jemelik

jemelik


Ohlasy k 42. kolu JLA:

Obecně nebo k vícero kategoriím:

Hranice mezi úspěchem a neúspěchem je tenká. Tentokrát to neviselo na vlásku, ale na pěti nitích, ze kterých bylo upředeno sukno. Jak už jsem se zmínil, neměl jsem tentokrát tolik času na vysezení ani vyležení hádanek a pozdní přechod z hádankářského bramborového pole k výrobě sukna mi byl osudný. I když jsem byl blízko. Nápadné křižování dublet MANITU, MANITO x TUHLETO, TOHLETO jsem postřehl, ale nedokázal správně vyhodnotit. Tak zase příště. Hádanky byly opravdu těžké, takže výsledek je překvapující. Škoda ztraceného času nad vsuvkou - obnažkou, protože koroptve střílené motykou jsem pro nějaké jádro připravené měl. Klíčovka ovšem měla skvělé parametry. (Pozn. autora: zatracené koroptve, umělecký dojem tak musí zachránit klíčovka a skrytí sukna.)

No, musím uznat, že se ti to povedlo, ta trojkombinace i tajenka byla jasně jinak, leč po dlouhém zkoumání jsem zvolil falešné sukno, kdyby to náhodu nějak alternativně vyšlo. Jak to bude pokračovat nevím, protože po každém kole se mnou kamarádka týden nemluví, dřív to bylo jen tři dny. Příští rok asi zvolím hádanky a logiku. (Pozn. autora: a kamarádka by to nechtěla zkusit?)

Opäť posielam všetky tri časti. Ukazuje sa, že s Logikou som si najistejší. Darmo, má to dosť veľkú spojitosť s matematikou, a tá "má rád" a jednoznačnosť riešenia. V tomto kole vôbec, ale vôbec nie som si istý s krížovkou. Ba práve naopak... myslím si, že riešenie bude iné. Ale čo s tým, keď som iné skrytie SUKNA tak i nenašiel, hoci som tomu zasvätil nejednu hodinu... A nakoniec, ukazuje sa, že hádanky sa stali pre mňa najťažšou časťou. Bohužiaľ, posielam riešenie iba jedinej hádanky… ani žiadnu rezervu nemám. (Pozn. autora: no vidíš, a to jsi léta logiku nechával stranou.)

Tentokrát to (po kolikáté už) na další zápočet nevypadá. Vlivem oslav mých kulatin a vlivy dalšími jsem moc neseděl a neležel a neluštil a nevím už ani, co všechno jsem pro to neudělal. Nebo to bylo moc těžké. No prostě nemám celou ani křížovku a nemám ani všechny taje. Děsivé. (Pozn. autora: pořádná oslava kulatin stojí za oželení nějakého toho sukna.) 

 


Ke křížovkám:

 

Bola to, ako každá Tvoja krížovka, mimoriadne náročná práca. Ani náznak pre skrytú 3. tajničku, a tak som volil skrytie, ktoré je lákavé, ale pevne verím, že nie je to správne. Iné skrytie som nenašiel. Viem, že som urobil viacero chýb, ale pre mňa je úspech už to, že sa vôbec takto náročnej súťaže zúčastňujem (s mojou nie tak veľkou databázou). (Pozn. autora: také si toho patřičně vážím.)

Nejsem si jistý v některých neověřených výrazech. Skrytou tajenku jsem vyvodil z údaje 3. (5). Takže jsem ve sloupci 3 a 5 nalezl začátek SK a NU a ob jedno políčko do bermudského trojúhelníku písmeno O, nejdříve se čte S, pak nahoře U (křížově), potom dole K a nahoře N a potom O, do trojúhelníku. Stejně si myslím, že to bude asi jinak. Ale mozek mi to jinak nebere. Opětně to nemá chybu, až na ty tvoje skryté tajenky, které jsou velmi šikovně ukryty. (Pozn. autora: v bermudském trojúhelníku se sice může ztratit kdeco, ale sukno z něj nenasoukáš.)

Nevím jak ostatní, ale mě na rozdíl od brambor palice jednoznačně utloukla. Při troše smůly to může být i za 15 bodíků. Počítám, že skryté sukno je jinde a jinak než mám, k tomu šifra, italský herec s českým filmem a hračka bourající sukno (padna x badan) a bůhví co ještě. A manito x manitu že by tam bylo jen tak? Nevěřím. Nebo patří k suknu skrytému jinak? No sadomaso. Takhle jsem snad ještě nestřílel. Však taky z toho tentokrát nemám pražádnou radost... Co ty? (Pozn. autora: ale no tak já z toho smutný nejsem, s tím indiánským Velkým duchem jsi byl na dobré stopě, už jen scházelo se podívat, že ten výraz obsahuje nit a že z nití lze usoukat sukno.)

Posílám řešení těžké bramborové palice. Horní část držadla pro mě byla příliš náročná. Třetí tajenka SUKNO bude patrně skrytá někde jinde, protože poslední písmeno O mi nějak do řešení nezapadá. Nevím, jestli se mořskému živočichovi sumce (ciona > www.priroda.cz) dá říkat zvíře, ale cizokrajná je, to teda jo! Přesto mi nezbylo než spoléhat na štěstí. Nemám ověřeného jenom toho amerického chemika Galle a 4/3 italského herce Rico Maldiho (na Itala lze usuzovat jenom z italského filmu, kde hrál). Příděl ztrátových bodů bude tentokrát nepochybně vyšší, než bývá mým zvykem. Nevadí, přesto jsem si pěkně zaluštil. (Pozn. autora: sumka není zvíře, Galleho ani italského herce Maldiho jsem v uznatelných pramenech nenašel, ale pěkné zaluštění si, to beru.)

Posílám Ti svou variantu řešení, ale asi nebude originální. Vše visí na tajence SUKNO a dubletě PANNA. Hračka může být i PADNA nebo PANKA x BADAN a zvíře na ??OKA jsem nenašel. Nakonec jsem to vyřešil českým filmem POLDA (24 minut) x italský herec RICO MALDI (italský film Veronella, amore mia! z r. 1988) kde hrál MALDI roli úředníka dle imdb.com. (Pozn. autora: žel národnost Rica Maldiho nelze nalézt, příjmení Maldi se objevuje ve více než deseti zemích a není doloženo uznatelným pramenem, že Rico Maldi je Ital.)

Právě jsem našel podle Tvého návodu skrytou tajenku SUKNO. Opět volám bravo!!!!  :-):-):-) (Pozn. autora: pro takové povedené kousky to celé dělám.)

Problematické byly tyto výrazy: antilopa EZONA, šifra ŠEK, časopis HON, Kaiserův brácha RAIHAN, chléb DIKA a pěvec RAŽKA. No a u skryté tajenky SUKNO to vypadá na dvojí návnadu. Možná že budeme volat etnografovi ATAPANOVI Mnislavu Zelenému ať rozsoudí, jestli Velký duch je MANITO nebo MANITU. Bylinu 24/4: šlo řešit několika způsoby, a to: ARANKA, ARONKA, ARNIKA i ARNYKA. Já jsem tam dal ARONKU na počest profesora Václava Jiráska, který navrhnul spoustu nových českých názvů rostlin v PSJČ. Trefit se do autorského řešení nebude asi snadné. Ale možná že ARONKA je součástí toho správného třetího návnadového SUKNA, které se mi nepodařilo nalézti. (Pozn. autora: s Atapanem jsem hovořil, Manito i manitu jsou oba správně, leč k suknu vedl jenom jeden z nich.)

Termín se naplnil, už nemám s čím čekat. To, co jsem chtěl nalézt, je někde v nedohlednu a jsem zvědavý na řešení. Šifru hádám ze tří možností BAK, POK a ŠEK, protože jsem jiný stůl než BANK, PONK a ŠENK nenašel. Někde ten pazúr bude a zrovna já nevím kde. LČL a biografické slovníky jsou dost obsáhlé. Dávám ŠEK, zní mi to nejvíce česky, protože si myslím, že to bude Čech. Třeba od nějakého Františka. Skryté SUKNO je pro mě hromsky skryté. Já zrovna nejsem expert na skryté tajenky. Kromě Tebe to ještě pěkně umí skrývat Jura Sýkora, o čemž se přesvědčuju v "oříškách". Teď jde o to, jestli to máte v krvi nebo se od sebe učíte. Ale spíše to první. Dost dal zabrat Kaiserův brácha a také hrozil v souvislosti se skrytým suknem dvoják PANNA. Mám za to, že jsem to vyřešil dobře, ale třeba ne. Film PANNA není český, ale československý, ale v NLA jsem vyčetl, že československý je v širším pojetí český. Tak snad je to dobře. Nic jiného mi tam nepasuje, a to jsem si těch filmů, italských herců a řeckých ostrovů vypsal hafol. Ostatní snad bude dobře, i když... Ale chyb nebude moc. Ani nevím, kolik minus se počítá  za neuvedení skrytosti tajenky. (Pozn. autora: dopadlo to výborně, s šifrou šek a filmem Panna jsi to vycítil správně.)

Uvidíme, jak to dopadne, hlavně v pravé horní části jsem dost improvizoval, takže předpokládám, že tajenka SUKNO bude nakonec skryta úplně jinak. (Pozn. autora: správný předpoklad, nedopadlo to nijak zle.)

V podstatě vše vázlo na "niti", pak to byla pohoda... O všech variantách kromě zatrolené niti jsem věděl... Když není čas, z nití se blbě dělá sukno... (Pozn. autora: ale bez nití to sukno nešlo dát dohromady.)

Způsob skrytí tajenky byl neskutečně originální. Jsem z toho trošku v šoku, ale nezbývá než dobře ostrouhat pentelku a nabrat nových sil na to maso v třetím kole, protože prázdninová kola nebývají oddechová, jak by se mohlo zdáti. (Pozn. autora: děkuji za uznání, sukno a nitě k sobě logicky patří, k této spojitosti měl řešitele dovést dvojím způsobem řešený Velký duch, za odhalení sukna patří lídrovi soutěže uznání.) 

 

 

K hádankám:

 

Děláš to čím dál tím víc obtížnější. (Pozn. autora: autor mnohdy předem necítí, že chystá pro řešitele galeje.)

Holé brambory nejsou nic moc. (Pozn. autora: Chápu, přidáme maso.)

Na tu bídu je to skvělý a těším se na maso - nejraději mám uzené nebo grilované, i když nejsou nejzdravější... (Pozn. autora: pokud uzené nebo grilované maso sníš s láskou, je to dieta.)

Tentokrát to opravdu bylo těžké kolo. Snad další bude přijatelnější, jedu dál! (Pozn. autora: to mohu slíbit, slibem člověk nezarmoutí.)

U nás sa hovorí, že som slabý ako môťovský ocot. (To bola kedysi výrobňa octu v Môťovej a žiadna sláva). (Pozn. autora: u nás se zase říká „slabý jak čaj“, ale není to Tvůj případ.)

Už nic nevymyslím, a abych večer nezapomněla, posílám raději hned. Jsem zvědavá, co vymyslíš na maso, tam bude škála možností. Dneska si bramboráky nedám, ale zítra jo, já můžu brambory ve všech podobách. (Pozn. autora: podle oficiálních statistik nečekaně poklesla minulý měsíc spotřeba brambor v Česku a Slovensku, ale už se to prý lepší.)

Víc toho nedodělám - nad klíčovkou a přesmyčkou slabikovou tleskám, na ostatní jsem ještě nedorostl... (Pozn. autora: ty dva kousky se dost povedly, díky.)

Zdá sa, že to "bramborové kolo mi veľmi nesadlo“. (Pozn. autora: tak to bylo opravdu jen zdání, opět nejlepší řešení.)

 

K logickým úlohám:

 

Brambory jsem v posledním dnu nesesbíral vůbec. Žádný šlágr to tedy u mne nebyl. Úlohy byly pěkné – ale jak jsem již zmiňoval, najednou se nedostává času. Každá vyřešená úloha je pro mne pěkným dárkem. Cíle, a to je správné, mám vyšší. Snad se někdy probojuji opět do první desítky. (Pozn. autora: nevím, co na to internisté, ale další kolo bys měl dát co nejvíce masa.)

Doufám, že na nějakou dobu bude od brambor pokoj. (Pozn. autora: samozřejmě, k steaku si můžeš dát jinou přílohu, třeba řízek.)

Sbírání brambor mi nějak nejde, už mě z toho bolí hřbet. (Pozn. autora: tyhle brambory šly sbírat vleže.)

Závěrem jako obvykle jedno umělecké zpracování řešení:

 

 

 

Novinky

JEMELÍKOVA LUŠTITELSKÁ AKADEMIE - JLA 2024

JLA je dlouhodobá kombinovaná soutěž v řešení křížovek, háda- nek a logických úloh o ceny v eu- rech, kvalifikační body a v rámci recesistické části též o akade- mické tituly JLA. Na stránce JLA 2024 naleznete soutěžní podmínky, na stránce pomůcky k JLA naleznete mj. prameny použité v tom kterém kole JLA, nechybí ani recesistická část JLA a promoce JLA. 71. kolo JLA probíhalo od 15. února do 15. března 2024, můžete si otevřít řešení 71. kola JLA, předběžné výsledky 71. kola JLA a ohlasy na 71. kolo JLA. Zatím došlo přes 170 řešení, děkuji za ně, Vladimír 

JLA 2022

Vše o 66. až 70. kole JLA zjistíte na JLA 2022, kola byla věnována valašským výrobkům hotoveným z proutí. Křížovkáři řešili postupně koš, opálku, kukaň, stoličku a kufr, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2021

Vše o 61. až 65. kole JLA zjistíte na JLA 2021, kola byla věnována valašským doma vyráběným dřevěným výrobkům. Křížovkáři řešili postupně metlu, hrábě, vidle, motyku a lopatu, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2020

Vše o 56. až 60. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2020, křížovkáři řešili dřevěný hák užívaný k orání, pěší saně pro svoz dřeva, sečkovici, geletu na dojení ovcí a lis na tvaroh, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s oráním, sáňkováním, výrobou sečky, dojením a lisováním tvarohu.

JLA 2019

Vše o 51. až 55. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2019, křížovkáři řešili papuče, plť, kvíčalu, tkalcovskou destičku ke snovadlům a část valchovacího zařízení, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s papučáři, plťaři, ptáčníky, tkalci a valcháři.

JLA 2018

Vše o 46. až 50. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2018, křížovkáři řešili barvířskou nádobu, brousek, fajfku, formanskou truhlici a křivák, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s barvíři, brouskaři, fajfkaři, formany a křiváčkáři.

JLA 2017

Vše o 41. až 45. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2017, křížovkáři řešili struhadlo na zelí, palici na tlučení brambor, sekáček na maso, oválnou desku na maso a dřevěné tvořítko na cukroví, hádankáři a logici taje a úlohy spojené se zelím, bramborami, masem, zabijačkou a Vánocemi.

JLA 2016

Vše o 36. až 40. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2016, křížovkáři řešili ošatku na chleba, lopatku na koláče, cedník na nudle, lžičku na kaši a talíř na polévku, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2015

Vše o 31. až 35. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2015, křížovkáři řešili lyžičník, hmoždíř, máselni- ci, solničku a čerpák, hádankáři a logici taje a úlohy s nimi spojené.

JLA 2014

Vše o 26. až 30. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2014, křížovkáři řešili dětskou káču, klepač, kolečko, pastýře s ovečkou a sáňky, hádankáři a logici taje a úlohy spojené s těmito dětskými hračkami.

JLA 2013

Vše o 21. až 25. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2013, křížovkáři řešili bodloka, želvu, žaka, kapy- baru a surikatu, hádankáři a logi- ci taje a úlohy spojené s ostno- ploutvými rybami, želvami, pa- poušky, kapybarami a promyko- vitými.

JLA 2012

Vše o 16. až 20. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2012, křížovkáři řešili vlka, pekariho, kozorožce, losici a morče, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s psovitými šelmami, nepřežvýka- vými, turovitými, jelenci a diko- brazočelistními.

JLA 2011

Vše o 11. až 15. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2011, křížovkáři řešili lachtana, bobra, sovici, medvědici a dželadu, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s ploutvonohými, bobry, sovami, medvědy a úzkonosými opicemi.

JLA 2010

Vše o 6. až 10. kole JLA zjistíte kliknutím na JLA 2010, křížovkáři řešili pět valašských kapliček, hádankáři a logici hádanky a úlohy spojené s jejich patrony.

JLA 2009

Vše o prvých pěti kolech JLA zjistíte kliknutím na JLA 2009, křížovkáři řešili pět maskotů LOH 2008, hádankáři taje z oblasti sportů a logici úlohy s tématikou vody, lesu, ohně, země a oblohy.

 

MLSK  2008  A  JLA  2010 - Z KOSTELA A KAPLÍ VZNIKLY TAKÉ OBRAZY



Křížovkářské zpracování Kostela Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích bylo umístěno nad nástěnkou nalevo od kříže v zádveří kostela, napravo od něj byla křížovkářská zpracování Kaple sv. Floriána  ve Velkých Karlovicích - Léskovém a Kaple Panny Marie Růžencové ve Velkých Karlovicích - Podťatém. Obrazy jsou umístěné v sídle ČSHAK.

MLSK 2007 - DŘEVORUBEC SE STAL SLAVNÝM


Křížovkářské zpracování obrazu Dřevorubec bylo zařazeno agenturou Dobrý den do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.


CZplus – pečeť dlouhodobé spolupráce a kvality
Cookies