jemelik

jemelik


Ohlasy k 61. kolu JLA:

Obecně nebo k vícero kategoriím:
Již loni jsem se chtěl zúčastnit vaší akademie, ale nějak se mi nepodařilo nic vyřešit. Letos jsem podle vašeho úvodu k soutěži usoudil, že by úlohy mohly být lehčí, tak jsem se do nich pustil a logiku vyřešil (i když optimalizační úlohu asi ne nejlépe). Pak jsem se pustil do křížovky, na 100% ji určitě nemám, ale aspoň jsem si pěkně zaluštil. Když se mi včera podařilo vyřešit ornamentovku, tak jsem si řekl, že ji zkusím poslat a uvidím, jak dopadnu. (Pozn. autora: vítejte, kdyby tak každý začínal.)

Křížovka šla celkem rychle, až na ty tvoje lumpárničky. Zarazily mě JALOVCE nebo JANOVCE a pak jsem našel na 90! kartičce citoslovce HALA a vpravo nahoře jsem musel vymyslet něco jiného než HALA. Asi to mám autorsky správně. Se 14. tajenkou je to ale horší. Přímo v polomozaikovce jsem kroužil kolem B, Ř a Z jako mlsný kocour a nic. Tak jsem použil obrázek uvnitř polomozaikovky.
Hádanky byly už tradičně excelentní. Vyhovuje mi, že náznaky jsou takříkajíc křížovkářskou legendou.
V logice jsem udělal 3 úlohy, na víc jsem neměl trpělivost ani matematický aparát.
(Pozn. autora: ve sportu věnují týmy hodně času studiu hry soupeře, aby na něj pak zvolili správnou taktiku, ty už nemusíš, máš mě prostě z minulých ročníků načteného.)

Nezbývá, než zkonstatovat, že po vylouskání 61. kola s tak příhodným metlovým tématem, to vypadá, že  mám jako vymetenou i hlavu. Zevnitř i zvenku. No, zkusím ten vnitřek do příště nějak doplnit. (Pozn. autora: doplň, příští kolo budeš mít příležitost si vše pečlivě uhrabat.)

Ke křížovkám:
Hurá, kupodivu se zadařilo. Docela mě potrápila Ulrika se svátkem v červenci (UNI 10), když Knappová ji má v srpnu. Protože rostlina saul s legendou sál nejprve docela dobře zametala s jinými variantami. Inu koště je koště. (Pozn. autora: a Knappová také mate, v prvním vydání slaví Ulriku také v červenci, a já jsem si myslel, jak pěkně je to v Universu zašité.)

Koronavirus mě navedl, že mám luštit letos taky křížovky, když je tolik času, což jsem ovšem dělat neměl, takto obtížné věci už pro mne nejsou. Výsledek týdenní práce ovšem posílám, něco jsem snad našel, něco možná uhodl. (Pozn. autora: no, no, u Nádeníka bych to bral, ale u mistra?)

Musím konstatovat, že se Ti podařilo řešitelům pořádně zamotat palice. Kdo by to byl řek, že sál  není hala, panenka není lala, já jsem to zkusil vyřešit způsobem, že sál je sala a panenka je malá. Použití fotografie jako skryté tajenky je fakt jedinečné (origoš). Musím uznat, že toto jsem ještě nikde neviděl. Za předpokladu, že jsem tu tajenku lokalizoval správně. (Pozn. autora: tajenka správně, malá panenka správně, ale sala je správně v Polsku, Španělsku, Itálii, ale víš jak je to dnes s cestováním.)

Nechala jsem se zlákat také křížovkou .... křížovky jsem luštila naposledy před 20 lety, ovšem ne takto obtížné, takže se to snad ani nemůže počítat :) Při luštění jsem teprve studovala odpovídají předpisy, abych vůbec věděla, co a jak .... :) Tak se prosím při kontrole mé luštitelské "prvotiny" obrňte trpělivostí. Křížovka mě opravdu bavila, s mojí skromnou knihovničkou každý ověřený vpisovaný výraz těšil o to více :) a navíc jsem "omládla" o těch 20 let :)  (Pozn. autora: už dávno jste měla začít, takový potenciál a tak dlouho dřímal :--))

Nejvíce úsilí mi daly zabrat výrazy KELČÍK x KELATÝ, tady jsem to nakonec zvládl, a pak výraz HOLIVA. Byl bych rád, jaký to má vztah k topolu! (Pozn. autora: otázka pro naše předky, těžko říct, prostě někde na Moravě se topolu bílému říká oliva a na Tišnovsku holiva, aspoň tak to kdysi zaznamenal profesor Bartoš.)

Pěkně jsi kamufloval s některými dvojáky až trojáky, o skrytí tajenky nemluvě. (Pozn. autora: se čtveráky čekám, až jak se pořadí vyvine.)

Posílám řešení. LALA LALA LA LA. (Pozn. autora: no vidím, že je ti do zpěvu, a má být proč. HALO HALA, HALO HALA.)

Potvrzuji, že letošní první kolo je i pro rekreační řešitele. Pro nás potencionální "nulaře" tam jsou kousky hodné zřetele. (Pozn. autora: Lahůdek stačí po kouskách.)

Prošel jsem si řešení křížovky, a pokud jsem kontroloval správně, svou premiéru v JLA jsem "zvládl" za 9 chyb. Je to málo, nebo hodně?! Toť otázka! V životě je často mnohé relativní! Ještě před měsícem by mě nenapadlo, že se do Vaší akademie vůbec pustím, že ji začnu, že ji (s obrovským úsilím) nějak dokončím a hlavně - že se nebudu "stydět" řešení odeslat! Teď jsem všechno sebekriticky zanalyzoval a zjistil jsem, že bylo v mých silách vyřešit úskalí: MALÁ x MASERY x LÁHVINKA, díky tomu bych měl i výraz LA LA, kdybych se neřídil jen domácím a internetovým kalendářem a podrobně si prošel Knappovou, zjistil bych, že v červenci slaví svátek ULRIKA, čímž bych neměl problém s botanickou trojčlenkou SAUL x VIČENCE x JANOVCE. Výraz SAPELE je sice ve slovníku, ale nevím, jestli by mě přivedl k výrazům SAHULA a KUHULE, tady opravdu nevím, kde bych je hledal! Takže – podtrženo sečteno, pokud bych využil vše, co mám dispozici, měl bych 3 ztrátové body! To by byla opravdu (pro mě) "bomba"! Ale na kdyby se nehraje! 1. kolo beru jako "zahřívací", myslím si, že jsem získal cenné zkušenosti a hlavně jsem se velice pobavil, což není málo! Už se těším na kolo další a slibuji Vám, že se budu snažit uspět lépe!!! (Pozn. autora: nějaký bodík jsem ještě přidal, ale hlavní je vaše pobavení, a že se těšíte po předkrmu na další chody.)

Prozradím ti, co mě k tajence dovedlo. Z minulosti už poučený, čtu důkladně celý popis. Nějaké náznaky se tam objevují, i když často dobře ukryté. Tentokrát mě po několikátém čtení praštilo do očí „tajenku vypište a uveďte systém jejího skrytí“. Nikde ani slovo o vyznačení, takže to už bylo skoro jasné. Kdo si to pořádně nepřečte, bude mít smůlu. Sranda je, že tajenka není vlastně vůbec skrytá, ale řešitel ji má celou dobu na očích. (Pozn. autora: no jistěěěěěě, pod metlou největší tma.)

Pustil jsem se letos do extralig a hledím, v akademii náročná tvorba, s výrazy do ornamentovky vlastně přes 40 tajenek, rachota s dvojáky, v Nolčovce ostudná délka výrazů, přes třicet dvou- a třípísmenných zkratek, žádný vtip, Nového by nikdo nepoznal, kdo mohl připustit předložení takové práce? Tu by porota vyřadila i z autorské soutěže. (Pozn. autora: asi takto, úroveň prací kolegů mi nepřísluší v této rádoby veselé rubrice komentovat, ale sám se snažím, aby řešitelé poznali, že jsem si s tvorbou musel jó pohrát a spravedlivě tak po nich mohl žádat, aby řešení též věnovali patřičný čas.)

S chycením se tentokrát problém nebyl, jak jsi ostatně sám avizoval. Spletité výrazy v rozích polomozaikovky mě ale hodně potrápily, nakonec to snad dopadlo dobře a západoněmecký kalendář mě zachránil. Nenašel jsem ale 14. skrytou tajenku - to, co jsem napsal do řešení, bude asi pěkná blbost. Zdá se, že ses rozhodl občas zařadit dílčí úkol v podobě nějaké křížovkářské odrůdy - dobrý nápad, zase další luštitelské zpestření. (Pozn. autora: žádná blbost, co jiného by se na té fotografii skrývalo, než březová metla?)

Tak jsem několik dní běhal po sálu hledaje panenku. Snad jsem ji nakonec našel. Zase se ti něco podařilo. A o skryté tajence ani nemluvím. Doufám, že jsi to vymyslel tak, jak uvádím v řešení. (Pozn. autora: skrytí tajenky jsi odhalil, nakonec i tu panenku, ale bacha, máš už roky.)

K hádankám:
Lehká první hádanka, že by nábor? (Pozn. autora: už se ode mě lehká hádanka ani nečeká, to jsem to dopracoval.)

Tak tu desítku holt nedodělám. Sice je ještě čas a tři čtvrtě hádanky mám, ale Altajce jen hádám. Doufám, že jsem se někde neupsal a těch devět hádanek bude v pohodě. I když té jedničce jsem věnoval čas navíc a hledal chytáček. (Pozn. autora: kdo by také čekal Čelkany a absenci chytáčku v kreslené hádance?)

V nedeľu som mal vyriešených len 5 hádaniek, v pondelok 7, v utorok už 9 a teraz pred odoslaním som zistil, že mám rovnaký počet ako v pondelok, teda 7. :) Treťou hádankou som si nebol istý a konečne som prišiel na to, že šestáky sú drobné a vyšlo chorobného, ale nechal som aj pôvodnú verziu s tvarom chorého a šestákmi öre alebo øre. A v šiestej hádanke som mal ženě Ele namiesto Lee, ale pred dvomi týždňami mi aj s tvarom Ele vyšlo železným. :) Som rád, že som pokoril ôsmu hádanku, to by bol teda hriech neprísť na rodisko svojho otca, ktorý sa v Spišskej Starej Vsi narodil! (Pozn. autora: s tou Spišskou Starou Vsí se to tedy povedlo, mě se líbilo to dlouhé přídavné jméno, Tvému tátovi asi celé město, a porozhlédni se doma, kam se ti ztrácejí už vyřešené taje.)

K logickým úlohám:
Je to pro mne nové, tak doufám ve správnou formu. Mnohokrát děkuji, je to skvělé odreagování pro chvilky volna. (Pozn. autora: formu potvrzuji a pro to odreagování já na tom sedím, já na tom makám.)

Kolo bylo super jako vždy. Škoda, že jsem nedotáhl do konce úlohu „Dvojitý korál“ – ale tentokrát jsem byl vždy nějak mimo, takže jsem neměl šanci a vydával jsem se po slepé koleji. Optimizér jsem si jenom přečetl, nastínil jsem si v hlavě nějaký postup do začátku, ale to bylo všechno, co jsem v této úloze stihl. Na poslední chvíli jsem vybojoval (dokladem viz scan v mém řešení) „Různotvaré oblasti“ a musím říci, že byť krátce (řešení mi moc dlouho v posledním dnu odevzdávání netrvalo), mne úloha hodně bavila. Nakonec 125 bodů taky není k zahození, ale zdá se mi, že se za ty roky jen a jen zhoršuji. Budu to muset analyzovat – po vzoru odborníků z covidcentra asi nějakým grafem a tendencí vývoje, opatřeními (zatím mne nic nenapadá), a být na sebe PES. (Pozn. autora: a když bude hodně zle, vyměň ministra, sice nevím, zda to pomáhá, ale pořád se to testuje.)

Letos jsem si koupila novou formu, sice jenom na beránka - ale forma jako forma, hlavně když funguje :-) Nejvíce mě tentokrát potrápila obsedantně kompulzivní uklízečka z úlohy č. 6, ta mi svým úklidovým systémem dala pořádně zabrat. Naopak nejzábavnější bylo poletování po staveništi a stěhování zdí a dveří, jistě by se líbila i panu premiérovi jako další protiepidemické opatření. Proč preventivně nenařídit tento zlepšovák pro všechny novostavby? :-) :-) Děkuji Vám i celému realizačnímu týmu za skvělý relax a přeji pevné zdraví. (Pozn. autora: no tím se to vysvětluje, proč vás forma neopouští :--))

Musím přiznat, že jsem byla při začátku roku nějaká "zabržděná", takže mi to úplně nepřišlo jako zahřívací kolo, ale nakonec jsem se s tím nějak poprala :). U optimizeru jsem si "zdůvodnila", že na méně to nepůjde, tak doufám, že jsem neuvažovala moc chybně :) (Pozn. autora: neuvažovala, na méně to fakt nešlo.)

To je snad první optimizer (včetně Logiky v KaHu) s plným počtem bodů, jelikož zkouším maximálně 3 varianty a někdy jsem rád i za jednu. (Pozn. autora: tak to blahopřeji, i když popravdě optimizery se podaří málokdy vyřešit optimálně na první dobrou.)

Tú dlažbu som teda pozametala dosť hala-bala, ale myslela som si, že upratovačka musí nakoniec vyjsť von, aby si nepostúpala už zametené. Nabudúce si musím lepšie prečítať zadanie☺. (Pozn. autora: co vám nešlo pozametat, to můžete zahrabat – v příštím kole.)

Úlohy č. 6 a č. 8 mi pěkně zamotaly hlavu. Úlohu č. 6 jsem řešila s přesvědčením, že poslední dlaždice, kterou zametu, musí být při kraji, protože jinak bych se v obrazci "zametla" a nemohla ven. Bohužel se mi však takové řešení nalézt nepodařilo :). A úloha č. 8... oj, oj, na úlohy tohoto typu asi nemám buňky :) Vím, že se opakuji, ale opět veliké díky za příjemně strávený čas. (Pozn. autora: no to dá rozum, že si nepošlapete zametenou plochu, navíc u příkladu to tak bylo, ale autorem je chlap, navíc s nickem Cimrmana, tak co od něj můžete čekat? Buď na té poslední dlaždici uklízečka stráví stav nouze, nebo jak praví autor, ta podmínka nestoupání na dlaždice platí pro zametání a po něm si uklízečka dělá, co chce.)

Závěrem jako obvykle jedno umělecké zpracování řešení:

 

 

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 72. kolo JLA probíhá od 25. dubna do 23. května 2024, můžete si otevřít kompletní zadání 72. kola JLA, nebo jen zadání křížovky 72. kola JLA, zadání hádanek 72. kola JLA či zadání logických úloh 72. kola JLA. Hodně zdaru a zábavy při řešení, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies