jemelik

jemelik


Ohlasy k 51. kolu JLA:

Obecně nebo k vícero kategoriím:

Málem jsem to zapomněl poslat. Zadání už nevidím v časopise. Jinak jsi mě opět dobře zaměstnal, úloha 3 měla šokující zadání. Četl jsem to několikrát, až jsem to (asi) pochopil. Zkusil jsem i křížovku - je krásná, ale neměl jsem s tou darvinovkou trpělivost. Aspoň jsem objevil další prameny. (Pozn. autora: někde jsem četl, že šoky prodlužují život, nesmí jich být ale moc za sebou, tak co bych pro zdraví řešitelů neudělal.)

Po vyvěšení řešení jsem hledal, kde se stala chyba a "pětka" odolala. Měl jsem setra, něžná ..., trikvetr i Hlavína jsem někde zahlédl. A už to vím. Řešil jsem to jako kvapně, spěšně vlezla do papučí. Ve valašském slovníku jsem v česko-valašské části hledal synonymum jen pro obout a nenapadlo mě, že tam příslovce vůbec nebude. Poučení pro příště. Křížovky, jak už jsem avizoval, byly poměrně snadné. Chtělo to jen se neupsat, což se mi podařilo. Už se těším na stavbu voru. (Pozn. autora: výborně, chystej bidlo, vyplouváme na svatého Marka.) 

Při výrobě papučí zdaleka nedosahuji takových kvalit jako děda mé choti, proto mám jedny nedodělané, a pár ušitých horkou jehlou. A ty malované jsou trochu malé, ale trochu zvětšit se dají. (Pozn. autora: Ale hodně z dědových genů bylo na Tvých papučích poznat.) 

Začínám studovat 11. ročník akademie a pořád se mi nedaří školu dokončit. Nechtěl jsem zaspat na startu jako loni, ale neznámé pletichy mi brání v mém úsilí. Posílám řešení papučí, ale vše jsem nevyseděl ani nevyležel. V křížovce pěkné darvinovky, řešitelné díky střídání 3 a 2. Jen skrytá 9. tajenka je nejistá. V hádankách jsem po nalezení děldopa věřil, že už tu "pětku" dorazím, ale nee. Odolala. Náznaky strom, ves a přístroj byly příliš obecné. Ale hádanky opět velmi nápadité. No, uvidíme, co ostatní studenti. (Pozn. autora: v té naší akademii postupně přejdeme z denního studia přes dálkové studium až do univerzity čtvrtého věku a dá-li příroda, budeme studovat, co to půjde.) 

 

Ke křížovkám:

Asi nejvíc trápila a trápí 9. tajenka, protože je tak trochu z lidové (valašské) tvorby, teda aspoň to, co se nabízí a vychází v křížovce. Pokud jsi schoval něco jiného někam jinam, protože z textu se toho příliš nedá vydedukovat,  a ani pátrání v legendě či vpisovaných výrazech nepomohlo, nu což, v poslední době to bez chyb nějak nejde… (Pozn. autora: prosince dokáží potrápit i silničáře!) 

Čekal jsem, že nulových řešení bude přeci jen víc... ovšem to neznamená, že musíš v dalším kole přitvrdit :-). Bylo nás jen jedenáct, soustředil bych se na logiky... :-). Ale neříkej jim to... Jelikož jsem druhé kolo přežil s nulou naposledy v 2016, tak jsem jsem moc zvědavý jak to půjde na druhé překážce... Je fakt, že nejpracnější bylo u darvinovek nejdřív vypsat všechny legendy a k nim lovit výrazy. Pomohlo i pár jasných tajenek. (Pozn. autora: připomínku k logikům si znamenám a jak říká Mirek Turek, řešením křížovek má řešitel dojít k tajenkám, ale v JLA se naopak v nouzi začínají řešit křížovky od tajenek.) 

Doslova to nemá chybu, mám velkou radost z prvního zápočtu. No však já tam v příštím kole klidně zase zahučím za 20 nebo 30 bodů, o to nemám strach. Jinak moje cesta k řešení se ubírala zhruba tak, jak popisuješ na svých stránkách, filmovou postavu Olgu a později Ingu jsem tam měl docela dlouho :-) (Pozn. autora: nastoupíš na plť a provedeš ji mezi kameny řeky bezpečně…) 

Musím Ti říct, že jsi vytvořil něco, na co se bude velmi vzpomínat, už mám vše, i ty skryté tajenky mimo jednoho políčka, které určitě víš, o jaké se jedná. Toto, co jsi vytvořil je velmi náročné na sestavení a navíc na kontrolu výrazů, aby nebyly duplicitní, a když vidím to využití tajenek včetně skrytých, tak to se nikde nevidí. Vím jak je to obtížné seskupit ta propojení  a sloučení v těch třípísmenných výrazech (vlastně šestipísmenných). Dalo to fušku, ale složení papučí bylo určitě obtížnější než řešení, ještě jednou velké díky za tak nádherné darvinovky i ty dvě křížovky. (Pozn. autora: díky, samozřejmě jsem byl rád, že jsem vůbec sešil papuče dohromady, tak aspoň to jedno políčko jsem si myslel, že potrápí, ale po deseti letech jsou řešitelé výborní.) 

Na několika místech jsem si nebyl jist, ale vzhledem k tomu, že to byly darvinovky, tak jsem se spolehl na křižování ověřených výrazů. Horší to bylo s výrazy v "otvoru" levé papuče. Výraz inkoustová skvrna nemohl být kaňka, protože to bylo kachňátko ve vedlejší papuči. Tak jsem nechal kanka, i když mám ve slovníku uvedeno, že je to slovensky. Nebylo jiného východiska. Bude to špatně, ale do 10 ztrátových bodíků se snad vejdu. (Pozn. autora: s kaňkou to byla správná úvaha, ale na papír to chtělo ukápnout kavku.) 

No dal jsi mi pěkně zabrat. Super nápad s darvinovkami, ale bylo to trápení, hlavně v levé papuči. Samá vlastní a neznámá jména. Asi sis užili při tvorbě tak náročných křížovek a ještě se skrytými tajenkami. Klobouk dolů, pardon, papuče na hlavu, před Tvým autorským a nápaditým uměním. Teprve dnes ráno jsem vyřešil problém s dvojí kaňkou. Drůbeží mládě musí být dle Kotta KAŇKA (kachně) a inkoustová skvrna pak bude KAVKA = KAŇKA dle NLA. Za to vyhazuji papuče do výšky. Super chyták. (Pozn. autora: děkji, skoro jsem pýchou ty vysoko vyhozené papuče nechytil.) 

Tak jsem se nakonec těmi darvinovkami prokousal. Mělo by to být dobré. Nemám ověřený florentský časopis VESPA. Možná, že to bude mít něco společného s italským skútrem takové značky a ještě narkomansky zneužívanou látku KATIN. Dnes jsem po vyčerpávajícím hledání našel, alespoň doufám, 9. skrytou tajenku PROSINCE. Nic jiného mě nenapadlo, a to jsem do toho hleděl jako doktor do bolavého zadku. Spíše bych to viděl na podzimy nebo zimy, ale má to mít 8 písmen. (Pozn. autora: máš to správně, toho zadku se drž.) 

Tak na úvod netradiční a zábavná skládačka. Výrazy samozřejmě nelehké, ale darvinovka má dosti bohaté křižování, to hodně pomohlo. Spíš mě trápily klasické střídavky - malé, ale záludné. Nakonec jsem to ale nějak vyplnil, tentokrát jsem výjimečně dohledal i iniciály autorů všeho možného. Pak mi ještě zatrnulo, jestli ŠTUS KATÍ versus samostatné KATÍ není duplicita, ale nahlédl jsem do směrnic a pokud to chápu správně, tak je to OK. Jinak víceméně nevím o chybě, čemuž nemůžu věřit, takže jsem zvědavý, jakou lest jsem přehlédl. (Pozn. autora: dvojáky musí být do písmene stejné, gatě a kat nejsou ani synonymicky příbuzné, gratuluji k zápočtu.) 

To jsem se fakt po dlouhé době zase jednou upsal a využil jsem možnosti, jak si sám nadělit ztrátový bod. Ale život je hořký bohudík, s jedním ztrátovým bodíkem se dá v této hypernáročné soutěži  dojít hodně daleko. No a na plti jsem se ještě neplavil,  zřejmě i proto, že jsem neplavec, takže to bude zajímavé. (Pozn. autora: sám jsem na tom s plavbou špatně, zkusím zvolit hloubku brodu.) 

Už si presne nepamätám, ale viem, že som našiel aj kyticu KYST, ale križujúci výraz něst sa mi nepodarilo nikde nájsť a vždy som ho nosil v mysli, či ho mám správne. Škoda, ale zase mi vyšiel tip s iniciálkami autora Hlavní ulice. Myslel som si, že bude v Slovníku spisovateľov Španielska a Portugalska, ale nemal som nejako chuť prelistovať celú knihu. :) Čakal som bezchybné riešenie, v ďalšom kole musím byť dôslednejší, samozrejme už môžeme určite očakávať nejakú sadomaso krížovku. Ale jedna darvinovka neuškodí. :) (Pozn. autora: vidím, že budu muset občas zařadit i méně tradiční odrůdy křížovek.)

 

K hádankám:

Bylo to takové pěkné domácí poluštění... (Pozn. autora: co už taky jiného v papučích?) 

Jako obvykle poslední dobou něco chybí. (Pozn. autora: hlavně že nechybí chuť se s tím rvát.) 

Pri deviatej hádanke mi ani nenapadlo iné riešenie, veľká škoda. Tento rok mám cieľ vylúštiť 25 hádaniek. Trochu som sklamaný, tak v druhom kole musím poriadne zabrať a vyriešiť šesť kúskov. :) (Pozn. autora: budu na to při tvorbě myslet.) 

Takže jsi v Rakousku. No jestli jsi neujel tak daleko před řešiteli. Nemít 3 hádanky, to je na pováženou, ale pošlu, co jsem vypotila, ještě nad tím dumám. (Pozn. autora: trefila jsi to, myslel jsem si, že to tam bude kvůli ohlasům bezpečnější.) 

To bylo zatím nejtěžší kolo. (Pozn. autora: to jsi ještě nezvedal kolo od traktoru.) 

Víte, že se vždycky nejvíc poučím z těch hádanek, které jsem nevyluštil? U Vašich hádanek se vždycky něčemu novému přiučím. (Pozn. autora: děkuji, zatím si vedete dobře, nerad bych četl komentář, že jste se desetkrát poučil.)

 

K logickým úlohám: 

Bylo prima "obout" se do papučí. A rozhodně zahřály - až se člověk opotil. (Pozn. autora: naštěstí vyšly papuče na zimní období, takže splnily hned několik funkcí.) 

Děkuji za provětrání mozkových závitů. (Pozn. autora: tak je budeme profoukávat pravidelně.) 

Letošní první kolo JLA bylo příjemné, rozjezdové, díky za ně. (Pozn. autora: no ano, zatím jedem po rovince, také už hádankáři namítají, že by se v logice měly objevit co nejdříve první kopce…) 

Na louskání oříšků jsem si smlsnul, na ořechy nemám louskáček. (Pozn. autora: naštěstí je to vždycky ořechová směska.) 

Tentokrát jsem řešil všechny a jako vždy mne bavily, zvláště když si myslím, že jsem je vyřešil. Tak neudělat chybu v čistopisech. Nejvíce mne dala zabrat úloha „Papuče na doma“. Ale nakonec systematickým řešením jsem ji snad zvládl. (Pozn. autora: chybička se nevloudila, takže spokojenost.) 

Úloha s bačkorami se mi líbila a řešila se mi až nad očekávání dobře. Podle mého názoru byla tak akorát vyvážená - ani příliš snadná ani příliš zdlouhavá. Problém jsem z většiny řešila logickým postupem, zčásti potom systematickým prozkoumáním v úvahu přicházejících možností, kterých jsem prošla právě 95 - k cíli vedla až ta poslední :-) takže vím přesně, na kolik možností jsem dokázala bačkorky logicky zredukovat. Nevím, jestli je 95 moc nebo málo, mě to přijde úplně akorát. Možná že jsem si mohla tuto práci ušetřit nalezením další logické souvislosti, ale takhle jsem se s tím poprala já :-). Myslím si, že jde o záludný typ úlohy, která se může snadno zvrtnout - ale tato byla velmi dobře autorsky postavená, takže se velice dobře dala směrovat k cíli. A to právě jsem na ní ocenila nejvíc - mám ráda, když se řešení dá odvíjet především logikou - to mi sedí. Za mě palec nahoru:-) (Pozn. autora: mám vždycky radost, když se úloha řešitelsky líbí, i přestože řešitele potrápí.) 

V úlohe 6 Papuče na linu mi nie je jasné, či majú byť tie oblasti rovnaké, tak som ich nakreslila halabala, lebo rovnaké som aj tak nenašla. Sudoku z úlohy 4 Papuče s puntíky sa mi napriek všetkému úsiliu nepodarilo uspokojivo vyriešiť, stále mi jedno čísielko prečnievalo. No čo už, verím, že sa mi v ďalšom kole bude dariť lepšie. (Pozn. autora: měly být stejné, ale co už, v příštím kole dáte všechno.) 

Závěrem jako obvykle jedno umělecké zpracování řešení:

 

 

 

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 72. kolo JLA probíhá od 25. dubna do 23. května 2024, můžete si otevřít kompletní zadání 72. kola JLA, nebo jen zadání křížovky 72. kola JLA, zadání hádanek 72. kola JLA či zadání logických úloh 72. kola JLA. Hodně zdaru a zábavy při řešení, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies