jemelik

jemelik


Obecně nebo k vícero kategoriím:

Dnes jsem se pochlapila a ač půlnoc na dveře ještě neklepe, já již posílám řešení. Hádanku jsem tentokrát nedala ani jednu, chleba mi nejede. Zato logice jsem věnovala mnoho času a spáchala jsem snad všechny, některé i vícekrát :-)))) (Pozn. autora: logika bez chybičky, ale na chleba nemůžeš zanevřít, přece ho nemusíš ládovat na sucho, začínalo se hned s jeho tekutou podobou.)

Na to, že to bylo první kolo v roce, to byl pěkný očistec. Hlavně křížovka. Doufám, že jsem to nakonec trefil. V hádankách dala nejvíc zabrat záměnka č. 1 a pyramidka. Nejistá je ale ta sloučenka. Oma jako náznak mi na Tebe moc nesedí. Uvidíme. (Pozn. autora: chytáček dostal přednost před kvalitou, „o mák větší“ je přece jen méně obvyklé než „o kapánek větší“.)

Posílám své řešení. Opět jen Logiku. Zabral jsem se i do křížovky, ale zatím na to nestačím. Jsem zvědav na autorské řešení. Doplním podklady, a budu dále trénovat. (Pozn. autora: správně, bez tréninku není šampióna.)

Protože mi byla do opatrování a používání svěřena domovní tiskárna i se skenerem, tak se mi podařilo křížovku naskenovat, a pošlu ji elektronicky, čímž Českou poštu, žel, připravím o kousek chleba, ale sebe obohatím o 13,- Kč. Dám si za ten ušetřený peníz aspoň trochu chleba tekutého. (Pozn. autora: Českou poštu to nepoloží, a pokud bych si měl zvolit, zda se olíznout po známce nebo po tekutém chlebu, volil bych také pivo.)

Tři hádanky se už dají přežít a logika dopadla výborně. Mrzí mne hlavně ta první hádanka. Nakonec byla nejhezčí. Že je postupná mě sice napadlo, ale tekutý chleba ne. Škoda. (Pozn. autora: (Pozn. autora: tak, tak, škoda každého nedokončeného soudku.)

Zúčastňujem sa aj 8. ročníka Tvojej náročnej súťaže. Skúsim znovu v dvoch kategóriach, teda v krížovkách a v hádankách. Dúfam, že hlavne v hádankách vydržím s dychom, lebo vždy mi tam nestačí čas na riešenie. Tak je to aj teraz, hneď prvú hádanku sa mi nedarí uspokojivo doriešiť. Do polnoci je ešte trochu času, ak by náhodou ešte "motyka vystrelila", tak pošlem opravu. (Pozn. autora: motyka zůstala v klidu, Naďa také.)

Ke křížovkám:

Ač se křížovka zdála zpočátku poměrně dobře řešitelná, bylo to ve skutečnosti právě naopak! Jak se Ti podařilo dát dohromady tolik dvojic výrazů, které se daly řešit více způsoby, nad tím zůstává rozum stát. To mi jistě potvrdí každý řešitel, který je zároveň i autorem. Všechny dubletové hrůzy se však rozplynuly po vyřešení kavkazské slívy! (Pozn. autora: no jistě, s nahlouplou Čečenkou jde všechno líp.)

Musím konstatovat, že to vůbec nebyla procházka růžovou zahradou neboli "valašský chleba ten tvrdou kůrku má". A k tomu ještě Nolčovka se stejným termínem odesílání řešení. Obtížné byly výrazy ANI HNI, KOLNÍ, KUŽEL. Taktéž Viola Rhodesová mi dala pěkně zabrat. Největší problém byl však hejkal HEJMA a město SUJAB, ale řešitelé, kteří vlastní výpisy z komunistické Malé československé encyklopedie mohli zvolati "heuréka". (Pozn. autora: kdoví co volali? Některé dobře že v průběhu řešení neslyším.)

Napohľad jednoduchá krížovka, ale plná chytákov, ešte teraz som si nie istý s výrazmi modřečnec, lepkat a braní, ten posledný výraz som si odvodil od brát (zajímat vězně). Lepkat - transformáciou valaštiny do češtiny, ako si sám uvádzal. Bola to pekná a zaujímavá krížovka, to ma baví. Nech Ťa pero a hlava poslúchajú i naďalej. (Pozn. autora: lepkat by nemohlo vzniknout transformací, je to nářečí na Zlínsku a Vizovicku, a co říct k peru a hlavě? Nemládneme. Občas už zapomínám, kde a proč pero hledat. Za přání samozřejmě děkuji.)

Není v mých možnostech prověřit všechny výrazy, ale snad to bude do 12 ztr. bodů jako je plzeňské pivo. Vytvořil jsi úžasné dvojáky a nádobu jako chyták. Je opravdu hezké řešit krásné výtvory s chytáky. (Pozn. autora: kdybys měl pít pivo s tolika stupni, co jsi chytil ztrátových bodů, tak piješ pito.)

Nesedlo to krutě. Po zveřejnění jsem trošku začal s řešením, ale nějak tentokrát letěl čas - nápor v práci, své si vyžádaly různé jiné záliby (např. můj oblíbený hokejový tým hraje play-off své soutěže), křížovku jsem nějak ztratil z dohledu a najednou včera koukám, že mám dva dny na odeslání. Něco jsem tam tedy doplácal, skoro se mi to ani nechtělo posílat, ale co už. Takhle odfláknuté řešení jsem Vám ale za celou dobu JLA ještě asi nedodal. Omlouvám se, tentokrát Vám sčítání trestných bodů zabere víc času. V soutěži samozřejmě pokračuji dál, ale dám si letos asi takový oddechovější ročník... (Pozn. autora: jaképak štvaní, celé to naše počínání má být hlavně zábavou.)

No co - sportovci někdy po úvodní porážce říkají, jak je to skvělé útočit ze zadních pozic a že proto vlastně tak nějak napůl prohrát chtěli :-), takže zkusím to taky. (Pozn. autora: no jasně, zezadu je mnohem lepší přehled, jak na tom kdo je.)

Příliš výrazů se dalo řešit několika způsoby. Takže nevím. Jestli mám dobře skrytou tajenku OŠATKA, tak to byl dobrý chyták s výrazem KOŠKA z ČJA. (Pozn. autora: oloupal jsi košku z jabka správně.)

Tož nadešel čas vytáhnout chleba z trouby a podávat. Snad jsem to dopekl dobře. Dilema nastalo při rozhodování o druhém díle 18. tajenky, zda ošatka nebo nádoba. Obě varianty, tj. v obrazci i v poslední větě úvodního textu před legendou (SkromNÁ DOBA), jsou podle mě použitelné. Rozhodl jsem se pro ošatku. Děj se vůle přírody. Teď Tě čeká spousta práce s vyhodnocením došlých řešení. Posuzuj to něžně. (Pozn. autora: něžněji to snad už ani nešlo, i když ani jedna z těch nádob se použít nedala.)

K hádankám:

Milý Vláďo, hádanky máš hezké,
ale pro člověka jsou až příliš těžké.
Příště uber obtížnosti trochu,
to ti dobře radím, drahý hochu!

Nechce se mi věřit, že tam nemáš zase nějaký šrapnel... (Pozn. autora: kromě té Nadi snad jen „panečku“ řešitele potrápilo.)

Poklonu za Naďu–nasu ….. Jako čtenář řešení hádanek jsem byl u vytržení za tu krásu. (Pozn. autora: vidíš, Ivo, vidíš? A pak že nic moc.)

To mě nenapadlo, že ta záměnka bude postupná, samozřejmě tento náznak jsem tak nějak měl, ale to víš, řešil jsem "postaru": na sudě ... hoch líbá - nám udělá... chleba. Hádanky byly perfektní, dobře jsem si zaluštil, těším se na další kolo. (Pozn. autora: díky, u pece zůstaneme, jenom z ní budeme tahat frgály, buchty, vdolky…)

Trošku ses polepšil, ale to bych měla konstatovat, až poznám, kolik mi jich vyřadíš. Ta první mě trápila, ale asi nebude nic moc, když jsem ji neudělala - hahahahaha. (Pozn. autora: jak nic moc, všem se Naďa na sudu moc líbila, většině tedy až po vyvěšení autorského řešení.)

K logickým úlohám:

Děkuji za zaslání řešení 36. kola JLA, příliš jsem pospíchal pod sprchu. Byla ledová. (Pozn. autora: to nic, venku už se jaří, sprchy budou teplejší.)

„Chleba“ a „Nejen chleba“  jsem vyřešil snad záhy hned po vyvěšení, při večeři ještě s krajícem v ruce – který jsem střídal s chlebem pěnivým. Velmi hezké a obtížné byly úlohy „Pecny chleba“ a „Chleba v sudoku“. Snad jsem je dal správně. U druhé jmenované bych možná očekával i další řešení – pocitově. (Pozn. autora: správný pocit, byla jich ještě jedenáctka k té tekuté dvanáctce.)

Chleba jsem se najedl do sytosti, většinou mi chutnalo, jen pečivo s příchutí sudoku bylo na můj vkus moc hořké :-) (Pozn. autora: hořké? Život je hořký. Bohudík.)

Chleba, který si nevzal ani Nezval, posílám do logiky. (Pozn. autora: samozřejmě, Nezval nebyl řešitel logických úloh.)

K dobrému chlebu si dám davelskou tlačenku od firmy Dolejší. (Pozn. autora: dobrá volba, já si k němu dám švagrovu klobásu od firmy Kozlovský, ale pozor, obojí je potřeba zapít tekutým chlebem.)

Logické úlohy 36. kola se mně líbily. Měl jsem více času na řešení, tak jsem je kupodivu vyřešil všechny, ale je rozhodující Vaše posouzení výsledků. Úlohu s pečivy (lodě), jsem řešil z gruntu a tak jsem dospěl k více řešením, i když pro 15 bodů asi stačí jen jedno. Přeji hodně invence do dalších kol. (Pozn. autora: díky, stačilo jedno, ale beru všechny.)

Nakonec mne nejvíce potrápila úloha „Chleba ve spíži“. Poprvé jsem našel řešení na pět kroků. Říkám si 25 bodů je dobrých. K úloze jsem se později vrátil a jinou alternativu jsem dal také na pět kroků. Říkám si, Vladimír mne chce ukolébat, ale bude tam řešení na čtyři kroky. Taky jo, zajásal jsem. Při psaní čistopisu JSEM TO UVIDĚL a stačil na poslední chvíli řešení pozměnit na tři kroky. (Pozn. autora: vyplatilo se to, mnozí u těch pěti kroků zůstali právě proto, že se jim 25 bodů zdálo tak akorát.)

První kolo bylo rozjezdové, i když jsem se potrápil. Moc se mi většina úloh líbí. Je to můj styl. (Pozn. autora: díky za pochvalu, když už jsi rozjetý, můžeme tedy přitvrdit.)

Úkolů nebylo co do počtu mnoho, ale stály za to. Dobře jsem se pobavil i potrápil. Nakonec jsem spokojený – ale to je někdy zrádné, že bych udělal někde botu? (Pozn. autora: žádnou botu jsem neviděl, až poté, co jsi mě upozornil, získáváš Karle virtuální cenu fair play.)

Závěrem jako obvykle jedno umělecké zpracování řešení:

 

 

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 71. kolo JLA probíhalo od 15. února do 15. března 2024, můžete si otevřít řešení 71. kola JLA, předběžné výsledky 71. kola JLA a ohlasy na 71. kolo JLA. Došlo rekordních 187 řešení, děkuji za ně, pěkné dny, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies