jemelik

jemelik


Vážení přátelé,

na této stránce jsem postupně vyvěšoval předběžné výsledky soutěží v řešení hádanek, logických úloh a křížovek 68. kola JLA s ohledem na to, jak mi docházela Vaše řešení a jak se mi dařilo kontrolovat jejich správnost. V mezičase jsem Vás seznamoval s tím, jak se Vám dařilo, co dělalo u tématu s kukaněmi a slepicemi v hlavní roli největší problémy nebo naopak co vám šlo dobře.

U křížovek jsem přes všechny nastražené vějičky očekával hodně bezchybných řešení, jednak jsem na skrytí tajenek upozornil a pak už mě máte dokonale přečteného, takže je čím dál těžší vás něčím zaskočit. Na přepsání se už člověk také moc nemůže spoléhat, v čele průběžného pořadí stále šest matadorů, asi budu muset zařadit nějaký ten dvoják. :--) Určitou nejistotu ale dvojí možná řešení kolegů různě narozených přece jen přinesla, př. Kopřiva raději požádal o výplatu 20 eur, to př. Valíček riskoval dál a vyšlo mu to. Pěšák coby rybník s rostlinou arabkou, hercem Hornusem, Hořešovicemi a ryškami byly návnadami. Stejně tak pole U stohu a Hutka. 17 soutěžících odhalilo skrytí jak zásoby, tak chalupy, někteří se pravda přepsali, ale s nulou jich řešilo hodně.

U hádanek to s bezchybnými řešeními bylo obdobné, přece jen jsem řešitele dostatečně varoval, že ty posady nelze zvládnout bez otce. A také rodiče hodně hádankářů objevilo.

U logických úloh jsem byl napjatý, jaké bude optimální řešení, zatímco velká řada soutěžících si stěžovala, že úloha byla příliš těžká a že se jim vůbec nepodařilo všechny slepice natlačit do kurníku, tak mnozí soutěžící uspořili dost políček. Určitě více než autor. Vím to, protože jsem úlohu vytvořil a cvičně si ji vyřešil. Ale přišla řešení s více než 20 volnými políčky, tak jsem hleděl, na ty s více než 25 volnými políčkami jsem zíral. No a k těm s 30 a 32 volnými políčky nemám slov, jen obdiv.

Výsledky máte níže, ohlasy na 68. kolo JLA jsem už také vyvěsil. Mějte se pěkně, Vladimír

Výsledky 68. kola JLA

Dlouhodobá soutěž o výhry v eurech
Celkově došlo 166 řešení, neobsazeny jsou kat. KHL, KL a HL, v kat. KH soutěží dva řešitelé. Zápočet se dával v křížovkách za řešení bez ztrátových bodů (bylo jich 13), v hádankách za 11 autorských řešení (bylo jich také 13) a v logických úlohách za řešení za 276 bodů (bylo jediné).
Z trojice borců, kteří mohli volit výplatu eur, tak učinil př. Kopřiva a získává 20 eur. Přátelé Valíček a Brož o výplatu nepožádali, riskovali a vyšlo to půl na půl, př. Valíček pokračuje dál, př. Brož se vrací na nulu. V jednotlivých kategoriích je v bancích po 68. kole u KHL 3400 eur, u KH 1320 eur, u KL a HL po 1360 eurech, u K je v banku 220 eur, u H 240 eur a u L 65 eur.
Stav zápočtů po 69. kole je následující: sedmý zápočet v řadě za sebou má v kat. K: Valíček a může v dalším kole žádat o výplatu 20 eur, čtvrtý zápočet v řadě za sebou mají v kat. KH: Štefek, v kat. K: Jaroš, Mirikina a Vojník a v kat. H: Járová, třetí zápočet v řadě za sebou mají v kat. H: Žačok a v kat. L: Pavla Sedláčková, druhý zápočet v řadě za sebou mají v kat. KH: Karpíšek a v kat. H: Kousal a M. Turek a první zápočet do případné řady získává 13 soutěžících, a to v kat. K: Bonaventura, Juráň, Kopřiva, Nack, Podzemský a Vychovalý ml. a v kat. H: Agi, Husar, Kožušník, Luskač, Mikšík, Moskalová a J. Pavelka. Všem blahopřeji a přeji hodně zdaru v získávání dalších zápočtů.

 

Kvalifikační soutěže

 

Křížovky
Autor pro luštitele nastražil falešnou skrytou 6. tajenku KOLIBA, která troskotala na kapavce. Jabko mělo vést řešitele k uspokojení, že když existuje spojení „prší šňůry deště“ a na YouTube je video s názvem „Prší kabely“, že by přece jen někde mohl být liják coby kabel. Ale nebyl, správně se liják v této pasáži musel řešit 29/4 KAPEL (Šmírbuch, str. 237, heslo kapavka) x plod určitého ovocného stromu 16/5 JAPKO (RYS 3, heslo jablko) x kornatá 30/5 KORNÁ (SSJČ) x americký herec 15/6 ELROD (fdb.cz, heslo Carson Elrod) x zpola 31/5 ODPOLY (PSJČ) x odrůda rané karotky 13/7 LYSA (ZSN 5/310, v textu hesla Smékal Vladimír).
Takže s kolibou to nešlo, správná skrytá tajenka CHALUPA se ale neměla rodit vůbec snadno. Byla složena z prvních dvou písmen příjmení spojených s legendou „kolega narozený“. Přitom „hadry“ na pozici 27/10 měly vést k vepsání CÁRY, řečík coby pistácie měl být jednoznačný a doplněný pramen s rybníky pro 68. kolo JLA měl vést k ověření, že Pěšák je rybník (Štefáček), arabka je rostlina (RYS 3), herec Anthony Hornus (IMDb.com) se narodil 18. 2. 1956 ve znamení Vodnáře a ve filmu Wicked Spring (2002) hrál spolu s Weldonem Svobodou. Naše sídlo mělo vycházet Hořešovice (CJC 2/363), ryšavá zvířata ryšky (SSJČ), takže v první chvíli nemělo řešitele nic nutit takové řešení měnit. Na pozici 26/4 se měl nabízet jako Mertův kolega známý Jaroslav Hutka (Jazz) narozený v Olomouci. Do kříže by vycházel název pozemku U stolu, což si řešitel na mapy.cz mohl ověřit. A do třetice na pozici 20/1 se mělo nabízet jídlo HAMULA nebo CHAMULA (obojí RYS 3). Do kříže architekt Jindřich Halabala (UNI 10) narozený v neděli 24. 5. 1903 nebo malíř Petr Chalabala (SČSVU) narozený v sobotu 21. 9. 1946. Zatímco u Petra Chalabaly je v SČSVU uvedeno, že vystavoval spolu s V. Ševčíkem, u Jindřicha Halabaly autor takového kolegu nikde nenašel. Ale i kdyby existoval, tak kvůli skryté tajence CHALUPA se musel řešitel rozhodnout pro Chalabalu a vrátit se k jiným kolegům zpět, jako Mertova kolegu vepsat Petra Lutku 26/4 LUTKA (Jazz, heslo Jaroslav Hutka), narozeného v Hranicích na Moravě a do kříže vepsat pozemek 16/3  STOLU (mapy.cz). A nakonec jako kolegu Marka Svobody z filmu Dům u Zlatého úsvitu (2009) vepsat Erika Parduse narozeného 2. 2. 1957 ve znamení Vodnáře a opravit navazující pasáž takto: jihoamerický indiánský kmen 3/1 MACÁ (NCS, heslo Makáové) x hadry 27/10 CÁPI (Slovník podkrkonošského nářečí) x pěšák 2/1 PINDÍK (SNČ) x rostlina 28/7 ARANKA (RYS 3), 29/8 PARDUS (fdb.cz) x naše sídlo 4/3 PAŘEZOVICE (SLO-ČR) x ryšavá zvířata 31/7 RYZKY (SSJČ).
Problémy dále činily pasáže s postavou z televizního seriálu Hvězdná brána 11/1 EMTA (fdb.cz, heslo Elizabeth Weinstein) x házení kliky bufala 20/2 RISK TREMPA (Šmírbuch, hesla riskovat na str. 199 a tramp na str. 315) a s britským architektem 27/5 MYLNE (UNI 10) x na nějakém místě 13/5 NEGDE (Slovník valašského nářečí). Několik řešitelů špatně vypsalo skrytou tajenku, namísto kopulovité posady napsalo kupolovité posady, někteří si nepozorně přečetli zadání a do obrazce doplňovali slabé rozdělovací linky.
Pro zápočet bylo třeba řešit křížovky bez ztrátových bodů, co se podařilo 12 z celkových 48 soutěžících, mezi nimi byla i vedoucí šestice, takže v čele průběžného pořadí nedošlo k žádným podstatným změnám. Všem úspěšným soutěžícím blahopřeji.

Pořadí v 68. kole: 0 ztr. b.: Bonaventura, Jaroš, Juráň, Karpíšek (KH), Kopřiva, Mirikina, Nack, Podzemský, Štefek (KH), Valíček, Vojník, Vychovalý ml. – 1: Járová. - 2: Gašparín, Vlášek. – 3: Slabý. – 5: Vašinka. – 14: Tomanová. – 15: Horák. – 16: Bureš, Fiala. – 17: Kolář. – 18: Slavík. – 19: Horáček, Růčka. – 20: Hájek, Pavlík. – 21: K. Bednář. – 23: Hrubá. – 24: Pala. – 26: Čechová, Soukup. – 27: Elév, Kohoutová, Staněk. – 28: Vlček. - 29: Fabian. – 31: Patron. - 32: Kratochvíl, Svoboda. – 34: Nádeník. – 35: Urban. - 37: Dudek, Střelec; Vodník. – 38: Zedník. – 40: Hajný. – 42: Prvák.

Pořadí po 66. až 68. kole: 0 ztr. b.: Jaroš, Kopřiva, Mirikina, Štefek (KH), Valíček, Vojník. - 1: Karpíšek (KH). – 5: Nack. - 6: Bonaventura, Gašparín, Vychovalý ml. – 7: Járová, Vlášek. – 9: Podzemský. - 13: Juráň. – 18: Vašinka. - 24: Slabý. – 49: Tomanová, Růčka. - 50: Pavlík. – 53: Horáček. – 54: Horák. – 58: Bureš. – 59: Fiala. – 60: Slavík. – 61: Kolář. – 62: Hájek. – 68: K. Bednář. – 70: Soukup. - 71: Hrubá. – 76: Staněk. - 77: Čechová. – 81: Kohoutová. – 84: Pala. - 85: Elév, Vlček. – 90: Fabian. – 95: Patron. - 97: Nádeník. – 98: Svoboda. – 99: Kratochvíl. - 100: Urban. – 111: Střelec. - 112: Dudek. – 113: Drápala, Husar (bez 68. kola). – 114: Vodník, Zedník. - 121: Petriláková (bez 68. kola). - 123: Hajný. – 127: Prvák. – 216: M. Turek (pouze 66. kolo).

 

Hádanky
Tajenku „rodič“ tvořenou z odsunovaných písmen objevilo u kreslené odsuvky jen 15 soutěžících, přestože bylo v textu pod obrázkem uvedeno, že posady nelze zvládnout bez otce, a tak se stala tato hádanka nejtěžší. Tento „chytáček“ byl nastražený, to nabízející se neautorské řešení u záměnky s ostrovtipem tatínka ne. Jenže jej hatila neshoda slovesného vidu, dokonavé sloveso „oslovil paní“ nelze řešit nedokonavým slovesem „lákal donu“, jedině „zlákal donu“. Nejlehčími hádankami se ukázaly shodně dvě, výpustka s nepolepšitelnou kapsářkou a pádovka s dobrým hlídačem internátu. K zápočtu bylo potřeba vyřešit všech 11 hádanek, což se podařilo třinácti z celkových 53 soutěžících. Všem úspěšným soutěžícím blahopřeji.

 

Pořadí v 68. kole: 11: Agi, Husar, Járová, Karpíšek (KH), Kousal, Kožušník, Luskač, Mikšík, Moskalová, J. Pavelka, Štefek (KH), M. Turek, Žačok. - 10: Foltas, Marně, Nepimach, Říha, Šťastný. – 8: M. Kokeš, Motyčková, Vychovalý ml. – 7: Zahajský. – 6: Bartoš, Dostál, Fiala. – 5: J. Bednář, Beran, Němeček, Pospíšil. – 4: Beneš, Dudek, Fabian, Horák, Hruška, Novotná, Radouš. – 3: Divák, Fanda, Jirout, Urban, Žák. - 2: Florián, Kominík, Plavec, Prvák, Vávra, Zedník. – 1: Jezdec, Maskot, Pokus, Tatar, Učeň, Vodník.

Pořadí po 66. až 68. kole: 32: Járová, Karpíšek (KH), Žačok. - 31: Kousal, Štefek (KH), M. Turek. – 30: Agi, Husar, Kožušník, Luskač, Mikšík, Moskalová, J. Pavelka, Říha, Šťastný. – 29: Marně, Nepimach. – 24: Foltas. - 23: M. Kokeš, Motyčková, Vychovalý ml. – 19: Zahajský. – 16: Fiala. – 15: Bartoš, Němeček. – 14: Pospíšil. – 13: J. Bednář, Beran, Dostál. – 12: Radouš. – 11: Beneš. – 10: Dudek, Hruška, Jirout. – 9: Divák, Fabian, Horák, Novotná, Urban. – 8: Žák. – 7: Fanda, Vávra, Zedník. – 6: Florián. - 5: Jezdec, Kominík, Plavec. – 4: Maskot, Pokus, Prvák. – 3: Tatar. – 2: Učeň, Vodník.

 

Logické úlohy
Takové zemětřesení v pořadí ještě žádný optimizer neudělal, umístit slepice v kurníku při dosažení co největšího počtu nevyplněných políček nebyl vůbec jednoduchý úkol. I matadoři s ním měli problémy. Málokdy bývá zdolání optimizeru nejtěžší úlohou, teď se to stalo. Úlohu zvládlo jen třicet soutěžících, ostatním se buď vůbec nepodařilo dostat slepice do kurníku, nebo úlohu po počátečním nezdaru vzdali, nebo se do ní vůbec nepustili. Někteří řešitelé psali, že se jim podařilo umístit slepice do kurníku až po mnohadenním úsilí s docílením několika málo nevyplněných políček a že víc jak deset nevyplněných políček půjde těžko vyšetřit. 15 soutěžících docílilo 1 až 8 nevyplněných políček, pak velká mezera a 15 soutěžících docílilo 17 až 32 nevyplněných políček. Těm patří velký obdiv. Ovšem to, co se podařilo Pavle Sedláčkové, to je paráda. Neskutečných 32 neobsazených políček! A hned za ní Petra Petriláková, 30 neobsazených políček, ale bohužel jedno nezačerněné políčko v hitori, to mrzí. A pak př. Šťastný, Brož, Milka, Rotek a další pánové, skvělé výsledky. A tak jediný zápočet ze všech 66 účastníků tohoto kola získala za 276 bodů Pavla Sedláčková a dostala se do trháku. Ale budou ještě dva optimizery a rozestupy v pelotonu za ní nejsou nijak veliké, bude o co bojovat. Úspěšným řešitelům blahopřeji.

Pořadí v 68. kole: 276: P. Sedláčková. – 264: Šťastný. – 261: Brož. – 255: Milka. – 250: Petriláková. – 249: Rotek. – 246: Drápala, Husar, Luskač, Marek, Šebesta. – 240: Jiří Konečný. – 237: Máchová, M. Matějková. – 231: Vychovalý ml. – 204: Žabka. – 198: Černá, Kučírek, Carbol. – 195: L. Bednář. – 162: Dušek, Fišer. – 159: Křížová, Stejskal. – 156: K. Bednář. – 153: Beránek. – 150: Fojta, Chylová, Járová, J. Kokeš, M. Kokeš, Motyčková, Spáčil. - 130: Buchta, Průša. – 125: J. Bednář, Čechová. – 112: Suchý. – 109: Švec. – 106: Zedník. – 105: Dedková, Ježek, Krupička. – 103: Ševčík. – 100: Musil. – 90: M. Sedláčková. – 85: Cily. – 80: Elév, T. Matějková. – 75: Fanda, Kadlec. - 70: Kohoutová. – 65: Tomanová. – 60: Ampér, Florián. - 55: Hajný. – 50: Prvák. – 45: Kominík, Lachtan. – 40: Maskot. – 35: Plavec. – 20: Zápasník. - 15: Kotinová, Učeň. – 0: Mareš, Rosa.

Pořadí po 66. až 68. kole: 656: P. Sedláčková. – 644: Šťastný. – 641: Brož. – 631: Milka. – 626: Drápala, Husar, Luskač. – 625: Rotek. – 622: Šebesta. – 616: Jiří Konečný. – 613: Máchová, M. Matějková. – 606: Petriláková, Vychovalý ml. – 596: Marek. – 571: L. Bednář. – 569: Černá. – 555: Žabka. – 549: Carbol. – 535: Kučírek. – 526: Chylová, Járová. - 506: Buchta. - 502: Spáčil. - 501: J. Kokeš, M. Kokeš, Motyčková. – 481: Fojta. – 402: K. Bednář. – 398: Dušek. – 395: Stejskal. – 394: Beránek. – 391: Krupička. – 389: Fišer. – 381: Křížová. – 380: Krajči (bez 68. kola). - 372: Cily. – 346: Švec. – 333: J. Bednář, Zedník. – 328: Čechová. – 325: Dedková. – 322: Musil. - 310: Suchý. – 309: Ševčík. – 306: M. Turek (bez 68. kola). – 299: Ježek. – 286: M. Sedláčková. – 262: Elév. – 248: Kadlec. - 236: Průša (bez 66. kola). - 231: Fanda. - 222: Kohoutová. – 213: Tomanová. – 201: Ampér. – 194: Florián. - 180: Hajný, Marně (pouze 66. kolo). – 166: Prvák. – 152: Kominík. – 143: Lachtan. – 133: T. Matějková. – 125: Maskot. – 100: Plavec. – 90: Rosa. – 70: Zápasník. – 45: Učeň. - 40: Kotinová. - 36: Mareš (bez 66. kola).

 

 

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 72. kolo JLA probíhá od 25. dubna do 23. května 2024, můžete si otevřít kompletní zadání 72. kola JLA, nebo jen zadání křížovky 72. kola JLA, zadání hádanek 72. kola JLA či zadání logických úloh 72. kola JLA. Hodně zdaru a zábavy při řešení, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies