jemelik

jemelik


Ohlasy na 69. kolo JLA:

Obecně nebo k vícero kategoriím:

Posílám řešení jedenácti kusů nábytku určeného k sezení, a jednoho malého nízkého sedátka bez opěradla, ale bez nožiček. (Pozn. autora: jak malého nízkého, v muzeu je tento exponát vedený jako vysoká proutěná stolička.)

Šiesta logická úloha bola nad moje sily. Príliš veľa možností. Radšej som to vzdal, lebo by som nevylúštil ani jednu hádanku. :) Mám jednu otázku k ôsmej logickej úlohe. Dá sa pri tomto type úlohy uplatniť nejaký matematický princíp? Myslím to v takom zmysle, že si vie niekto dopredu vypočítať maximálny počet možných uložených dekomín tvaru stoličiek na plochu 13x11. (Pozn. autora: nevím, já u této úlohy vím jen o logickém závěru, že pokud chceš dostat na plochu 13x11 dvanáct židlí, musí být alespoň dvě zasunuty do sebe, protože jinak bys pro ně potřeboval plochu obdélníku 144.)

Tvoje neuvěřitelně dlouhé kokosy s dlouhými slovy jsou kouzelné. Asi nejvíc se mi líbil sportovní záhadný nápis. Vyřešil jsem ho už na Šancích. Naopak mi chvíli trvalo, než jsem přišel na to, že primátorka je opatrnická. A utírání nosů židlemi mi taky dalo zabrat. Až když jsem se kouknul do SNČ, tak bylo jasno. Kouzelná byla výpustka o starých strukturách.
V křížovce mě překvapila snadnost skrytých tajenek, ale pak nastala šichta. Dvě Katky. Nejdřív jsem prohledal mapy.cz, jestli nenajdu příhodné běloruské sídlo, ale nic k řešení nevedlo. Tak jsem "šel" po druhé Katce. A pěkná lumpárna byla i to, že Lístečky ndk.cz v MČSE nenašla. Ale jak, píšeš. CoJeCo je dobrá stránka.
Tož tak. Samozřejmě se už těším na poslední letošní kolo. (Pozn. autora: už mám nachystané proutí na cestovní kufr.)

U hádanek jsi dost přitvrdil (ne že by předchozí kola byla lehká)... V logice super úlohy. (Pozn. autora: no už se blížíme k finálovému kolu, ale třeba zrovna to se bude zdát naopak snazší.)

 

Ke křížovkám:

Bylo to pěkné a dobře vytvořené. (Pozn. autora: díky za pochvalu.)

Křížovka je autorsky parádní. (Pozn. autora: na oplátku za ty tvoje.)

Moc pěkná práce s křižováním dlouhatánských výrazů. Mňam, mňam. (Pozn. autora: začínám uvažovat o michelinské hvězdě.)

No, vzal jsi to doslova a pěkně přitvrdil. Dalo se čekat, rám s pětipísmennými výrazy byl fakt záživný (různé lavky, latky, látky, Katky, plurály a nevím co ještě). Už jsem neměl ani čas, ani síly to úplně do mrtě ověřovat. Děj se vůle boží... Vnitřní křížovka je suprová. (Pozn. autora: vidíš, vidíš, neměl jsi s těmi dvojáky provokovat.)

Nooo, pěkný je to. O blatišti jsem věděl, ale Kott mě vykoupal ještě daleko více. Dlouho jsem nekoukal na Tvých stránkách do Pomůcek, kde právě před tímhle varuješ... pozdě bycha honit. Co bych před třemi lety dal za pár bodů. Někdy se mi po starých časech trochu zasteskne - měl jsem radost z každého jednotlivého vyplněného políčka a jestli bylo celkem 10, 20 nebo 30 bodů za křížovku, to jsem neřešil. Dneska jsem ze ztrátových bodů trošku nesvůj :-) Na druhou stranu se mi i trochu ulevilo, těch nul už bylo hodně a byl to trošku tlak, teď můžu zase začít s čistým stolem. Těším se na další kolo. (Pozn. autora: Chtě nechtě už patříš mezi favority, ale zase je úplně normální, když i favorit zakopne. A zvedne hlavu a jde dál.)

Obtížná byla zejména horní část rámečku, tam snad nebyl jediný jednoznačný výraz, dalo práci to poskládat. Dvoják Katka/Vetka jsem snad vyřešil, ale dvě políčka nemám ověřená a už nevím, kde bych hledal. Myslím, že tentokrát to už na nulu nevyjde. (Pozn. autora: a dvojáky lze čekat i pod stromečkem.)

Opět jste mě přesvědčil, že jsem křížovkářský začátečník a že jím ještě dlouho budu :). Nu snad jsem, jako obvykle, nepodlehla všem Vašim svodům, i když spíše asi ano, protože když něco nedokážu ověřit, je to proto, že jsem se dala na scestí. V křížovce tedy najdete i několik mých troufalých tipů a levý, resp. pravý dolní rožek, ten je pro mě záhadou ...a hledání skrytých tajenek, to je úplné peklo :D. (Pozn. autora: vůbec to nedopadlo tak zle, navíc bez tréninku není šampióna.)

Toto kolo bylo (vytvořením) stejně úžasné jako ta předchozí, ale "řekli jsme si", že už to nebudu říkat (psát)...! Nicméně - nedá mi to, abych to znovu nenapsal - stále nechápu, kam na ty "nápady" chodíš...! Snažil jsem se jako vždycky, ale myslím, že tady byl oproti předchozím dílům významný rozdíl, a, doufám, že i "posun"...! Zůstala mi některé políčka, kde jsem byl "úplně vedle" a pouze jsem je "riskl"...! Ale nevadí, život jde dál a už se těším na letošní závěrečné kolo! (Pozn. autora: takže můžeme konstatovat, že oproti minulému kolu se zlepšil pocitový i bodový výsledek.)

V té spodní části sedáku jsi dokázal křižovat výrazy dlouhé přes deset písmen, takový majstrštyk oceňuji. (Pozn. autora: nechtěl jsem pokazit estetiku tvaru sedáku, tak co mi zbylo, než to vysedět.)

Z tohoto kola jsem měl opravdu "velmi dobrý pocit"! Jak jsem už psal dříve, zase se o mě "pokoušely deprese", ale "zaplašil" jsem je...! Nádherná křížovka, nádherná zábava při luštění...! Co k tomu říct (napsat) víc?! Prostě - "bomba"! (Pozn. autora: tak snad z té chvály nic neubralo vyhodnocení řešení.)

Žádné připomínky nemám a budu čekat zase příznivou zprávu o řešení. (Pozn. autora: máš to bez chybička, tak ještě abys měl nějaké připomínky :--))

 

K hádankám:

Byl to masakr jako obvykle. (Pozn. autora: s plným počtem bodů zvláštní synonymum pro zážitek.)

Hezké hádanky, které se mi kupodivu dobře řešily, až na tu čtvrtou ...utírají nosy židlemi - to úsloví jsem nikde nenašel. Ale klobouk dolů před tvou tvorbou!! :-) Kam na to chodíš! (Pozn. autora: v nouzi i do Slovníku nespisovné češtiny.)

Jak jsi mohl vědět, že ve 304. derby pražských „S“ sejme slávistické křídlo Peter Olayinka nabíhajícího Minčeva? (Pozn. autora: Priske mi volal, že se dá něco takového tušit :--))

Napřed jsem si myslel, že jsi zapomněl zvýraznit v desítce „u keřů“, ale pak mě napadlo to „kolečko“ a když jsem si zvětšil obrázek, bylo to jasné, povedená taškařice. (Pozn. autora: musel jsem to napsal v Corelu, protože Word neumí zvýraznit samostatný kroužek nad u.)

Ta matematická olympiáda při řešení záhadného nápisu byla výživná, pokaždé mi při počítání vyšel jiný součet, ale v průměru to bylo 80, tak jsem to tak nechal. :--) (Pozn. autora: měl jsi použít lineární aproximaci, těch písmenek jsi měl 81 :--))

S konstatováním, že 74x jsem od 15. 9. do 14. 9. zestárl o rok, ale od 15. 9. do 9. 10. 2022 nejmíň o pět let, Ti posílám vydřenou jedenáctku o nábytku. Žiju s tím, že příště bude hůř, ale podařit by se mohlo. (Pozn. autora: no to bys musel v kreslené hádance vidět kličkáře, a ne jenom kličku.)

 

K logickým úlohám:

Ač vláčím kouli u nohy v podobě velké bodové ztráty za špatný přepis řešení minulého a předminulého kola, chvíle u JLA byly opět velmi příjemné, nu a jen si říkám, copak budu mít špatně tentokráte :D. (Pozn. autora: statistikové by to vyloučili, ale i tentokrát jste se u první úlohy u jednoho políčka přepsala, tak tu smůlu máte snad už vybranou.)

Ani já nemám pentomina rád. Ale logika v tom přesto je. Asi to chce systematický postup. Začal jsem spodním řádkem. Patří tam jen 4 pentomina s možností pěti rozmístění. Pak jsem umístil vždy 2 kříže, a snažil se to doskládat. Kříže jsem rozmísťoval hodněkrát. Obyčejně jsem složil půlku obrazce, a pak se to zaseklo. Nakonec jsem umístil kříže s přesvědčením, že jinde nemůžou být. Ostatní dílky jsem pak po několika pokusech doskládal. No makačka. (Pozn. autora: ale po zásluze oceněná.)

Já nevím, kam chodíte pro inspiraci na nové úlohy a stejně tak je pro mne záhadou, že většinou existuje jen jedno řešení. Třeba takové Mrakodrapy - krasná úloha, ale že je v zadání právě tolik vodítek, kolik je potřeba, aby bylo řešitelné, v tom musí být prostě nějaké čáry. Stejně tak Kaskády se součty. Když na to koukám, vrtím hlavou. Vlastně vrtím hlavou nad všemi úkoly a jen doufám, že jsem správnému řešení co možná nejblíže. (Pozn. autora: Byl jste. Snažíme se s autory a testery předkládat k řešení úlohy s jednoznačným řešením, někdy se nedá vyhnout více možným řešením (v tomto kole optimizer a posouvání židlí), ale stejně se nám to přes veškerou snahu někdy nepovede.)

Je to slabé, vím.
Úloha č. 2 - nechybělo mnoho, v nejlepším pokusu  jsem měl v jednom poli 180 stupňů, nikoli 90;
Úloha č. 3 – u úlohy B jsem se nechytil, ač času jsem tomu věnoval dosti;
Úloha č. 5 - totéž, v nejlepším řešení jsem měl v jednom sloupci o jeden více, v sousedním o jeden méně, opravami jsem dále zabředával;
Úloha č. 6 - na mne příliš složité, ani jsem to nezkoušel;
Úloha č. 7 – chyběla mi trpělivost, zamotal jsem se;
Úloha č. 8 - budu zvědav, zda se někomu zadaří dát 12, pokud jde jen jedenáct, jako mám já, bylo by to dobré, pod tři prázdná pole se nikdo nemůže dostat.
Podzim je holt na čas náročný, jen houby, které mladší dcera domů nosila,  zabraly mnoho času. Snad se příště více zadaří. (Pozn. autora: zadaří, teda pokud se nějak ve větším nepustíš do pečení vánočního cukroví.)

Kolo bylo opravdu velmi zajímavé a pro mne obzvlášť, když jsem dal na poslední chvíli večer „Šoupání židlí“. A to už jsem se do toho nechtěl pustit, tak mne vyčerpala úlohy s pentominy „Sedmero židlí“. Na tu jsem měl vyčleněno dostatek času, ale byla nad mé síly. Takže poslední večer před odevzdáním jsem doma šoupal židlemi a Martinu jsem tím asi rušil u televize. Ne nějakým hlukem, ale vzdycháním nad neúspěšnými tahy. Nakonec jsem chytil nit a dílo bylo dokonáno. Nakonec hodinu před půlnocí jsem nahodil na internet „sedm židlí“, ale jako ozvěna se mi vrátilo jen „sedm krkavců“. No, jednu zajímavost jsem přece jenom objevil (někdo hledal odpověď ve světě a NIC). Gratuluji našim úspěšným řešitelům úlohy. Mne úlohy velmi bavily a už se těším na další kolo. (Pozn. autora: je to tak, jeden ze soutěžících se den před termínem pro odeslání řešení snažil pod pseudonymem Bill získat řešení pentomin od někoho ze světa, připadá mi ale nefér, že v diskuzi neuvedl, že jde o úlohu z JLA, dala mi totiž hodně práce, a zalhal, že ji viděl někde v PC Magazínu v roce 2013, nějak si zapomněl ověřit, že PCMag ukončil v roce 2009 svou činnost :--))

„Mezi mrakodrapy“ byla parádní úloha a „Posouvání židlí“ a „Kaskády se součty“ se mi také moc líbily. U optimizéru jsem opět zvědavý, co bude tím nejlepším řešením. A hlavně jaký počet židlí bylo možné poskládat do plochy. Děkuji za další kvalitní kolo JLA. (Pozn. autora: Jako vždy soutěžící překvapili a dostali na plochu dvanáct židlí.)

Na pentomina mi chyběl čas i vůle, ostatní úlohy mě bavily :--) (Pozn. autora: máš pravdu, čas i vůli pentomina vyžadovala.)

Na těch dvou sadách pentomin jsem nechal mraky času a i když jsi psal, že je tam nějaká logika, tak kromě spodního řádku jí tam není ani za mák. Chtěl bych vidět aspoň jednoho Tvého testera, který to vyřešil (určitě se na to všichni vybodli). (Pozn. autora: Ale no tak, nějaká logika tam byla a na testery mi nesahej, jsem rád, že je mám. :--))

Po čtyřech relativně úspěšných kolech se na židlích a spol. dostavil očekávaný útlum. Takže posílám pouze torzo svého snažení, a to se mi ještě  nezdá mé řešení úlohy č. 3 s ohledem na třetí řádek zprava, ale nakonec čtyřka přece leží také MEZI viditelnými mrakodrapy. (Pozn. autora: Což ta čtyřka, ta byla správná, ale…)

Pro mně byly největším problémem Duboukovy Lístečky a výraz BLAŤ. Lístečky zachránila komunistická MČSE, kterou jsem si pořídil v době studií na VŠB za peníze těžce vydřené na brigádách v ostravských hutích. BLAŤ jsem našel v neelektronickém Kottovi, jehož pět dílů jsem kdysi zakoupil za 50 Kč v jednom, dnes již neexistujícím brněnském antikvariátu kde ho chtěli vyhodit do sběru. Poněvadž si nejsem stoprocentně jistý správnosti řešení, chtěl bych Tě požádat o výplatu EUR, nebudu již nadále riskovat. (Pozn. autora: samozřejmě, eura si zasloužíš.)

Před všemi, kdo se pustili do pentomin, hluboce smekám. Jenom letmá vzpomínka na statistiku mě od takového počinu odradila :-) Hluboký respekt před těmi, kdo je dokonce dotáhli i do konce :-) Víc mě dostalo, že jsem v optimizeru těch dvanáct židlí neviděla, i když jsem to řešení měla přímo před očima. No, nepovedlo se :-) Nicméně, nic nevzdávám. JLA mě baví. (Pozn. autora: a o zábavu hlavně jde.)

Přiznám se, že jsem tomu tentokrát úplně moc času nevěnovala. Posílám, co mám. Šoupání se židlemi mám na 4 a 8 tahů, optimizer na 11/3. Nevím, jestli je to úplně dobré, ale připadalo mi to ucházející. Na hledání jehly v kupce pentomin se přiznám jsem se vy...kašlala úplně, tolik času opravdu nemám, a logiky tam moc uplatnit nešlo... nebo jsem ji prostě neodhalila. Takže posílám, co mám, za ty tři dny už bych stejně těžko něco vylepšila. (Pozn. autora: Pentomina skutečně chtěla hodně času a trpělivosti, to druhé šoupání šlo udělat na 7 tahů a v optimizeru šlo vtlačit na plochu ještě o židli více, ne všechny úlohy člověku sednou.)

Som myslel, že po tomto kole sa prepadnem niekde do poslednej tretiny. Nevyzerá to až tak zle. Skončiť v prvej patnástke by potešilo. Teším sa na ďalšie kolo. (Pozn. autora: pro všechny to bylo stejně těžké.)

Strávila som veľa márneho času spájaním dvojíc stoličiek, a podarilo sa mi ich všetky pospájať len za cenu nedodržania pravidiel - jedným štvorčekom ide rovná čiara a nie lomená. Posúvanie stoličiek sa mi podarilo len v úlohe A, úloha B ma stála tiež dosť času, a márne... Skladanie pentomina nie je práve mojou obľúbenou činnosťou, napriek tomu som mu venovala dosť hodín - s nulovým výsledkom. Najbližšie som sa k riešeniu dostala, keď mi chýbalo už len jedno pentomino, žiaľ také isté, ako som už mala použité dvakrát. No a na "šoupání židlemi" som už nemala čas, a ani nervy. Ako dieťa som sa rada hrala s posúvacou hrou, ale tam bolo len 9 čísel!!!  Na 80 som si teda vôbec netrúfla. Zato ma potešila 8. úloha, kde sa mi dlho nedarilo dostať na plochu viac ako 10 stoličiek, ale potom sa mi to poskladalo lepšie a dala som ich tam 11. Potom ich stačilo už len trochu poposúvať, aby sa zmenšili nepokryté segmenty. Som zvedavá na riešenia s viacerými dekaminami, určite to niektorí zdatní súťažiaci dokázali. (Pozn. autora: někteří soutěžící jsou neskuteční frajeři a nezbývá, než jim vyseknout poklonu. Je potřeba se řešením bavil a víte, jak to říkal baron Pierre de Coubertin.)

Šiesta úloha bola nad moje sily. Príliš veľa možností. Radšej som to vzdal, lebo by som nevylúštil ani jednu hádanku. :) Mám jednu otázku k ôsmej úlohe. Dá sa pri tomto type úlohy uplatniť nejaký matematický princíp? Myslím to v v takom zmysle, že si vie niekto dopredu vypočítať maximálny počet možných uložených dekomín tvaru stoličiek na plochu 13x11.

U pentomin byly jasné pouze 2 sady pentomina v základní řadě... Pak to bylo skoro holé hraní a zkoušení... Skoro. Spíše by mě zajímalo, zda je více řešení... Asi jsem měl štěstí. Ale u tlačenice jako byly ty slepice v kurníku z minulého kola, tam taky nešlo nic moc logicky odvodit... Člověk zkoušel... A navíc ani nevěděl, zda má hledat ještě lepší řešení. Tady šlo o to to tam naskládat... Nebyl to optimizér. Ale postupoval jsem takto - ty základní jsem dal symetricky a do středu dolů dal kříž. Bral jsem to jako předpoklad, že to tak bude, jinak se kříž dává obtížně. A pak jsem přepůlil obrazec zdola nahoru různými pentominy tak, aby mi na obou stranách zůstal počet volných polí dělitelný 5. Pak tam zkoušel nasunout 2. kříž - hodně poloh už v této fázi nemělo řešení a vyřadil jsem je. A zkoušel a hledal a našel... Nevím, ale asi jsem měl fakt štěstí. (Pozn. autora: Úloha má skutečně jediné řešení a ten kříž dole je rozhodující, další kříž sníží počet možností a rozdělení na oblasti dělitelné pěti s kombinací třeba pentomina tvaru T a samozřejmě zkoušení vede k cíli. Je to úloha pro trpělivé, ale i takové "logické" úlohy jsou.)

Upřímně jsem tam těch 12 židlí čekala, protože variant s 11 jsem měla hodně, ale nacpat se mi je tam nepovedlo :). O pentominech ani nemluvím - když se mi varianty začaly rozrůstat do obludného počtu, tak jsem to časově vzdala :). Letošní ročník se nějak nedaří :-D - zase alespoň poslední předvánoční kolo bude pohodovější, protože žádná ztráta zápočtů nehrozí a k bedně je taky daleko :-D. (Pozn. autora: no bez tlaku, to si řešení úplně jinak užiješ, i když naši reprezentanti si i pod tlakem kupodivu jezdí soutěžení hlavně užít.)

Velmi zajímavá a hezká byla sedmička! Co se týká šestky, tak to chtělo opravdu trpělivost a zkoušení s tím, že v dolní části byly pro 4 pentamina jen 2 možnosti (logika). Nicméně jsem po nějakém čase zkoušení dospěl k názoru, že musím nejdříve umístit oba kříže (v daném případě pro mě nejkomplikovanější tvar)  s tím že jeden kříž bude určitě dole uprostřed a později obě téčka. Levý okraj obrazce jsem měl  prakticky od začátku poskládán stejně (a dobře). Pak už to bylo snazší a jen o zkoušení. V úloze č. 8 jsem dnes začal tak, že jsem si říkal, že nesmí vzniknout větší mezera než 2 políčka a vyšlo to kupodivu cca během 1 hodiny. Možná někdo umístí 13 židlí (což dost pochybuji), ale to by byl podle mne malý zázrak. (Pozn. autora: no to by byl.)

Závěrem jako obvykle jedno umělecké zpracování řešení:

 

 

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 71. kolo JLA probíhalo od 15. února do 15. března 2024, můžete si otevřít řešení 71. kola JLA, předběžné výsledky 71. kola JLA a ohlasy na 71. kolo JLA. Došlo rekordních 187 řešení, děkuji za ně, pěkné dny, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies