jemelik

jemelik


Ohlasy k 46. kolu JLA:

Obecně nebo k vícero kategoriím:

Hádanky super. Když jsem přišel na to, že tam nejsou různé barvy, ale jen barva, tak už to šlo. Jen ty tři potraviny jsem nedal. Na křížovce jste se asi domluvili s Jarkem, že nám to nandáte hned v prvním kole. Tam bude chyb. Jaro taky ještě v nedohlednu, chata je zatím osiřelá. Hrůza. (Pozn. autora: je dokázáno, že nevlídné zimní počasí nepřispívá ani k dobré náladě, ani k luštitelské svěžesti, už aby bylo jaro!) 

Situace se oproti loňsku poněkud obrátila, tentokrát jako první posílám řešení sady hádanek, no a ve zbylém čase se poohlédnu po okolních polích, zda ještě někde od podzimu nehoří nějaký ohníček, jež by se hodil do křížovky. (Pozn. autora: synku, synku, ohníčky v polích už dohořely, musíš do jazykového atlasu.)

Tak mi ty začátky každého ročníku studia nějak nejdou. Teď to bylo ale obzvlášť mizerné. Hlavně v křížovkách. Možná by stálo zato posunout ročník podle akademického roku od září (října) do června. Ale možná bych měl potom problém ukončit úspěšně zimní semestr a začít ten letní. Nic naplat. Nabrousíme tužky a důvtip a budeme se těšit na brousek. (Pozn. autora: dobrý student Tvého ražení látku dožene a při náročnosti našeho studia může být na konci ročníku klidně opět premiantem.)

Ke křížovkám:

Našel jsem africký kmen BOMBA, ale jazyk jsem v pramenech, co mám, nenašel, spoléhal jsem, že by to tak mohlo být, takže k pasáži s rakem jsem se už nevracel. Budu si muset ty české názvy živočichů někde obstarat, zřejmě tam takových věcí bude mraky jako rak KOPÁČ. Jinak město SLIVNO jsem našel a pak jsem našel autorku malířku obrazu olej na plátně s názvem Rozhovor Soňu Lebedovou na internetu, neboť Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950-1997 až 1950-2010 nemám, myslel jsem si, že by to tam třeba mohlo být. Nepočítal jsem, že bych tam neměl žádnou chybu, takže s 10 ztrátovými body jsem spokojen a těším se na další kolo (brousek na kosu), jak si s tím budu lámat hlavu. (Pozn. autora: tak Soňa Lebedová namalovala Rozhovor, tak to je BOMBA, teď ještě to doložit českým tištěným pramenem a mnoha řešitelům umažu po dvou ztrátových bodech.) 

Nejtěžší byly výrazy BUŠ, HŘEBENSKO, BUŠÁK, BUČÁK a iniciály Heleny Lukášové. No a ten KORÝŠ nebo KOPÁČ či snad COPÁČ. Nevím, dal jsem tam zpátečníka COPÁČE. V hodině dvanácté se mi po třítýdenním boji podařilo najít lišácky skrytou tajenku SUKNA za barvami. (Pozn. autora: sukna super, jen toho copáče by to chtělo vzít zpět.) 

Nejvíc jsem byl zvědavý na toho korýše z ČNŽ a zvěděl jsem hrůzu, že ten poslední VIII. díl NEMÁM! Sem tam jsem se na web Národního muzea díval, ale deset let nic nevyšlo, a když by to člověk potřeboval, tak hovno. Musím tam zavolat a objednat si je. (Pozn. autora: určitě si publikaci pořiď, tam je Ti tolik křížovkářsky krásných raků.) 

Nejvíc mě potrápila skrytá tajenka SUKNA, tak snad jsem ji nakonec odhalil dobře za barvami. Nějaká chybka tam asi bude, ale nemuselo by to být špatné, uvidíme. (Pozn. autora: vůbec to s barvířskou nádobou nebylo špatné, uvidíme, co brousek.) 

No....nic na chlubení to teda není. Až tak špatné jsem to nečekal. Zase tolik chyb jsem tam neměl, ale ve shodné křížovce se všechno hned násobí dvakrát... Hledat barvy u skryté tajenky mě napadlo, ale pátral jsem po nich v legendě. No nic, příště to snad bude lepší. (Pozn. autora: určitě, už jsem si na Vás vsadil.) 

Opětně to nemá chyby, ale chyba je u mě, už mi to nebere a skryté tajenky jsou zřejmě umně schovány.  Měl jsem za to, že to bude z předložek S, U, K a NA, ale nějak to nelze zdůvodnit. No doufám, že to bude do 10 ztrátových bodů, všechno nemám ověřeno. Většinou jsou skryté tajenky anebo jejich nesprávné dublety založeny na chytácích. Velmi náročné zde byly partie v dolní části obrazce. (Pozn. autora: akademie není urologie, tady musíš dbát i na horní partie, jinak to do deseti bodů nebude.) 

Pár výrazů jsem musel odhadnout (africký jazyk), ale doufám, že se vejdu do 10 ztrátových bodů. (Pozn. autora: ztrátových bodů jsem přece jen navážil trochu více, mohu to tak nechat?) 

Tajenku jsem nenašel, nadějné předložky v textu žádný systém nemají. Je mi jasné, že až to zveřejníš, tak uznám, že se najít dala. Přesto pro mne jaksi týden luštění a týden hledání tajenky ztrácí půvab. (Pozn. autora: teď už víš, že dala, a vezmi si, kolikrát jsi týdny hledal k babě cestu, a nedala.) 

Také Ti gratuluji k perfektně ukryté tajence SUKNA. Klobouk dolů! Jsi fakt skvělý jako autor a přinášíš nové netradiční a originální nápady. Někdy je to až za hranicí únosnosti. Zvažuji fakt, jestli ztracený čas luštěním, ověřováním, hledáním, hledáním a hledáním je opravdu úměrný pocitu spokojenosti z luštění. (Pozn. autora: s časem je potřeba dobře hospodařit, máš dobrý vkus, proto ho hodně dáváš právě akademii.) 

Taková klasika - většina vyluštěna, něco neověřeného, jedna ze skrytých tajenek nenalezena :-) (Pozn. autora: nic se neděje, v bězích na dlouhé tratě není taktické táhnout pole.) 

Tohle má být 1. kolo? Bylo to tuze tvrdé! Uznávám, že jsi jako autor potil krev. Hrozba dublet  "BUŠÁK" a "BEMBA" mne v noci i ve dne hodně strašila. Dokonce jsi mne donutil jít do knihovny, kde jsem 2 hodiny v LČL hledal zbytečně "raka". Marně. To byla podpásovka. Můžeš mi sdělit, kde jsi v křížovce použil LČL? Nakonec jsem našel Radima Kopáče alias "rak" ve Slovníku české literatury po roce 1945. Takže mohu jít konečně klidně spát. Co Ty na to? (Pozn. autora: můžeš, Radim Kopáč je určitě správný chlap.) 

Už vím, kde je kopáč, už jsem si brožurku zakoupil. A to si nově vycházející díly ČNŽ docela hlídám. Ale jak na potvoru mi tentokrát Raci unikli. No, ale hlavně, že tip byl správný. Objektivně musím uznat, že kopáč byl z tvé strany perfektní majstrštyk. (Pozn. autora: ej, keby som nachádzal viacej takýchto kopáčov.) 

Zkusím se zúčastnit nového ročníku JLA. Snad tam víc jak 10 chyb nebude. (Pozn. autora: ta hranice 10 chyb je rozšířená, přitom lidstvo se léta snaží hranice poznání posunovat.)

K hádankám:

Odvolávám, co jsem odvolal a slibuji, co jsem slíbil. Tím, že jsi zveřejnil opravu, se stala věc naprosto mimořádná, i když jaksi první kolo všech soutěží je "náborové". Totiž pominu-li, že z másla, ovoce a kaviáru se dá připravit něco jen stěží poživatelného (dbáme na hygienu kalhot), že někdo nakupuje v zařízeních  naprosto sterilní nepoživatiny bez chuti a bez zápachu (Vegeta, biobary) a podobné excesní záležitosti, které mi "obohacují" životní obzor, stalo se, že bych se po x letech mohl podruhé dostat k zápočtu. Kolo je totiž With a little help from my friends celé a je jen na Tobě, kolikrát se nebudu stačit divit. (Pozn. autora: v akademii si moc na náborová kola nehrajeme, nábor proběhl před deseti lety.) 

Posílám další kolo, ale zase hodně mizerné. Já se vybičuji jen o prázdninách, kdy mám víc času. Teď tam mám sem tam nějaké záchvěvy, ale nedodělané. (Pozn. autora: tak to chce buď více prázdnin, nebo vyčkat důchodu, i když jak mi důchodci říkáme, jestli jsme měli málo času před důchodem, tak v něm už nemáme skoro žádný, ovšem nějaké ty záchvěvy známe také.) 

Posielam možno trošku skôr, ale už nič iného nevymyslím. Zázrakom som vyplnil všetky, ale ako Ťa poznám, určite mi tam nájdeš niečo zlé. Takže sa vopred neteším. Teraz som hádankami zahltený tak, že na ostatné sféry nedochádza. (Pozn. autora: tak jsem dostál své pověsti.) 

Uf, už toho víc nevymyslím, posílám řešení hádanek ze 46. kola JLA. Bylo to pěkné a bylo toho dost. (Pozn. autora: s ohledem na zdraví řešitelů byl stanoven počet hádanek právě na deset.) 

Už na tom nic nevykoukám, tak na co zdržovat, že jo? Posílám Ti řešení, tentokrát jsem spokojená. A budu dlouho čekat na zadání dalšího kola. (Pozn. autora: zas tak dlouho to není, za chvíli se s brousky vydáme na luka, jenom jestli už bude co kosit.) 

Tak to posílám, už nic nevymyslím, v prvním kole snad žádná zrada nebude. (Pozn. autora: taky jsem si to myslel.)

K logickým úlohám:

Byly velké mrazy, tak bylo více času na řešení.  Lodě ještě řeším, ale asi to nestihnu, protože odjíždím do Čech. (Pozn. autora: chápu, my na Moravě potřebné loděnice nemáme.) 

Děkuji za móóóc hezké úlohy v logice. Užil jsem stříhání a lepení krychliček a lodí. Fajne kolo. (Pozn. autora: rádo se stalo, kdo si hraje, nezlobí, chachare.) 

Dvě úlohy - šestka, tetramina, byla hodně lehká, to bylo stylem kouknu a vidím, a jedničku, kterou vyřešil excelový řešitel, stačilo jen přepsat a dobře zadat podmínky úlohy. (Pozn. autora: to se panečku někdo má, když má ku pomoci excelentního řešitele.) 

Farebné úlohy sa mi veľmi páčili. Vyhrala som sa s farebnými kockami a štvorčekmi do sýtosti, len na to ďalšie riešenie hranola som už bola lenivá, tak som ho len postavila z nôh na hlavu. Už sa teším na ďalšie kolo JLA. (Pozn. autora: to je vidět čupr babu, co bychom my starší chlapci za to dali, kdybychom ho jen tak…) 

Konečně se trošku zadařilo, úlohu č. 5 jsem časem vzdal, ale s úlohou č. 4 jsem se namořil bezvýsledně několik dní, aniž bych doteď věděl, kde jsem vlastně udělal chybu. Že jednička může být jenom v prvních třech řádcích druhého nebo šestého sloupce jsem např. věděl už i ve snu... (Pozn. autora: ale to je úplně normální, že se udělá chyba, a jeden neví, kde, soudruzi z NDR by mohli vyprávět.) 

Na poslední chvíli jsem dodělal Hranol 1x1x6 a úspěšně našel dvě řešení. Barevné lodě jsem měl začít dělat dříve, skoro jsem si věřil, že je dodělám … skutek utek. Pozitivní je, že mj. jsem našel správné umístění prázdného políčka. Pak už jsem neměl štěstí a čas nezbýval. Kolo bylo příjemné k řešení a vzhůru ke kolu 47. Co nás čeká? (Pozn. autora: nabrousíme kosy a vzhůru na luka, ale chce to přivstat dříve, dokud rosa trávu zkrápí.) 

Na 1. kolo to zrovna lehké nebylo. Chtělo to hodně trpělivosti. Úlohy 3 a 5 mi daly zabrat. (Pozn. autora: však ano, trpělivost body přináší.) 

U flotil se mi neustále potápěly dvě ponorky. Nakonec jsem se zachytil stébla, ponorky vylovil a flotilu srovnal. (Pozn. autora: ale vždyť ponorky jsou od toho, aby se potápěly.) 

Závěrem jako obvykle jedno umělecké zpracování řešení:

 

 

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 71. kolo JLA probíhalo od 15. února do 15. března 2024, můžete si otevřít řešení 71. kola JLA, předběžné výsledky 71. kola JLA a ohlasy na 71. kolo JLA. Zatím došlo přes 170 řešení, děkuji za ně, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies