jemelik

jemelik


Ohlasy k 52. kolu JLA:

Obecně nebo k vícero kategoriím:

Člověk se lopotí s jakousi šifrou, netušíc, že má laxně zkontrolované řešení hádanek. Ale bez vyčíslení bych obměnku nedal. Tak lehká zase nebyla. Bohužel jsem kontroloval jen řešení bez zadání. Kouknul jsem na druh hádanky a zkontroloval správnost zadané operace. Asi? Jako student prvního nebo druhého ročníku akademie jsem jednou zapomněl jeden náznak, ale tohle?! To mě bude žrát ještě dlouho. (Pozn. autora: Přebolí to a máš co dávat k lepšímu při posezení s hádankáři.)

Nějak mě to zmáhá. (Pozn. autora: ze všech stran teď pořád slyším, že se má v takových případech přidat.)

Netušil jsem, že zrovna ve chvíli, kdy zaspím na startu o 10 dní, zažiju jedno z nejtěžších kol (v křížovkách). Výrazovky byly opravdu tvrdým oříškem a jsem zvědav na správné řešení. Pomohly samozřejmě tajenky, které byly víceméně jasné.
V hádankách jsem velmi rychle rozlousknul 7 tajů, ale nejvíce odolávala pronikačka, ta je horší než všechny obměnky. U nich je aspoň jisté pořadí souhlásek. Uvidíme.
(Pozn. autora: výrazovky nakonec dopadly dobře, ovšem ignorovat vyčíslení hádanky se nevyplácí.)

Po dnešním velmi vydatném dešti, a díky jemu zvednutým hladinám toků, jsem sice chtěl ty vyřešené pltě a vory symbolicky poslat po Bečvě, ale raději zvolím modernější a rychlejší přepravu mailem. (Pozn. autora: Lilo jako z konve, Bečva se zvedla, mailem je to bezpečnější, jinak bych musel ty pltě a vory lovit někde u splavu v Oseku nad Bečvou.)

Tentokrát jsem se pustil nejprve do křížovky, protože jsem čekal nejhorší. A opravdu jsem se trápil. Nebýt legendování každého políčka, tak to nedá asi nikdo. Tak byla aspoň šance vždy kousek popojet. Pár výrazů jsem nenašel, no ale "čo už tam". Jsem rád, že přinášíš nové nápady do JLA-K, to vždy oživí. No a jako vždy - pěji ódu na perfektní práci. (Pozn. autora: chtělo to notnou dávku trpělivosti, ale nakonec si skoro všichni pochvalovali „zmenu štýlu“.)

 

Ke křížovkám:

Ač jsem neplavec, podařilo se mi nakonec tyto tři vorařské lahůdky vyřešit, ale byla to fuška. Nejvíce mě trápili profesor na pražské univerzitě  A. KLAR a pražský sionistický pomatenec KAFKA a taky polský malíř autor Mandolinaty. Ale zakoupil jsem si šampón proti vším (fším) a bylo po sionistovi, protože pražských spisovatelů KAVKŮ je plný ranec, pokud bude stačit, že se narodili v Praze. No zkrátka Pražáci v tomto kole řádili, ale podařilo se mi je doufám potopit. Nejlehčí byla šestice střídavých mozaikovek, ve které  jsem dost dlouho tuhnul na objektivu frkáčovi. V levé šestici dlouho odolával již zmíněný KAVKA a MANDOLINATA, dále brouk SAGRA, interjekce FLÍK, kruh MARUTEN a SOUHRA OBRANY, která mi dlouho vrtala hlavou, než to jsem jí pochopil. No a v pravé šestici mi nakonec zůstal BAR=AUTOMAT, tam jsem hned zašel, číšnice mi poradila, že proti fším je daleko účinnější slivovice 52%, kopnul jsem do sebe tři panáky na počest  tří urputně odolávajících křížovek, které doufám umístíš do Pelhřimova jako největší výrazovou křížovku na světě a ještě k tomu s nejpřeházenější legendou na světě. (Pozn. autora: na zápis do knihy rekordů jsem nepomyslel, ale do Pelhřimova bychom se pomalu měli zajet podívat… :--)

Byť jsem nedávno viděl Bečvu, nezahlídl jsem na ní ani plťaře, ani plťu. Pak to má člověk luštit... Jo, a taky jsem si při té cestě nikde nevšiml vědce ověšeného řádem France Josefa. Z výrazových znaků mi asi bude ještě dlouho hrabat... Takže klasika - přišlo druhé kolo, a tak je potřeba střílet od pasu, že? Tak střílím... Zavšivený Kafka. Nebo zafšivený Kavka. Smutné je, že se ti občas nedá věřit... :-):-):-) (Pozn. autora: když jsi byl u Bečvy, tak všechny vory na Valachách byly v kotvišti, čekala se velká voda, tak to plťaři dělali už za France Josefa. Je to k nevíře, že se v akademii nedá věřit ani přednášejícím, na druhou stranu jedna z těch dvou možností byla správná, chtělo to radu někoho staršího, nejlépe dědy.)

Docela náročná křížovka, ale když se dají najít tajenkové výrazy, tak to jde. Sice s obtížemi, ale přece jenom se dá vyluštit. (Pozn. autora: studenti akademie tvrdí, že křížovka je vědomostně kombinační úloha, u které se řešitel úplným nebo částečným křižováním výrazů vpisovaných po znacích do obrazce snaží nalézt tajenku, jen v JLA je tomu naopak.)

Kavka i Kafka, hef i hev, vši i fši a zkratku dne F i V jsem věděl, jen jsem nenašel šifru. Proto ta střelba... A tentokrát jsem si (bohužel blbě) říkal, žes coby starý lišák to možná autorsky dal s klasickým KaFkou, abys ty, kteří sice nenajdou šifru, ale budou mít varianty, v podstatě navedl jít cestou Kavky. Bylo to husté, ale u tebe klidně možné. Překombinoval jsem. (Pozn. autora: takže ještě mě nemají ani matadoři přečteného? :--)

Skládačky byly určitě těžší než minule darvinovky. Jednak u výrazových křížovek není předem zřejmý počet znaků v jednotlivých políčkách, jednak legenda nebyla ani částečně řazena v abecedním pořádku podle vpisovaných výrazů, to byla dvě výrazná ztížení. Nepodařilo se mi dohledat šifru vědce, ale to písmenko, které mi tam vyšlo, vypadá docela neprůstřelně, tak budu doufat. Jinak mi zatopili hlavně křižující se básník s univerzitním profesorem, a pak také dílo polského malíře. Nakonec jsem to nějak poskládal, tak by to snad neměl být nějaký propadák. (Pozn. autora: vůbec žádný propadák, ten chyták s šifrou byl založen právě na tom uspokojení řešitele, že to vypadá jednoznačně.)

To bylo velmi náročné jak na řešení, což bylo ztíženo zpřeházením legendovaných výrazů a samozřejmě i náročné na vytvoření celého voru, protože se musí hlídat výrazy, aby nedošlo na dvojáky. Je jasné, že dvojáky byly v těch malých mozaikách, tomu se nedalo vyhnout, ale zase to pomohlo při skládání výrazů. Připadal jsem si, jako když řeším puzzle, kde je možné vložit do daného prostoru několik vybraných výrazů. Střed voru byl stabilnější a vydržel by i nějakou větší vodu. Nejhorší byla prvná část voru o čemž asi svědčí, že se tam nejvíce při voroplavbě dostává první voda. Zadní část pomohla při přemaskování pořádně rozložit slova, aby to šlo lépe, pak pomohl arsenovodík, na což se díval Edík. V prostřední části jsi ušil Boudu (též pražský profesor), další kotrmelec způsobil Kotrbelec asi první kategorie A. (A. Klar - dobré spojení, ale náročné na hledání). O trus jsem se málem pošpinil. Ta první dala zabrat, melanovanadity byly dobré, začínaly černě jako vanadity. A úprk čikar se podařilo změnit na gazely díky jazyku z kvasu. Ještě jednou se obdivuji tvorbě voru, která je vynikající s ohledem na výrazovky a ještě se musí při tvorbě tajenek vyhledat slova, která lze použít do křížovky s ohledem na symetričnost. Možná, že kdyby to byla loď, tak by se výrazy, které by se nedaly použít vyhazovaly do kotle, ale z voru přímo do vody. (Pozn. autora: no a teď je z Tebe zkušený voroplavec.)

Už jsem koukal na Tvoje stránky, že mě ta šifra přece jen doběhla :-) VŠI jsem našel v RYS 3, což je pramen, který jsi před novým ročníkem avizoval, a protože v RYS 2 to jako synonymum babího hněvu není, tak mě to jen utvrdilo, že jsi tento výraz vzal z "Trojky" schválně a že nemusím hledat jiné alternativy jinde. Po nositelích řádu F. Josefa jsem pátral taky, vygoogloval jsem si i jejich seznam, ale zrovna Šafařík tam ani nebyl uveden. Jak je vidět, ani strýček Google neví všechno. Celkově ale zatím skvělé výsledky, jedu zatím hodně nad svoje reálné možnosti. Skládačky mi asi celkem sedí (ale ostatním také, jak tak koukám na výsledky). Teď už přijdou klasické polodokreslovky a v pořadí sestoupím na obvyklé příčky. Ale mohl bych letos alespoň zkusit nějaké osobní maximum (vlastně minimum) v počtu udělených trestných bodů. (Pozn. autora: zkusím tedy ještě pár kol v netradičních křížovkách pokračovat.)

Zasílám řešení plťařského voru. Tu levou část jsem nedořešil, zbyl mi tam italský sochař a buď druh cukrovinek nebo pleonasty, KANDITY asi mohou být oboje dvoje. Křižující výrazy věk, španělský spisovatel a dílo polského malíře. Ve výrazech mi zbyl brouk, italský herec a buď ten den mayského kalendáře, nebo japonská jednotka KAN mohlo být také pro oboje. Pak jsem ještě neodhalil uprostřed toho našeho básníka a rod ptáků, křižuje pražský univerzitní profesor. Zřejmě tam budu mít něco špatně, všude jsem nacházel jen KOTRBELEC. Skrytou tajenku zboží jsem poskládal. Jinak opět pěkně vymyšlené, těším se na autorské řešení, jak to vlastně mělo být. (Pozn. autora: ale Kotrbelec byl správně, jen to chtělo přidat k jeho příjmení zkratku jeho jména.)

 

K hádankám

Bohužel náš vor v pronikačce nedoplul ani ke Svatojánským proudům a dokonce ani ke skalám na Váhu Margitě a Besné. Snad ostatní vory jsou ok. (Pozn. autora: bodejť by tam doplul, když mířil úplně jinam, ale ostatní vory do cíle dorazily.)

Hezké, ale se zvyšujícím věkem (myslím tím mým jako řešitele, nikoli Tvým) se mi zdají hádanky stále těžší a těžší. (Pozn. autora: ale já mám jako řešitel stejné pocity, žel ani jako autor nemládnu.)

Nemám slov, ostal som ako obarený. :( Nechápem ako som mohol napísať Adlu věk namiesto Adlův věk a Jinec som si mal overiť. Veľká škoda, toto nerozdýcham ani do prvého kola JLA 2020. (Pozn. autora: stane se, musíš to ale rozdýchat o něco dříve, protože na let s ptáky bude potřeba možná i druhý dech.)

 

K logickým úlohám:

80 bodů není moc, ale v tomto kole ani dvojnásobek by nestačil do první desítky. V čele se to pěkně rozhodilo díky optimizerům, rozhodit jednu jmenovanou dvojici, to se Ti asi nepodaří. Úloha č. 2 byla tedy pěkně košatá. Nezkusil jsem ji, ale s jistotou mohu říci, že 19 řešení bych nenašel. Klobouk dolů před úspěšnou řešitelkou. (Pozn. vedoucího soutěže: jo, jo, Martina je dobrá, a vůbec mi poslední dobou dělají ženy svými výsledky radost.)

Bohužel musím konstatovat, že vodohospodář ze mě určitě nebude :-) Řeky si tečou, kam chtějí, vylévají se z koryt - a nutit je k něčemu je prostě proti přírodě :-) :-) :-) (Pozn. vedoucího soutěže: Příroda je mocná čarodějka, ale body nepřidělí.)

Druhé kolo v ročníku považuji vždy za nejtěžší, no a opět jsi nezklamal. Úlohu 2 jsem nevyřešil. Nejdřív jsem to kreslil halabala, pak systematicky, ale asi jsem něco přehlídnul, a už jsem neměl sílu probrat to znova. No byla to bomba. Jsem zvědavý na správné řešení. I ostatní úlohy stály za to. Bylo to krásné. (Pozn. vedoucího soutěže: většinu řešitelů 22 různých správných řešení šokovalo.)

Nečekala jsem, že dopadnu až tak dobře i když ve slušný výsledek jsem doufala :). Myslím, že stíhací skupina mne brzo dostihne, ale motivace nenechat se dostihnout je samozřejmě veliká, protože toto se mi v JLA ještě nepodařilo a počítám, že zase dlouho nepodaří :). Takže i příští kolo zkusím nenechat na poslední chvíli - tentokrát se to vyplatilo :). (Pozn. vedoucího soutěže: tak hodně zdaru, už v příštím kole s tématem ptactva za Vámi poletí pěkné hejno soupeřů.)

Nejvíc mi dala zabrat úloha č. 2 (ještě bych mohla hledat dál:-)), pak úloha č. 3, tam ale věřím, že jsem na maximu. (Pozn. vedoucího soutěže: trpělivost a nevzdání se se u druhé úlohy vyplatily.)

Pevně doufám, že jsem ty vory moc nepovorala :-D. (Pozn. vedoucího soutěže: kdepak, byly pečlivě sestavené k vítězné plavbě.)

Tak tentokrát nám prostě ta dvojka nešla. Nejtěžší úloha. (Pozn. vedoucího soutěže: Mě ta úloha také zaskočila, jednak tím, že mnozí nenašli ani jedno řešení, nebo s obtížemi jedno, dvě a jednak tím, že jich bylo nakonec nalezeno 22.)

Těch sedm řek, které jsem horko těžko ze země vydupala, mě pořádně vyčerpalo - takže obdivuji všechny řešitele, kteří jich objevili více. Před vítězkou samozřejmě upřímně smekám... (Příště si na takovou dřinu vezmu místo krumpáče bagr :-) :-) :-) A na ptáky se samozřejmě TĚŠÍM :-) :-) :-) (Pozn. vedoucího soutěže: s bagrem by jich šlo možná vyhloubit všech dvaadvacet, ale co vzít na ty ptáky?)

Úlohy o pltiach boli veľmi vydarené, najviac sa mi páčilo netradičné sudoku s otáčaním. Už sa teším na ďalšie kolo. (Pozn. vedoucího soutěže: díky autorům se úlohy hodně podařily.)

Zajímalo by mě, kolik testeři předpokládali řešení u úlohy č. 2 - nakonec jsem jich našel 18, jsem zvědavý na ostatní řešitele. Jinak druhý optimizér se mi hodně líbil, i když samozřejmě nevím, jestli mám nejlepší řešení. Hodně pěkná úloha byla i 8 - to řešení B na 10 tahů mi dalo zabrat asi nejvíc, byl jsem zoufalý, že to prostě nejde a řešení jsem nakonec (možná náhodou) udělal až tři dny před termínem... Celkově tedy hezké úlohy a jsem zvědav na porovnání bodů s ostatními. (Pozn. vedoucího soutěže: autor ani testeři netušili, kolik řešení úloha má, u tohoto druhu optimizeru předpokládali, že se u soutěžících budou počty řešení lišit v jednotkách.)

Za několik let trvání Vaší soutěže bylo oprav jako šafránu a i když se to stane v budoucnu, všichni luštitelé Vám to jistě rádi odpustí, protože klobouk dolů před Vámi, že zastřešujete již několik let takto rozsáhlou soutěž :). (Pozn. vedoucího soutěže: děkuji, pozoruji i v ostatních soutěžích, že prostě není v silách autorů a vedoucích soutěží občas nějakou chybu neudělat, tak snad to nebude do budoucna pravidlem.)

Závěrem jako obvykle jedno umělecké zpracování řešení:

 

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 72. kolo JLA probíhá od 25. dubna do 23. května 2024, můžete si otevřít kompletní zadání 72. kola JLA, nebo jen zadání křížovky 72. kola JLA, zadání hádanek 72. kola JLA či zadání logických úloh 72. kola JLA. Hodně zdaru a zábavy při řešení, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies