jemelik

jemelik


Ohlasy k 39. kolu JLA:

Obecně nebo k vícero kategoriím:

Po velkém úsilí a hledání jsem poskládal Tvoji lžičku s rybou. Jako autor jsi perfektní, bez chyb a vždy tam zašiješ vedlejší svůdné řešení a řešitel se dlouho trápí hledáním, než přijde na to, že je na špatné stopě. Např. AŠÁK, UDALL... Dlouho mne STRAŠAN strašil a AŠÁK byl pěkně zašitý v NLA!!! Teď se vrhnu na optimizér (úloha 3), ale tam asi nebudu nejlepší. Zatím mám 25 tahů. (Pozn. autora: Díky za pochvalu, musím ji vyseknout i Tobě, správně ses vrhl na optimizer, jenom na tu Stodolní furt nechoď, dva tři tahy do měsíce v našem věku stačí.)

Před přítelem Žačokem (nebo asi Žačkom) hluboce smekám klobouk, který normálně nenosím. Vidíš, už mi nedělá problémy jen čeština, ale i slovenčina. Apropó, zajímala by mě ta Hutianka v křížovce. (Pozn. autora: Tak ta je ze Staré Huty, ale teď nemá čas, lebo je vo fitku, ale kondiční ten oný už nemůže, takže bude brzy volná. Zatím si můžeš vybrat z jiných devíti Hutianek v 6. dílu SSJ pod hesly Detvianska Huta, Kružlovská Huta, Livovská Huta, Muránska Huta, Ponická Huta, Stebnícka Huta, Vigľašská Huta či Žarnovická Huta. Mezitím se ta ze Staré Huty uvolní.)

Toto kolo se nese v duchu současného počasí. Je plačtivé, neboť řešitelé zpláčou nad výsledkem nebo nad výdělkem. Ten nebude žádný. Aspoň u mne. Křížovka celkem v pohodě, zabrat dal hmyzožravý savec - netopýr čili kleklajka, Udall (Adams se se Smithem potkal jinde než v rodokmenu) a třeba approach. Tajenky nečekaně snadné (snad), ale hádanky, to byl tedy hotový očistec. Dvojka a trojka asi měly být vyčísleny. Bez toho to bylo neřešitelné. Možná se ale mýlím a někdo to dal. (Pozn. autora: asi budu muset dát Radovi flašku, že mě zachránil před cejchem nelidy.)

Tristní výkon i výsledek. Neseděl jsem tentokrát potřebnou dobu na některých hádankách, takže se moc nezahřály a moc se toho nevylíhlo. To byly Šance, Vysočina (houby ale žádné nebyly) a nakonec ještě stěhování a malování doma v paneláku. Rádce místo zrádce jsem sice zkoušel, ale ani u jednoho jsem nenašel přesné synonymum konfident. A že koření je sloveso, to mě nenapadlo. Ale co je nejhorší – na Šancích jsem 2 hádanky vyřešil, ale už nevím které, proto jsem ten kus papíru už nenašel. Když jsem ale viděl řešení se Zohorem, hned jsem si vzpomněl, že jedna z nich byla právě tahle. Ve Frýdlantu jsem měl totiž Zohor. Možná je to tím, že z Frýdlantu je to do Zohoru blíž než z Třeboně. Teď koukám na mapy.cz a je to blíž o 18 km. To překvapivě není o moc. Tak ještě nějakou blbinu v křížovce a bude tenhle mizernej podzim bez hub úplnej. Už jsem chtěl několikrát oddělit K + H a přejít na K a H, ale to by bylo zbabělé, že. Takže i po této kruté porážce zůstávám v kategorii K + H. (Pozn. autora: ale dvojku a trojku jsi zkoušel, no a houby, a pak že nebyly – a hrdý buď, žes v KH vytrval.)

Ke křížovkám:

Ako vždy pekná a ťažká práca, gratulujem, (Pozn. autora: dřeme jak barevní, bledí při řešení, rudí při výsledcích.)

Bylo to opět pěkné a zajímavé. Trochu si myslím, že jsi opět vyhrál. Protože 23/2 obyvatelka Hutianka ve tvých pramenech (velmi pravděpodobně) není (jen ve slovenských pravidlech pravopisu z 2013) a políčko 23x31 neříká jasně, kolik v něm bude písmen. A ani 25/1 hubačit jsem nenašel jednoznačně k dané legendě a nabízející se křižující se božstvo Tia nemusí být jen severoamerické, že? Známe své pappenheimské. Tož uvidím. A to je v křížovce ještě pár dalších ošemetných výrazů. Skrytá tajenka prachanda může být i v mozaikových políčkách, ono je to jedno. (Pozn. autora: co pořád všichni máte s tou Hutiankou? Jak říkám, pěkně postupně. A nehučit, čili neodmlouvat, tj. nebýt odmlouvačným, prostořekým.)

Čekal jsem, že Udall bude ve filmové databázi, ale po debaklu v minulém kole jsem se zapřisáhnul, že se do filmové databáze až do konce roku nepodívám. No a melí, to už je příznak stařecké chabozrakosti. Ale i přesto se těším na polévku, doufám, že jsi ji dobře uvařil, já osobně mám nejrači držkovku, to je prostě jednička. Ale aj takový hovězí vývar s chytákovými noky či hledákovými nudlemi přijde vhod. (Pozn. autora: vařím písmenkovou, dršťkovou čekám od řešitelů.)

Já jsem to tušil. Nula utekla o fous, tak snad tu polévku uvařím správně. (Pozn. autora: Čia byla z mé strany tak trochu kanada, polévku nechej trochu vychladnout.)

Je to škoda (zatracení indiáni), ale když to není výborné, tak beru i chvalitebné. Obdivuji to, že si dáš práci s osobním ohodnocením a jeho posláním. (Pozn. autora: tož sa snažím, vykouříme mírku dýmu a pustíme se do zelňačky.)

Měl jsem u Tvé křížovky nedořešeno několik výrazů, mj. i jihoamerické božstvo PORE A TIA. Při luštění jiné křížovky jsem si všiml, že TIA je severoamerický indiánský bůh.  Tak mi to začalo šrotit a hledal jsem jiné alternativy pro HUBA?IT. No a našel jsem možnosti i HUBAČIT a pak jsem začal hledat jihoamerického boha ČIA. Naštěstí jsem našel v Universu ve fulltextu ČIA, že je peruánská bohyně. Takže posílám poprvé u Tebe opravu v rámci řádného termínu.  Věřím, že ji přijmeš. Asi tam budou chyby jinde, neboť si nejsem u některých výrazů 100% jistý. (Pozn. autora: pravdu máš, jedna oprava v termínu je možná, žel jedno přepsání taky.)

Tak jsem tu kašu vyluštil a posílám Ti ju. Bylo v ní několik pěkných pasáži s křižováním delších výrazů a byla chutně promaštěna skrytými tajenkami, za což Ti dávám palec nahoru i klobouk dolů. Nejtěžší byl hlas husáka a kleklajka. A nepodařilo se mi potvrdit politika Adamse. (Pozn. autora: no právě, byl to Udall, s tím jménem by mohl uspět i u nás.)

Tentokrát jsem obrazec celkem vyplnil (samozřejmě ne vše ověřeno). Ale ty tajenky. Mlýny by snad projít mohly (valašsky mlýn se řekne mlýn), ale talíře by už asi nebodovaly. A kdo ví, jak to bude s krupicou, protože afrického běžce jsem neobjevil. No uvidíme...Ale stejně by to mohlo být letos relativně nejméně chybné kolo. (Pozn. autora: Bulti běžel na straně 526 v Malé encyklopedii atletiky a Vy jste si doběhl pro nejlepší letošní výsledek.)

Tentokrát možná budu trochu nad svým průměrem ztrátových bodíků, když jsem na poslední chvíli objevil pár Tvých flint. Na podzimní nulu to ale stačit určitě nebude. (Pozn. autora: teskle ti to musím potvrdit.)

Zasílám řešení JLA, které opětně nemá chybu, skryté tajenky velmi pěkně ukryty. Dalo to fušku. Hlavně ten Udall, který neudal Adamse. Dále ty kříže, správně křéže, to bylo velmi pěkné, a spodní část okolo chechtů, to jsem se vůbec nenachechtal. A nakonec ty mlýny, ještě že jsem si přečetl první kolo, kde jsi řekl, že l přeškrtnuté bude jako l z Valašska. Původně jsem tam chtěl dáti mlýny s přeškrtnutým l, ale mluviť bylo pouze s tím škrtancem přes el, ale brusliť jsem nikde nenašel. Tak snad jsem z toho vybruslil natvrdo. Díky za takové křížovky, které dají zabíračku, ale potom přinesou uspokojení řešiteli. (Pozn. autora: lehké to nemám, uspokojit tolik řešitelů, a to se občas doma hlásí ještě moja.)

K hádankám:

Akosi čoraz menej zvládam. Pritom sladkú kašu mám celkom rád. Dnes posielam len 8 riešení, aj to nemám istotu, či dobrých. Asi starnem, hahahaha. No nič, teším sa, čo zasa pre nás pripravíš. (Pozn. autora: snad na kaši nezanevřeš, příště zkusíme polévky.)

Bohužiaľ, hádankám som sa v tomto kole venoval menej, stihol som vyriešiť iba tri. Teším sa na jubilejné, 40. kolo. (Pozn. autora: tak už čtyřicáté kolo, „to se oslaví, to se oslaví, než to naše mládí stáří unaví“.)

Hádanky sice máš hezké, ale pro mne hrozně těžké. (Pozn. autora: nevážit, řešit.)

Jsem idiot.-) Tak zblblej shlukama, že toho parodistu tam prostě nedám. Co se dá dělat? (Pozn. autora: a já pořád říkám, nebrat úplatky, nebrat úplatky.)

Kaši mi snědli druzí. (Pozn. autora: ze svazu soudruzi – a pak že přátelé.)

Na to že jsem tentokrát spoustu času věnoval rekonstrukci bytu, to myslím není tak hrozné. Záleží však, co se ujme. (Pozn. autora: tak, byt bychom měli v kupě.)

Posílám opět neúplné řešení JLA - snad příště budeš mít k řešitelům soucit a uděláš kolo trochu lehčí. (Pozn. autora: kdybych to uměl, tak posílám hádanky do Louskárny, ale lehké mi nejdou.)

Správa o výsledku potešila, takže z mojej strany maximálna spokojnosť. Určite lepšie ako jedna hádanka v treťom kole. Dúfam, že to pôjde takto aj v budúcom kole.:)  A Radovi blahoželám, naozaj skvelý výkon, deklasoval všetkých. Budem chodiť k nemu asi na školenia, veď bývame circa 17 km od seba.:) (Pozn. autora: co nejdříve si domluv termín školení, Rado toho má teď plno.)

Trvá mi to jak hladnému sraní. Neřešitelné. (Pozn. autora: z hovna bič neupleteš, chtělo to něco jiného, zeptej se Rada, jak na to šel.)

Víc jsem nezvládl, stopy byly, ale i tak jsem spokojený. (Pozn. autora: počkáme na sníh, na něm budou lépe vidět.)

Žes nám, luštitelům, navařil pěknou kaši, to ti k tomuto kolu napíše snad každý. A já nebudu jiný. Na slabikovou přesmyčku, na rozdíl od předchozích papírků s napsanými slabikami, jsem tentokrát použil spodní stranu scrabblových kostek. Stejně jsem to nevylouskl, jedno plus ten systém ale má, teď můžu hrát scrabble i zespoda. (Pozn. autora: shora nebo zespoda, to je fuk, hlavně když se daří, hádanky taky nemusíš postupně, jednu zepředu, druhou zezadu, třetí jen když máš náladu…)

K logickým úlohám:

Opět pěkné kolo. Paradoxně za nejlepší úlohu považuji tu, co jsem nevyřešil – Lžičky na kaši. Asi také proto, že jsem s ní strávil nejvíce času. Zdálo se mi, že jsem ji systematicky uchopil, dvakrát nezávisle řešil a jednotlivé pokusy ukládal v souborech na PC. Jako bych tušil, k jakému výsledku se dostanu. Ano, budou mi nakonec sloužit k tomu, abych dle vystaveného řešení zkontroloval, kde jsem se dvakrát přehlédnul. Na třetí pokus mi nezbyl čas. (Pozn. autora: díky za objev, a já proč na přeborech nic moc, teď je mi to jasné, já prostě některé úlohy neumím správně systematicky uchopit, no ale vlastně ani to není záruka úspěchu, tak to bude přece jenom v té kebuli a co už s ní?)

Opět z mé strany nic moc, u první úlohy si nejsem jist, zda jsem dobře pochopil zadání, se čtvrtou úlohou jsem se natrápil mnoho dní, byl jsem zřejmě blizoučko řešení, ale nepovedlo se, u páté úlohy jsem bez problémů pochopitelně našel osu obou kružnic, středy však ne a šestá úloha mne potrápila skoro stejně dlouho jako úloha čtvrtá, ale nakonec jsem ji vyřešil dnes odpoledne v plné tramvaji za deset minut! (Pozn. autora: no a je to jasné, chce to někde do tramvají, někde zase do šalin.)

Samozřejmě moje první kroky vedly k mé databázi řešení Lžiček. Vlastně odklon od správného řešení byl mi již jasný dle autorského vyřešeného obrazce. Z textu zadání jsem se upnul k řešení tak, že na každé hlavní úhlopříčce je stejný počet potopených a nepotopených lžiček, tedy 4 a 4. Uvedené řešení jsem tedy analyzoval jako nesprávné. Budiž. Pravděpodobně svým snažením jsem možná dokázal, že takovéto řešení formátu 4 a 4 na úhlopříčce neexistuje. Na tu bídu jsem s přidělenými body spokojen a děkuji. Dle cyklistické terminologie z balíku bedlivě pozoruji čelo pelotonu. Ať se borcům v posledním kole daří jako doposud. (Pozn. autora: nebyl jsi sám, ale v zadání bylo napsáno “na hlavních úhlopříčkách”, ne “na každé hlavní úhlopříčce”, taková úloha by neměla řešení, což jsi dokázal. Máš ale, příteli, dobré srdce, nemyslím, že by chlapci v pelotonu kdy přáli těm v úniku, ať se jim i nadále vede, nevím, nevím, jestli si spíše nepřejí, aby ti vepředu popadali:--).

Teda, dal si mi zabrať tými rafinovanými podaniami úloh. Ak som na ne prišiel, budem rád. Ak nie, poučil som sa zasa. (Pozn. autora: a máš body i poučení, a ne zadarmo, nějaké úsilí to stálo.)

Závěrem jako obvykle jedno umělecké zpracování řešení:

 

 

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 71. kolo JLA probíhalo od 15. února do 15. března 2024, můžete si otevřít řešení 71. kola JLA, předběžné výsledky 71. kola JLA a ohlasy na 71. kolo JLA. Došlo rekordních 187 řešení, děkuji za ně, pěkné dny, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies