jemelik

jemelik


Obecně nebo k vícero kategoriím:

Hádanky dopadly dobře. S křížovkou to asi tak potěšitelné nebude. No, uvidíme. Nějakou slivovicu ještě mám, takže bude-li nula, zapiju radost, nebude-li nula, zapiju žalost a opět od nuly začnu. (Pozn. autora: moudré rozhodnutí, na slivovicu došlo)

 

Kalvárie to tedy byla pořádná. Tentokrát začnu hádankami, které se mi zdály býti snadnější než křížovka. Osm kousků jsem zdolal celkem rychle, ale i v přesmyčce jsem dosti včas opustil Vochomůrku i Křemílkova kamaráda. Nejvíc jsem se ale zapotil v klíčovce. Olympijský terč s asfaltovým holubem v trapu jsem kdysi dříve minul (a v trapu jsem byl já), tak jsem si na ni dával majzla. Tušil jsem, že tuleni jako jádro je málo, ale otarii, i když ji znám, jsem nějak špatně četl a hledal dlouho. Křížovka byla opravdu těžká. Nemám rád řešení s dubletami, považuji to za nedostatek od autora. A to i v případě, že se jedná o chtěnou lumpárničku. U tebe jsem to až do konce považoval za téměř za nemožné. Nebyl jsem si svým řešením tudíž jist. Utěšoval jsem se tím, že mám zásadní chyták, který nikdo nebude mít: zápor jsem řešil jako NY a ODDENKY si byly DOKONALE PODOBNY. V kartotéce NLA je NY citoslovce s významem záporu, kdežto NÉ jsem po mírném hledání a nenalezení opustil. A nakonec po odeslání řešení jsem zjistil, proč tam je RAMKI a ne VAMBI. Afriku mám doma a RAMKI jsem totiž našel daleko dříve než BITOVATI. Přes všechny útrapy bylo opět adrenalinu dost k potěše ducha. Vzhůru do kola dvanáctého. Ať žijí chlapi a chlapci od Bobří řeky. (Pozn. autora: Bobr už si zuby brousí...)

 

Nakonec s výsledkem 11. kola jsem spokojen na výsost, můj odhad byl tak na 70 bodů. Tak a teď se teprve podívám na autorská řešení na netu, zejména na ty ploutvonožce - tam jsem mimo mísu. Zdvižený palec vzhůru je mojí poklonou k úlohám, a nejen logickým. S chutí jsem se probral zadáním hádanek a výsledky klíčovky, háčkovky a dalších. Tak vidím, jak je to krásné a jednoduché. Řešit hádanky ale nemám odvahu, že nepřijde právě ten klíčový nápad.

 

Posílám hádanky a nadýmám se pýchou. Křížovka a logika jde poštou, tam to asi bude slabší. (Pozn. autora: ale ani tam to není špatný)

 

Posílám logiku. U dvojky si stojím za číslem 4, u pětky je ta dvanáctka nastřelená, ale asi jich tam tento počet půjde umístit. Naštěstí jsi zakázal stavět kry na hrany, umístit maximálni počet nesouměrných lachtanů by byl ještě větší problém. U čísla 8 mluvíš o přímkách, a jelikož je přímka definovaná jako nekonečně dlouhý útvar, nesednu ti na lep a do obrazce je nekreslím. Doufám, že ti, co do obrazce zakreslí úsečky, dostanou za tuto úlohu 0 bodů (chacha). A připojuji i hádanky, přesmyčka bohužel odolala - myšánula jsem v žádné dostupné literatuře neobjevil. (Pozn. autora: A jak jste ve škole kreslili v geometrii přímky? To nebyl myšánul, to byl starý tulení samec.)

 

Ke křížovkám:

Bylo to hodně moc tvrdé a už jsem to chtěl vzdát, nebýt nalezení solmizační slabiky BI v Malém Ottovi. Musím však podotknout, že Ti chyták s ????DENDRONEM nevyšel, neboť vyhovuje RODODENDRON x KARO (kmen v Etiopii - viz internet) i LEDODENDRON x KALE (viz Zahradnický slovník) i KALODENDRON x KAKA (obojí viz Vágner). V dolní ploutvi vyhovuje citoslovce TARARA i RARARA x BIRA, resp. BITA. Dále vyhovuje zadání TEMPERENCE (PSJČ) i TEMPERANCE (Pech). Proto jsem volil čínské plavidlo KAN x KLÍŽITI - spojovati (klihem). (Pozn. autora: ale mně to tak úplně stačí, Karo nelze internetem dokládat a 36 nachytaných řešitelů na rododendronu a filodendronu je habaděj a temperence by v pořádku nebyla)

 

Co se týče letošního ročníku, vypadá to, že křížovky budou ještě o chlup obtížnější než loni, alespoň co se týče rozdělovacích linek. Kapličky se skládaly především z přímých linií a chybějící rozdělovací linky nebylo tak těžké si domyslet. Lachtaní faldíky se už tak jednoznačně nenabízely:-) Obtížnost výrazů bude asi podobná, jako obvykle jsem zbývající kupu nevyplněných políček musel odpálit od boku, protože nikdy nejsem schopen vyluštit vše. Tentokrát jsem alespoň ještě na poslední chvíli objevil "C klíč".

Děkuji za obrovskou energii, kterou věnujete této soutěži.

 

Fest mi daly zabrat tyto záludy: DIVODĚJI, C KLÍČ, KRASOHLAV, ROKA, KAKA, KALODENDRON, RAMKI, OP, GEBIS, u výrazu BITOVATI jsem už pomýšlel na kapitulaci, ale podařilo se mi doplnit mezeru v hudebním vzdělání o solmizační slabiku BI, považuji to za nejtěžší pasáž křížovky, bylo to fakt hledání kupky v jehle sena, ale nakonec počítačoví rádcové hledaný výraz našli.

 

Jak jsi předeslal, řešení opravdu nebylo procházkou růžovým sadem. Mně spíš připadalo, že se po úzké cestičce vedoucí k jakémusi temnému českému sídlu prodírám trnitým houštím až jsem úplně zbitovaný, tak trochu podoben záhadnému nosorožci z Jávy vykřikuji nějaké strašlivé citoslovce a archaické solmizační slabiky. Myslím, že lachtan byl asi tím nejobtížnějším úkolem. Jestli budeš pokračovat v tomto trendu, nastoupím na palubu plavidla pocházejícího z cizí řeči a odcestuji tratí KUBALKO do jakési řemeslnické dílny provozované Strokačem, kde si nechám opravit gebis.

Zdravím a jsem velmi zvědav na výsledky. Nemyslím moje výsledky, ty budou tristní, ale celkové. Kdo budou hrdinové, kteří zvládli prvního tvora bez ztrátových bodů?


Je to velmi obtížné, ale snad se vejdu do 10 ztr. bodů. (Pozn. autora: proč takové podceňování, bylo to desetkrát lepší)

 

Křížovka byla velice těžká, takže se k recesním bodům asi nedopracuji. (Pozn. autora: ale s jedním ztrátovým bodem po prvním kole by to mělo jít)

 

Mám smíšené pocity z křížovky. Asi ta kritická ploutev bude autorsky úplně jinak. Dublety BITA x BIRA x TARARA x RARARA a dále KLÍŽITI x KLÍNITI x VAŽICE x VANICE,  to není tvůj styl. Mohla by v některých políčkách být i 3 písmena místo 2, ale když je každé (skoro) mozaikové políčko originál, nevím, jak to dopadne při případných protestech. Možná se ale děsím zbytečně. Přesto jsem si zaluštil. Podrobnější ohlas až po zveřejnění řešení. (Pozn. autora: rozhodující je stále a pořád „bitovati“ a žádné protesty pak nebudou)

 

Opäť si nám pripravil krvák. Navzhľad pekný obrázok lachtana, priam grafické dielo, no skrývalo toľko záludností, až hrôza. Náročnosť tvojich krížoviek graduje od kola ku kolu. Len v kútiku duše dúfam, že som nenarobil veľa chýb. (Pozn. autora: dopadlo to skvěle, jenom jednu jedinou)

 

Pokúsim sa aj tento rok zapojiť do Tvojej extra náročnej súťaže. Trápim sa do poslednej chvíle, ale všetko má svoju hranicu...

Tak posielam svoje riešenia v stave, v akom ma zastihol termín zasielania. V krížovke si nastavil hromadu "nášľapných mín", bohužiaľ už nemám síl ich odstrániť, takže "vybuchujem". (Pozn. autora: žádný výbuch se nekonal)

Tak závěrečná kontrola odhalila 3 chybičky. Stejně několik výrazů nebylo prověřeno na 100%. Největší nejasnost zůstala na cestičce. Jelikož jsem nenašel nic lepšího, tak jsem vsadil na valašský chodník TORA (a třeba v SSJČ chodník = cestička). Bylo to zřejmě nejtěžší kolo ze všech jedenácti. (Pozn. autora: asi bylo, ale z tohoto pohledu 14 řešitelů s nulou nebo jedním ztrátovým bodem, to je přece jasný důkaz o čím dál vyšší kvalitě řešitelů, v posledním kole už je pozdě vás „rozhazovat“)

 

Toto je první křížovka, kde jsem měl obrazec a přesto jsem se chytal jen na tajenkách.

 

Tož jsem "dolachtanil". Bylo to zábavné, ale na 1. kolo možná těžší než bývá zvykem. Jako tradičně jsem řadu výrazů našel jen na netu, tak uvidíme. Pravá noha myslím "zpustošila" i řadu dalších soutěžících, protože kombinovat kartičky je zábavné. Navíc tam je alternativa s domáckým ženským jménem (Bira, Bita), takže jistota minimální. (Pozn. autora: ale dopadlo to nakonec dobře)

 

 

K hádankám:

Hádanky som zvládol iba na 50%. Ešte niektoré mám rozrobené, ale do polnoci ich už nestihnem doraziť, pretože už niekoľko dní som sa nepohol ani o "tulení krok".

 

Konečne. Tak na 11. pokus sa mi podarilo "uhrať desiatku". Tak ako píšeš, najviac dala zabrať přesmyčka a klíčovka. Len som si myslel, že to bude v obrátenom poradí. To, že výraz OTARIE nakoniec mala celá desiatka súťažiacich, som celkom nečakal. 

 

Nádherné hádanky, zejména ta 4. je skvěle „zachytákovaná“. Jsem zvědav, kolik lidí ten vtip odhalí. Jednou jsem něco podobného udělal do nějaké soutěže a tuším, že na to nikdo nepřišel. A 3. Máňa jako vlasáč je teda pěknej fór!! Co se jen dá udělat s párem ploutvonožců!!!

 

Odolala jen přesmyčka. I když člověk nikdy neví, kde udělá chybu.... (Pozn. autora: pravda, pravda, ještě ty nešťastné otarie)

 

Opět musí zaznít chvála – zejména klíčovka č. 4 je skvělá, ale vlastně všechny hádanky jsou pěkné a dotažené do maxima.

 

Posílám hádanky, bohužel jen 9 kousků a teď musím věřit tomu, že nikdo víc neudělal. Řešení jsem měl už asi 14 dní, ale tu přesmyčku se mi nepodařilo udělat do dneška. Snad to bude stačit. Jinak jsou to jako vždy precizní a vypracované hádanky. Už se těším na další kola.

 

Protože se mi opět nepovedla přesmyčka, tak jsem byl rozhodnut, že už řešení nebudu posílat. Ale  skončit mohu kdykoliv, třebas tu nešťastnou přesmyčku neudělal nikdo. Takže Ti to posílám, budu čekat netrpělivě na řešení, seděl jsem nad tím opravdu spoustu hodin.

 

Přesmyčka odolala...

 

Starý tulení samec byl moc hezký a nezáludný. Když my pokaždé hledáme chyták, jako slovo háček, čárka a podobně. Potom i bezchytáková hádanka dá zabrat. Kdyby mi šel PC, tak bych to byla bývala měla všecko. Už se těším na další kolo.

 

Zasielam Vám riešenia (skromné) parádnych hádaniek.

 

K logickým úlohám:

Budu tentokrát předpokládat, že kry na moři (např. při bouři) se mohou překlopit. Pohled na lachtana je z boku. Neplave, tedy patrně je na kře jiného druhu o ploše cca 3 jednotky čtvereční. Jako vhodný tvar se mi jeví deltoid. (Pozn. autora: deltoid má pěkný tvar, ale k cíli vedli lachtani všelijak umístění na krách)

 

Děkuji a jsem moc zvědav, jak to dopadne. Pro mne asi moc slavně ne. Nebyl jsem si v optimizerech vůbec jistý, jestli mám nejlepší řešení. To je ale jen hra a vše u mne závisí na časových možnostech. (Pozn. autora: velmi správně, je to jen zábava, a navíc, když to ještě dopadne dobře...)

 

Díky za pestré úlohy. Tuleni byla krásná úloha!

 

Dle mého na začátek letošního ročníku JLA (11. kolo) docela slušné kolo. Předsevzetí z konce minulého ročníku o snaze se zlepšit zůstalo pouze u té snahy. Stojím si pouze za třemi úlohami, čtyři jsem zaslal tak nějak do počtu, co kdyby se něco uchytilo. Výsledky mého snažení v úloze "Ploutvonožci" ani nemám odvahu zaslat. Tak jsem byl stále nějak vedle. Takže se těším na správné řešení nejen této úlohy. Jako vždy jsem se příjemně bavil. A o tom to je, jak říká pan Milan Pitkin.

 

Jak jsem si přečetl v odborné literatuře, samec rypouše sloního váží až 5 tun, ale hmotnost dospělé samice nepřekročí 1 tunu. S přihlédnutím k této informaci jsem nucen konstatovat, že pro 1000 jednotek přírodě vyhovují jen hodnoty z šestkové soustavy a mladší mládě má tudíž v desítkové soustavě hmotnost 144 kg. (Pozn. autora: bingo!)

 

Nápovědu k úloze nutno hledat v obrázku k úloze, kde cvičený lachtan proskakuje kruhem, resp. obručí. Z geometrického hlediska proskakuje tělesem, které vznikne rotací kruhu (pro povrch tělesa rotací kružnice) v jedné rovině kolem osy procházející mimo kruh a těleso se zove TORUS neboli ANULOID. (Pozn. autora: tak)

 

Nic naplat, dnešní kolo bylo (alespoň v mnou řešených úlohách) ve znamení čtyřek. V každém řešení se mi vyskytla alespoň jedna. Někde i dvě. Škoda, že jsem nedal i tu čtvrtou jubilejní hádanku. (Pozn. autora: a řešitel přidal obrázek pěkných čtverek)

 

Pokud beru, že přímka je určena dvěma body, pak úloha nemá řešení (pak je vždy přímek více a na některé z nich zůstanou právě dva tuleni). (Pozn. autora: ale tuto definici nikomu neberu, přesto takovou rovnou čáru označenou malým písmenem p lze za přímku také považovat)

 

Posílám co jsem vymyslel.

 

Poslední úloha, která mi chyběla dotáhnout do konce byla 6 (tuleni na krách). 11 ker umístit s převracením nebyl problém, ale dal jsem si závazek, že jich tam dám 12. Makal jsem na tom do půlnoci a pak mi "spadl" doma internet. Strávil jsem nad tímto kolem hodně času na úkor jiných úkolů. (Pozn. autora: také výsledek stál za to!)

 

Prý bude jen 1 optimizer letos, a co úlohy 4 a 5? Není to sice klasický optimizer, ale je vyžadováno nejlepší řešení z více možností, takže vlastně je. (Pozn. autora: skutečně, zvenku to tak vypadá, a pak něčemu věř)

 

Tak jako Měsíc na obloze, svým tvarem podobající se písmenu „C“ nebo „D“, nám oznamuje, zda „couvá“ či „douvá“, tak i tři lachtani plovající v kruhu mi svými „půlměsíčkovými“ těly připomínají tři písmena „C“, a tedy římskými číslicemi CCC arabskou třístovku. (Pozn. autora: no to se nedalo neuznat)

 

Hledaným tělesem je dokonalý kroužek tvaru pneumatiky, jen jsem pro něj nenašel správný matematický výraz. (Pozn. autora: kdyby matematikové znali tuto definici, vůbec by nepotřebovali vymýšlet torus nebo anuloid)

 

Vrátil jsem se k řešení tuleňů, dříve mně vycházelo 18 nebo 20. Dnes ve vlaku při cestě do Litoměřic jsem našel přiložené řešení. (Pozn. autora: no ale v něm bohužel na pomyslných přímkách bylo 21 trojic tuleňů)

 

Zakreslil jsem raději obě nejkratší cesty rypouše, protože body se přidělují za zakreslení nejkratší rypoušovy cesty a já opravdu nevím, kterou z nich se rypouš vydal. (Pozn. autora: no přece tou pravou)

 

Za ty dva dny, co zbývají do uzávěrky kola, již stejně nic kloudného nevymyslím.

 

Znáš mne. Já prostě nedovedu čekat až do půlnoci. (Pozn. autora: šlo o dovětek k řešení zaslanému chvíli před půlnocí)

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 72. kolo JLA probíhá od 25. dubna do 23. května 2024, můžete si otevřít kompletní zadání 72. kola JLA, nebo jen zadání křížovky 72. kola JLA, zadání hádanek 72. kola JLA či zadání logických úloh 72. kola JLA. Hodně zdaru a zábavy při řešení, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies