jemelik

jemelik


Ohlasy k 37. kolu JLA:

Obecně nebo k vícero kategoriím:

Hádanky celkem odolávají (nepomáhá tomu ani ta obhájená docentská práce), logika je snad celá, tak aspoň posílám v příloze její řešení. (Pozn. autora: ale no tak, pane docente, už neslavíme, louskáme, louskáme.)

Měl jsem 9 hádanek a říkal si, že by to mohlo stačit. Pak jsi vyvěsil zprávu, že navalené ševce někdo vyseděl. To byl šok. Ale jednou za čas se štěstí unaví a... Přítele Nepimacha je mi docela líto, ale na druhou stranu: on zápočet má a nás 18 ostatních učinil šťastnějšími. Zapomněl jsem pochválit tu klíčovku. Ta byla opravdu exkluzivní. No nic, už se těším na cezák. (Pozn. autora: přítel Nepimach má alespoň výhodu sólově vyřešené hádanky pro závěrečné účtování.)

To zas byla masáž, soda či jak to nazvat. Relativně malá křížovka, ale výživná. Jak dokážeš do tak malé křížovky nacpat tři pece, dobře, ale k tomu ještě skoro tři stoklasky. A spoustu chytáků. Obdivuhodné. Smekám. A hádanky nádherné. Nejsem si jist jen tím odsunem předložky ve trojce, ale víc mě mrzí slabiková přesmyčka. Byl jsem hodně blízko. Jádro skoro celé, ale ty náznaky jsem nedal. Peon nebo vápeník, krmení či krmivo, sekaná nebo telecí a nakonec ta hvězda. (Pozn. autora: masáž zdraví posílí, předložka se nehla, vápeníci v jetelině, Štěstěna nám slehla.)

 

Ke křížovkám:

Díky za hodnocení mého řešení a nulu ztrátových bodů, což jsem nečekal a příjemně jsi mně překvapil. Já jsem MAK našel ještě před vyluštěním křížovky, protože makem se sypou frgály ve valašské kuchyni, mákem zase v české kuchyni, proto jsem mák vůbec nehledal. Ale větší obavy jsem měl z kachače. (Pozn. autora: máš pravdu, nejen na Valašsku, i na té naší Hané só bochte makem posepané.)

Jsi opravdu borec na skryté tajenky, jednak velmi vtipně odlákání tří pecí v legendě, když to bylo už neřešitelné, tak jsem hledal pec v řešení křížovky a našlo se to. Velmi lišácky byla skryta tajenka STOKLASKA,  to bylo skutečně vynikající opět odlákání na stoklasku uprostřed obrazce vodorovně,  též dvakráte pod sebou. Velmi obtížná situace u duhó, kde jsem si též myslel, že bude tři stovky skob. U té stoklasky to vyřešil výraz dláky x stány. Potom se dalo hledat dále až na tu snad správnou stoklasku. Obdivuji tvoji tvorbu s těmi skrytými tajenkami, protože vím, jakou to dá titěrnou práci s těmito doplňovanými výrazy a musí se kontrolovat, aby nebyla jiná možnost  nabourání skryté tajenky. Je to velmi náročné skládání takových křížovek, kde je velmi skrytých i dalších neskrytých tajenek. (Pozn. autora: díky za pochvalu, mám radost, když těsto pěkně nakyne a buchty všem chutnají, no všem, to bych si asi moc fandil.)

Musím Tě móóóc pochválit. Bylo to těžké, ale dokud nebylo vše, jak jsi vymyslel, nebylo možno dát tajenky do kupy. Spousta vedlejší cest. No komu čest, tomu čest. Možná budeš muset uznat řešení ŠKOPKY (Machek – dojačka) x TRUBKY (PSJČ). Spisovatele jménem Jaroslav Pícek jsem našel v LČL jako Šrámkova kamaráda. Ještě trápil FILLER a různě možné koncovky – singulár v. plurál. DLAŇ jsem zamítl z důvodu nenalezitelného citoslovce Ň a volím z Valašského nářečí název DLAPA pro DLAŇ. Snad jsem vše vychytal. Díky za pěknou křížovku, která stála spoustu času a především nervů. (Pozn. autora: dělám všechno pro to, aby z dokončeného díla měli řešitelé trvalé násl…, pardon, vzpomínky.)

Nedá se nic dělati a je to třeba poslati. Děj se vůle přírody. Samozřejmě, jako vždy, některé výrazy nemám ověřeny a tak jsem střílel. Kontroloval jsem to dvakrát, a nic špatného jsem neobjevil, ale v rámci dvakrát měř a jednou řež, to přeberu ještě jednou. Případně do půlnoci pošlu povolenou opravu. Mám hotovo, a tak se jdu odměnit pěníkem z Nošovic. Možná ale, že se mi po tom pivu už nebude chtít  znovu své dílo kontrolovat. (Pozn. autora: no jasně, za výčtem pramenů pro každé kolo by mělo být doporučení na spláchnutí zážitků dobrým pěníkem.)

Nejvíce mě v této zapeklité (možná lépe řečeno zápecité) křížovce potrápily tyto výrazy: ORATEČ, DLAN, STERIS, TRPASLIK, EJA HÓ a hudebník RENTA. V křížovce jsou ještě dvě zrádná místečka, u kterých si nejsem stoprocentně jistý, jestli je mám správně. Budu ještě dumat. (Pozn. autora: už netřeba, dopadlo to dobře.)

No žádná sláva, ale přece jen jsem byl v tomto kole do té třicítky a o pár příček jsem si celkově polepšil, tak aspoň něco. Řešení si projdu později, ale po letmém pohledu tam bylo hodně zapeklitostí… (Pozn. autora: co jiného za pecí než zapeklitosti…)

Přikládám křížovku. Byla skvělá, různé varianty vpisovaných výrazů, pár děsivých hledáků, k tomu nenápadné singuláry-plurály, moc výrazů z "filmů", fakt mazec. Z pecí i máku se motala hlava. Teda spíše z máku. A to jsem jen hledal, nepožíval.... v žádné formě. (Pozn. autora: no kdoví jak to bylo, má-li s každým mákem přijít zápočet, já bych ho nezavrhoval.)

Tak ty si nám teraz nahopkal riadny zákalec a upiekol si nám chútné frgály, bacúchy, chorýše, či vičňáky s príchuťou ťažkých hľadákov a chytákov. Ako Vy Češi hovoríte, seš povedený (mazaný) pekař. Dúfam len, že sa mi podarilo všetky objaviť. Tvoja hlava je nevyčerpateľná studnica nápadov . Tajničku sa Ti podariť skryť opäť neobvyklým spôsobom. Gratulujem Ti k peknej a zaujímavej krížovke. (Pozn. autora: pro takové fajnšmekry se musím u pece pořádně otáčet.)

Tentokrát jsem nepodlehl nástraze falešné stoklasky díky poslednímu dlouhému „á“ a snad jsem udělal dobře. Uvidím, jestli se vejdu do svých obvyklých 10 ztrátových bodíků. (Pozn. autora: už mě máš přečteného, nula se do desítky vejde.)

Už jsem z tebe úplně hotový. Tolik chytáků a falešností v relativně malém prostoru – klobouk dolů. Ale stejně jsem nepochopil poznámku v legendě u Šlajerova dokumentu, možná to mám i špatně. Co tam znamená ten rok 2005? Bém premiérem nikdy nebyl, Topolánek v tom roce taky ne, a kdyby se jednalo o premiéru filmu, tak byla taky jindy. Tož fakt nevím, zvláště po té, co nějaký Jemelík napsal na fdb životopisy Béma a Topolánka. Proč to tam psal, nevíš náhodou? (Pozn. autora: tož přece aby se na chlapce nezapomnělo.)

Věnoval jsem tomu více času než prvnímu kolu, ale nevím, na výsledcích to moc vidět nebude. (Pozn. autora: naopak, klesáte výš.)

 

K hádankám:

Ako, kadiaľ a s čím kráčajú za pecí válení řemeslníci sa mi už doriešiť nepodarilo. (Pozn. autora: kolem pasů jetelinou s opicí.)

Asi budu za pecí válený tak jak ti ševci, nezkušenost se ale projevila v nevyřešení šesté hádanky. Telecí v ní bylo zřejmě moc kořeněné. Tak to půjdu zapít. (Pozn. autora: tak na ten zápočet.)

I když není úplné, poluštila jsem si a ta klíčovka je něco tak úžasného, že to nepřekonáš. Už jen ten nápad, tohle udělat a potom to zpracování - fenomenální, máš můj obdiv. Tak a můžu se těšit na další kolo. (Pozn. autora: to se povede maximálně jednou za…)

Já jsem tam měl kolem krku a místo nova diva, proto mi to nešlo dál. Nevadí, zatím jsem se sebou spokojen. (Pozn. autora: tím se to vysvětluje, s novou musíš kolem pasu.)

Klíčovka číslo 10 je úžasné dílo, smekám. (Pozn. autora: děkuji za uznání.)

Klíčovka je skutečně výstavní... (Pozn. autora: až se rdím.)

Nedá se nic dělat, ale tvé hádanky jsou příliš obtížné a tak zase nebude asi žádný zápočet. (Pozn. autora: nestahuj gatě, dokud nevíš, jak dopadli ostatní.)

Poviem Ti, že sa mi pieklo ťažko. Na niečo mi už nezostala múka a niečo je možno upečené z falošnej múky. Ale snažil som sa. Ako veľký vyznavač a samozvaný znalec kľúčoviek Ti skladám poklonu k Tvojmu výtvoru. (Pozn. autora: děkuji, na ni mi vyskočilo těsto nejlépe.)

Skláním hlubokou poklonu autorovi za klíčovku č. 10 – dokonale propracované, vtipné, nápadité – prostě nemám slov… (Pozn. autora: to už stačí, bo zpychnu.)

S tou šestkou jsem moc nepohnul - je to děs. Takže je to bez ní a do půlnoci mě už asi nic nenapadne - takže nač s tím váhat - svět se neboří. Je mi jasné, že JLA bereš jako prubířský kámen, co sneseme, ale co je moc, to je příliš. (Pozn. autora: vždyť víš, co Tě nezabije, to Tě posílí.)

To teda byla zase fuška, ale aspoň devět se jich povedlo! (Pozn. autora: no vidíš, více nikdo neměl.)

Účasť na nedávnej promócii bola pre mňa novou motiváciou do štúdia. :-) Posielam Ti moje "školské práce" 37. kola. O pár hodín lúštenia som sa pripravil tým, že teraz odchádzam na chatu, kde nebude pripojenie na internet. Takže, bohužiaľ, nestihol som všetko doraziť. Zvlášť ma trápi "slzavé údolí" v hádanke č. 6. (možno to bude úplne inak), mám to tak na 30% rozrobené, ale taký stav mám už niekoľko dní, takže ani zvyšné hodiny by asi nepomohli... (Pozn. autora: při tvorbě jsem ani netušil, že to slzavé údolí bude tam trefné.)

U pece jsem se pořádně zapotil. U výpustky jsem "blizounko" - chybí mi jen ten zatracený kníže. Přesmyčka - vůbec nic. Slabiková přesmyčka - hodně málo abych to dal dohromady. (Pozn. autora: ale na nějaké buchty Ti přece jen těsto nakynulo.)

U té šestky jsem měl sice nějakou stopu, ale nemohl jsem to dát dohromady, počkám na řešení, tohle bylo opravdu prakticky neřešitelné. Snad jsem to ostatní měl dobře, je to fuška, ale já se rád potím i třeba s ženskou, na tom přece nic není?? Hádanka je taky vlastně rodu ženského, tak do toho! (Pozn. autora: to je život, tu šestku prostě udělal někdo jiný, a buď rád, že jedeme jen do desítky, co bys tak asi dělal s osmnáctkou?)

 

K logickým úlohám:

Byla to teda fuška, nabyl jsem dojmu, že 2. kolo je vždy kritické. Úlohu č. 2 jsem řešil až na 3. pokus (2x prověření všech možností nevyšlo). Úlohu č. 6 jste nám moc neusnadnil. Mohl jste ty borůvky rozmístit. Bylo to hodně možností, podařila se mi jen souměrnost podle svislé osy. Úlohu č. 7 jsem vzal jako řady, snad jsem to dostatečně vysvětlil. Bylo to krásné. (Pozn. autora: tu radost ozdobit frgál borůvkami jsem Vám přece nemohl vzít.)

Celkem jsem se pobavil a úlohy až na poslední, z které jsem nebyl nejprve vůbec chytrý, byly moc pěkné. Takový styl logiky se mi líbí a musím na to mít čas, pohodlí domova a PC, příp. internet. Dík za dobrou zábavu. (Pozn. autora: no jo, pohoda, klídek a tabáček…)

Lemovaný frgál a skládaná buchta odolaly. Nevěřím, že až přijdu domů, dojde ještě k nějakému zvratu a něco rozlousknu. Skládaná buchta mne mrzí – ještě budu do půlnoci skládat. U Lemovaného frgálu jsem se vůbec neodpíchnul. Nic logického mne nepostrčilo dál. Umístil jsem pouze dvě devítky, rýsovala se nějaká poloha dalších devítek a jedniček. Ale stále vela a vela možností. Nejvíce mne bavil Tvarohový koláč. (Pozn. autora: no aspoň že ten tvarožňák to spravil.)

Sudoku jsem věnoval dost času, ale nedospěl jsem  ke zdárnému výsledku. Zajímá mně postup řešení této úlohy. (Pozn. autora: nějakou lehčí otázku nemáte?)

Tak jsem se utrhla z řetězu a posílám Ti řešení daleko, daleko dříve, než jsem zvyklá. V předstihu. Tak nějak jsem to považovala za dobrý nápad :-)))) (Pozn. autora: výborný nápad, tisíceré díky za tisíce řešení, u poslední úlohy bylo třeba rychle hodit brzdu.)

Tentokrát se mimořádně nezadařilo, ač jsem u úloh č. 2 a 5 poctivě zkoušel mnoho různých kombinací. A u úlohy č. 7 mně ani zmínka o více než 20 000 řešení původního zadání Kapybary nepomohla úlohu dořešit, poslední prvočíslo na spodním řádku bylo asi 97, ale toť vše... (Pozn. autora: vždyť není všem úlohám konec.)

V tomto kole jsem se opravdu nadřel, a to nejen u úlohy Plněná buchta. Skládaná buchta mne mrzí, odhadl jsem ji jako nejlehčí a nechal jsem si ji na konec. Jednotlivé a nakonec vyřešené úlohy mi ale daly zabrat, a to i časově, nemluvě o úloze nevyřešené Lemovaný frgál. A najednou tu byl poslední den k odevzdání a už jsem buchtu nedoskládal. Vyhrožoval jsem i s Tvým povzbuzením, že budu skládat do půlnoci. Pravdou je, že jsme se vrátili domů, povečeřeli, já si rozložil rozstříhané sloupečky zadání na podložku a nechal jsem si o řešení snít. Bohužel, není záznam o tom, jak se mi dařilo. Sloupečky s čísly a znaky jsem posbíral z koberce a vypnul TV. Já byl vypnut již dříve. Ale i tak jsem nějaké úlohy dal a jednu nějak neautorsky. Děkuji. Shrnu – pro mne velmi těžké kolo, ale jako vždy zajímavé. (Pozn. autora: žádné prášky na spaní, ale pěkně zdravě zabrat s logikou.)

Závěrem jako obvykle jedno umělecké zpracování řešení:

 

 

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 71. kolo JLA probíhalo od 15. února do 15. března 2024, můžete si otevřít řešení 71. kola JLA, předběžné výsledky 71. kola JLA a ohlasy na 71. kolo JLA. Došlo rekordních 187 řešení, děkuji za ně, pěkné dny, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies