uvaří. Nakonec z toho byl nejlepší výsledek za celý ročník.)

No moc jsem na to neměl klidu, u ověřování jsem šílel. No a navíc zpřeházená legenda. Musím říct, že jsem to chtěl vzdát. Naštěstí tajenky dost pomohly. (Pozn. autora: No dyť, proč myslíš, že jsem na tajenky tak vehementně upozorňoval?)

No tak Ty si nám pripravil skutočne kvalitnú valašskú vianočnú kapustnicu na prekrásne zdobenom tanieri. Chutila výborne, ale dlho som ju trávil. Bola totiž až príliš okorenená. To skrytie 8. tajničky bolo filištínske. (Pozn. autora: Co by člověk pro potěšení přátel neudělal?)

Posílám tedy talíř. Je plný a snad jsem použil i všechny správné ingredience. Chvílemi se mi sice točila z těch kruhů hlava, ale dalo se. Byla to netradiční a velmi zajímavá křížovka. (Pozn. autora: Také jsem si při tvoření pobrukoval „Točte se pardálové…“.)

Výsledok ma veľmi potešil, vôbec som nepredpokladal, že by som to zdarne ukončil. Celý ročník bol impozantný a dostatočne ma zaneprázdňoval. Obdivujem Tvoju vynachádzavosť pri ukrývaní tajničkových výrazov, najmä v poslednom kole. (Pozn. autora: pochvalná slova mě vlastně drží před tabulí a oddalují prázdniny.)

K hádankám:

Poslední minuty plynou, takže řešení hádanek je v příloze, a půjdu na polívku. Slivovicovou. Pochladnu. (Pozn. autora: hlavně neprochladni, víš kolik je teď kolem chřipek.)

Tak Ti to nadělení posílám, i když není úplné, u té 3 jsem nedokončila tu švadlenku. Jedna věc mě překvapila, žes tam dal jakousi ruskou polívku a tu pravou valašskou kyselicu jsi úúúúplně opomenul. (Pozn. autora: no teda, a kyselačka je jako co?)

To bylo pekelné kolo. (Pozn. autora: s čerty nejsou žádné žerty.)

V prílohe zasielam riešenia hádaniek 40. (už?..., ten čas ale letí) kola. Tak dobre ako minule to asi nebude. No holt, nie každý deň sú Vianoce. (Pozn. autora: A bylo, jen tak dál.)

K logickým úlohám:

Ačkoli polévky miluju, tohle kolo mne přemohlo a posílám, jen abych neměl úplnou nulu. (Pozn. autora: pro zahřání pár polévek stačí.)

Nakonec jsem navýsost spokojen, že jsem závěr nepodělal a i v konečném pořadí postoupil. Den před odevzdáním jsem byl na tom "bledě". Nakonec Tlačenkovou polévku jsem v brzkém ránu dal na první a jediný pokus za 5 x 9 bodů. A když jsem k tomu záhy úspěšně přidal Čočkovou polévku, bylo vymalováno a s chutí jsem odkvačil do práce. Pak už ve volných chvílích dopsat čistopisy a čekat ... kam mne tlačenka zařadí. (Pozn. autora: sice jsem nikdy tlačenkovou polévku neochutnal, ale dělala s konzumenty pěkné kousky, třeba Tobě sedla docela slušně.)

Opět jsem nedala víc než jednu úlohu. (Pozn. autora: dobrá, nechejme polévek, zkusme zelí.)

Pěkné úlohy, řekl bych přímo: "podle mého gusta - protože šestiúhelníky mají své kouzlo", až na tu tlačenkovou polívajdu - tlačenka je rozhodně lepší s cibulí a s octem. A navíc tento typ úlohy nemiluju, protože logiky v ní je opravdu jenom špetka. A taky jsi tomu nasadil korunu s tím hodnocením - devět bodů za volné políčko považuju přímo za zločin. (Pozn. autora: státní zástupce říkal, že tento případ policie nejspíše odloží.)

Polévky se vám opravdu povedly. Úlohy 3 a 4 mě pěkně potrápily. Ve 4. úloze se mi však podařilo uvolnit pouze 1 políčko, pak už jsem na to neměl nervy. Těším se na další ročník. (Pozn. autora: tak to po zelné polévce by příští kolo s uvolněním neměl být problém.)

Polívky miluju, nakousla jsem všechny, ale dojedla jen pepřovku. (Pozn. autora: proti gustu žádný dišputát.)

Posílám Ti alespoň symbolicky a logicky s párkem po funuse vystydlou Párkovou polévku. Vystydla, než jsem ji pracně dojedla … a párky jsem nahradila nalámanými špejlemi … (Pozn. autora: no jo, gurmán.)

Tentokrát je to o trochu lepší (pokud jsem to správně řešil, resp. opsal ze šmíráků),  ale stejně ne kompletní. U párkové polévky se nezadařilo, nenašel jsem těch správných 13 párků, abych je mohl umístit do 61 políček... (Pozn. autora: ani se nedivím, po tlačenkové polévce bych párky ani nehledal.)

Už to nejdem ďalej siliť a posielam riešenia. Opäť nie kompletné, už asi nikdy. Optimizér určite má lepšie riešenie, ale tiež som sa ďalej nedostal. Takže musím byť skromný. Hahahaha. (Pozn. autora: Skromnost je ušlechtilá vlastnost, ale není příliš vhodná při řešení optimizérů.)

Závěrem jako obvykle jedno umělecké zpracování řešení:

 

 

 

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 71. kolo JLA probíhalo od 15. února do 15. března 2024, můžete si otevřít řešení 71. kola JLA, předběžné výsledky 71. kola JLA a ohlasy na 71. kolo JLA. Došlo rekordních 187 řešení, děkuji za ně, pěkné dny, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies