jemelik

jemelik



Obecně nebo k vícero kategoriím:

Bojuju s všemožnými kolečky a jejich náklady. Zadrátovanou bedýnku jsem našel ve Šmírbuchu. Dnes jsem zaznamenal úspěch s "ackami". Jednak jsem hledal "řadu komárů" a napadlo mě, že by to mohlo být z hokeje. Mohl jsem prohledat celou Malou encyklopedii ledního hokeje, ale čas je drahý, tak jsem zadal do googlu "Acka" hockey mosquitoes a ejhle Andersson ("Acka") a pak jsem teprve šel do zadaného pramene. Opravdu rychlejší, i když to bylo hned na začátku. A pak druhé bingo v obměnce. Hledal jsem už jen pro ověření obepis kolečka a v lístkovnici pod heslem "táčky" bylo přesně to, co jsem hledal. Doufám, že i další má hledání budou stejně úspěšná. (Pozn. autora: a byla, ale bylo třeba správně mazat…)

 

Tak jedu s těma kolečkama. Nějak vržou. Asi potřebujou namazat. Možná někdo bude chtít zmazat autora. Hádanky v pohodě, ale křížovka hrůůůůůza. Něco jsem prostě ani za boha nenašel. No, uvidíš sám. (Pozn. autora: no hledím jak zjara, nikde žádná chybička a stonání jak na galejích)

 

Tož v tej příloze nájdeš plný tragáč řešéní tých tvojich kolec aj z žebřiňáčkem. Edem dúfam, že aspoň kerési bude dobré. A řešéní tých druhých kolec ti negdy donese naša počta (snáď). (Pozn. autora: všecky byly dobré, edem v tých druhých kolcách byli besrmani, a né besrmany)

 

Ke křížovkám:

Byl to pořádný ořech. (Pozn. autora: tak)

 

Čas nadešel. Ještě bych mohl dva dny dumat, ale brzy ráno jedu s kámošem do Kunčic p. O., kde mají chalupu, stáčet med. Bohužel, skrytá tajenka nade mnou zvítězila. Vypsal jsem si všechny stejné výrazy a zkoušel jsem s nimi všechno možné, jenže nic. Ať přemýšlím, jak přemýšlím, napadá mě pouze VÍTR. Jestli je, tak ho neumím vyhledat. Mělo by to být mužského rodu, když "u této hračky HRÁL svou roli také...“ Napsal jsem k obrazci VÍTR, ale i když je to dobře, tak chybí systém skrytí, a to je špatně. Třeba se najde i nějaký chybný výraz, neměl jsem jak všechno ověřit (např. africký kmen BUBE). Také rozhodování zda SOLENÍ x SOMA nebo KALENÍ x KAMA a SVĚCENÍ x KALENÍ nebo SVĚTINA x BĚLENA., protože se tam bije to KALENÍ. Ale mám za to, že obě varianty jsou možné, protože rostlinné kořeny mohou být jak KAMA (Indiánská encyklopedie, kořeny kama, druh hyacintu) tak i SOMA (CJC 1) = vegetativní část rostliny a kořen je vegetativní část spolu se stonkem a listem a SOLENÍ je z koželužství. Čili opět to nebude s nulou. Snad v příštím kole. Jsem zvědav, jak se s kolečkem poprali ostatní a na jejich odezvy. Je to vždy dobré počtení. Jsem zvědav, co jsi připravil napříště. Ale to je ještě dlouho. (Pozn. autora: VTIP v tom byl, často se ale také objevoval SLIB, TLAK a TVAR, větry se naštěstí objevily jen u dvou řešitelů, už je snad dobře, příště půjdeme na pastvu)

 

Dík za zprávu o mém upsání, přepsání, či jak by se jinak ta má "volovina" dala nazvat. Asi fakt budu posílat, jak už jsem jednou poslal, jen šmírák. Nebo že bych machovatěl??? (Pozn. autora: v každém z nás ty machy dřímou, číhají a ve vhodné chvíli vytanou, že se pak nestačíš divit, šmíráky nevyjímaje)

 

I při opravě jsem se stejně dopustil nevyplněného políčka. Ale lepší to už asi nebude. I tak 1 ztrátový bod je pro mne výborný výsledek. Křížovka byla strašně těžká, ale i tak jsem kontrole měl věnovat více pozornosti. (Pozn. autora: některé paranormální křížovkářské jevy prostě vysvětlit nejdou, to prázdné políčko by tam možná bylo i po deseti kontrolách)

 

Jsem skoro hotov, jen si ověřit několik výrazů, ale asi jako obvykle se mi to nepodaří. Třeba to Ambuduvanga, ani nevím, které řece se říká řeka běsů, to vidím poprvé, nebo pošuka, coby zbrčeného ševce (možná v nějakém filmu jako v Pyšné princezně, či co) a ještě něco dalšího. Je však dost času. (Pozn. autora: no přece přítoku africké řeky Ivondra jménem Fangandrano, to do tohoto kola netušil ani zbrčený švec v ČSVAS v heslu 1810.3)

 

Letos je to skutečně masakr :-), už by se mi ty trestné body nevešly ani do kolečka, ani do tragáčku. Kdepak získat kvalifikační bod, při téhle úrovni je pro mě nedosažitelný - obávám se, že jsem už dosáhl stropu mých možností, stačí, když budu někde uprostřed pelotonu. (Pozn. autora: co by za to jiní dali, kdyby jim to aspoň takto šlapalo)

 

Mám pocit, že po druhém kole jsem ti říkal, abys byl s prázdninovým kolem na nás hodnější. Opak však byl pravdou, tohle bylo zřejmě kolo s největším množstvím nejednoznačných či alternativních výrazů. Upřímně řešeno - mám přeci jen ze sebe trochu smíšené pocity. Původně jsem totiž byl rozhodnutý dát autorskou "roli Beka", jenže po čtyřech pivech na hotelu v Krnově jsem si říkal, že Lom je přeci jen o malililinko více jistý či ukecatelný než Bek, protože křižující africký kmen k "Bekovi" prostě nemám. No a protože rád svádíš, tak jsem si vtloukl do hlavy, že legendovým výrazem "role Beka" k vpisovanému výrazu "král" se naopak snažíš zmást. A ono kupodivu tentokrát ne. Kdo se v tom má pak vyznat? Z toho všeho jsem si odvodil soukromé ponaučení - při přepisování řešení k zaslání se musím u výrazů střílených od pasu nejlépe rozhodnout po třech pivech, případně pak si jich dát raději pět, čtyři totiž nevedou nejkratším směrem. Zápalka = sirka mi sice vrtala v hlavě a úplně jsem nevěřil, že to sedí, jenže jsem v excelovém zpracování Valašského slovníku (já blb) hledal česky jen zápalka a zřejmě vyčerpáním či spíše vlastní neschopností dotáhnout to do konce jsem už slovo sirka prostě nezadal. Pak by totiž byl úplný klid a koleček by vylezl (ještě existuje alternativní rostlina vičena x jméno Vila).
Na druhé straně - ať dělám co dělám - Solena či solena je jednoznačná rostlina - přes tykvotvaré, či tykvovité (Cucurbitales, což je totožné, jako je na Biolibu), je na netu dostatek hesel včetně zařazení do rostlinného systému, že by byl hřích to neuznat. Jako rod tropických rostlin mimo jiné je i na české  wikipedii. A Kavina byl jednou z možností pro dohledání knižně v české knihovně, ještě že to Jirka zvládl rychleji. Ale samozřejmě platí jako vždy - těším se na další kolo. (Pozn. autora: elektronické prameny by rod rostlin Solena neobhájily, Jirka Vlášek si zaslouží dvanáctkrát po kalíšku)

 

Marně jsem se snažil výraz na 23 „prostor pro voloviny“ řešit jako „tento obrazec“. Chybělo mi tam jedno políčko a nakonec vyšlo úplně něco jiného. (Pozn. autora: ale asi bych to musel jako správné alternativní řešení uznat)

 

Perfektně zpracovaný nádherný obrázek i perfektní skrytí tajenky, vtip byl v tom, že se nejednalo o cizí jazyky, což nabízelo řešení kolo - ve valašském nářečí rodu mužského, ale velmi vtipná finta ve výrazech, po nichž následoval vtip. Snad to bude dobře a dostanu se do 12 bodů jako je kvalitní pivo 12°, které pomáhá v těchto vedrech, i s tvou osvěžující křížovkou. (Pozn. autora: dostal ses na tak slabé pivo, že bys ho ani nechtěl pít)

 

Při troše smůly jsem v podstatě zralý tak na osm až deset bodů, protože do tolika políček prostě jednoznačně "nevidím". Tož jsem zvědavý, odkud jsi ta esa vytáhl, ale z rukávu to rozhodně nebylo... (Pozn. autora: ať jsem tahal odkud tahal, štístko stálo při tobě…)

 

Si Ty ale "fiškus", najprv zapeklito legendované výrazy a obtiažne vyhľadávaky a potom hádankové hľadanie skrytej tajničky. Toto mala byť skôr úloha pre hádankárov. Tvoj zmysel pre zavádzanie riešiteľov je bezhraničný. S tými cudzími jazykmi si to ale dobre narafičil. Ešte dobře, že som Ti nenaletel. S krížovkou som mal problémy do poslednej chvíle a ešte vôbec neviem, či som nenarobil viacero chýb. Dúfam, že už nevystupňuješ obtiažnosť. (Pozn. autora: jak bych mohl…)

 

Skrytou tajenku jsem tentokrát nejenže neobjevil, ale nemám ani tušení, co by to mohlo být (možná slovo TVAR????). Stejné výrazy (čtyři cizí jazyky) mi nikterak nepomohly. Knížka A měl sem já píščalenku mi pomohla jenom u výrazu besrman. Původně jsem řešil vasrman a Vato (přehlédl jsem, že Vato je jméno postavy a ne herce). Ale nevadí! Pěkně jsem si zaluštil. (Pozn. autora: a o to jde, tvar netvar)

 

Táto bola podľa mňa zatiaľ najťažšia v tomto roku. Niektoré výrazy som vôbec nenašiel, napríklad Snob, sídlo poblíž řeky běsů, niektoré cizí jazyky boli tiež nad moje sily, rostlinné kořeny. A som zvedavý, či nástrahy po slovensky budú pasce, lebo existuje v slovenčine aj slovo pasť a množné číslo k nemu je slovo pasti. Už som to tam asi trikrát prepísal v riešení, ale nakoniec nechávam pasce. Mám tam preto aj dubletu kalení v krížovke, ale nechal som to tak.:) (Pozn. autora: ani pasce, ani pasti – ale lesti, cé je správně)

 

Tohle bylo časově nejnáročnější a nejobtížnější kolo JLA, které jsi dosud vytvořil. Spousta promarněného času, až se ztrácí radost z luštění. (Pozn. autora: čas věnovaný koníčku není marný potud, pokud ho za marný sám nebudeš považovat, bo i ztracený čas jsi prožil a teprve čas rozhodne, zda byl marný či ne)

 

Víš, co bylo nejhorší. Našel jsem asi 10 typů půd a 5 tutových herců Bek, Suk, Vala, Para a Chyra a zkřížit to s africkým kmenem a planetkou. No to bylo super. (Pozn. autora: a tady jsem zrovna pomáhal jinou legendou „role Beka“, ale jak někteří poznamenali, už si nejsou jistí, zda pomáhám či matu)

 

Volám heuréka !!!!! a zasílám opravu skryté tajenky 28. kola. Vasrman byl vtipnou hračkou, proto u něho hrál svou roli VTIP. Skrytá tajenka není tedy TLAK, jak jsem uvedl v mém řešení, nýbrž je to VTIP. (Pozn. autora: nic víc neudělá autorovi radost než radost řešitele)

 

Za křížovku dávám palec nahoru, zejména slovensko-valašský chytáček LESTI x PASCE byl hezký. Za skrytou tajenku dávám palec dolů. Hledat něco a nevědět, co hledám, to není pro mně, přenechal jsem to koňovi, který má údajně větší hlavu, ale ani ten mi neporadil. Hledači skrytých tajenek se v tomto kole určitě vyřádili a vyhráli nad chudáky luštiči minimálně 4 : 0. Můj sen o nulovém řešení se opět rozplynul. Ale co nadělám -  hlavně zdraví a neparkovat na parkovišti ve Vrátné dolině pod lanovkou. (Pozn. autora: no jenom po čtyřech jazycích a čtyřech výrazech se dalo dívat, kůň aby do toho kopl)

 

K hádankám:

Dal jsi nám to ale dárky,
řešit máme tvoje kárky!

Naložils je spoustou věcí,
ale pro mne jsou, fakt, přeci
moc těžké a nad mé síly -
na to jsem já přišel v chvíli…



Příště prosím bude lepší,

dáš-li taje mnohem lehčí,
jinak můžu říci směle:
Ubudou ti  řešitelé!
(Pozn. autora: k srdci si to beru, na kárky už nepomyslím)

 

Jdu ještě na pivko pouvažovat o přídavce, tak kdyby se poštěstilo, poslal bych. (Pozn. autora: čekal jsem, čekal, ale marně)

 

Se svým výkonem v soutěži jsem nadmíru spokojen, synonymum kolečka na 46 písmen bylo na mne trochu příliš, tak přidám jen začátek. (Pozn. autora: začátek byl dobře)

 

Škoda, že jsem nedodělal ten trakař, dopravní prostředek mě taky mohl napadnout, já jsem hledal: unaví - vozík atd. Nevadí, pokusíme se příště. Zatím získávám zkušenosti, doufám, že se dohrabu taky někdy ke kompletní řešené desítce. Děkuji za pěkné taje, těším se na další kolo. (Pozn. autora: pastýři s ovečkami se už také nemohou dočkat)

 

Tak jsem ta kolečka všeho možného odtahala, v tom horku jsem nadřená,
ale šťastná, že žádné nezůstalo na půli cesty. I když ty cizí nádeníky jsem málem nepotkala. Takže se už můžeme těšit na další kolo. (Pozn. autora: pastva by mohla být příjemnější, sluníčko, píšťala, vůně trávy, bekot ovcí…)

 

Tentokrát Ťa musím pochváliť, pretože oproti predchádzajúcim kolám som si skutočne zalúštil a budem rád, keď aj ďalšie kolá napodobníš. (Pozn. autora: budu se snažit)


K logickým úlohám:

Pod heslem „Co je doma, se počítá“ přistupuji i k řešení úlohy – dle mého názoru nejtěžší v tomto kole – „Projížďka s kolečkem“. I za ten krátký čas – pro mne dlouhý, od pátku do neděle – se domnívám, že mám já již o kolečko více. :=) Všechna má řešení stále směřují k 5 bodům, v jednom případu jsem obdržel potencionálních minus pět bodů. Nechám to uležet a pokud najdu letní sílu vzít ještě jednou kolečko do tlapek, zašlu opravné řešení. Z osobní anamnézy uvádím, že jsem alergický na pyl z travin. Kolo potěšilo, ale neublížilo (narážím na vsuvku o kolečku navíc). Jsem stále v celku normální. Aspoň si to myslím. (Pozn. autora: snad všichni řešitelé nakonec ve zdraví překonali projížďku zahradou, i když někteří lékaři tvrdí, že zdravý jedinec je jen špatné vyšetřený pacient)

 

Stále jsem doufal, že najdu lepší než skoro nejhorší řešení u 4. úlohy Projížďka s kolečkem, ale u počtu 39 jsem vždy skončil (posílám 3 z několika takto stejných řešení). Nebo že byste s touto optimalizační úlohou jen blufoval? Uvidíme. (Pozn. autora: řešitelé vždy překvapí a opět nezklamali)

 

Trochu recese neuškodí, ne?

(Pozn. autora: neuškodí, za řešení dvě mínus, ale za provedení jednička s hvězdičkou)

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 72. kolo JLA probíhá od 25. dubna do 23. května 2024, můžete si otevřít kompletní zadání 72. kola JLA, nebo jen zadání křížovky 72. kola JLA, zadání hádanek 72. kola JLA či zadání logických úloh 72. kola JLA. Hodně zdaru a zábavy při řešení, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies