jemelik

jemelik


Ohlasy k 48. kolu JLA:

Obecně nebo k vícero kategoriím:

Křížovku a logiku už nevylepším, ale ty Tři sestry nakonec dopadly. (Pozn. autora: ale viselo to na vlásku.)

Přemýšlejíc nad posunkou, až se mi z hlavy kouřilo, nakonec se stejně nezadařilo ji vylousknout. Tak snad křížovková fajka dopadne líp. (Pozn. autora: no bať.)

Už několik let si stěžuju na to, že okolo vánoc by měl být v JLA "klid zbraní". Teď bych to rozšířil i na prázdniny. Křížovka autorsky velmi náročná, pěkná a pro řešitele snad zdolatelná. Uvidíme. Do hádanek jsem se nemohl dostat a na chatě je ještě neumím vysedět ani vyležet. Tak jsem musel v pondělí do paneláku, ale tady se nedalo dýchat. V úterý se trochu zlepšilo, ale DROBNÉ PO PÍSNI, to byl kokos. Vsadil jsem na skupinu Tři sestry, prošel jsem na netu 4x tam a zpátky celou diskografii (přes 20 alb) a až na počtvrté jsem našel tu správnou píseň, která se mi hodila do řešení. Přitom je v tom nejnovějším albu. Byl to záhul. Jedu se léčit zpátky na chatu. Kdyby se aspoň trochu ochladilo a sprchlo. (Pozn. autora: a celý se otočit můžeš?)

Ke křížovkám:

Bude to dost bída. Hodně jsem toho nevěděl, s kozáky a mačkami jsem si neporadil, způsob skrytí jedné tajenky je buď úplně slepá stopa, nebo mám spoustu výrazů špatně, protože jsem nenašel všechna písmenka tajenky. No nic, není každý den posvícení. (Pozn. autora: ale na půst to zase nebylo tak plané.)

Kottův slovník, jak tak koukám, je prospěšný na obě strany, tentokrát mi pomohl s alternativou místo maček "macka". Ono to vcelku navedlo při variantách lícná x ličná, lišta x líšta i duška x dušek. Křížovka opět skvělá. (Pozn. autora: no jistěěěěěě, když Tě tlačí bota, podívej do Kotta.)

Nejtěžší byly výrazy Johnsonův kolega G. OSA, úžlabina LEJSNA, kocour MAČEK a POTNÍK, kterého se nepodařilo nikde ověřit. A zase byl v křížovce KOPÁČ. Pak stačilo vydat při kouření této zapeklité valašské fajky 5 zvuků PUK, BAF, PUK, BAF, PUK a skrytá tajenka ŠTEKY byla na světě. No ale pak při kontrole jsem narazil na teroristu KRAUSEHO, kde jsem se asi na týden zaseknul, protože jsem ho přehlídnul v Kočím. Byl to obrovský adrenalin a k tomu ještě časová tíseň, protože zítra odjíždím na dovolenou. Tak doufám, že jsem v křížovce nenasekal nějaké kopance. (Pozn. autora: to musí být fakt velký adrenalin, když se zjeví při kontrole místo pěvce terorista, to by ani kočí neustál. Ještěže byl zase po ruce kopáč.)

Posílám fajku. Ani to nebudu komentovat, nesmím se rozčilovat. Ani nevím, jestli se pustím do dalšího kola, protože takové luštění mě jaksi nebaví. Žádné potěšení. To je prostě masakr. Jsem zvědavý, co na to ostatní řešitelé. (Pozn. autora: nevděčníku, víš, co dneska stojí adrenalinové zážitky? Tady to máš zadarmo a že žádné potěšení?)

Snad jsem přišel na všechny tvé dublety nebo dokonce triplety. Pěkně jsi mi zamotal kebuličku. Ještě, že mne napadl šachový skladatel KOŠEK v ME šachu. Ještě hledám POTNÍK = POTÍTKO. Na internetu píší, že se sobě nerovnají (nejsou synonyma). Ještě budu chvíli hledat. (Pozn. autora: to když se esperantisté potí, je jim to srdečně jedno.)

Tak jsem dnes uzavřel Tvou křížovku. Klobouk dolů, fajfku do huby. No trojitý dvoják s KOZÁKem a dvojitý s MAČKou! Jsi opravdu dobrej. A skrytá tajenka také dlouho odolávala. Rovněž Giro Osa a herečka G. Baid potrápila více než zdravo. JIMKA x JÍMKA , JAMKA x JÁMKA, Zdenka v NLA... No, na letní okurkovou sezónu jsi dal zabrat. POTNÍK střílím, ale nic jiného tam být nemůže. Nejdříve mne napadl, že by mohl být český skladatel šachových úloh KOŠÁK x tanec KOPÁČ (Kott) x houba KOZÁČ (Kott). Takže jsem jednoho kozáka odstřelil. Dalšího KOZÁKA jsem nahradil MAZÁKEM, no ale bylo nutno řešit dubletu MAČKA. Nakonec pomohl ČJA: dužina = DUŠKA i DUŠEK a MAČEK = MACEK = kocour (Kott). To byla kalvárie! Dík za náročnou zábavu. (Pozn. autora: máme to ale nebezpečného koníčka, jeden narazí na teroristu, druhý odstřeluje kozáky, na Donu by nestačili uskakovat.)

Tentokrát se mi podařilo nalézt všechny skryté tajenky a kromě dvou výjimek i ověřit všechny výrazy. Vzdorovala jen 4/1 mačka (všude jen mačky) a 21/1 mazlavé (SČSaA s legendou patlavé, mažící se jsem nenašel). 7/1 anglické mužské jméno Darryl jsem vzal z UNI 10, heslo Run-D. M. C. a 8/1 antibiotikum mykoin z KKKS (pravděpodobně jsi čerpal ze Zahradnického slovníku naučného). Konečně jsem zvědavý, kolik řešitelů mimo naši skupinu ČKL nalezlo potítko (potník) v překladovém slovníku. Taky jsem dlouho tápal (i když prakticky zbytečně, bylo jasné, že to nic jiného nemůže být), až včera večer mě z ničeho nic bez jakéhokoli přemýšlení napadla ta lakáza z vousatého cizince. (Pozn. autora: všichni ostatní na to zapomněli, že překladové slovníky skrývají takové věci.)

Už je to fakt sofistikované :-), tohle řešit řekněme na jednotky ztrátových bodů je trochu mimo moje možnosti. Koukám, že v té třetí desítce je to slušně naštosované, bude to napínavá bitva o každý bodík. Tak u formanů na shledanou. (Pozn. autora: pozor, už zapřahají…)

Zasílám další pěkné kolo. Několikrát se mi tam zase vyskytly různé dvojáky, KOZÁK dokonce třikrát :), tak jsem to nakonec vše nějak poupravoval. Houba - KOZÁK, tanec jsem měl DUPÁK, český Skladatel DUŠEK, přepsal jsem na KOZÁČ, KOPÁČ, KOŠEK. Pak jsem tam měl dvakrát MAČKA, tak nakonec domácí zvíře - MAČEK a dužina DUŠEK. KOZÁK jsem nechal jako tanec a MAČKA jako název pro stoupací železa. Jinak nějaké výrazy jsem neověřil, tak uvidíme. Pak skrytá tajenka ŠTEKY, taky dala dost zabrat, nakonec jsem to snad dobře rozluštil za písmeny BAF a PUK (zvuky při kouření). Musel jsem samozřejmě měnit, abych našel tvrdé Y, neb jsem měl LUKY a LUNTÍK, přepsal jsem na PUKY a PUNTÍK. (Pozn. autora: bravo, přesně podle scénáře.)

Zasílám můj výplod. Dalo to fušku. Jako vždy jsi kvalitně skryl, to byly pro mne štěky. Velmi náročné na  chytáky, které jsem obtížně hledal přes internet. Zvláště dalo zabrat políčko s G. Osou. Málem jsem se vyosil. Nakonec to nebyly štěky, ale tahy z fajfky a správně šteky. Opravdu velmi parádně skryté za bafáním z  fajfek. Nejdříve jsem měl nalezené šteky takto: Myslím, že si i dědouškové dávali štamprle při bafání.  8. tajenka (skryto 5 písmen) – 17. Štamprle, 8. tajenka (8 = 1 + 7) a slovo na 8 písmen, dokonce se vyskytující 2 x v křížovce. Čili první dvě písmena (2 x štamprle) ze ŠTamprlE, potom se vynechá počet skryté tajenky a zůstane E. Je to podle tahů při kouření. Potom se naleznou štamprlata, pokud je člověk střízlivý a ne sťatý, výrazy na štamprlata panáKY a podle tahů kalíšKY (pokud se tah vede vrchním otvorem fajfky k ústům)  a zde se zase vypustí 5 písmen skryté tajenky. Nakonec však přece vítězily bafy a puky z fajfek a ne štamprlata. Ještě, že tam byla nápověda v poslední větě. (Pozn. autora: za střízliva to nešlo, ale ani po několika štamprlích jsem tu konstrukci nestrávil.)

K hádankám:

Hádanky určitě potěšily, i když to byla tuhá bitva. Když máš proti sobě autora jako ty, který má ještě v zádech Tři sestry. (Pozn. autora: a k tomu takový pocit, jako bodnutí nožem…)

Na ten začátek č. 2 bych určitě nepřišel, ale u č. 3 mě napadl hned ten cestovatel, i ty herce z filmu jsem si taky opsal, i to rčení samozřejmě znám, ale neodhadl jsem správně, že bude spojený náznak s jádrem, takže jsem to nedal pak dohromady. Třeba mi příště formani přivezou více bodů. Ale sám se sebou jsem v tom počínání zatím spokojený. (Pozn. autora: formani vozili kdeco, tak proč by nemohli přivézt slušivé body.)

Píseň jsem odhalil dnes ve 23.29 a jsem vyřízený. (Pozn. autora: jen ve zpěvu, jen ve zpěvu svou hledej úlevu.)

Pomalu se blíží termín, když je ustálený stav čtrnáct dnů, těžko se něco změní v posledních dvou, kdyby se něco dořešilo, pošlu opravu. (Pozn. autora: a já pořád říkám nepřepálit začátek.)

U věty "staré přítelkyně koupí sobě opici" jsem dokonce uvažoval, že "…pořídí mládě soba primátovi". Jste mistr ve vyhledávání skvělých dvojsmyslů! (Pozn. autora: no kdyby vedle sobice běhalo sobě, sobě bych si to nenechal.)

Už tradične brutálne krásne a korektné hádanky. Pre mňa, jako nefajčiara, to bola Herkulova práca. (Pozn. autora: a to Herkules neřešil JLA.)

K logickým úlohám:

Bolo tam na môj vkus a toto ročné obdobie priveľa pentomin. (Pozn. autora: a to je pravda, příští léto uberu, v tom horku nanejvýš domina.)

Já těch 13 i celkem tušila, jen je najít :) - zdálo se mi, že jsem na těch 12 přišla relativně snadno a rychle  na to, aby to bylo nejlepší řešení :) a 14 a 15 jsem si odvodila, že nepůjde :). Na tu časovou nouzi jsem se svým umístěním víc než spokojená :). Přeji hezký zbytek léta a těším se na další kolo :). (Pozn. autora: i při tom tušení nakonec super výsledek, ale pravda, tuš jsem zahrál kolegyni.)

Leto nie je zrejme najvhodnejšia doba na riešenie logických a iných úloh. Pozornosť úbohého človeka je zaplavená množstvom iných lákadiel, asi preto som si nejakým činom neskopírovala aj 6. úlohu, čím som sa pripravila o body, lebo to nebolo pentomino. Nevadí, leto čoskoro pominie, a tak sa už teším na ďalšie kolá JLA. (Pozn. autora: ale já fakt nemohu slíbit, že po žních už žádné pentomino nezasejeme.)

Mé symbolické řešení bylo tedy 100%. Bohužel moje nasazení NE. Stále jsem něco odkládal, anebo se mi nedařilo úlohu uchopit. U „Kroužků dýmu“  jsem hledal spojité řešení. U „Gypsovky“  jsem sám sebe zklamal, začal jsem slibně – pak na čas odložil a přišla časová tíseň. Skládanky jsem vyřešil dvě až v posledním dnu. Obdobně jsem se dostal do časové tísně u Lázeňských oříšků. V LOGICE (HaK) jsem se již poučil a systematicky jsem řešení „letního Sudoku a Kakura“ dotlačil včera do konce. Ve 49. kole JLA musím více plánovat s časem a ne chodit brzo spát. Někdy jsem ani nevěděl, že již u televize spím. (Pozn. autora: na to kamaráde bacha, dáš nohy na ramena…)

Srdce by chtělo, mozek se fláká.
V mládí silný kuřák, sic jsem kouřil rád,
fajfky nebyly můj kamarád.
Každá fajfka pro a proti,
dnes už koukám odnaproti.
(Pozn. autora: Odnaproti marníš čas, pojď příteli mezi nás.)

Symbolicky zasílám dvě skládanky z pentomin, které jsem během dne vyskládal. Ten měsíc utekl jako voda, jeden termín v práci za druhým! V terénu nepředstavitelné horko a večer jsem lezl již po čtyřech, společně s Cherry. Nic se mi nedařilo, až dnes pod tlakem – snad jeden a čtvrt zásahu. Škoda, že jsem si to nemohl vzít na dovolenou, která nás teprve čeká. Těžké to kolo. (Pozn. autora: ale to se nediv, Cherry zmáhá – a v tom horku.)

U optimizéru jsem byl překvapen, že po deseti slovech "bez ztráty kytičky" ani ta poslední dvě moc neplechy nenadělala, každopádně s eurama už riskovat nebudu. (Pozn. autora: a tož to byl fajny čuch.)

Závěrem jako obvykle jedno umělecké zpracování řešení:

 

 

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 71. kolo JLA probíhalo od 15. února do 15. března 2024, můžete si otevřít řešení 71. kola JLA, předběžné výsledky 71. kola JLA a ohlasy na 71. kolo JLA. Zatím došlo přes 170 řešení, děkuji za ně, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies