jemelik

jemelik


Obecně nebo k vícero kategoriím:

Logika vypadala tentokrát celkem jednoduchá, nezávidím ti kontrolu došlých řešení. Hádanky vypadají čím dál těžší, ale kdy jindy vyřešit všechny než v půli ročníku... (Pozn. autora: a chyběl takhle malinký kousek...)

 

Musím přiznat, že logické úlohy byly skvostné, nápadité a že daly hodně přemýšlení. Horší je křížovka, tam mám asi 80 % po těžkých bojích. Zatím vyhráváš. (Pozn. autora: a nakonec to skončilo zase plichtou, nebo spíše vítězstvím řešitele?)

 

Tentokrát jsem to nezvládl takticky. Byla v tom 10denní dovolená ve Španělsku a toho jsem se bál. Ale překvapivě se mi tam dařilo, možná kvůli nečekaně špatnému počasí v Katalánsku. Udělal jsem zásadní základ sovice a 3 hádanky. Ve zbylém čase jsem se navíc pustil do logiky a taky dobrý - 5 úloh katalánskému počasí neodolalo. To mě ukolébalo. Po návratu jsem doma  v klidu chodil do práce a ještě na druhou směnu. Rodiče Frantíka a Magdalenky (mých vnoučat) totiž dokončovali přestavbu domečku. Ověřování křížovky tak nebralo konce, v pondělí před termínem jsem musel do knihovny v Č. Budějovicích a najednou tu byla středa a já jsem měl hotové řešení křížovky bez ověření okolí RÁCE a několika dalších, ale celkem jasných místeček. Hádanky jsem si (tajně, aby o tom nevěděl šéf) napsal v práci, leč s chybou (viz NÍŽE, či snad výše?) a jednou nejasností. Logiku jsem psal na poslední chvíli (těch čtyřek tam teda bylo) a na závěrečnou kontrolu nezbyl čas. Dva zápočty a ztrátu v hádankách tak lze označit za super výsledek. Křížovka byla rozsáhlá a těžká, nicméně po stránce autorské perfektní, až na toho RÁCE a výrazů kolem něj. Hádanky se mi nezdály až tak těžké, ale to bylo jen zdání. Logiku jsem posílal poprvé, líbila se mi, ale napsání celého řešení bylo skoro tak časově náročné, jako jeho kontrola. No, to asi ne. Přes všechny strasti a ztráty už mám připravenou zásobu medu, abych medvědici dostal na svou stranu a těším se na ni. (Pozn. autora: tak v tom případě Ti už vyvěsím její obrázek i s mláďaty o něco dříve)

 

V krížovke som sa zas nevyhol tipovaniu. Jednoducho v niektorých miestach som nestihol overiť... Hádanky sú podľa mňa čím ďalej ťažšie. Ak nemám momentálny nápad, tak sa s nimi trápim a trápim... a je to snad tím (bohviečím?)... ako spieva klasik. (Pozn. autora: konečně někdo posílá řešení s písní na rtech:-))

 

Zdravím v deštivém létě, nicméně po vítězství Plzně nad Rosenheimem posílám hádanky, zbytek jde poštou. Ještě jsem celý rozechvělý nad SMALL MAN, MEN, MALE, nicméně AN není příslovce, ALE je moc písmen, EN jsem nikde nenašel, takže doufám, že to máš lotrovsky vymyšlené na tom, že ti chlapi jsou dva. Škoda jen, že tam budu mít nepochybně chyby jiné. (Pozn. autora: také jsem zíral, že příslovce jsou jak en, tak an i ale, takže jeden chyták v tahu – no a v řešení fakt byla opět originální chybka)

 

Ke křížovkám:

A to jsem si bláhově myslel, když mi manželka, která není zdravotní sestrou, jen tak mezi řečí prohodila, že oddělení nemocnice ve sloupci 22 by mohlo být resu (od resuscitace), když jsem tvrdil, že by to mohlo končit na podivné -su, a kartička to nakonec potvrdila, že jsem z nejhoršího venku. Jak jsem byl naivní... (Pozn. autora: no hlavně že resu nebylo třeba:-))

 

Doufám, že se dostanu alespoň do 10 ztr. bodů. Dalo to záhul, velký problém byl okolo nehleďnamě, svíce a samozřejmě biber - název staré horniny, a další chytáky: Entz, small male? a ještě nevím, co dalšího jsi tam použil, ale velmi kvalitní křížovky jsou od tvé tužky. (Pozn. autora: díky, jinak cíl řešitele byl bohatě splněn)

 

Měl jsem ale hodně nahnáno. (Pozn. autora: férové přiznání řešitele po zveřejnění předběžných výsledků)

 

No psal jsem sice, že pár políček jsem nevyplnil, to jsem ale netušil, že se to týká i Etiopana:-) Hlavně na "nehleďnamě" jsem byl zvědav, kde se nacházelo - takže ČSVaS... Ještě si to projdu podrobněji, ale jak se tak letmo dívám, většina ostatních chybně řešených výrazů byla pro mě nedohledatelná :-) Každopádně je to skvělá zábava a těším se na medvědici.

 

Platí to, že autorsky tak dlouhé výrazy (hlavně v hlavě a těle sovice) dát dohromady je skoro neskutečné. (Pozn. autora: v tom je to spravedlivé, že i já jsem na tom ptáku seděl hodiny a hodiny)

 

Ráno jsem se díval, jestli už náhodou není na Tvých stránkách vyvěšeno řešení a toho Kynasse jsem objevil. Té druhé chyby jsem si nevšiml. Ale i tak je výsledek vysoko nad mé očekávání. Ještě Ti chci poděkovat za zveřejnění adresy Ottova naučného slovníku. Je to paráda. Myslím, že tato forma je ještě přehlednější, než ta na cotoje.cz. Vyhledávání je sice omezeno na jednotlivé úseky po 100 stranách, ale "lepší služka v hrsti, než milostpaní na střeše". Prosím Tě, řekni mi, jak jsi proboha na tu adresu kápnul??? Vždyť je ten slovník úplně "zašifrovaný". A navíc, když adresu otevřeš, tak na člověka jukne jenom jakýsi seznam čísel. Já jsem si před několika týdny založil svoje webové stránky a říkal jsem si, že je asi nikdo nenajde, tak jsem pověsil anonci na svazový web i na facebook. A zatím tady autoři zpracují takové zásadní dílo a nechají je takto zašifrované. Co se týče fulltextového vyhledávání v PSJČ: já jsem vždy vyhledával s hvězdičkou na začátku (tvar *.ndka). Taky by mě nenapadlo zkusit podle počtu písmen počet teček. Ještě jednou díky za info a budu se těšit na příští kolo.

 

Rovnako ako vo všetkých Tvojich prácach, tak i v tejto bol dostatok chytákov a záľudností. Dúfam, že sa mi to podarilo zvládnuť. Je obdivuhodné, ako vieš narábať so zloženými výrazmi a všetko napasovať tak, aby to bolo ťažké, náročné na hľadanie, náročné na dostatočnú literatúru a hlavne, aby to bolo pekné. A to sa Ti úspešne darí. Gratulujem. (Pozn. autora: moc děkuji)

 

Šelmou onka jsem se nechal zaskočit, přiznávám, Ottův slovník skýtá netušené možnosti, musím se na něj více zaměřit. Já jsem uvažoval trochu jinak, a totiž tak, že cepíc je kus dřeva a udidlo bylo původně taky kus dřeva (podle Machka) - v současné době jsou udidla pouze kovová.

 

Ta křížovka je dost velký mazec. RÁCem jsi nás rázem dost uzemnil.

 

Tak tentokrát to bylo moc těžké. Letní okurková sezóna, knihovny jsou zavřené nebo fungují omezeně a Ty nasadíš takovou náročnou práci. Nebudu líčit kalvárii a porodní bolesti při lepení políčka k políčku. Bylo to hodně kruté. Nějak jsem to splichtil a až na dva výrazy jsem vše ověřil. (Pozn. autora: konec dobrý, snad se dočkám odpuštění:-))

 

Tentokrát jsem odeslání nechal na poslední chvíli, protože jsem si myslel, že mě napadne nějaká oprava. Ale „napadnutí“ se jaksi nekonalo. Takže budu trpně čekat na příděl. (Pozn. autora: vůbec to nedopadlo zle)

 

Upřímně - zřejmě jsem ještě nikdy v životě nevěnoval tolik času jedné křížovce. Přesto posílám s řadou neověřených výrazů a problémů. No nevím, nevím... (Pozn. autora: ta sova si za tu nulu takovou péči určitě zasloužila)

 

Velký Otto pod cotoje je teď absolutní špatenka, já nemít CD, tak jsem možná v řiťu. Možná bys měl dát jako pramen přímo knižního Ottu, protože když v cotoje hledáš aspoň hesla v Ottovi, tak ti to někdy napíše - "Prosím čekejte, načítají se data." A načte se kulový... Buď je to mým počítačem, což nepředpokládám, protože stejnou hlášku mám i v práci, nebo to opravdu zprznili a je to v podstatě velmi omezeně použitelné... (Pozn. autora: uznávám, je to bída, snad se to rozjede, někdy mohou pomoci stránky http://nigger.wz.cz)

 

V hrubých rysech je křížovka řešena docela rychle, ale dohledávky vydají na celý měsíc. A to ještě ne všechny.

 

K hádankám:

Další várka řešení, o jejíž správnosti se dá úspěšně pochybovat.

 

Jsem úplně zničená přesmykováním a zmatená číslem 2. Moto je jasné, všude jsou buď dva druhy sov, nebo sovy obepsané dvěma slovy, jen ta dvojka se vymyká. Vláďo, Vláďo, divíš se, že se bojím, že zase nebudu kompletní? I kdyby ne, nevzdám se a těším se na další kolo. (Pozn. autora: ale vždyť kulíšek je dvouslovný sýc obecný, ale já jsem v tom motu myslel na "samé sovy" – ale dopadlo to dobře)

 

Nad těmi štětinami - to bylo hodin!!!!!! Už se těším na medvídky.

 

Opravdu je toto kolo tak těžké, nebo mi nesedlo? Nad zbývajícími kokosy už nebudu dále dumat, stejně nic nevydumám. Jakési pochybnosti mám i u č.1 a 10. Snad to nějak dopadne. (Pozn. autora: tak lehké to určitě nebylo a ještě to zároveň řešiteli nesedlo, no a když se to takto sejde...)

 

Posílám 13. kolo nejtěžší soutěže na světě.

 

Takže s odesláním řešení hádanek pouštím z hlavy všechny sovy, jež se tam během měsíce vecpaly, a s radostí si tam nechám jenom tu celoživotní jednu. (Pozn. autora: no dobrá, dobrá, ale ty moje hučely jen měsíc)

 

K logickým úlohám:

Já jsem sice typem spíše skřivan či slepice (s nimi chodím spát), avšak se sovami (což je např. manžel, který dokáže "vejrat" na telku dlouho do noci) nemívám větší problém, pokud v noci příliš nehlučí. Snad nebude žádný problém ani v řešení. Tam jsem se nejdéle potýkala s desátým rozdílem, který bil do očí tak okatě, že jsem ho zkrátka neviděla (skvrnka na soví hrudi), a pak s latinou u sudoku (no bodejť, přece je tam to céčko, ne?), logaritmy nemám ráda, proto jsem ve čtyřkách volila raději goniometrii, snad to projde. (Pozn. autora: žádný problém v řešení nebyl)

Opravdu pěkně skrytá tajenka "C". Bravo. Bravo i úspěšným řešitelům. Úloha se velmi povedla. Jinak kontrolu čtyřek Vám nezávidím. Při cca 50 řešitelích je to 3000 výrazů. Stihnete-li 5 za minutu (12 vteřin na jeden), je to 10 hodin na kontrolu jedné úlohy. Klobouk dolů. Nebo jste rychlejší? (Pozn. autora: na začátku jsem byl dost rychlý, za pár dní jsem dost zpomalil, ačkoliv logicky bych měl být kontrolováním zkušenější a zkušenější a po týdnu jsem se lekal i čtyřek na espézetkách aut-.))

 

Sudoku se opravdu povedlo, bylo to krásné. Sestava čtyřek mi moc nešla, ale pak jsem si vzpomněl, že zajíc může mít 3 nohy, a naplácal jsem tam - je rovno přibližně. Dneska nevěřím, že mám všechno dobře. (Pozn. autora: to je rovno přibližně se nedalo uznat)

 

Tohle kolo se mi opravdu líbilo, asi bylo o něco jednodušší a úlohy luštitelné. Jako matematika mě nejvíc bavily rovnice, výjimečně jsem měl téměř vše vyluštěno v předstihu. Poslední věc, která mi dlouho chyběla, byla druhá skrytá tajenka. Nemám rád jejich hledání, ale nakonec jsem ji spíš uhodl než našel:-). (Pozn. autora: i v nalezení souvislostí je kus logického umu, někdy však pomůže polévková naběračka rumu)

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 71. kolo JLA probíhalo od 15. února do 15. března 2024, můžete si otevřít řešení 71. kola JLA, předběžné výsledky 71. kola JLA a ohlasy na 71. kolo JLA. Došlo rekordních 187 řešení, děkuji za ně, pěkné dny, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies